Postaja pravi človek

V tem obdobju se dojenček začne še bolj zavedati samega sebe, ima močno željo po spoznavanju in "uživanju" življenja. Povsem že obvlada prijeme s palcem in kazalcem, kar je značilno samo za človeka. Naš dojenček torej zmore prefinjeno motoriko in je pripravljen na osvajanje sveta okrog sebe.

Dva dojenčka

Vaš otrok se vse bolj zaveda sveta okrog sebe. (Foto: iStockphoto)

Dojenček nam poskuša pomagati pri domačih opravilih: briše tla, zlaga stvari. Zelo ljuba mu je igra pospravljanja predmetov v zaboj. To lahko počne v nedogled. Vse predmete zloži v škatlo in tako znova in znova. Zelo zabavno se mu zdi tudi razstavljanje predmetov, sestaviti jih nazaj pa je že malo težje. Tako lahko snema obroče s stolpa, malo težje pa je zanj obroče na stolp zopet natakniti.

Predstavljajte si, da ste na nekem novem, neznanem planetu. Ravno tako se počuti vaš dojenček, ko ugotovi povezavo med stikalom in svetlobo v sobi. To in še kaj ga bo neprestano prevzemalo in presenečalo.

Mali telovadec

V tem obdobju vaš dojenček verjetno že precej samozavestno kobaca naokoli. Postavite ga na vse štiri, sedite malo dlje od njega in ga pokličite. Ko pride do vas, ga nagradite s poljubi, zagotovo bo vriskal od navdušenja. Iz škatel naredite predor, užival bo pri kobacanju skozenj.

Dojenček te starosti obožuje žoge in druge kotaleče se igrače. Poskuša jih ujeti ali jih kotaliti, se plaziti za njimi. Zelo rad tudi pleza - povsod, po blazinah, po stopnicah, ... Prepričajte se, da bo njegovo plezanje varno, ves čas bodite ob njem in ga učite previdnosti. Malček ne  ve, da lahko  grdo pade po stopnicah, da se lahko prevrne  s stola ali pade s kavča, ko mu je ravno uspelo splezati nanj.

Mala motoristka

Vaš dojenček vas bo v vsem posnemal. (Foto: iStockphoto)

Izmenjava

Ko se vaš dojenček nauči spustiti predmet iz rok, ga neskončno zabava, da mu predmet vrnete, ali pa mu v zameno ponudite drugega. Ko je banano, ga prosite za grižljaj. Z veseljem vam bo ustregel, ko mu jo boste vrnili, pa vam jo bo znova ponudil. Opazili boste tudi, da je bolj radodaren do ljudi, ki jih pozna.

Branje

Čarobni svet besed ga že vabi! (Foto: iStockphoto)


Mali umetnik

Dojenček v tem obdobju rad "bere" knjige. Rad posnema, "glasno bere" in obrača liste.

Tudi na glasbo se zelo rad odziva. Ob zvokih glasbe se začne pozibavati v ritmu. Pridružite se mu pri plesu, zagotovo bo vriskal od navdušenja. Tudi bobni iz pločevink so kot nalašč za malega »sužnja ritma«. Tudi triangel bo za dojenčka predmet navdušenja.

Poleg glasbe in knjigic bo osvojil tudi slikanje. Dajte mu svinčnik ali barvice in kup papirja in njegovo likovno izražanje ne bo imelo meja. Za začetek bo seveda samo čečkal, vendar bo pri tem neizmerno užival. Dovolite mu tudi, da izkusi slikaje s prsti, pa čeprav zna biti precej »umazano«. Nekateri dojenčki bodo v risanju s prsti neznansko uživali, spet drugi si ne bodo želeli umazati prstkov. Opremite dojenčkove mojstrovine z datumi, kasneje boste lahko spremljali njegov "likovni" napredek.


Uživajte v igri s svojimi dojenčki, kaj kmalu bodo odrasli in tega časa se boste spominjali z veliko nostalgijo.