Dojenček v objemu mamice

Svojemu dojenčku izkazujte veliko nežnosti, ljubezni ni nikoli preveč. (Foto: iStockphoto)

Igranje z vašim novorojenčkom ali dojenčkom je temeljnega pomena za razvoj vašega otroka, so povedali v Razvojni ambulanti Moste. Že v materinskih šolah bodoče starše seznanijo s tem, kako pomembna je igra z novorojenčki, kako pomembno je, da dojenčku pojemo, ga stimuliramo in mu izkazujemo nežnost z dotiki in objemi. Igra je za dojenčka način spoznavanja sveta in sebe. Zato si vzemite čas za svojega novega družinskega člana in se z njim čim več igrajte.

Prvi trije meseci – vonj, sluh, vid in občutenje

Novorojenčki razločno vidijo predmete, ki so oddaljeni do 20 centimetrov. Zelo radi imajo sence in črno-bele kontraste, razločijo pa tudi obraze.

Dojenček kaj kmalu prepozna svojo mamo po vonju, pa tudi po barvi glasu ter občuti ugodje, ko jo posluša. Ko se ukvarjate s svojim dojenčkom, je zelo pomembno, da se z njim pogovarjate. Izberite najbolj primeren čas dneva, ko je dojenček buden, ugasnite radio in televizijo, približajte svoj obraz k otrokovemu in se pogovarjajte z njim. Če dojenček spušča glasove, ga oponašajte; nekateri pediatri trdijo, da se bo dojenček počutil bolj samozavestnega in sprejetega, če oponašate njegovo čebljanje.

Dojenček čuti predvsem s kožo. Obožuje božanje in objemanje, pa tudi nežno masiranje gole kože. Božanje spodbuja krvni obtok, prebavo in celo dihanje, prav tako pa tudi pomirja. Za masažo uporabljajte konice prstov, masirajte pa od prsi prek ramen proti rokam, pa od trebuščka preko bokov proti nogicam. Masirajte tudi dojenčkova stopala in roke, prav tako tudi njegov obraz. Začnite na čelu in končajte na bradi, s prsti delajte krožne gibe.

Dojenček

Z dvigovanjem glave si dojenček krepi vratne mišice. (Foto: iStockphoto)

Telovadba

V Razvojni ambulanti Moste vam svetujejo, da si na tla pogrnete blazino in ležete z obrazom proti dojenčku. Nežno ga pokličete po imenu. Če vas bo hotel dojenček videti, bo moral dvigniti glavo in se ozreti proti vam. Na začetku bo ta gib za dojenčka zelo zahteven, vendar vaja dela mojstra. Namesto svojega obraza lahko uporabite tudi živalico, ki piska, ali ropotuljico. Zvok bo v vašem dojenčku prebudil radovednost in tako kot v prejšnji igrici bo tudi zdaj poskušal obrniti glavico.

Ko dojenček leži na hrbtu, izmenoma iztegujte in krčite njegova kolena, kot da bi vozil kolo. S to vajo se krepijo njegove trebušne mišice. Nežno raztegujte otrokove noge in roke. Ta preprosta vadba ga bo zabavala, hkrati pa pospešila njegov krvni obtok. S prstom nežno pogladite dojenčkove dlani s hrbtne strani in takrat bo samodejno razprl stisnjene ročice. S prstom se dotaknite njegove razprte dlani in opazili boste, da imajo male ročice zelo dobre reflekse, saj se prsti samodejno stisnejo v pest. Ko boste poskušali izvleči prst, boste ugotovili, kako zelo močan je vaš dojenček.

Kopanje je zabavno

Nekateri dojenčki obožujejo kopanje in zakaj ne bi veselja delili v dvoje? Napolnite kad z vodo in skupaj z dojenčkom zlezite vanjo. Otrok naj bo tesno prižet ob vaše telo. Nekateri dojenčki se zaradi velike količine vode lahko tudi prestrašijo, zato ne delajte nenadnih, hitrih gibov. Če je dojenček nemiren, ga imejte v vodi zavitega v pleničko. Občutek pleničke na telesu otročka včasih pomiri in mu daje občutek varnosti. Pazite, da ne ostanete v vodi predolgo, ker dojenčke v prvih mesecih življenja rado zebe, ker še ne uravnavajo dobro telesne temperature.

Dojenček in igrača

Od začetka se dojenček igra tudi z "opazovanjem", saj še ne zna uporabljati svojih ročic. (Foto: iStockphoto)

Opazovanje predmetov

Dojenček zelo rad opazuje svojo okolico. V njegovo vidno polje postavite ali obesite različne predmete živih barv, zelo rad pa ima tudi črte in okrogle oblike. Ne stimulirajte ga s prevelikim številom predmetov, pa tudi ne menjajte jih prepogosto, saj ima rad okrog sebe stvari, ki jih prepozna. Sčasoma bo dojenčku uspelo zazibati obešene predmete z rokami ali nogami, še posebej, če ob gibanju oddajajo zvok. Prvič se bo predmetov dotaknil po naključju, kasneje pa bo začel "igro" obvladovati in bo v njej užival.

Pozor: bodite pozorni na viseče igračke – vrvice ne smejo biti predolge, ker je lahko otrok v veliki nevarnosti, če se zaplete vanje!

Petje in ples

Naše babice so znale veliko pesmic za dojenčke, pa tudi mnoge uspavanke, na žalost pa ta »tradicija« izgineva iz našega življenja. Naučite se nekaj preštevank in preprostih rim za otroke ter svojemu dojenčku čim več prepevajte. Ne skrbite, če nimate posluha. Vaš glas je glasba za otrokova ušesa, tudi če niste ravno Pavarroti ali Callasova. Če otroka med petjem tudi ritmično zibate ali z njim v naročju zaplešete, bo užitek zanj še toliko večji. Poleg tega je veliko otroških pedagogov, ki prisegajo na to, da so otroci, ki so od ranih dni izpostavljeni glasbi, tudi kasneje v življenju bolj nadarjeni za to umetniško zvrst. Pomembno pa je, da otroku pojeta mati ali oče, saj pozna vaš glas in boste na takšen način zagotovo pritegnili njegovo pozornost.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na forumu.

Ne spreglejte še:

Igre z dojenčkom - 3. do 6. mesec

Igre z dojenčkom - 6. do 9. mesec

Igre z dojenčkom - 9. do 12. mesec

 

Dojenček in igra

(Foto: iStockphoto)