Depresija je ena od velikih težav sodobne družbe. Na začetku so verjeli, da na dojenčka vpliva le mamina depresija, sedaj so na Nizozemskem odkrili, da to ne drži. Tudi zaradi depresivnih očetov dojenčki pogosteje pretirano jokajo. Upajo, da bo to odkritje „mlade očete spodbudilo, da si poiščejo pomoč,“ je za Reuters Health povedal dr. Mijke P. Van den Berg iz zdravstvenega centra Erasmus v Rotterdamu.

dojenček joka

Na dojenčka ne vpliva le materina depresija ... (Foto: iStockphoto)

Znaki depresije

Van den Berg je s sodelavci preverjal bolezenske znake depresije pri nekaj tisoč bodočih starših, ko so bile nosečnice v 20. tednu nosečnosti. Že takrat so depresijo opazili pri približno 12 odstotkih mater in odstotku manj očetov. Ti bodoči starši so pritrdilno odgovorili na vprašanja raziskovalcev, ali se čutijo osamljene, žalostne, so izgubili upanje ... Med drugim so vprašani povedali tudi, da so izgubili zanimanje za vse in celo razmišljajo o samomoru.

Jokajoči dojenčki

Ko so bili dojenčki depresivnih staršev stari dva meseca, so raziskovalci zopet preverili, kaj se je v tem času spremenilo. 4,1 odstotka depresivnih očetov in 0,7 odstotka več mater v depresiji je povedalo, da njihovi dojenčki jokajo vsaj tri ure dnevno. Pri očetih in materah, ki sami niso trpeli za to boleznijo je bil odstotek jokajočih dojenčkov enak – 2,2 odstotka.

Dojenčki pretirano jokajo ob depresivnih starših ne glede na starost staršev, stopnjo izobrazbe, narodnost, spol, število otrok ali dejstvo, da je kdo od njiju kadilec. Tudi če se je eden od staršev odločil za zdravljenje, to na dojenčkov jok ni vplivalo.

Anksioznost

...tudi depresivni očetje pripomorejo k dojenčkovemu pretiranemu joku. (Foto: iStockphoto)

Ni še konec ...

Običajno se raziskave in klinični preizkusi osredotočajo na mater in kakšen vpliv ima njeno počutje na dojenčka med nosečnostjo in po porodu. Ta študija kaže, da bi morali upoštevati tudi duševno stanje očeta, pravi van den Berg. Dodaja, da so potrebne dodatne raziskave, ki bodo odkrile natančno povezavo med depresivnim staršem in dojenčkovim prekomernim jokom.

O članku lahko poklepetate na forumu.