Hruške so bogate z vlakninami, kalijem in vitaminom C, ne vsebujejo natrija, nasičenih maščob in holesterola. Odraslim pomagajo zmanjševati tveganje, da bi zboleli za rakom ali utrpeli srčni napad. Dojenčku lahko hruške ponudite za lajšanje zaprtja. Ker so lahko prebavljive, so primerne tudi za dojenčke, ki trpijo zaradi refluksa.

Dojenček s hruško

Dojenčku hruške lahko pomagajo pri zaprtju. (Foto: iStockphoto)

Hruške vsebujejo dve vrsti sladkorja – sadni sladkor in glukozo. Odlične so tudi zato, ker imajo več hranljivih snovi na kalorijo kot kalorij na hranljivo snov. Ker je tudi lupina lahko prebavljiva, jih ni potrebno lupiti, razen če jih ponudimo zelo majhnemu dojenčku.

Kako jih pripraviti

O prehodu na trdo hrano se morate vedno posvetovati s pediatrom. Hruške dojenčku praviloma lahko ponudite že pri štirih do šestih mesecih starosti. Vendar ni nujno, da bodo primerne za vašega dojenčka, ali da mu bodo takrat sploh všeč.

Za dojenčke do osmega meseca starosti je dobro sadje malo skuhati na pari, da se sladkorji in vlaknine bolje porazdelijo. Zrele hruške so mehke in jih zlahka zmečkate. Same po sebi so zelo vodene, zato jim običajno ni potrebno dodajati tekočine, ko jih pripravljate za dojenčka. Zrele shranjujte v hladilniku, drugače jih pustite na zraku, da povsem dozorijo.

Preprosti recepti za najmlajše

Iz hrušk tudi dojenčku lahko pripravite okusen obrok. Primešate jim lahko jabolka, avokado, banane, borovnice, mango, marelice, piščančje meso in jogurt, ali jih pripravite kar same. Popolna hruškova kašica je obrok, ki ga lahko dojenčku ponudite med prvimi, ko se začne navajati na "pravo" hrano.

Potrebujete le eno zrelo hruško, ki jo olupite in ji odstranite koščice. Narežete jo na koščke in jo po potrebi malo pokuhate na pari. Nato jo zmečkate z vilico in morda dodate žitarice. Kašica brez žitaric je primerna za dojenčke, stare od štiri do šest mesecev, z žitaricami pa za starejše dojenčke.

Hruški

Iz hrušk lahko dojenčku pripravite okusno kašico. (Foto: Stock Exchange )

Za dojenčke, ki so že dopolnili osem mesecev, lahko za zajtrk pripravite hruškov parfait. Potrebujete: pol lončka kuhanih ovsenih kosmičev, pol lončka zmečkanih hrušk in pol lončka jogurta. Najprej zmešajte ovsene kosmiče z jogurtom, nato dodajte še zmečkane hruške. Po okusu lahko dodate še malo vanilje ali cimeta.

Starejšemu dojenčku, ki se uči uporabljati pribor, lahko ta zdrav in okusen zajtrk postrežete v plasteh, mlajšim dojenčkom pa zmešate vse skupaj. Okusen in hiter obrok je pripravljen!