Če je otrok zdrav, je pravzaprav vseeno, koliko tehta, ali je suhljat, drobcen, ali močan, krepak. Strokovnjaki so ugotovili, da na otrokovo porodno težo vpliva deset faktorjev.

Porod in novorojenček - 2

Na otrokovo porodno težo ima seveda velik vpliv materino zdravje. (Foto: iStockphoto)

►Kot prvo, velik vpliv ima seveda na porodno težo to, kar ženska je med nosečnostjo. Zato je zelo pomembno, da se nosečnica prehranjuje zdravo in uravnoteženo. Ne velja pravilo, da mora v veselem pričakovanju jesti za dva.

►Drugi dejavnik je močno povezan s prvim – če se je nosečnica preveč zredila, bo lahko imel tudi njen otrok ob rojstvu več kilogramov. Če se je zelo slabo prehranjevala, pa zna na svet pokukati pravi drobižek.

Dojenček joka

Veljalo naj bi tudi, da imajo ženske z večjo telesno težo večje in težje otroke, tiste, ki so bolj suhe, pa rodijo drobne otroke. (Foto: iStockphoto)

►Strokovnjaki ves čas opozarjajo, da moramo skrbeti za svoje zdravje, še posebej, ko pod srcem nosimo drobno bitje. Vsaj takrat bodite zavedni in se odpovejte alkoholu in cigaretam, če ne lahko to vodi k nižji ali celo prenizki otrokovi porodni teži.

►Na otrokovo porodno težo ima seveda velik vpliv materino zdravje, zato redno obiskujte osebnega zdravnika in ginekologa. Če bo dovolj zgodaj ugotovljeno, da imate kakšno bolezen, se lahko tudi pravočasno začnete zdraviti in to ne bo vplivalo na otrokovo težo ob rojstvu.

►Veljalo naj bi tudi, da imajo ženske z večjo telesno težo večje in težje otroke, tiste, ki so bolj suhe, pa rodijo drobne otroke.

►Strokovnjaki Arlene Eisenburg, Heidi E. Murkof in Sandee E. Hathaway so ugotovili: ''Če je mati ob svojem rojstvu tehtala na primer tri kilograme in pol, je verjetno, da bo približno toliko tehtal tudi njen otrok. Če je bila zelo majhna ali zelo velika, bo velikokrat tak tudi njen otrok.''

►Statistično dokazano so dečki težji od deklic.

►Prav tako strokovnjaki trdijo, da so prvorojenci manjši od drugorojencev.

►Velik vpliv na to, kakšen otrok se bo rodil, imajo tudi geni, odvisno pa je, čigavi bodo prevladali.

►Dejstvo je, da se dvojčki, trojčki … rodijo z nižjo porodno težo.