Dojenček

(Foto: Thinkstock)

Dojenčka morate kopati vsak dan.

Dojenčki se ne potijo kot odrasli in nimajo neprijetnega vonja. Kopati jih morate na dva ali tri dni.

Dojenčki najbolje spijo v tišini in zatemnjeni sobi.

Nekateri otroci imajo res nemiren spanec, ostale pa ne moti šum v ozadju in malce svetlobe. Če boste navadili otroka, da spi v sobi, v kateri ne vlada popolna tišina, bo to super, ker bo lahko dremala v različnih situacijah.

Povišano telesno temperaturo znižamo pri dojenčku z alkoholom.

Če v dojenčkovo kožo vmasirate alkohol, dejansko ne boste znižali povišane telesne temperature. Pravzaprav je to nevarna metoda, ker lahko dojenčkova koža absorbira alkohol.

Dojenčka ne smete vzeti v naročje, ko joka, ker ga lahko razvadite.

Dojenčki, mlajši od štirih mesecev, imajo kar nekaj samoumirjajočih metod. Sami se znajo pomiriti s sesanjem. Če jih boste vzeli v naročje, ko bodo jokali, pa jim boste dali vedeti, da boste vedno ob njih in boste za njih skrbeli.

Dojenčka morate ponoči previti.

Urin je sterilen, današnje plenice zelo dobro vpijajo, tako ima lahko dojenček ponoči eno isto plenico. Če pa se dojenček pokaka in ima občutljivo kožo, ga vseeno previjte.

Ves čas morate stekleničke in dudo sterilizirati.

Sterilizirajte stekleničko pred prvo uporabo, nato je dovolj, da jo umijete pod tekočo vodo z detergentom. Dojenčki so večinoma izpostavljeni bakterijam v okolici, manj jih je na umitih stekleničkah in dudi.

Dojenček pije vodo

(Foto: Thinkstock)

Če boste dodali v mleko žitarice, bo dojenček spal dlje.

Z uvajanjem goste hrane začnite pri šestih mesecih, če dojite. Raziskovalci so ugotovili, da otroci, ki začnejo uživati gosto hrano pred četrtim mesecem starosti, težje spijo. Prav tako študije navajajo povezavo med prezgodnjim uvajanjem goste hrane in debelostjo v odrasli dobi.

Hranite po urniku.

Dojenčke je najbolje hraniti takrat, ko to oni želijo, ker jim notranji znaki govorijo, kdaj so lačni, kdaj siti. Z določanjem urnika hranjenja lahko negativno vplivate na navade vašega dojenčka. 

Otroci potrebujejo čevlje z debelim podplatom.

Dojenčki uporabljajo prste na nogah, da dosežejo površino, po kateri hodijo, zato je priporočljivo, da so čim več bosi. Za zunaj pa seveda lahko izberete mehko obuvalo, ki sledi njihovi nogi. Čevlji z debelim podplatom, močni, jih lahko samo ovirajo.