Otrok joka

(Foto: iStockphoto)

Lepo je, če dojenčku ali malčku posvečate ves svoj čas, a slej ko prej si boste želeli za nekaj časa izstopiti iz vsakdanje rutine. S tem, seveda, ni nič narobe. Z otrokom boste še bolj povezani, če bosta sem in tja kdaj za nekaj časa ločena. Zavedati se morate, da je poleg skrbi za otroka pomembno negovati tudi partnerski odnos. Prav je, da kakšen večer, popoldan ali ves dan preživita sama.

To seveda pred otrokom nikoli ni bilo vprašanje, kaj šele problem. Prav je, da si ukradeta nekaj skupnih uric daleč od doma, pleničk, stekleničk ...

Ampak pozor! Otroci so dovolj bistri, da začutijo občutek krivde, ki vas razjeda ob misli, da ga boste pustili doma, zato se lahko kaj hitro zgodi, da na koncu ne boste šli nikamor. Ponujamo vam nekaj koristnih namigov, kako se »splaziti« od doma tako, da bo v hiši čim manj solz.

Ne brez slovesa!

Nekateri starši imajo navado, da se odidejo od doma ali iz vrtca, ko se otrok zamoti z igro, oni pa medtem dobesedno izginejo, brez slovesa, poljuba ali česa podobnega. Vse to sicer delajo v dobri veri, da otrok ne bi bil preveč žalosten, vendar psihologi tako dejanje odločno odsvetujejo.

Slovo

(Foto: iStockphoto)

Šestmesečnik ne ve, da se boste vrnili!

Šestmesečni dojenček še ne ve, da se bo mamica vrnila, tudi če gre le v drug prostor. Zato so njegove solze, ko greste npr. samo na stranišče, upravičene. Seveda je to drugače, ko je otrok starejši, in »odhode« bolje razume. Z majhnim otrokom se pogosto igrajte skrivalnice, tako bo dojel, da se mamica ali očka lahko skrije, a se tudi kmalu vrne.

Če mlajšega otročka peljete k varuški, ker bi šli vi radi po nakupih, v kino ali kaj podobnega, naj ima vedno s seboj svojo najljubšo igračko, odejico, ali nekaj, kar je samo njegovo.

Slovo

Slovo od otroka naj poteka tako kot vedno - objem, poljub in mahanje v slovo. Če pride varuška k vam domov, naj pride vsaj pol ure prej, da se z otrokom lahko zaigrata in ta dobi občutek varnosti, čeprav jo mogoče že dolgo pozna. Nikoli ne hitite z odhodom, vzemite si nekaj minut in jih posvetite le otročku. S hitenjem in naglico bi ga spravili v še večji obup.

Večji otroci, stari od približno treh let naprej, pa že lahko razumejo, da se bosta mamica in očka vrnila, četudi bodo oni takrat že spali. Otroku lahko pred odhodom poljubite dlani in mu jih stisnete v pest ter mu poveste, da je tam skrit vaš poljubček, če ga bo morda potreboval, medtem ko vas ne bo.

Otroku, ki še ne pozna na uro, ne govorite: »Pridem čez pol ure,« saj revež ne ve, koliko časa je to. Povejte mu, da pridete po njegovi sadni malici, ali potem, ko se bo zbudil iz popoldanskega počitka, ali pa takrat, ko bo zvečer zaspal.

Varuška

(Foto: iStockphoto)

Fotografije

Dobra tolažba so tudi družinske fotografije, ki so razporejene po stanovanju. Tako jih bo lahko otrok vedno videl in se vsaj za kratek čas malce potolažil, če mu bo zelo hudo.

Točnost je lepa čednost

Prav je, da otroku nekaj dni prej ali vsaj nekaj ur pred odhodom poveste, da nameravate oditi. Povejte mu tudi, kdo ga bo čuval in kaj vse bosta lahko počela. Vedno se skušajte izogniti naglim odhodom od doma.

Če je otrok že toliko star, da ve, kdaj ste mu obljubili, da se vrnete, bo težko sprejel vaše zamujanje. Če je otrok doma, lahko po telefonu pokličete njega ali varuško, ter se opravičite, ker zamujate in otroku razložite, kdaj boste prišli.

Večdnevna odsotnost

Če se od doma odpravljate za več dni, lahko za vsak dan, ko vas ne bo, pripravite vrečke presenečenja. Torej, če vas ne bo pet dni, naj jih bo pet. V vsako dajte neko malenkost: barvice, pobarvanko, kakšno sladko presenečenje ali kaj podobnega. Otrok bo vsak dan vesel vrečke, ko pa bo odprl zadnjo, bo vedel, da se boste kmalu vrnili.

Če se otroku dovolj posvečate in zanj lepo skrbite, vam slaba vest ne sme preprečiti odhoda od doma. Tudi s partnerjem si zaslužita nekaj časa zase. Saj veste, kaj pravijo: zadovoljni starši, srečni otroci!