Dojenček in poletno spanje

(Foto: iStockphoto)

Na ultrazvočnem pregledu ste poslušali bitje dojenčkovega srca in le-tega je tudi slišal sam. Sedaj pa se trudite, da je doma popolna tišina, kar pravzaprav ni v redu. Verjeli ali ne, marsikateri otrok lažje in hitreje zaspi ob zvokih sušilca za lase, ropotanju pralnega ali pomivalnega stroja. Nekateri en dva tri zaspijo med vožnjo v avtomobilu, med poslušanjem glasbe …

Naslednjič, ko dobite obiske in je čas za otrokovo spanje, ne govorite ves čas: ''Psssttt!'', saj je navajen na zvoke iz okolice in bo vseeno umirjeno zaspal. Prav tako ne zahtevajte od babice, ki pazi na vašega otroka, da po stanovanju hodi dve uri po prstih, ker vaš sonček spi. Vsakodnevni zvoki so za otročka sprejemljivi in ob njih bo zaradi utrujenosti lažje utonil v spanec.

Bolj pomembno je, da se pri spanju držite rutine. Če je navajen iti spat opoldne, ne pričakujte, da se bo takrat veselo smejal iz vozička na sprehodu po nakupovalnem centru. Če gre zvečer spat ob 19. uri, poskrbite, da boste z izleta takrat doma. Otrok ima rad, da ve, kaj lahko pričakuje. Notranja ura mu bo povedala, da je zdaj čas za kopel, večerno pravljico in posteljo.

Poznate pravilo 90 minut?!