Cviljenje mladih mamic in očkov, ki ga le-ti uporabljajo, ko se pogovarjajo z dojenčki, ni le nadležno za tiste, ki še niso starši. Dojenčku lahko celo pomaga. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Virginia Tech v Blacksburgu je pokazala, da dojenčke bolj zanima, kaj jim imamo povedati, kadar z njimi govorimo v 'veselem' jeziku.

Zdrav in vesel dojenček

Dojenčka bo naše govorjenje najbolj zanimalo, če bomo govorili z visokim glasom. (Foto: iStockphoto)

„Ko nove besede izgovorimo z živahnim, veselim glasom dojenčkom pri 11 mesecih, ti te besede kasneje lažje prepoznajo,“ je pokazala raziskava. Ko veselo vzkliknemo „Kuhan brokoli! Kako okusno!“ s tem svojega malčka spodbudimo, da bi hrano pojedel. Morda pa mu bo ton vašega glasu tako všeč, da se bo vmes še naučil besede 'brokoli'.

Nasprotno pa dojenčke žalosten, enoličen govor in nizki toni ne zanimajo preveč. Takega govora niti ne zaznajo najbolje, je povedala avtorica študije, psihologinja Naureen Bhullar. Pravi, da enoličen govor dojenčkom pri tej starosti ne koristi. Opozarja tudi, da dojenčki pri tej starosti v našem glasu že lahko zaznajo strah in jezo. Če glasno vzkliknemo, ko se dojenček priplazi preblizu stopnicam in začne jokati, naj vam ne bo preveč hudo. Ustavil ga je verjetno strah v našem glasu, zaradi česar je tudi zajokal.