Zima

(Foto: Thinkstock)

Oblačila za sprehod

Pozimi, ko so temperature nizke, je treba dojenčku obleči več slojev oblačil, po navadi dva debelejša. Topleje mu bo, če bo en od teh slojev volnen. Praktični so zimski kombinezoni, napolnjeni s perjem. Obvezna oprema je kapa! Čeprav ni zelo mrzlo, mu bo kapa pomagala ohraniti telesno temperaturo, saj kar 25 odstotkov temperature izgubimo skozi glavo. Roke zaščitite z rokavicami, noge z debelimi žabicami in nogavicami ter škornji, vrat s šalom. Če dežuje ali sneži, prekrijte voziček z zaščito. Čeprav ste prepričani, da je otroku toplo, ni treba, da ste ure in ure zunaj na hladnem zraku. Vedno imejte s sabo odejico ali kakšno rezervno toplo oblačilo, če temperatura še dodatno pade.

Oblačenje ponoči

Pozimi je najbolje vzdrževati v otroški sobi temperaturo med 20 in 22 stopinj, ponoči okrog 18 stopinj. Če je temperatura v prostoru višja, lahko suh zrak poškoduje sluznico nosu in jo naredi občutljivo za bakterije, ki povzročijo prehlad. Prav tako suh zrak izsuši dojenčkovo kožo in povzroči srbečico.

Preden položite dojenčka v posteljico, jo lahko s termoforjem segrejete, vendar pazite, da odejica ne bo prevroča. Otroka pokrijte z več sloji, pripravite pa še dodatno pokrivalo za ponoči. Če se odkriva, je idealna rešitev spalna vreča, ki je praktična za otroke, mlajše od enega leta.

Ne pretiravajte s pižamo in še dodatnimi oblačili, dojenček se ponoči ne sme potiti.

Če potipate dojenčkovo roko, bedra ali s strani vrat, boste ugotovili, ali je dojenčku ugodno. Če so ti deli telesa mrzli in je otrok nemiren, potem ga mrazi. Če pa je koža topla in potna, lasje mokri, otrok hitreje diha, je zagotovo pretoplo oblečen, zato mu nemudoma slecite nekaj oblačil.

Kljub vsemu pa morate vedeti, da mrzle roke in noge pri dojenčku niso merilo, da morate takoj skočiti po še eno odejo. Te so po navadi hladnejše od preostalih delov telesa, ker še nimajo popolnoma razvitega prekrvavitvenega sistema.