Dojenček

Uspavanke imajo čudežno moč ... (Foto: Profimedia)


Strokovnjaki so prišli do zaključka, da so pesmice, kot so Twinkle, Twinkle Little Star, Hush Bye Baby in druge otrokom najljubše, pomagale pacientom v bolnišnici Great Ormond Street, da so se počutili bolje. Njihov utrip srca se je umiril in tudi otroci, ki so bili v čakalni vrsti za presaditev srca, so se pomirili.

Nasprotno, branje slikanic in oponašanje živali nista imela takšnega učinka na otrocih.

Raziskovalec dr. Nick Pickett, ki je vodja glasbene terapije, ki jo v bolnišnici izvajajo že 20 let, je izjavil: ''Starši pojejo otrokom že tisočletja in oni so nagonsko vedeli, kaj jim pomaga, da se sprostijo. Ampak kljub temu je koristno imeti tudi znanstvene dokaze o učinku uspavank na otrokovo zdravje.''

Med petjem uspavanke sta prav tako zelo pomembna vaš izraz na obrazu in vizualna simulacija. Če starši sami pojete, lahko uspavanko prilagodite otrokovemu razpoloženju.

Neke druge študije so pokazale, da glasba pomaga otrokom. Eno izmed teh so izvajali v Združenih državah Amerike in spoznali so, da so novorojenčki, ki so jim peli uspavanke, hitreje pridobivali na teži in bili prej odpuščeni z oddelka za intenzivno nego.