Mama z dojenčkom

(Foto: Profimedia)

Danes po besedah Laure Wattenberg starši izbiri imena posvečajo veliko več pozornosti. Polovica leta 1950 rojenih otrok v ZDA je imela enega od 25. najpogostejših imen za fantke in enega izmed 50. najpogostejših imen za deklice. 60 let kasneje je razlika očitna, danes bi seznam najbolj priljubljenih imen obsegal 134 imen za dečke in 320 za deklice.

Če bi danes ugotavljali ime neznanca, imeli pa bi deset poskusov, možnosti za pravilni odgovor skorajda ne bi imeli, pred 100 leti pa bi nam to uspelo bolj ali manj brez težav. Danes je stil poimenovanja otrok bolj raznolik, večja pa je tudi simbolika. Če se danes rodi deklica z imenom Marija, bo to ime o njenih starših povedalo veliko več, kot bi pred 50. leti. Otrokovo ime sporoča vrednote staršev, njihove okuse, ambicije in pričakovanja, ki jih do otroka gojijo.

Najpogostejša slovenska imena so ...

Zakaj takšne razlike? Danes starši verjamejo, da bi moralo biti otrokovo ime unikaten pečat, ki ga bo ločilo od vseh ostalih oseb. „Če to v preteklosti ni imelo takšnega pomena, pa nas ostali danes poznajo predvsem in zlasti po imenu,“ pravi Wattenbergova, s čimer ima v mislih socialna omrežja in ostale internetne načine komuniciranja. „Včasih je bilo dovolj, da so te poznali ljudje v soseski. Danes je tvoja soseska lahko ves svet.“ A kljub želji, da bi bili drugačni od vseh ostalih, naši okusi ostajajo enaki kot so bili. Zato imamo danes toliko različic enega in istega imena.

To so zagotovo najbolj nenavadna imena otrok!