Deklica z dudo

Nekaj kratkih nasvetov, pomešanih z vašo domišljijo in uspeh je zagotovljen. (Foto: iStockphoto)

Ste eden izmed tistih staršev, katerega otroku je bilo prav malo mar za silikonsko prijateljico, ki mu je ob strani stala, ko je potreboval tolažbo? Ali pa ste ravno v obdobju, ko se vaš malček od svoje dude poslavlja? Če sodite v skupino slednjih in vam ne gre vse po maslu, lahko poskusite z naslednjimi zabavnimi triki.

Polet v vesolje

Povejte otroku, da jo boste poslali raziskovat vesolje, živet na Luno, kjer že živi vsa njena družina ali pa bo od zdaj naprej živela na oblaku, kjer že domujejo njene prijateljice sanje. Iz začetnih idej razvijte zgodbico, ki jo boste pred spanjem lahko povedali otroku, ko zvečer odhaja v posteljo. Če bo vašega sončka zanimalo, kaj se z njo dogaja tudi potem, lahko zgodbo vsak večer nadgradite z novimi podrobnostmi.

V zameno za dudo si otrok kupi igračko

Malemu korenjaku recite, naj zbere vse svoje dude, nato pa se z njegovo bolj ali manj zajetno zbirko odpravite v trgovino z igračami. Tam si lahko izbere novo pridobitev. Dovolj očitno, da vas bo otrok slišal, recite prodajalcu, da bo malček ali malčica svojo igračko plačala z dudicami in medtem ko je otrok zaposlen z blagovno menjavo, vi prodajalcu skrivoma čez pult podajte gotovino ali bančno kartico. Zveni podkupovalno? Niti ne, če veste, da se je v zameno za nekaj novega, odrekel svoji razvadici.

Vpliv dude na nepravilno rast zob

Podari jo drugemu

Naj bo prijatelj, sorodnik ali znanec, ko zagledata majhnega otroka, lahko pripomnite: „Poglej! Še en dojenček, to pomeni, da potrebuje tvoje dude, zdaj ko si že tako velik.“ Bo dovolj radodaren in razumevajoč, da se ji bo odrekel?

Otrok z dudo

(Foto: iStockphoto)

Zobna miška ima prijateljico

Kdo bi rekel, da ima zobna miška prijateljico, ki odnaša dude? Če jo bo malček zvečer pustil pod vzglavnikom, bo miška prvo odnesla, prinesla pa nekaj še lepšega. Če vaš otrok verjame v zobno miško, je uspeh zagotovljen.

Iz dude zraste rožica

Če ni ravno zima, lahko dudo, ki je odslužila svoje, pred hišo zagrebete z malo zemlje, in ko otrok gleda stran, zraven natresete še nekaj semen okrasnih rožic. Le kako se bo malček začudil, ko bodo iz njegove drage dude zrasel dišeč živobarven šopek.

Odštevajte dneve

Zakaj pa ne bi zastavili roka dveh tednov? Vsak dan na koledarju začrtajte križec in ko čas mine, malega škratka nagradite s sladoledom ali tortico. Z nečim, čemur se ne more upreti.

Zašijte jo v plišastega prijatelja

Običajno imajo otroci plišasto igračko, od katere se ne ločijo. Če je ravno tako z dudo, vam pa se je ne ljubi saditi v zemljo, je pošiljati v vesolje in kupovati dodatne igrače, jo lahko preprosto zašijete v trebušček njegovega najljubšega plišastega prijatelja. Tako jo bo še vedno imel blizu.

Zdravnik

Slovo od dude preložite na ramena nekoga, ki si v otroških očeh že tako zasluži spoštovanje. Preden gresta naslednjič k zdravniku, otroku povejte, da stric v beli halji tudi zbira dude otrok, ki so že dovolj veliki.

Omejujte postopoma

Najprej jo dovolite le še med vožnjo v avtu. Nato le še doma, naslednjič le še pred spanjem, potem le še v posteljici, od koder jo odnesete, brž ko zaspi. Nato lahko le še upate, da je ne pogreša tako zelo.

Hojica in skakalna vzmet: DA ali NE?

 

Dude

(Foto: iStockphoto)