Dude

(Foto: iStockphoto)

Znano je, da lahko preveč pogosta in dolgotrajna uporaba dude povzroča deformacijo dlesni in zob. Pred kratkim pa so znanstveniki odkrili, da imajo otroci, ki so uporabljali dudo več kot tri leta, večjo možnost za težave pri govoru kot otroci, ki je niso uporabljali. To so ugotovili raziskovalci ameriške Univerze v Washingtonu in Rehabilitacijskega kluba Leones Cruz de Sur, študija pa je bila objavljena v časopisu BMC Paediatrics.

Povezanost dude z govorom potrjuje tudi Dana Kutálková, češka strokovnjakinja za logopedijo. Kot pravi, lahko pogosta in dolgotrajna uporaba dude deformira otrokovo čeljust in zobovje. "Zaradi stalnega pritiska dude se mehka kost preda, kar povzroči probleme pri izgovorjavi. To se lahko pripeti predvsem pri uporabi nepravilno oblikovane dude," je razložila Kutálkova.

Otrok z dudo

(Foto: iStockphoto)

Poleg omenjenega lahko neustrezna uporaba dude vpliva na nepravilen položaj jezika in na drugačen način požiranja. Zdravnica pa opozarja še na en problem:
Duda se uporablja za miritev dojenčkov. Pogosto se na ta način želi doseči, da otrok preneha jokati. Na ta način postane duda sredstvo za reševanje različnih čustvenih težav in kriz pri otroku. Zaradi tega lahko takšen otrok kasneje v življenju rešuje težave na podoben način, na primer s cigaretami.

Poleg zmerne uporabe dude je za pravilen razvoj govora ključnega pomena vloga staršev in drugih bližnjih. Logopedi zato priporočajo, da se z otrokom pogovarjamo razločno.

Zelo pomembno je, da se otrok v družini počuti varnega, pa tudi da se lahko z odraslimi in vrstniki pogovarja oziroma da mu ti prisluhnejo.

"Če starši opazijo probleme pri govoru otroka, je najbolje, da nemudoma obiščejo logopeda," je povedala Kutálková.