Spominski album

Darilo, izdelano z ljubeznijo. (Foto: osebni arhiv)

Barbara Mole Tominc je, kot pravi, še zelo "frišna" učiteljica razrednega pouka in novopečena mamica mesec dni starega Jakoba. Ker sinek potrebuje še veliko spanja, ima Barbara priložnost, da se lahko ukvarja tudi s svojimi konjički.

"Že od nekdaj rada ustvarjam, kar me izredno veseli. Začela sem z risanjem na steklo, svilo in tekstil, nadaljevala z izdelovanjem nakita (kar še vedno počnem), trenutno pa me navdušuje 'papirčkanje,' kamor sodi izdelava voščilnic, škatlic, knjižic," je povedala Barbara.

Bi želeli tudi vi podariti izvirno darilo? Z nekaj truda in ustvarjalnosti vam bo uspelo. Barbara nam je namreč zaupala postopek izdelave za simpetično darilo za dedke in babice.

Barbara Mole Tominc in Jakob

Barbara s sinom Jakobom. (Foto: osebni arhiv)

Malčkova knjižica

Za izdelavo potrebujemo:
- bel šeleshamer velikosti A4
- karton velikosti A5
- pisan/potiskan papir
- izrezane papirje različnih oblik in barv
- majhno pisemsko ovojnico
- odtise dojenčka, štorklje, dude …
- nalepke (npr. zvezdica)
- pisane trakove
- papirnate rožice
- polovične perlice
- črno pisalo
- lepilo v stiku ali obojestranski lepilni trak
- barvne ali črno-bele fotografije vašega malčka
- luknjač in orodje za vezavo

 Navodila:

Šeleshamer razrežemo na štiri enake dele, karton pa na dva (za platnice). Izrezane liste in kartona prelepimo s pisanim papirjem.

Liste in platnice knjižice uredimo po vrstnem redu in jih preluknjamo za kasnejšo vezavo.

Izrezane papirje različnih oblik (s katerimi nameravamo albumu dodati osebno noto in malčkove podatke) lahko osenčimo z barvnimi blazinicami za štampiljke. Nanje nato narišemo pikice, črte ter napišemo malčkove pomembne podatke (npr. datum rojstva, ura, teža, velikost, kraj rojstva), njegove posebnosti – zaspanček, radovednež …, prve pomembne trenutke – prvič z vozičkom, prvo kopanje …, naše misli o otroku.

Spominski album

V album vpišemo pomembne malčkove podatke. (Foto: osebni arhiv)

Obrežemo malčkove fotografije (lahko jih nekaj pustimo v originalni obliki).

Fotografije in lističe z napisi, mislimi ter malčkovimi podatki razporedimo v neko zaporedje in jih nalepimo v album.

Album dekoriramo s pisanimi trakovi, papirnatimi rožicami, perlami, barvnimi lističi, odtisi dojenčkovih dlani, stopal, štorklje …
Na koncu album spnemo.

Liste in platnice je Barbara preluknjala in spela z Bind it All orodjem.  Lističe različnih oblik je izrezala z orodjem Cuttlebug. Z njim je izdelala tudi relief s pikicami.

Barbara svetuje

Pri lepljenju raje uporabimo obojestranski lepilni trak, da se nam listi knjižice ne bodo zvijali. Če nimamo orodja za vezavo, lahko namesto tega uporabimo navaden luknjač, album pa nato zvežemo s trakovi. Črno-bele fotografije lahko natisnemo z domačim tiskalnikom.