Božični čaj

(Foto: iStockphoto)

Božični čaj

Receptov za božični čaj je kar nekaj, najpogostejša pa je  mešanica iz suhih jabolk, cveta hibiskusa, cimeta, pomarančne lupine, plodov šipka, klinčkov in plavice. Bolj domača mešanica, ki tudi prija, je sestavljena iz šipka, vrtnice, lipe in poprove mete.

Sestavine:
- 1 l vode
- čajna mešanica (iz suhih jabolk, pomarančne lupine, plodov šipka, cveta hibiskusa) neškropljena pomaranča,
- 100 g trsnega sladkorja
- žlička cimeta
- klinčki.

V lonec nalijemo vodo, dodamo žličko cimeta, nekaj klinčkov in sladkor. Segrevamo nad ognjem, tik preden zavre dodamo čajno mešanico in pustimo za minuto, da počasi vre. Nato odstavimo in pustimo stati 10 minut. Tekočino precedimo in nalijemo v kozarce. Okrasimo z rezinami pomaranče in postrežemo.

Božična kava

(Foto: iStockphoto)

Praznična kava

V prazničnih dneh naj bo kava drugačna kot običajno. Obogatite jo z pomarančno lupino, vanilijevim sladkorjem in cimetom.
Zvečer pa lahko goste presenetite z nekoliko izvirnejšo različico božične kave:
Zmešajte 120 ml kuhane kave, 20 ml suhe penine in 80 ml brendija ter segrejte skupaj s sokom polovice pomaranče, polovice limone in eno cimetovo palčko. Servirajte v skodelice in prelijte z vročim šipkovim čajem.

Brezalkoholni punč z jabolki

20 min kuhajte sok ene pomaranče, 2 cimetovi palčki in 5 klinčkov v 500 ml jabolčnega soka. Precedite in vlijte v skodelice ter okrasite s cimetovo palčko.

Fant z vročim napitkom

(Foto: iStockphoto)

Pocrkljajte male navihance s sladko-toplimi napitki. Na tla poleg smrečice pogrnite odejo, razprostrite nekaj okrasnih blazin, da se bodo otroci udobno namestili in jim postrezite z prazničnim napitkom. Zagotovo jim bo všeč!

Mandljevo mleko
Med nenehnim mešanjem kuhajte 300 mililitrov mleka, 2 žlici naribanih mandljev, 2 žlici sladkorja v prahu in 1 žlico vaniljinega sladkorja. Servirajte v barvnih skodelicah in okrasite s smetano.

Napitek za male škrate
Segrejte 200 ml kakava s polovico stroka vanilje in eno žlico medu. Toplo mešanico zmešajte z mešalnikom v kašo, tako da se bo na vrhu naredila pena. Primešajte dve žlici stepene sladke smetane in postrezite.