Zdravilo-1

Zdravilo lahko kar posesa. (Foto: iStockphoto)

Kapljice za oči

Bolno oko najprej umijte s kosmom vate, namočene v fiziološko raztopino ali prekuhano vodo. Potem naj otrok leže na hrbet, glavo pa naj vam položi v naročje. Z zunanjo roko mu objemite glavo, tako da je vaša dlan na njegovem licu. Malčkovo glavo malce nagnite v stran, da bo bolno oko nižje od zdravega. S palcem nežno potegnite spodnjo veko navzdol in se s kapalko približajte očesu tik nad režo med veko in očesom. Iztisnite priporočeno merico zdravila, bodite pa previdni, da se s kapalko ne dotaknete očesa. Otrok bo verjetno jokal, ker mu bo neprijetno, a bo zdravilo vseeno učinkovalo.

Ušesa

Otroku so kapljice za ušesa neprijetne predvsem zato, ker so hladne. Vprašajte zdravnika, ali jih lahko segrejete v topli vodi. Preden mu jih kapnete v uho, preverite temperaturo na svoji roki.

Otrok naj leže na bok, tako da bo bolno uho zgoraj. Kapalko približajte ušesu in kanite predpisano količino kapljic v ušesno odprtino. Otrok naj še nekaj minut leži pri miru. Kasneje pa mu lahko odprtino nežno zamašite s kosmom vate, da zdravilo ne steče iz ušesa.

Pri dojenčku bo šlo morda težje. Povijte ga v odejico in si ga položite na kolena, tako da bo bolno uho zgoraj. Z eno roko mu podprite glavico, z drugo pa mu dajte kapljice v uho tako kot malčku.

Zdravilo-2

Tudi dojenček lahko dobi zdravila po žlički. (Foto: iStockphoto)

Nos

Otrok naj leži na hrbtu, tako da bo imel ramena podprta z blazino. Glava naj mu visi navzdol. Kapalko približajte nosnici in mu dajte predpisano količino zdravila. Če se malček otepa z rokami, prosite nekoga, da mu za trenutek nežno pridrži roke. S kapalko se nikoli ne dotikajte nosnic, če pa se vam to zgodi, jo pred naslednjo uporabo vedno umijte. Pri dojenčku je potek enak kot pri dajanju kapljic v uho.

Druga zdravila

Dojenčka vzemite v naročje, tako da se vas ne bo mogel otepati z rokami. Primite žličko, v kateri je odmerjeno zdravilo, in jo prislonite k dojenčkovi spodnji ustnici. Zdravilo naj posesa. Če uporabljate kapalko, mu zdravilo najprej odmerite z medicinsko žličko, nato ga posesajte v kapalko. Zdravilo mu nato iztisnite v usta. Če ima otroček že zobe, ne uporabljajte steklene kapalke!

Če vam nikakor ne uspe, da bi dojenčku dali zdravilo, si lahko pomagate s konico prsta. Nalijte odmerek zdravila v medicinsko žličko. Ko imate otroka v naročju, pomočite mezinec v zdravilo in pustite, da ga otrok poliže. To delajte, dokler ne poliže vsega zdravila.

Zdravilo-3

Nekatera zdravila niso dobrega okusa. (Foto: iStockphoto)

Malček

Večina zdravil za otroke ima sladek okus. Lahko pa se zgodi, da malčku kljub temu ne ugaja; v tem primeru si lahko pomagate z nekaj nasveti.

Preden otroku daste zdravilo, mu pripravite najljubšo pijačo, s katero bo okus po zdravilu poplaknil. Lahko si zamaši nos, da ne bo vonjal zdravila, nikoli pa mu ne dajajte zdravil na silo. Če je otrok že dovolj star, bo morda razumel, če mu boste lepo povedali, da se bo po zdravilu počutil veliko bolje in ga bo morda raje popil. Če se vam zgodi, da malček nikakor noče zdravila, prosite zdravnika, naj vam predpiše isto zdravilo drugega okusa ali v drugi obliki.

Svečke

Ob visoki temperaturi ali otročku, ki je še premajhen, da bi prejel zdravilo po žlički, so najbolj primerne svečke. Po navadi so namenjene zniževanju povišane telesne temperature ali lajšanju bolečin.

Dojenček ali malček naj leži na hrbtu. Preden boste vstavili svečko v dojenčkovo ritko, jo namažite z mastno kremo ali oljem. Z eno roko dvignite in položite otrokove nogice na njegov trebušček. Z drugo roko nežno potisnite svečko v njegovo ritko. Obe polovici ritke stisnite skupaj, da je ne bo iztisnil nazaj ven.

O članku lahko poklepetate na forumu.