Ljudje

(Foto: Thinkstock)

Na začetku leta smo v Sloveniji našteli 54.600 različnih imen, od tega 28.582 ženskih in 26.063 moških. Če bi vsa ta imena razporedili enakomerno med vse prebivalce, bi se vsako pojavilo 38-krat.

Med temi imeni jih je bilo 27.235 sestavljenih. Med enojnimi imeni oz. nesestavljenimi, ki so se med prebivalci Slovenije pojavili več kot petkrat, je bilo med ženskimi najdaljše Maksimilijana (13 črk), med moškimi pa Maksimilijan in Massimiliano (12 črk). Najkrajša imena so imela po dve črki: za ženske Lu, Li, za moške pa An, Al, Ty, Om.

Lestvica prvih dvanajstih najpogostejših moških imen se od leta 2016 ni spremenila, lestvica takih ženskih imen pa je ostala enaka do sedmega najpogostejšega imena.

Novorojenček

(Foto: Thinkstock)

Najpogostejše žensko ime je še vedno Marija (56.971), čeprav se je število žensk s tem imenom v enem letu zmanjšalo za 1700. V vrhu najpogostejših ženskih imen še dolgo ne bo prišlo do spremembe, navaja Surs. Drugo najpogostejše žensko ime, Ana, se pojavlja v dvakrat manjšem obsegu.

Obstaja nekaj znakov, s katerimi lahko ugotovite, ali ste izbrali pravo ime za svojega otroka.

Marija je v povprečju vsaka 18. prebivalka Slovenije. Med deklicami, ki se rojevajo v zadnjih letih, je Marij čedalje manj; po letu 2011 je bilo to ime po pogostnosti imen, danih novorojenkam, na 111. mestu, v tem času se je rodilo 97 Marij.

Najpogostejše moško ime ostaja Franc, a je moških s tem imenom bistveno manj kot žensk z imenom Marija. Število Francev se je v enem letu zmanjšalo za 750 in jih je 24.330. Med moškimi imeni "v vrhu" nobeno ne izstopa tako močno kot med ženskimi Marija; poleg Franca se le še Janez pojavlja več kot 20.000-krat.

Poleg Marije so se tako v preteklosti, še posebej pa od 70. let 20. stoletja dalje v večjem obsegu pojavljale različice tega imena, denimo Maja, Mojca, Maša. Ime Maja je bilo na prvem mestu v 80. letih, Mojca je bilo tretje najpogostejše v 60. in 70. letih, Maša pa je med modnimi imeni v zadnjih 15 letih.

Starši

(Foto: Thinkstock)

Janez je drugo najpogostejše moško ime (21.406). V zadnjih petih letih je to ime dobilo 81 novorojenčkov. V najnovejšem času postajajo priljubljene in pogostejše krajše različice tega imena, denimo Jan, Žan, Anže.

Stereotip o "kranjskem Janezu" potrjujejo tudi statistični podatki: Janez je bilo namreč v gorenjski in osrednjeslovenski statistični regiji zares najpogostejše moško ime, na lestvici prvih šestih imen pa se je po navedbah Sursa pojavilo v vseh regijah, razen v goriški in obalno-kraški.

Ko bodoči starši na ultrazvočnem pregledu izvejo, da bodo dobili fantka, začno razmišljati o primernih imenih zanj. Odločitev je težka, saj želijo upoštevati različne kriterije. Da mu bo ime ustrezalo, da bo trendovsko, mogoče starinsko, klasično, ali celo nenavadno. Nekateri poimenujejo otroka po starih starših. Tokrat smo v središče postavili ime Goran. Kaj pomeni in od kod izvira?