dominvrt

JERCA LEGAN CVIKL: Ruben je moj angelček!

STARŠI
30
21.02.2010, 18:00

Jerca Legan se je v življenju spopadla s številnimi profesionalnimi in zasebnimi izzivi. Njen zadnji je bil, ko je le deset dni pred rojstvom sina Rubna uspešno doktorirala iz filozofije vizualne kulture.

JERCA LEGAN CVIKL: Ruben je moj angelček!

Jerca Legan Cvikl, uspešna podjetnica, antropologinja in univerzitetna predavateljica, avtorica nekaj strokovnih in poljudnih knjig ter nekdanja raziskovalna novinarka in urednica, je pred dvema mesecema rodila svojega prvorojenca. S soprogomMilanom Martinom Cviklom, generalnim sekretarjem vlade, sta mu dala ime Ruben.

Odkar je postala mamica, je ustvarjalne projekte postavila nekoliko na stranski tir, saj ji materinstvo sedaj pomeni največ. V smehu tudi prizna, da ni rečeno, da se malemu nadebudnežu v prihodnje ne pridruži še sestrica ali bratec. Mali Ruben pridno je, spi in z vsakim dnem aktivneje odkriva svet okoli sebe. Jerca ga je poimenovala "moj angelček."

Jerca in njen soprog Milan preživljata prve mesece svojega prvorojenca Rubna v zdravem in nekoliko odmaknjenem okolju. Odločila sta se, da sina še ne bosta izpostavljala v javnosti.
Jerca in njen soprog Milan preživljata prve mesece svojega prvorojenca Rubna v zdravem in nekoliko odmaknjenem okolju. Odločila sta se, da sina še ne bosta izpostavljala v javnosti./ FOTO: osebni arhiv


Kakšne so bile vaše izkušnje v nosečnosti, vemo, da ste bili prav do konca aktivni na vseh področjih?

Vso nosečnost sem se bolj ali manj odlično počutila. Začetne tegobe z migrenami in slabostmi sem namreč že namerno odmislila. To je verjetno zaradi celotnega psiho-fizičnega stanja, ki me je spremljalo ob najrazličnejših športnih aktivnostih, zdravem načinu življenja, predvsem pa ob vseh pozitivnih življenjskih spremembah, ki pomenijo ustaljeno in angažirano partnerstvo, nad pričakovanji uspešnih profesionalnih projektov, pa tudi nepredvidljivih dogodkov in presenečenj, zaradi katerih so bili dnevi še več vredni. Poleg pisanja knjig in rednega dela v svojem podjetju sem deset dni pred porodom uspela zagovarjati še doktorat.

Lahko se pohvalim, da sem bila med tistimi nosečnicami, ki zaradi "drugega stanja" niso pretirano spreminjale svojega vsakdana, predvsem pa, da moje telo ni doživljalo šokantnih sprememb. Moja osebna zdravnica se ni mogla načuditi, da vse do konca nosečnosti nisem imela težav z okornostjo in otekanjem, nosila sem nakit, elegantne ozke čevlje, tudi s peto, oblačil skorajda nisem zamenjala, opustila sem le hlače in krila na zapenjanje ter nosila elastične in široke različice. V začetku nosečnosti sem  zaradi zelo slabega apetita in precej nizkokalorične, čeprav visoko vitaminske in mineralne prehrane, izgubila šest kilogramov in jih šele v šestem mesecu počasi začela dobivati nazaj. Ob porodu sem imela le štiri kilograme več kot pred nosečnostjo in če dobro preračunam, je bilo v glavnem vse v plodu. Tudi vizualno me je bil sam trebuh, ostalo pa, kot da sploh ne bi bila v sklepni nosečniški fazi.

Se vam zdi pomembno za kasnejši razvoj, da otrok čuti varnost in čim manj stresa matere že v prenatalnem obdobju?

Absolutno! Moj način življenja v času nosečnosti in sedaj se vsak dan bolj odraža v vedenju našega malega Rubna. Zdrava prehrana, veliko gibanja na svežem zraku, pozitivno razmišljanje in neizmerna ljubezen do bitja, ki je raslo v meni. Dajala sem mu občutek varnosti in posledično miren značaj, iskrivo in radovedno komuniciranje z vsem, kar ga obkroža, dobrovoljnost, ki ga spremlja tako rekoč že od rojstva. Tudi doktorat sem zaključevala v izolaciji od mestnega vrveža in vsakodnevnih stresov, ob Kolpi, Bohinjskem jezeru in na koncu v Dalmaciji.

Trenutno ste se nekoliko umaknili v ozadje in skrbite samo za dom in družino. Kako se vam to poda glede na divji tempo, ki ste ga imeli pred tem?

Prav super je, nad pričakovanji! Človek se na dobro vedno zlahka privadi. Bila je velika sprememba, po drugi strani pa sem ohranila številne aktivnosti od prej in vanje le vključila Rubna. To so vsakodnevni sprehodi, domače aktivnosti, polnokrvno sobivanje z mojim Milanom, nenazadnje tudi ustvarjanje pri nekaterih projektih, kot je pisanje knjig in podobno.

Zasledila sem, da imate vi, Milan in Ruben rojstni dan 19. v mesecu. Vi ste vodnarka, Milan je bik in mali Ruben strelec. Poleg tega sta se z Milanom tudi poročila na nenavaden datum, 19. 9. 2009. Nekateri pravijo, da naključij ni, kaj o tem menite sami?

Usoda okoli naše skupne srečne številke 19 je le še zapečatila in utrdila naš medsebojni odnos. Rojstvo je nekaj tako naravnega in nepredvidljivega, da se nad našo skupno simboliko lahko le zamislimo. Verjetno nas ta splet nadnaravnih okoliščin (ne)vede varuje in dela bolj srečne. Zato sva si devetnajstico izbrala tudi za septembrsko poroko. Ali pa je ona izbrala nas, kdo ve.

Jerca je le deset dni pred porodom doktorirala iz filozofije vizualne kulture. Sedaj pa se posveča Rubnu, družini in domu.
Jerca je le deset dni pred porodom doktorirala iz filozofije vizualne kulture. Sedaj pa se posveča Rubnu, družini in domu./ FOTO: osebni arhiv

Vrniva se k malemu nadebudnežu. Kako to, da sta se odločila za ime Ruben?

Ker je zelo redko, lepo in karakterno. Po eni strani je staro židovsko ime, po drugi spominja na rdeč diamant – rubin in po tretji na angele. Ruben je bil vpliven prvorojenec apostola Jakoba in je igral pomembno vlogo že v časih nastajanja Stare zaveze.

V antiki je bil rubin simbol sreče, preganjal je žalost, upiral se je strupom in odganjal slabe misli ...

Ja, tako kot naš Ruben! (smeh)

Kako z Rubnom preživljata proste dopoldneve, zdaj ko sonca ni ravno v izobilju?

Za nas slabo vreme ni ovira pri druženju z naravo. Vsak dan greva na vsaj en dopoldanski in en popoldanski sprehod, pa naj bo sneg, dež, oblačno ali sončno. Doma poslušava glasbo, pravljice, bereva, pojeva, pleševa, kuhava, se igrava in druživa s tistimi, ki naju obiščejo. Vmes seveda tudi veliko pančkava, pridno papava, se smejeva in rasteva.

Kako se odziva na glasbo, saj so v prvih mesecih dojenčki zelo občutljivi nanjo?

Rad posluša prav vse zvrsti, tako kot očka in mamica. Z Milanom sva tudi v času nosečnosti obiskovala številne koncerte in glasbene prireditve, od klasike do džeza in rocka, pa tudi doma sva poslušala najrazličnejšo glasbo. In tudi sedaj ni nič drugače. Ruben je deležen vseh glasbenih poslastic, včasih ob glasbi pomirimo celo kakšen otroški krč ali se uspavamo, nasploh pa ob glasbi lahko preživljamo ure in ure.

Priden in »brihten« je po mami, trmast in vztrajen po očetu, pravite. To bo zelo nevarna kombinacija. Že v knjigi Petra Rusella sem prebrala, da otroci večino svojega intelekta pridobijo po materini strani. Uspeh je torej nedvomno zagotovljen ...

Tega ne pravim jaz, ampak se radi pošalijo drugi. Resnica pa je drugje, saj bova za vse omenjeno imela zasluge oba enako. Kaj bo prevladalo, da bo vesel, radoveden in ustvarjalen otrok, ki bo zrasel v srečnega in aktivnega mladeniča, pa bomo šele videli. In le to bo pomembno. Njegova sreča in močna volja do življenja bo naš največji uspeh.

Jerci na sprehodih dela družbo še četrti član družine, gladkodlaki prinašalec Nott.
Jerci na sprehodih dela družbo še četrti član družine, gladkodlaki prinašalec Nott./ FOTO: osebni arhiv

Slišala sem, da imate doma tudi mladega nadebudnega štirinožca, ki prav tako potrebuje nekoliko vzgoje. Nam lahko zaupate kaj o tem?

Gladkodlaki prinašalec, desetmesečni Nott, je naša velika družinska ljubezen. Komaj čakam, da Ruben malo zraste, saj bosta zagotovo najboljša prijatelja. Trenutno ga preganja pasja puberteta, zato smo se odločili za malo šolo, kjer se je že izkazal kot zelo pameten, vztrajen in velikodušen kuža. Veseli smo, da ga imamo, saj je naš vsakdan še bolj poln.

Milan aktivno sodeluje pri vseh obveznostih, ki jih po novem narekuje mali in igrivi Ruben. Sprehodi in skupno druženje so najlepši trenutki, ki jih preživljajo kot mlada družina.
Milan aktivno sodeluje pri vseh obveznostih, ki jih po novem narekuje mali in igrivi Ruben. Sprehodi in skupno druženje so najlepši trenutki, ki jih preživljajo kot mlada družina./ FOTO: osebni arhiv

Če sem prav razumela, nimate večjih načrtov za prihodnost, razen kar zadeva Rubnovo vzgojo ... ali pač?

Usklajevala bom družino in kariero, se posvetila družini in kasneje tudi lastnim ambicijam. Približno tako kot sem uspela do sedaj usklajevati vse profesionalne in zasebne aktivnosti. Z dobro organizacijo in veliko srčnosti. Sem že v teh letih in dovolj ustvarila, da si lahko izberem življenje, kjer počnem profesionalne stvari, v obliki in obsegu, ki me veselijo. Vsestransko bom preživljala prosti čas v družbi svojih najdražjih, kar pa ne izključuje uresničevanje ustvarjalnih ambicij. Ničesar ne bi mogla početi v absolutnem, saj za uravnoteženost potrebujem oboje, tako svoje projekte, kariero, kot pestro družinsko življenje. Temu primerno bo delno oziroma občasno odrekanje enemu ali drugemu.

Verjamem, da je polnost življenja v umetnosti iskanja ravnovesja med obema poloma. Na srečo imam ob sebi partnerja, prijatelja, moža in očeta v eni osebi, ki razume takšen življenjski koncept in je pripravljen v vseh pogledih sodelovati.
 

Komentarji (30)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

mutorko
07.05.2012, 13:35:51
+6
a je tisto v vozičku slučajn flaša vodke
weinheim
30.01.2012, 18:47:58
+3
tudi zame je moj otrok angel.
Maancy
24.01.2012, 13:36:24
+17
Morda bi kaj dodala Milanova prva žena, pa otroka tudi...Morda sreča za enega pomeni nesrečo za tri...
jutra.mikulan
01.03.2010, 7:54:52
-4
Leona2 pozdravljena, Zelo sem se razveselila, da v tej naši mali deželici še kdo sploh razmišlja pozitivno, nemalomeščansko, predvsem pa neškodoželjno in optimistično. Vse bolj opažam, da je bolj malo intelektualcev v Sloveniji.Raje se kake dobre knjige primite, ne pa, da čas izgubljate z klevetanjem...Lep pozdrav vsem
leona2
28.02.2010, 20:37:51
-3
Pozdravljeni!Prvo kdo ste vi da sodite?Drugo vsak si sam postilja in tako pac je!Pa se nekaj ce se nekdo pac ne razume ni samo eden kriv vedno sta dva tako da mislim da je nevoščljivost tudi v vasih komentarjih!Glede na to da sem zasledila da ste tudi doktorji vmes veste da za vsako stvar je potrebena vstrajnost in trud za katero pa rabis okolje ki te krepi in pomirja! Pa se to tukaj ni politicna stran tukaj so otroci glavni in mislim da kakor je Jerca Legan Cvikl podala komentar je skrbela za zdravje sebe in tudi otroka! Lep pozdrav
mutorko
07.05.2012, 13:27:36
Tu pišemo samo komentarje,svoja mnenja.Včasih resnična,drugič zlagana.Zato ne bluzi o sojenju.
jutra.mikulan
26.02.2010, 16:16:53
+1
Kakšna slovenska zaplankanost. Kdo vam daje kredibilnost, da pišete take anomalije. Se morda ne zavedate, da se vse slabo vrača kot bumerang. Ali pa ste tako močno nepotešeni in nezadovoljni s svojo sedanjsostjo. Bogi vaši otroci, ki morajo poslušati take nesmisle, ker če jih pišete, kaj šele govorite. Nič čudmega torej, da je toliko škodoželjnosti in primitivizma najti že pri najmlajših. Malo se prosim zamislite, dragi bralci in najprej pometite pred svojimi pragi!!!V vesolje pa reje spuščajte pozitivne misli......lepe pozdrave vsem in mir v srcu vam želim, Jutra
majchyca
23.02.2010, 15:09:13
+5
Se strinjam z večino... je pa res, da v naši prelepi Sloveniji zakon definira pod mlado družino vsako družino z vsaj enim predšolskim otrokom... tut če so starši stari 60 let... nas, ki smo resnično mlade družine, oba pod 26, pa oba brez stalne zaposlitve, pa noben še povoha ne!
alinka
23.02.2010, 14:57:53
+7
ni vsaka družina z dojenčkom mlada družina! Zame je mlada družinica tista, kjer sta oče in mati oba pod trideset!
mutorko
07.05.2012, 13:30:09
+1
Zame pa tista,ki sta pod 29
majazmaja2
23.02.2010, 14:36:04
+10
Mlada družinica?! Jerci je že dobr tiktakala biološka urca ... A ni Cvikel star nekaj čez 50 in ima otroke nekaj čez 20? Aja, tistih dveh noče poznat ... tadejas1: ti si mlada, uspešna in verjetno tudi luštna ... Ampak tvoj mož zagotovo ni zavrgel dveh starejših otrok, a ne?
tadejas1
23.02.2010, 12:07:15
+5
To je to! Ta članek sem čakal že kar nekaj časa. Kaj bi brez njega???????? Da ne bo pomote, včeraj je bil objavljen na 24ur.com, ker to idilo je morala videti vsa Slovenija, da smo si na jasnem. POP, a lahko jaz tud mojo družino prikažem, obljubim, smo res mlada družina, tud imamo doktorirano mamico, pa celo dva otroka, pa še družinsko podjetje za povrh. No, nimamo pa psa, pa tud garaže ne!
mutorko
07.05.2012, 13:31:48
Mi mamo pa sam psa in garažo
novomescanka
23.02.2010, 10:46:10
+7
kake flance, oce in mat sta nekajkrat locena, ona pa zganja tu neko idilo. Zgodovina se ponavlja!!!! Pa naj ma se toliko dr. mr. in ne vem kaj se.
jutra.mikulan
23.02.2010, 8:58:57
-5
Ne morem verjeti slovenski "foušariji" in zaplankanosti. To je jasno možno samo v Sloveniji. Pa ljudje, dajte, zarmišljajte vsaj malo pozitivno. A se sploh zavedate kakšno gnilobo spuščate v vesolje in potem si želite, da bi vam šlo super in dobro. To kar oddajaš dobiš nazaj kot bumerang....Naj vam bo to že enkrat jasno in vse svoje negativno že enkrat poskušajte transformirati v pozitivno, boste bolje in lažje živeli. Kar pa se Jerce in Milana tiče, ja super je, da končno obstaja spet ena normalna družina v naši mali soseski.....
vedno.jaz
22.02.2010, 23:45:12
Ruben je bil sicer res eden od Jakobovih sinov, vendar pa Jakob vsekakor ni bil apostol :) o takšnih malenkostih se je vredno pozanimati, preden o njih govoriš v javnosti, ker je napaka približno taka, kot bi rekel, da je bil Bush dalajlama.
Larica05
22.02.2010, 21:52:58
Z novim družinskim članom pridejo tudi radosti in sreča. Naj tej mladi družinici sijejo vedno le zvezde sreče, malemu Rubenu pa želim da ga spremlja vedno le sreča in da zraste v velikega in močnega fanta.
Silva Hecl
22.02.2010, 20:47:17
-2
PESA RAJE SKRIJTE NE PA OTROKA -ŽALOSTNO
trolka
22.02.2010, 20:22:03
+3
pančkat? papat? in doktorat? Bog pomagaj našim intelektualcem... Kaj pa porečeta Rubenova odrasla polbrat in polsestra, ki sta nekoč prebivala tam kjer se je zdaj naselil ta "cvet"? In kamor nimata več vsopa?
Fabienn
22.02.2010, 17:31:40
+3
no ja, ni glih mlada družina
tiptop10
22.02.2010, 15:47:05
Vsak je svoje sreče kovač...zato se mi zdi smešno koliko negativnih komentarjev imete čez njiju, ali čez kogarkoli!?! In tisto kar daš, tisto dobiš nazaj, negativno energijo drugim in glej ga že te ta spet dohiti, poleg tega so mlada družina ne glede na to koliko sta stara, tako se pravilno izraža in tudi tak status imata ;) Sicer pa vso srečo vsem trem, tudi pri meni je bil ime Ruben v ožjem izboru, ampak bomo mel zdej kr pupo :)
IzaEla
22.02.2010, 13:19:31
bedn članek!!
Petra Sojar
22.02.2010, 9:45:43
najbolš je pa k date same take slike gor k se vid kakšn vozičk mata...a ni fora članka lih v tem, da mata otroka, od njega pa niti ene same slikce...
mutorko
07.05.2012, 13:34:36
khmmmmm,poanta članka je v tem,da nočta izpostavljat otroka
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?