Ingrid Kavšek - 5

Ingrid Kavšek, patronažna medicinska sestra (Foto: osebni arhiv)

Ingrid Kavšek, patronažna medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Ljubljana, nam je povedala, kakšne informacije posreduje staršem. Izvedeli smo tudi, do koliko njenih obiskov je družina upravičena.

Kdaj patronažna sestra obišče mamico in dojenčka?

Patronažna medicinska sestra obišče mamico in novorojenčka v prvih 24 urah po odpustu iz porodnišnice. Mamice nas morajo o rojstvu otroka same obvestiti. Njihov telefonski klic pričakujemo vsako jutro med 7. in 9. uro ob delovnih dnevih, čez vikend naša služba dela smo za nujne primere.

Kaj je njena naloga? Kaj svetuje porodnici?

Naloga patronažne medicinske sestre je celostna oskrba novorojenčka in porodnice v njunem domačem okolju. Pri novorojenčku je najpomembnejši nadaljnji razvoj otroka. Najprej poskrbimo za njegovo prehrano. Najbolj vesele smo, če se novorojenček doji pri svoji mami (po potrebi svetujemo primeren položaj za dojenje), če to ni možno iz kakršnega koli razloga, pa svetujemo hranjenje po steklenički z maminim ali prilagojenim mlekom. Telesno težo novorojenčka redno spremljamo s tehtanjem na prenosni tehtnici.

Posebno pozornost namenimo oskrbi popka, starše poučimo, kako ga morajo čistiti in kakšen izloček lahko priteče iz popka.

Spremljamo barvo kože, da prepoznamo morebitno zlatenico in po potrebi napotimo otroka na kontrolo krvi v porodnišnico.

Starše poučimo o pravilni vsakodnevni negi otroka (umivanju, pravilnem pestovanju, nošenju, previjanju, podiranju kupčka ...).

Pogovorimo se o ustrezni temperaturi v prostoru, kjer otrok biva, kje mora biti postavljena posteljica glede na okna in vrata. Svetujemo, kako pravilno obleči otroka, kdaj prvič na sprehod ... Staršem priporočimo, kje naj izberejo zdravnika za svojega otroka, in jim razložimo, kdaj mora imeti otrok prvi pregled.

Na četrtem ali petem obisku novorojenčka skopamo, odvisno pa je od popka, le-ta mora biti popolnoma zaceljen.

Tudi otročnico obravnavamo celostno, pogovorimo se dojkah, njihovi negi zaradi možnih poškodb ob dojenju, opazovanju in preprečevanju njihovega vnetja. Nadaljujemo s pregledom trebuha in krčenja maternice po porodu, pregledamo čiščo (izloček iz maternice po porodu), pregledamo morebitne šive po prerezu presredka, ali oskrbimo rano po carskem rezu. Otročnici izmerimo krvni pritisk, se pogovorimo o primerni prehrani, pitju zadostnih količin tekočine, telesni aktivnosti, vajah za učvrstitev mišičja po porodu. Posebno pozorne smo na duševno stanje otročnice, jo spremljamo in spodbujamo, da nam zaupa svoje težave, potrebe, strahove ... Pogovorimo se tudi o spolnosti in načrtovanju naslednjih nosečnosti. Žensko podučimo, da se pravočasno naroči na prvi ginekološki pregled po porodu.

Patronažna sestra

(Foto: Profimedia)

Kaj vse jo lahko vpraša mamica?

Vedno si želimo doseči sproščen in zaupljiv odnos z družino. Starše spodbujamo, da se na nas lahko obrnejo z vsemi vprašanji in jih poskušamo skupaj razrešiti, če to ne uspemo takoj, se patronažne medicinske sestre obrnejo na ustrezne institucije, da dobijo ustrezne odgovore in jim jih naknadno posredujejo.

Ali so takšni obiski patronažne sestre pogosti? Tudi kasneje, ko je otrok starejši?

Po veljavni zakonodaji v Republiki Sloveniji imajo dojenčki pravico do šest obiskov patronažne medicinske sestre v prvem letu življenja. Običajno izkoristimo pet obiskov v prvem mesecu otrokovega življenja, enega pa pustimo za prehod na mešano prehrano v starosti od štirih do štirih in pol mesecev.

Otročnica ima pravico do dveh obiskov v prvih šestih tednih po porodu in jo običajno obravnavamo v kompletu z novorojenčkom. Če zaznamo težave v družini, da otrok slabo napreduje, pa lahko od otroškega zdravnika pridobimo delovni nalog, zaradi katerega lahko potem spremljamo otroka daljše časovno obdobje.

Otrok ima pravico do enega obiska patronažne medicinske sestre še v drugem in tretjem letu življenja.

Večina nosečnic še ne ve, da ima pravico do enega obiska patronažne medicinske sestre v zadnjem tromesečju nosečnosti. Obisk je namenjen spoznavanju s patronažno medicinsko sestro, pogovorimo se o pripravi opreme za novorojenčka, pripravi na porod, psihično spodbujamo bodoče starše ...