Nedonošenček

(Foto: iStockphoto)

Vsako leto se v Sloveniji prezgodaj rodi 1400 otrok, kar je sedem odstotkov vseh novorojenčkov. Med njimi je 100 takšnih, ki ob rojstvu tehtajo manj kot kilogram. Najlažji novorojenček, ki je preživel brez pomembnih posledic, pa je tehtal komaj 370 gramov, so zapisali.

Nov inkubator za nedonošenčke ima številne prednosti, so izpostavili v sporočilu. Med drugim omogoča nadzor temperature in stopnje vlage, doziranje kisika, nastavljanje višine inkubatorja in nagiba ležišča ter tehtanje novorojenčka.

"Novi inkubator je tako približek maternice za tiste otroke, ki so prišli na svet mnogo prezgodaj in verjamemo, da bodo z njegovo pomočjo zrasli v zdrave in uspešne posameznike," je zapisala vodja enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom Lilijana Kornhauser Cerar.

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder pa je poudaril pomen donacij za bolnišnice. Donacije so tako po njegovih besedah eden najpomembnejših virov za obnovo oziroma nakup opreme, za strokovno usposabljanje in prenovo naših objektov.

Sara je prijokala na svet v 24. tednu nosečnosti, težka le 400 gramov. S pomočjo prijateljice, kvačkane hobotnice, gre borki res dobro in danes je stara 31 tednov in tehta 1300 gramov. V veliko pomoč pa so tudi drugim prezgodaj rojenim otrokom te ljubke hobotnice, ki spominjajo na popkovino, s katero se otroček igra še v maternici.