Mama

(Foto: Thinkstock)

1. Poleg tega, da med nosečnostjo vse pripravljate za novega družinskega člana, se morate odločiti tudi, kako mu bo ime. Pri tem sodelujta tako bodoča mama kot tudi oče. Lahko naredita seznam imen, ki so vam všeč in katera vam nikakor niso po godu.

2. Če bi radi, da vaš otrok nosi ime po prababici, pradedku, babici, dedku, osebi, ki vam zelo veliko pomeni in jo spoštujete, potem ga izberite, vendar premislite, ali bo v današnjem času imel zaradi njega kakšne težave.

3. Če želite, da ima otrokovo ime globlji pomen, pokukajte za razlago v knjige ali na svetovni splet. Toda preden se dokončno odločite, preverite ime še v drugem jeziku, da nima nasprotnega pomena.

4. Že nekaj let so zelo popularna tuja imena slavnih igralcev. Postavite se v otrokovo kožo in razmislite, ali bo njemu čez nekaj let, ko vaše najljubše nadaljevanke ne bodo več vrteli, še vedno všeč.

5. Pri izbiri otrokovega imena upoštevajte tudi pisanje in izgovarjanje. Olajšajte mu, da se bo hitro naučil pisati svoje ime, ne zakomplicirajte mu ga s tujimi črkami in posebnim naglaševanjem.

6. Se navdušujete nad trenutno najbolj trendovskim imenom? Super, samo vedite, da bo v naselju, na igrišču, v vrtcu ali šoli vsaj nekaj otrok še s takšnim imenom.

7. Kakšna imena so vam všeč? Tradicionalna, tuja, starinska, kratka, dolga ali takšna, ki v sebi skrivajo črko r? Sledite intuiciji in izberite takšnega, za katerega veste, da bo edinstveno ustrezalo vašemu otroku.

8. Prijatelji, sodelavci, mama, tašča vas ves čas sprašujejo po otrokovem imenu in vam predlagajo, katera so najlepša. Seveda lahko izhajate iz njihovih predlogov, toda končna odločitev mora biti povsem vaša.

9. Eno ali dve imeni? Mogoče se lahko o tem posvetujete, s kom, ki ima dve imeni. Ga kličejo z obema, se podpisuje z obema? Mu je tako všeč ali ga moti? Poiščite prednosti in slabosti dveh imen ter se dokončno odločite.

10. Izbrali ste ime. Sedaj pa ga izgovorite skupaj s priimkom. Vam je všeč? Če ste zadovoljni z izbiro, lahko nadaljujete z drugimi pripravami na prihod novorojenčka.