Iskanje

Zdrav otrok

Otrok

Tako ne bo imel izcedka iz nosu, ne bo kašljal ...

07.11.2018, 10:37

V jesensko-zimskih mesecih so na pohodu številni virusi in bakterije, ki prežijo na naše malčke. Izcedek iz nosu, kašelj, slabo počutje, povišana telesna temperatura in glavobol so le nekateri od znakov, ki otroka položijo v posteljo. Da bi ga kolikor je mogoče obvarovali pred tovrstnimi nevšečnosti, je pomembno, da poskrbite za preventivo.

Otrok z avtizmom

Odkrili 102 z avtizmom povezana gena

25.10.2018, 08:15

Ameriški znanstveniki so odkrili 102 gena, povezana z avtizmom. To bo prispevalo k lažjemu ločevanju genov, povezanih z avtizmom, od tistih, ki so povezani z duševno nerazvitostjo ali zaostankom v razvoju, piše na spletni strani Ameriškega združenja za človeško genetiko.

Sirup

Sirup iz lovorjevih listov: učinkovito nad kašelj

23.10.2018, 08:04

Jeseni in pozimi je zelo verjetno, da bo vaš otrok začel kašljati, še posebej, če je mlajši in obiskuje še vrtec, kjer se okužbe hitreje prenašajo. Da se bo lažje izkašljal, da se mu ne bo nabirala sluz v ustih in da bo ponoči mirno spal, mu pripravite domač sirup po receptu naših babic.

Mehkužke

Mehkužke – virusna okužba kože

12.10.2018, 08:28

Če opazite na koži izrastke, ni nujno, da so to bradavice, lahko so mehkužke, ki jih povzroča virus. Vedite, da so nalezljive in jih je priporočljivo zdraviti.

Zajtrk

Kakšen zajtrk ponuditi otroku?

11.10.2018, 08:16

Res je pomembno, da otrok zajtrkuje, najprej poudari klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa. “Z zajtrkom pokrijemo eno četrtino do tretjino dnevnih potreb po energiji in hranilih.” Telo ga potrebuje, da lahko naredi kar najboljši korak v nov dan. A kaj ponuditi zjutraj otroku?

Otrok v šoli

Tako lahko šolarju pomagate pri učenju

27.09.2018, 08:07

Namesto njega se ne morete učiti, a vseeno bi mu radi vsaj nekako priskočili na pomoč. Kaj pa če bi to storili z eteričnimi olji? Aromaterapevtka Nina Medved pravi, da obstajajo takšna, ki šolarju lahko pomagajo pri osredotočanju, pa tudi takšna, ki mu lahko pomagajo pri sprostitvi in spanju, ko ga naslednji dan čaka stresna preizkušnja.

Elektronska cigareta - 3

Tudi to je zasvojenost!

21.09.2018, 08:24

Podatki kažejo, da vse več mladih uporablja elektronske cigarete. Še več jih je, kot je odraslih. Se sploh zavedajo, da tudi elektronske cigarete vsebujejo nikotin in vodijo v zasvojenost?

Marcelino

Žalostna usoda malega Marcelina

17.09.2018, 08:15

Mali Marcelino je doma v Angoli in je večkrat lačen kot sit. Za svoj prvi rojstni dan je bil preveč slaboten, da bi zmogel vse to, kar drugi otroci lahko. Unicef poziva, da se prenehajo pisati takšne zgodbe in pomagamo nahraniti otroke.

Šolarji

'Moj otrok je depresiven. Kaj lahko storim?'

29.08.2018, 09:06

Starši lahko zmanjšajo tveganje za razvoj depresije in anksioznih motenj pri otroku tako, da mu pokažejo naklonjenost in sprejemanje, vzamejo naj si čas za pogovor in naj bodo nasploh vključeni v življenju svojega otroka. To je nekaj priporočil staršem za zmanjšanje tveganja otroka za razvoj depresije in anksioznih motenj, ki jih je objavil NIJZ.

Ošpice

'Večina ne razume, kako zelo hudo je lahko, z visoko telesno temperaturo ...'

21.08.2018, 11:57

Letos so v Evropi zabeležili rekordnih 41.000 primerov ošpic, število obolelih narašča tudi v ZDA.

Otrok in zelenjava

To je način, da začne jesti zelenjavo

14.08.2018, 08:15

Poiščite krožnike z zanimivimi slikami zelenjave in sadja, svetuje ameriška znanstvenica Emily Melnick. Njen preizkus je pokazal, da so si otroci na takšne krožnike sami naložili več zelenjave in je več tudi pojedli.

Zdrav otrok

Tako bo imel zdrave in močne kosti

10.08.2018, 08:55

Dobro je znano, da za zdrave in močne kosti tako otroci kot odrasli potrebujemo kalcij. Vendar pa tega telo ne more izkoristiti, če nima tudi dovolj vitamina D. Dobimo ga z izpostavljanjem sončni svetlobi. A treba se je zavedati, koliko je dovolj in koliko je preveč. Premalo sonca in rezultat so šibkejše kosti. Če se mu izpostavljamo preveč, pa imamo večje tveganje za opekline in smrtonosnega kožnega raka.

Viljem Julijan

Gangliozidoza: bolezen, ki jo ima Vilijem Julijan

09.08.2018, 11:42

Te dni je v ospredju 22-mesečni Viljem Julijan, pri katerem so zdravniki ugotovili, da ima gangliozidozo, redko avtosomno recesivno dedno bolezen. Marsikoga zanima, kakšna je ta bolezen, zato smo zbrali nekaj najosnovnejših podatkov.

avtizem

Pomembna dognanja glede avtizma

08.08.2018, 08:10

Znanstveniki so v preteklosti že dokazali, da je pojavnost avtizma povezana s povišanimi ravnmi testosterona v krvi zarodka, zdaj pa so odkrili tudi vir presežka testosterona. Vsaj delno so za to odgovorni policistični jajčniki, katerih stranski učinek je povišan testosteron v krvi.

Cepljenje

Študentje osveščajo o cepljenju

06.08.2018, 10:06

Študentje osveščajo o cepljenju - razbijajo mite, ustavljajo laži, neresnice, ki se širijo o cepljenju na družbenih omrežjih. Sta rdečica in vročina po cepljenju normalna pojava? Vse izveste na posnetku, kjer vam postrežejo tudi s številkami, kako nevarno je za otroka, ki ni cepljen, če zboli za resno boleznijo.

Energijska pijača in otrok

Takšne pijače odsvetujejo otrokom

06.08.2018, 08:22

V vročih poletnih dneh telo potrebuje več tekočine kot običajno. Za potešitev žeje sta najbolj primerna voda in nesladkan čaj, a potrošniki pogosto posežejo tudi po nizkoenergijskih brezalkoholnih pijačah, ki jim pogovorno pravimo `voda z okusom´. Hiter pregled seznama sestavin razkrije, da je na prvem mestu voda, na drugem je običajno sladkor, sledijo še sok, aditivi in arome. Torej večina nizkoenergijskih pijač res vsebuje tudi nekaj dodanega soka, a tega je bolj za vzorec, in sicer od 0,1 do največ 3 %, nekatere pa vsebujejo le arome.

Družina

Zelo pomembno opozorilo za te dni!

02.08.2018, 11:29

Vremenoslovci opozarjajo, da bo danes in v prihodnjih dneh predvsem po nižinah Primorske in v mestnih središčih velika toplotna obremenitev. V vzhodni polovici države bodo nastajale nevihte, možni bodo tudi močnejši nalivi. Na NIJZ opozarjajo, da lahko vročina škoduje zdravju, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva.

vročina

To morate te dni vedeti!

30.07.2018, 10:59

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh svetuje, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto, se umaknemo v senco ali hladnejše prostore, fizično aktivnost na prostem pa omejimo na jutranje in večerne ure. Vročina lahko škodljivo vpliva zlasti na zdravje občutljivih skupin, opozarjajo.

Poletje

Obvezni dodatki na soncu

26.07.2018, 08:00

Poleti se soncu ne moremo izogniti, pordeli koži in opeklinam zaradi sonca pa prav gotovo. V poletnih mesecih preživimo na soncu veliko časa, tudi takrat, ko dnevi niso počitniško obarvani. Soncu smo izpostavljeni na sprehodu, kolesu, vrtu … Ustrezna majica, kapa (ki naj ne ščiti le obraza, ampak tudi vrat) in sončna očala so nepogrešljivi dodatki, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vsa oblačila pa ne ščitijo enako dobro. Zaščitna sposobnost oblačil je odvisna od vrste dejavnikov. Na kaj je torej treba biti pozoren pri izbiri?

Kozmetika

Kaj storiti, ko pride krema za sončenje v oči?

25.07.2018, 08:14

Kaj narediti, če vašemu dojenčku v oči pride krema za sončenje.

Ploska stopala

Tako lahko preprečite ploska stopala!

24.07.2018, 08:06

Ne skrbite, če je vaš otrok star do treh let in pri njem opazite, da ima ploska stopala – to je povsem normalno; kasneje naj bi se notranji lok stopala lepo oblikoval. Če pa ne pride do tega, boste zaznali, da otrok ne more dolgo hoditi, da tarna, da ga bolijo noge … Kako lahko starši sploh preprečite ploska stopala pri otroku?

Nosečnica pri zdravniku

Od 1. julija novost za nosečnice, doječe mame in otroke!

12.07.2018, 08:20

Evropska uredba, ki se je začela uporabljati 1. julija letos, zavezuje članice k temu, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. To pomeni, da bo zdravstvena blagajna v celoti krila bele zalivke za te skupine ljudi, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.

Sončne opekline

Kaj storiti, ko dojenčka opeče sonce?

05.07.2018, 08:06

Škodljivo delovanje ultravijoličnih žarkov se nabira vse življenje, sončne opekline, ki jih otrok dobi v otroštvu, vodijo k nastanku raka v odrasli dobi. Poškodbe kože v otroštvu so nepopravljive.

Psiholog in otrok

Preprečevanje duševnih motenj že v mladosti

30.06.2018, 07:37

V Kočevju so bili uspešni pri prizadevanju za pridobitev dveh centrov za duševno zdravje. Zdravstveni dom Kočevje bo med prvimi v državi iz zdravstvene blagajne prihodnje leto dobil denar za vzpostavitev Centra za duševno zdravje odraslih ter Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov s stalno delujočo interdisciplinarno strokovno skupino.

Oče in sin

V vrtec pripeljal otroka, kljub temu da ne sme!

29.06.2018, 10:02

Dubrovniški odvetnik Darko Butigan je v vrtec pripeljal necepljenega otroka, čeprav še vedno velja odlok, da otroci, ki niso cepljeni ne smejo v vrtec.

Ošpice

Ali ste sploh cepljeni?

17.06.2018, 05:52

Se odpravljate na dopust na območja, kjer so izbruhnile ošpice? Ste sploh cepljeni z dvema odmerkoma in ste popolnoma zaščiteni? Preverite, kaj pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Šport

Nogomet povzroča noge na O?

16.06.2018, 05:21

Nogomet je najbolj priljubljen šport mladih fantov po vsem svetu. A kot kažejo raziskave univerze v Münchnu, aktivno igranje in treniranje nogometa v mladosti lahko povzroči kasnejše težave s koleni in posledično oblikovanimi nogami na O, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ošpice

Ošpice: je možno, da v Sloveniji pride do epidemije?

14.06.2018, 15:13

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor po šestih odkritih primerih okužbe z ošpicami v tej sezoni zagotavljajo, da imajo položaj pod nadzorom. Dejansko je le ena oseba zaradi te okužbe potrebovala bolnišnično zdravljenje. Obenem poudarjajo, da pričujoče dogajanje ponovno opominja, kako pomembno je cepljenje proti tej bolezni.

ošpice

Pozor, novi primeri okuženih z ošpicami tudi v Sloveniji

13.06.2018, 20:05

V Mariboru so se pojavili še trije primeri okužbe z ošpicami, so za STA danes potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kasneje so v izjavi za javnost potrdili tudi, da sta med okuženimi zdravnica in medicinska sestra, ki sta prišli v stik z enim od treh prej obolelih za ošpicami.

Ošpice

Necepljenenim otrokom prepovedan vstop v vrtec

12.06.2018, 15:49

Že nekaj časa prebiramo, da so se na območju Dubrovnika pojavile ošpice. Zdaj je Zavod za javno zdravstvo zahteval od vrtcev, da prepovejo vstop otrokom, ki niso cepljeni. Do sedaj so to le prosili, sedaj to postaja zahteva oz. prepoved.

hoja kot oblika rekreacije

Zakaj je dobro, da hitro hodimo?

07.06.2018, 08:16

Nova raziskava prinaša dobre novice za ljudi, ki veliko hodijo, še posebej tiste s hitrim korakom. Hitreje ko človek hodi, dlje bo morda živel, so ugotovili avstralski znanstveniki.

Dubrovnik

Pozor, če greste v Dubrovnik!

04.06.2018, 15:58

Obstaja možnost, da so se v Dubrovniku pojavile ošpice. V bolnišnici naj bi ležal bolnik s simptomi te bolezni.

Cepljenje

V Mariboru zdravijo dojenčka z ošpicami

30.05.2018, 13:34

V Mariboru zdravijo dojenčka z ošpicami, ki je bil v stiku z okuženim moškim in ni bil cepljen, ker še ni bil dovolj star. Preverite, kakšni so znaki ošpic in ali so lahko nevarne za nosečnico!

Narava

Pozor, klopi so tu!

29.05.2018, 09:16

Pomladi družine veliko časa preživijo v naravi, kjer se imajo fantastično. Kljub zabavnim trenutkom pa morate misliti tudi na zaščito pred klopi, ki so glavni prenašalci virusa klopnega meningoencefalitisa.

Bolan otrok

Simptomi, ki jih ne smete spregledati

24.05.2018, 08:11

Nekateri starši takoj zaženejo paniko, ko otrok kihne, in ga takoj odpeljejo k pediatru. Drugi so malce bolj umirjeni in ne skrbijo glede simptomov, ki nakazujejo bolezen. Katerih pa dejansko ne smete nikakor spregledati?

Korenčkov sok z ingverjem

Zdrav spomladanski napitek

24.04.2018, 08:13

Ob temepraturnem nihanju lahko na vrata zelo hitro potrka bolezen. Ustavite jo, še preden vstopi.

Spanje

Že v prvem letu mora zaspati sam

24.04.2018, 08:11

Veste, da je treba otroka že v prvem letu navaditi, da zaspi sam? Ali da obstaja razlika med nočnimi strahovi in nočnimi morami ter da se morate pri prvih odzvati drugače kot pri drugih? O vseh težavah s spanjem pri otrocih ter o tem, kakšna je primerna higiena spanja, smo se pogovarjali z asist. dr. Barbaro Gnidovec Stražišar, dr. med., specialistko pediatrije in otroške nevrologije.

Borelioza

Znaki lymske borelioze

19.04.2018, 08:12

S pomladjo se prebudijo tudi klopi, ki prenašajo bakterijo, ki jo povzroča lymska boreliza. Kaj je prvi znak bolezni?

Prekomerna teža

Kdaj lahko otroka ogroža nevarna bolezen jeter?

06.04.2018, 08:06

Triletni otroci, ki so imeli za svojo starost prevelik obseg pasu, so imeli v primerjavi z otroki z zdravo težo kar dvakrat večje tveganje, da se pri njih v naslednjih petih letih začne razvijati nevarna nealkoholna maščobna jetrna bolezen.

Bolezen

Simptomi, zdravljenje, razlike: gripa, prehlad, sezonska alergija

05.04.2018, 08:03

Nihanje temperatur prinese tudi številna obolenja. Zbrali smo simptome gripe, prehlada in sezonske alergije, da boste bolezensko stanje lažje prepoznali in hitreje ukrepali pravilno.

Uši

Spet naglavne uši v šolah

22.03.2018, 08:07

V šolah še vedno lahko zasledite obvestila, da so pri otrocih prisotne naglavne uši in da jim morajo starši pregledovati glave. Prav tako je še vedno razširjeno zmotno prepričanje, da so uši posledica neumivanja las.

dojenček z Downovim sindromom

V Sloveniji z Downovim sindromom okoli 3000 oseb

21.03.2018, 09:53

Svetovni dan Downovega sindroma, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Kaj lahko prispevam skupnosti? Z njim želijo opozoriti državo, institucije in družbo nasploh, da morajo ljudje z Downovim sindromom dobiti priložnost, da prispevajo k življenju v družini, vrtcu, šoli ali na delu. V Sloveniji živi z Downovim sindromom okoli 3000 oseb.

Opekline

Tega ni vedelo kar 90 odstotkov staršev!

14.03.2018, 08:01

Kar devetdeset odstotkov staršev ni vedelo, kakšen je pravilen odziv, če se otrok opeče, je pokazala avstralska študija. Večina poleg tega ni vedela niti, kaj je najpogostejši vzrok opeklin pri majhnih otrocih. Kaj pa vi? Kaj mislite, da je najpogostejši vzrok opeklin? In ali veste, kakšen je pravilen odziv, če do tega pride?

garje

Garje: to morate vedeti!

13.03.2018, 08:08

Marsikdo misli, da je bila kožna bolezen - garje - izkoreninjena že pred mnogimi leti, toda tudi danes lahko naletite na obvestila v šoli, da so prisotne in da morate starši pozorno spremljati morebitne kožne spremembe pri otroku.

Preiskava krvi

V kar 75 odstotkih primerov prizadenejo otroke

28.02.2018, 08:22

Danes je svetovni dan redkih bolezni, gre za bolezni večinoma genetskega izvora. Pri tem so pogosto kronične, napredujoče in degenerativne ter imajo težke posledice za obolele. Pogosto so te bolezni neozdravljive ter s tem doživljenjske ali celo smrtonosne. Gre za bolezni, ki prizadenejo pet ali manj ljudi na 10.000 prebivalcev.

Dojenček

Otrok mora dihati skozi nos

28.02.2018, 08:05

Otroci, stari do šest mesecev, dihajo izključno skozi nos, zato je pomembno, da jim čistite nosnici. Starejšega otroka spodbujajte na dihanje skozi nos, če tega ne počne, je dobro, da ga naročite na pregled pri pediatru. Mnogi otroci namreč dihajo skozi usta zaradi povečane žrelnice, nosne pregrade, alergije ...

Otrok pozimi

Če greste te dni z otrokom ven, morate TO upoštevati!

27.02.2018, 08:18

Temperature so padle pod nič stopinj Celzija in vprašanje, ki se poraja mnogim staršem je, ali naj gredo z otrokom sploh ven, koliko časa naj bodo na prostem, kako naj ga oblečejo.

Trebuh

Vse, česar niste vedeli o norovirusih

13.02.2018, 08:11

Število potrjenih primerov norovirusa na prizorišču zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu se je povečalo za 19 na 177, so sporočili organizatorji iger. Kaj sploh so norovirusi?

Cepljenje

Otroci, ki ne bodo cepljeni, ne bodo smeli biti v vrtcu?

06.02.2018, 08:29

V SMC želijo z novelo zakona o nalezljivih boleznih dvigniti stopnjo precepljenosti. Po besedah poslanke SMC Vlaste Počkaj so se odločili vložiti predlog novele zato, ker doslej "kaj dosti s strani ministrstva za zdravje ni bilo narejeno" na tem področju. Po njenem mnenju je skrajni čas, da se sprejmejo ukrepi za zajezitev upada precepljenosti.

Epilepsija

Osebe z epilepsijo niso bolniki

06.02.2018, 08:28

Letošnji mednarodni dan epilepsije bo potekal pod geslom Epilepsija niso le napadi. Ljudje z epilepsijo se srečujejo tudi s čustvenimi, umskimi in socialnimi posledicami te bolezni, zato je te treba preprečevati s širjenjem vedenja ter tako z odpravljanjem strahov, je poudaril predsednik društva Liga proti epilepsiji Slovenije Matevž Kržan.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kaj storite, ko je otrok slabe volje?

Žalosten otrok

Ženska Moški