Več o črevesnih okužbah, znakih in poteku zdravljenja nam je povedal dr. Marko Pokorn z Infekcijske klinike v Ljubljani.

Bolan otrok

Otrok ima lahko tudi bolečine v trebuščku. (Foto: iStockphoto)

Kaj so črevesne okužbe in katere so pri otrocih najpogostejše?

Črevesne okužbe so, kot že samo ime pove, okužbe prebavne cevi, ki jih povzročajo nekateri virusi, bakterije in drugi mikroorganizmi. Najpogostejša znaka bolezni sta bruhanje in driska, bolniki lahko navajajo tudi slabost in bolečine v trebuhu. Lahko je prisotna tudi zvišana telesna temperatura.
Najpogostejše pri otrocih so virusne črevesne okužbe in med virusnimi povzročitelji prednjači rotavirus.

Kako se prenašajo?

Črevesne okužbe se prenašajo fekalno-oralno. Oseba, ki je prebolela črevesno okužbo, povzročitelja lahko krajši ali daljši čas izloča v blatu in ob pomanjkljivi osebni higieni lahko pride do prenosa na drugo osebo. Pri otrocih se bolezni pogosto prenašajo preko predmetov, še posebej igrač. Majhni otroci namreč večino predmetov nesejo v usta, in če so na površini predmeta povzročitelji nalezljive bolezni v zadostnem številu, lahko pride do okužbe.

V katerem letnem času so okužbe pogostejše?

Virusne črevesne okužbe so praviloma pogostejše v zimskih mesecih, takrat je tudi koncentracija otrok v vrtcih največja. Bakterijske črevesne okužbe pa so pogostejše v poletnih mesecih.

Kdo je najbolj ogrožen?

Črevesne okužbe najbolj ogrožajo majhne otroke, ker so le-ti najbolj dovzetni za tovrstne okužbe in ker glede na svojo telesno težo potrebujejo večji vnos tekočine na dan kot odrasli – majhen otrok ob črevesni okužbi prej dehidrira kot odrasla oseba. Poleg majhnih otrok črevesne okužbe bolj ogrožajo še starostnike, predvsem zaradi številnih pridruženih osnovnih bolezni in pa osebe z okrnjeno imunostjo.

Ena izmed pogostih povzročiteljev črevesnih okužb je tudi rotavirus; kaj je zanj najbolj značilno?

Za rotavirusno črevesno okužbo sta najbolj značilna driska in bruhanje. Inkubacija bolezni traja od dva do štiri dni. Pogosto otrok najprej prične bruhati, po nekaj urah pa se pojavi še driska. Blato je povsem vodeno, tekoče, otroku je slabo, bolečin v trebuhu pa navadno ne navaja. Okužbo lahko spremlja tudi povišana telesna temperatura. Bolezen traja od tri do osem dni.

Kako ga starši lahko prepoznajo?

Starši lahko na okužbo z rotavirusom posumijo ob omenjenih bolezenskih znakih. Za potrditev, da gre v resnici za rotavirusno okužbo, pa je potrebno v blatu dokazati prisotnost rotavirusa, kar se naredi v laboratoriju.

Bolan otrok

Kadar je otroček dehidriran, se mora zdraviti v bolnišnici. (Foto: iStockphoto)

Kaj je najpomembnejši ukrep pri tej okužbi?

Najpomembneje je pri otroku zagotoviti zadosten vnos tekočin. Kot sem že omenil, majhni otroci glede na telesno težo dnevno potrebujejo bistveno več tekočine kot odrasli in pri njih zato veliko prej pride do izsušitve ali dehidracije.
Enako pomembno pa je seveda preprečiti širjenje okužbe. Če je otrok vso noč bruhal in imel drisko, ga seveda zjutraj ne smemo poslati v vrtec, ker bo v nekaj dneh zbolela večina otrok v njegovi skupini.

Ali obstaja cepivo proti rotavirusu?

Obstajata dve cepivi proti rotavirusnim okužbam, ki zelo učinkovito preprečujeta predvsem težje oblike okužb. Cepivo je v oralni obliki in ga je potrebno dati v dveh odmerkih v razmaku vsaj štirih tednov. S cepljenjem se začne pri šestih tednih starosti, drugi odmerek mora dojenček dobiti do 24 tedna (6 mesecev) starosti.

Kako ga »zdravimo« doma?

Zdravimo ga s takoimenovano oralno rehidracijo. Otroku dajemo toliko tekočine, kolikor je glede na svojo telesno težo potrebuje, obenem moramo dodatno nadomeščati še izgube. To pomeni, da 10-kilogramski dojenček dnevno potrebuje približno en liter tekočine; pri teži 20 kg potrebuje 1,5 litra tekočine, za vsakih dodatnih 10 kg teže prištejemo še 200 ml. Poleg tega nadomeščamo izgube zaradi driske: za vsako odvajanje tekočega blata moramo prišteti še 100-200 ml tekočine.

Pri bolnem otroku si je količino popite tekočine najbolje sproti beležiti, tako vemo, pri čem smo. Če je otrok živahen in redno odvaja seč, potem potrebe po zdravljenju v bolnišnici ni.
Za rehidracijo lahko uporabljamo sladkan čaj (1 žličko sladkorja na 100 ml tekočine), lahko uporabljamo tudi oralno rehidracijsko raztopino, ki jo dobimo v lekarni ali druge pripravke. Ni pa priporočljivo dajati pretiranih količin soli, ker lahko povzročimo nesorazmerje mineralov v telesu, ki lahko otroku škodujejo.

Kaj pa salmonela, za kakšno vrsto okužbe gre?

Salmonela je po Gramu negativen bacil (paličasta bakterija), ki sodi med enterobakterije. Obstaja preko 2460 serotipov. Črevesne okužbe pri nas najpogosteje povzročajo netifusne salmonele, ki jih najdemo pri perutnini, živini, plazilcih in drugih domačih živalih. Najpogosteje je vir okužbe hrana živalskega izvora (jajca, meso, mlečni izdelki), redkeje so vir okužbe živali ali osebe, ki bakterijo izločajo v blatu. Salmonella Typhi, ki povzroča tifus, se pojavlja izključno pri ljudeh.

Kako pogosta je pri otrocih v Sloveniji?

Letno je v Sloveniji prijavljenih okrog 1500 primerov črevesnih okužb s salmonelo, zaradi omenjene okužbe letno na Infekcijski kliniki v Ljubljani obravnavamo nekaj deset otrok.

Kako jo prepoznamo?

Salmonelozo pogosto spremljajo bolečine v trebuhu, ki so najbolj izrazite takoj po jedi in ob odvajanju blata. V blatu pogosto opazimo sluz in krvave nitke in ravno kri v blatu pogosto pripelje otroka k zdravniku.

Bolan otrok

Pri otrocih se bolezni pogosto prenašajo preko predmetov, še posebej igrač. (Foto: iStockphoto)

Kako potekata bolezen in zdravljenje?

Od zaužitja salmonel do pojava bolezni navadno mine od 12 do 36 ur. Bolezen traja nekaj dni, tudi vročina navadno mine v nekaj dneh, blato se normalizira v tednu ali dveh. Črevesna oblika bolezni antibiotičnega zdravljenja ne potrebuje, potrebno je le s tekočinami zdraviti dehidracijo. Redko pride do razsoja salmonel iz prebavil v krvni obtok in po telesu – takrat pa je potrebno zdravljenje z antibiotiki, vendar do tovrstnih zapletov pride zelo redko.

Koliko časa je otrok bolan?

Prebavne težave navadno minejo v tednu dni, vročina se zniža prej. V primeru, da povišana temperatura vztraja več kot pet dni, moramo pomisliti na razsoj salmonel po telesu.

Kateri so najpogostejši »krivci« za pojav salmonele?

Salmonele so prisotne pri perutnini, živini, domačih živalih in plazilcih, zato jih lahko najdemo tako v mesu, mlečnih izdelkih in jajcih, kot tudi pri vsaki vrsti zelenjave, ki je kontaminirana z iztrebki. Mesa in jajc ne smemo uživati surovih. Če je tovrstna hrana ustrezno toplotno obdelana, potem ni nevarna.

Starši se pogosto srečajo z izrazom adenoviroza; kaj je in kako poteka?

Z izrazom adenoviroza označujemo bolezen, ki jo povzroči okužba z adenovirusom. Adenovirusov je več vrst, najpogosteje povzročajo okužbe zgornjih dihal. Omenjene okužbe pri majhnih otrocih spremlja visoka vročina, ki lahko traja tudi več kot teden dni, med laboratorijskimi izvidi obolelih otrok pogosto izstopajo povišani kazalci vnetja in otroci lahko zaradi tega prejemajo antibiotike, ki pa so brez učinka.
Nekateri serotipi adenovirusov pogosteje povzročajo okužbe prebavil. Adenovirusi se prenašajo z izločki zgornjih dihal, pri črevesnih okužbah se izločajo v blatu. Virusi ostanejo na predmetih kužni dlje časa.

Kakšne izkušnje imate s tem vi? Zaupajte nam na forumu.