Dojenček

(Foto: Thinkstock)

Strokovnjaki so fascinirani nad učinkom letnega časa, v katerem se rodi otrok. Vpliva namreč na naše zdravje in splošno stanje. 

Otroci, rojeni pozimi, so težji.

Po statističnih podatkih so otroci, ki se rodijo pozimi, težji. Do šestega, sedmega leta so težji in imajo večji obseg glave v primerjavi z otroki, rojenimi v drugih letnih časih.

Otroci, rojeni pozimi, so inteligentnejši.

Ameriški in avstralski strokovnjaki so v študijo vključili 21.000 deklic in dečkov. Ugotovili so, da so otroci, rojeni pozimi, dosegli boljše rezultate na inteligenčnih testih kot ostali.

Otroci, rojeni pozimi, nimajo večjega tveganja za multiplo sklerozo.

Redkeje zbolijo za multiplo sklerozo. To so namreč ugotovili strokovnjaki z vseučilišča Oxford. Spoznali so, da nosečnice dobijo manj vitamina D pozimi.

Za otroke, rojene pozimi, je znano, da pokukajo na svet pred predvidenim datumom poroda.

Zimski otroci prijokajo na svet prej. Raziskovalci z vseučilišča Priceton so analizirali številne podatke, zanemarili so mamin socialni status, in spoznali, da imajo zimski dojenčki 10 odstotkov večje možnosti, da pridejo prej na svet. Eden od značilnih vplivov na to je, da je pozimi prisotna gripa.

Otroci, rojeni pozimi, so depresivnejši.

Obstaja večje tveganje, da se bo pri njih razvila nevrološka motnja, vključujoč tudi zimsko depresijo, bipolarno depresijo in shizofrenijo. Strokovnjaki pojasnjujejo, da je vzrok v količini svetlobe, ki so ji izpostavljeni novorojenčki.

Otroci, rojeni pozimi, imajo krhkejše kosti.

Tudi to je povezano s svetlobo. Poletni dojenčki so po mnenju strokovnjakov za pol centimetra višji in tudi njihova kostna masa je za 13 cm2 večja. Za to je krivo absorbiranje vitamina D pri nosečnicah v zadnjem trimesečju.

Otroci, rojeni pozimi, imajo pogosteje alergije na hrano.

V današnjem obdobju ima vse več otrok alergije na hrano, med njimi pa so najpogosteje tisti, ki so rojeni pozimi.

Dojenček

(Foto: Thinkstock)