Dojenje

(Foto: Profimedia)

''Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja se trudi spodbujati in vzdrževati izključno dojenje do šestega meseca starosti in dojenje z dopolnilno prehrano do drugega leta starosti na celotnem področju Slovenije,'' pojasnjujejo na Unicefu in tako širijo projekt Novorojencem prijazne porodnišnice na projekt Dojenju prijazna zdravstvena ustanova. Novopečene mamice dobijo vse potrebne informacije glede dojenja otročka v prvih šestih mesecih tudi v zdravstvenem domu s strani usposobljenega osebja.

Tega o dojenju še niste vedeli

Dojenju prijazne zdravstvene ustanove so zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, pediatrični oddelek splošne bolnišnice Celje, otroški oddelek splošne bolnišnice Novo mesto in zdravstveni dom Tolmin.

Kako pravilno pristavimo dojenčka k prsim?

''Zavedamo se, da je dojenje popolnoma brezplačna, toda najboljša možna preventiva pred boleznimi sodobnega časa za otroka in za mamo. Zato bomo v začrtani smeri nadaljevali in nadgrajevali naše znanje in delo, za boljše zdravje naših mater in otrok, za zdrave prihodnje rodove,'' je povedala Marjeta Žefran Drole, dr. med., spec. pediatrinja, iz zdravstvenega doma Tolmin.

Kako pravilno pristavimo dojenčka k prsim? Kakšen je pravilen položaj mamice, kakšen dojenčkov?

''Položaji mamice so različni. Morda se v prvih dneh bolj poslužujemo ležečega položaja, na boku, samo glava na blazini, spodnja roka pod ali za otrokovo glavo. Drugi položaj je sedeči – kolena rahlo višje kot boki, podprt hrbet. Pravilno pristavljen otrok: uho, rama in bok naj bodo v isti liniji, otrok tesno pri dojki, brada pritisnjena na dojko. Dojenčku podpremo glavico, manjšemu celo telo. Z bradavico ga podrgnemo okrog ust, takrat jih odpre, zajame pa naj celo bradavico in precejšen del kolobarja. Dobro pristavljenega težko odstavimo. Pri pravilnem sesanju opazimo premikanje spodnje čeljustnice, premika pa se tudi uho,'' pojasnjuje mednarodna svetovalka za laktacijo in dojenje Severina Feuš.