Iskanje

Zdrav otrok

Prehlad

Preverjeni recepti, kako nad prehlad

16.01.2018, 08:18

Z nihanjem temperatur, mrazom so pri dojenčkih in malčkih prehladna obolenja pogostejša. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako boste en dva tri pregnali viruse in bakterije ter okrepili obrambni sistem.

Zdrav zajtrk

Krepitev imunskega sistema z zajtrkom

15.01.2018, 08:09

Z uživanjem zajtrka čim prej, ko se zbudimo, v telo vnesemo glukozo, ki zavira izločanje kortizola (stresnega hormona) iz nadledvične žleze. Tako znižamo krvni tlak in predvsem omogočimo našemu imunskemu sistemu normalno delovanje.

Deklica ima ošpice

Ošpice v Sloveniji: kdo je zaščiten, komu se svetuje še en odmerek in kako do njega

09.01.2018, 10:11

V Sloveniji so bile ošpice dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko smo pri nas uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, je število bolezni začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95, se pa še vedno pojavljajo posamezni primeri. Preverite, kaj storiti, če ste bili rojeni pred letom 1960 in kaj v primeru, če ste dobili le en odmerek cepiva.

Kašelj

Devetošolec zbolel za oslovskim kašljem. Šola že obvestila starše ostalih otrok

08.01.2018, 14:24

Čeprav se v Sloveniji proti oslovskemu kašlju cepimo že od leta 1959, pa se še vedno dogaja, da imamo posamezne primere vsako leto. Tudi episemije niso redkost. Imunost po cepljenju oziroma preboleli bolezni namreč ni dolgotrajna.

Ošpice

VIDEO: Ošpice je na ljubljansko pediatrijo vnesel starš, ki je otroka pripeljal na redni pregled

08.01.2018, 12:09

4. januarja je starš na ljubljansko pediatrijo pripeljal otroka na redni pregled. Kasneje se je izkazalo, da je zbolel za ošpicami in je bil tistega dne že kužen. Ker je bil v kontaktu s številnimi bolniki, jih na UKC zdaj iščejo in ustrezno obravnavajo. Našli so jih že okoli 250. "Ni nobene panike, stvari imamo pod kotrolo," zagotavljajo.

Bolan otrok

Vse o najpogostejših otroških boleznih

05.01.2018, 08:15

Obstaja kar nekaj najpogostejših otroških bolezni, ki so nalezljive. Ker so si zelo podobne po simptomih, jih težko ločimo. Zbrali smo nekaj posameznih značilnosti za ošpice, norice, peto, šesto bolezen in škrlatinko ter nasvete za hitrejše okrevanje.

Ošpice

Pred odhodom v države z ošpicami preverite, ali ste zaščiteni

29.12.2017, 08:52

Na NIJZ svetujejo ljudem, ki nameravajo potovati v države, kjer beležijo izbruhe ošpic, naj preverijo, ali so pred ošpicami zaščiteni. Če niso, naj se cepijo. Ošpice so med najbolj nalezljivimi boleznimi, zboli kar devet od desetih ljudi, ki so v stiku z virusom in niso cepljeni. Lahko povzročijo hude zaplete, tudi smrt.

Voda

Voda, kot edini vir pijače, lahko zmanjša tveganje za prekomerno telesno težo

27.12.2017, 07:58

Brez vode lahko človek preživi le do 4 dni, zato lahko pogosto slišimo stavek voda je življenje. Od prvih bitji na zemlji pa vse do danes je najpomembnejši faktor preživetja prav preprečevanje dehidracije. Voda sestavlja od 75 % telesne mase pri dojenčkih do 55 % pri odraslih in je ključna za vzdrževanje homeostaze, izločanje odpadnih snovi iz telesa, uravnavanje telesne temperature in drugih vitalnih funkcij. Zato poskrbite za zadostno uživanje tekočine, četudi niste žejni.

Otrok z Downovim sindromom

Napredek pri sprejemanju ljudi z Downovim sindromom, ampak ...

08.12.2017, 08:18

Poznavanje Downovega sindroma in sprejetost oseb s to razvojno motnjo se je v zadnjih 20 letih bistveno izboljšala. Vseeno pa ostajajo veliki izzivi vključevanje v redno šolanje otrok s tem sindromom, njihovo vključevanje na trg dela in omogočanje samostojnosti ter skrb za starejše, so opozorili na okrogli mizi.

Jesenske igrarije

Že leta zaradi tega številni otroci ostajajo jeseni in pozimi zdravi!

30.11.2017, 08:42

Jeseni in pozimi so na pohodu številne bakterije in virusi, ki se jim težko upremo. Da v postelji ne obleži vsa družina, je dobro čim prej poskrbeti za krepitev obrambnega sistema. Priporočljivo je, da ste kljub slabemu vremenu čim več na svežem zraku, se zdravo in uravnoteženo prehranjujete in se izognete stresu.

Kajenje

Začnejo kaditi večinoma otroci in najstniki

17.11.2017, 08:11

Na NIJZ so ob mesecu preprečevanja zasvojenosti opozorili, da je tobak ena najbolj razširjenih oblik zasvojenosti. Pri nas je tobak med vodilnimi preprečljivimi dejavniki za smrt in izgubljena zdrava leta ter vzrok prezgodnjih smrti. Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, pri nas vsak dan umre 10 prebivalcev, kar četrtina od teh pred 60. letom.

Bolezen

Šesta bolezen

07.11.2017, 08:10

Gre za tridnevno vročično obolenje, ki se pojavi pri otrocih, starih od šest mesecev do tri leta. Glavni povzročitelj je virus, ki botruje visoki telesni temperaturi.

Uši

V starih časih česen in petrolej, danes posebni šamponi - uši v vsaki družini z malimi otroki

30.10.2017, 07:38

Živo srebro v svinjski masti, pa petrolej, tako so se naše babice borile proti ušem. Danes teh metod k sreči več ne uporabljamo, so pa lekarne in specializirane trgovine bogato založene s šamponi, eteričnimi olji, celo električnimi glavniki, ki naj bi pomagali pri ušivosti. A kljub vsemu se uši vračajo, če jih ob vseh kemičnih sredstvih ne odstranjujemo tudi ročno.

Uši

Ste tudi pri vas doma že imeli podančice, morda uši? Preverite mite in resnice

27.10.2017, 08:35

Ste tudi pri vas doma že imeli podančice, morda uši? Prej ali slej se z njimi ukvarjajo vse šole, vrtci, skoraj vse družine, ki imajo majhne otroke. Prav med malčki se namreč najbolj širijo. Ste jih  tudi vi odstranjevali z vsemi mogočimi sredstvi, pa so se vztrajno vračale? Ali veste, kako se gliste, uši prenašajo? Preverili smo, koliko držijo miti in resnice o teh, človeku komaj vidnih nadlogah. 

Ošpice

NIJZ zaradi izbruha ošpic svetuje previdnost

19.10.2017, 11:29

Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni tudi v Slovenijo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni. Tistim, ki proti ošpicam niso zaščiteni, svetujejo, da pred potovanjem na Kosovo opravijo cepljenje.

Cepljenje

Cepljenje priporočajo tudi mlajšim otrokom

17.10.2017, 08:42

Na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo v ponedeljek začeli cepiti proti gripi. Nekaterim še posebej priporočajo cepljenje, denimo starejšim od 65 let in kroničnim bolnikom. Zdravstveni dom Ljubljana pa je že začel akcijo cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, ki bo v njegovih enotah potekala do 27. oktobra.

Angina

Domači recepti za hitrejše zdravljenje angine

17.10.2017, 08:12

Angina je bolezen, ko pride do vnetja žrela in mandljev. Gre za pogosto vnetje, ki se lahko pojavi pri kateri koli starosti, najpogosteje pa pri otrocih, starih do tri leta.

Otrok

V zadnjih 40 letih se je po vsem svetu število debelih otrok in mladostnikov povečalo za desetkrat

12.10.2017, 08:28

Delež prekomerno prehranjenih in debelih otrok in mladostnikov se v Sloveniji od leta 2011 znižuje, a pot do želenega uspeha je še dolga, navajajo raziskovalci ekipe SLOfit z ljubljanske fakultete za šport. Ti so sodelovali tudi v mednarodni študiji, ki so jo ob današnjem svetovnem dnevu debelosti objavili v znanstveni reviji The Lancet.

Bolezen

Pediatri želijo, da prenehate to početi!

10.10.2017, 08:15

Pediater Bill Bush iz otroške bolnišnice v Michiganu navaja, kaj vse počnejo starši, ko gre za zdravje njihovih otrok. In opozarja, da bi s tem morali nemudoma prenehati.

Ana Klašnja - 3

Ana Klašnja ima posebno poslanstvo

06.10.2017, 09:32

V Sloveniji z luskavico oz. psoriazo živi okoli 40.000 ljudi, do 30 odstotkov jih prizadene še psoriatični artritis, pomembna sta hitra diagnostika in ustrezno zdravljenje, so povedali na današnjem posvetu pred svetovnima dnevoma revmatikov in luskavice. Vnetne revmatične bolezni ima med 40.000 in 60.000 Slovencev.

Mamina torbica

SEZNAM: Prva pomoč v mamini torbici

28.09.2017, 07:39

Jesenski dnevi so kot nalašč primerni za raziskovanje po parkih in gozdovih. Otroci radovedno opazujejo deževnike, skačejo po lužah, nabirajo kostanj … Mimogrede se lahko zgodi, da padejo, si podrgnejo kolena in komolce, se urežejo, dobijo trn v prst … Takrat vam bo prav prišla prva pomoč, ki jo imejte vedno s sabo v nahrbtniku.

Otrok jeseni

Ali lahko dobi vnetje ušes, če ne nosi traka ali kape?

28.09.2017, 07:35

Jesensko vreme prinaša tople in mrzle dni, en dan je sončen, drugi dan dežuje. In ker takšne spremembe vplivajo na občutljive ljudi, predvsem otroke, jih mame topleje oblečejo in na glavo poveznejo kapo ali trak. Ali tako preprečijo vnetje ušes?

Omleta z lisičkami

Prepoznajte znake zastrupitve!

22.09.2017, 08:17

Gobarska sezona je na vrhuncu, zato Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene. Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na NIJZ.

Kašelj

Znate dati pravo dozo zdravila?

12.09.2017, 08:10

Raziskovalci so v reviji Pediatrics zapisali, da so ugotovili, da starši niso tako natančni pri doziranju zdravil otrokom.

Kajenje v avtu

Za to vas lahko kaznujejo z globo 250 evrov!

11.09.2017, 08:08

Poteka akcija ozaveščanja o škodljivosti kajenja v vozilih. Z novim zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov je namreč prepovedano kaditi v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Po podatkih ministrstva za zdravje je namreč v Sloveniji do 10.000 otrok izpostavljenih pasivnemu kajenju v vozilu.

Cepljenje

Pride lahko do epidemije nalezljivih bolezni, ki so bile že izkoreninjene

01.09.2017, 08:13

V Slovenski medicinski akademiji pozivajo starše, naj poskrbijo za ustrezno precepljenost otrok, še posebej pred vstopom v programe skupinskega varstva in šolo, kjer se bolezni med vrstniki hitro širijo. Pri preprečevanju in obvladovanju nekaterih nalezljivih bolezni je namreč zelo pomembno vzdrževanje visoke precepljenosti otrok.

Morski ježek

Kaj se zgodi, če takoj ne odstranite bodic ježka?

25.08.2017, 07:18

Priporočljivo je, da bodice ježka, ki so se zadrle v podplat, takoj odstranite s pinceto. V nasprotnem primeru lahko pride do zdravstvenih težav.

Kozmetika

Kaj storiti, ko pride krema za sončenje v oči?

22.08.2017, 08:14

Kaj narediti, če vašemu dojenčku v oči pride krema za sončenje.

Slabost v avtu

Kako nad slabost med vožnjo?

14.08.2017, 07:42

Potovalna bolezen, ko je čut za ravnotežje hkrati vzdražen na vseh treh oseh, ni le težava otrok, ampak muči tudi odrasle. Najboljša preventiva je, da smo s pogledom osredotočeni na cesto, pomagajo zdravila proti potovalni slabosti, ki jih lahko kupimo v lekarnah. Dobro je tudi, da med potjo nimamo s tekočino polnega želodca.

Žuželka

Alergične reakcije na pike žuželk

10.08.2017, 08:43

Piki žuželk so poletna nadloga, saj se poleti več gibamo na prostem, pa tudi žuželk je v tem letnem času največ. Večinoma ti piki niso nevarni, težave omilijo hlajenje mesta pika in kakšna krema proti vnetju. Izjema so alergijske reakcije na pike, ki so lahko življenjsko ogrožajoče. Alergijo na pike žuželk ima okoli pet odstotkov ljudi.

Modras

Katere kače so v Sloveniji strupene? Kaj storiti ob ugrizu?

09.08.2017, 09:18

Poleti je z obiskovanjem gora in na sploh pogostejšem zadrževanju v naravi tudi večja verjetnost stika človeka s kačo. Če kača ugrizne, je treba mesto ugriza hladiti, mirovati in poklicati na pomoč reševalce. Ugriza ne sesamo, režemo ali žgemo, prav tako se ne delajo preveze, pravi reševalec Janez Kramar.

Meduza

Kaj storiti ob piku morskih živali?

09.08.2017, 08:13

Nadloga v morju niso le ožigalkarji, resne težave lahko povzročijo piki strupenih živali, kot so škarpena in morski pajek. V tem primeru je treba ud, kamor piči, potopiti v vročo vodo, ki naj ima med 50 in 60 stopinj Celzija. Strup teh živali je namreč termolabilen in se ob vročini deaktivira. Pri meduzah pa je treba mesto ožiga spirati in hladiti.

Alergija na sonce

Prva pomoč pri alergiji na sonce

08.08.2017, 08:07

V poletnih mesecih se morajo močnim sončnim žarkom izogibati posebej tisti, ki imajo alergijo na sonce. Ob pojavu alergije moramo kožo ohladiti in namazati s kremo ali gelom, ki reakcijo blaži. Ob že znani alergiji na sonce ne bo odveč jemanje antihistaminikov že pred odhodom na morje.

Ploska stopala

Tako lahko preprečite ploska stopala!

07.08.2017, 08:12

Ne skrbite, če je vaš otrok star do treh let in pri njem opazite, da ima ploska stopala – to je povsem normalno; kasneje naj bi se notranji lok stopala lepo oblikoval. Če pa ne pride do tega, boste zaznali, da otrok ne more dolgo hoditi, da tarna, da ga bolijo noge … Kako lahko starši sploh preprečite ploska stopala pri otroku?

Otrok

Če pride do dehidracije ...

07.08.2017, 08:11

V poletnih dneh je zaradi vročine, pa tudi zadrževanja v klimatiziranih prostorih, večja možnost dehidracije. K dehidraciji so posebej nagnjeni otroci in starejši, pogosta je med športniki. Če pride do dehidracije, je najbolje piti mlačno vodo, saj jo bo tako želodec najhitreje vsrkal. Ob slabosti pa si najbolj pomagamo s pitjem preko slamice.

debelost

(Pre)debeli otroci: rezultatov ne bo, dokler bodo poleg (zdravih) šolskih obrokov imeli tudi alternativo

04.08.2017, 13:24

Evropska unija se podaja v boj proti debelosti. Začeli bodo pri najmlajših, saj je že vsak drugi Evropejec pretežak. Tudi Slovenci nismo izjema, vse več je debelosti med otroki. Ali z novim šolskim letom naše šolarje čaka bolj zdrav evropski jedilnik?

Poletje

Obvezni dodatki na soncu

04.08.2017, 08:16

Poleti se soncu ne moremo izogniti, pordeli koži in opeklinam zaradi sonca pa prav gotovo. V poletnih mesecih preživimo na soncu veliko časa, tudi takrat, ko dnevi niso počitniško obarvani. Soncu smo izpostavljeni na sprehodu, kolesu, vrtu … Ustrezna majica, kapa (ki naj ne ščiti le obraza, ampak tudi vrat) in sončna očala so nepogrešljivi dodatki, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vsa oblačila pa ne ščitijo enako dobro. Zaščitna sposobnost oblačil je odvisna od vrste dejavnikov. Na kaj je torej treba biti pozoren pri izbiri?

Vročina

Prepoznajte znake vročinskega udara

03.08.2017, 08:08

Ker so te dni zelo visoke temperature, je dobro, da prepoznate simptome vročinskega udara in da veste, kako reagirati, preden poiščete zdravniško pomoč. Svetujemo vam tudi, kako prebroditi vročino.

Vročina

Opozorilo, ki ga ne smete spregledati!

31.07.2017, 13:23

Začenja se četrti vročinski val. Agencija za okolje je za od srede do petka izdala opozorilo za najvišjo ogroženost z veliko toplotno obremenitvijo za celotno Slovenijo, z izjemo visokogorja. Na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravje (NIJZ) ljudem svetujejo, naj se v vročini primerno zaščitijo pred soncem in uživajo dovolj tekočine.

Deklica

Alergija na pike žuželk

31.07.2017, 08:23

V toplih dneh 'uživajo' tudi žuželke, kače, pajki, mi pa, seveda, v njihovi družbi precej manj. Pri nas ni zelo nevarnih živali, vseeno pa so lahko piki ali ugrizi za otroka zelo boleči, sprožijo alergijsko reakcijo in možnost zadušitve.

Sončne opekline

Kaj storiti, ko dojenčka opeče sonce?

13.07.2017, 10:10

Škodljivo delovanje ultravijoličnih žarkov se nabira vse življenje, sončne opekline, ki jih otrok dobi v otroštvu, vodijo k nastanku raka v odrasli dobi. Poškodbe kože v otroštvu so nepopravljive.

Utrujen otrok

Poletne tegobe z očmi

13.07.2017, 09:56

Preživljanje poletja na plaži je nekaj najlepšega, toda zelo hitro lahko pride do nesreče. Tokrat smo zbrali nasvete, kako ukrepati, če zaide otroku pesek, tujek ali krema v oči.

Morski ježek

Kako nad težave na dopustu?

13.07.2017, 09:53

Uživate na dopustu, sonček vas razvaja, hladite se v morju, otroci se brezskrbno igrajo na plaži ... dokler se ne pripeti nesreča. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako ukrepati, če otrok stopi na ježka, če ga ožge meduza, piči komar, osa, kako oskrbeti opekline, kako pomagati pri driski, alergiji na sonce.

Plaža - 1

Neškodljive kreme za sončenje

21.06.2017, 07:50

Vse bolj se zavedamo nevarnosti izpostavljanja sončnim žarkom. Zato smo se pri aromaterapevtki in Bibini svetovalki Melani Kovač pozanimali, s čim lahko na naraven način zaščitimo občutljivo kožo dojenčkov, otrok in nosečnic. Poudarja pa, da je zaščita z olji in maslom dovolj učinkovita v zgodnjih dopoldanskih in poznih popoldanskih urah.

Stresanje dojenčka

Če TO počnete, so lahko posledice usodne!

09.06.2017, 08:13

Poglejte si, zakaj je nevarno dojenčkovo jokanje zaustavljati s stresanjem.

Zobje

Da bodo otroci razumeli, zakaj si je treba umivati zobe

23.05.2017, 08:14

Kako otroku razložiti, da je umivanje zob koristno? Preprosto. Narišite na prozorno mapo ali folijo 'pošasti' bakterije, ki uničujejo zobe, otrok pa naj jih z zobno krtačko za vedno uniči. Poglejte si posnetek, kako se obveznost spremeni v zabavo.

Pregled ščitnice

Nihanje razpoloženja, nespečnost, hitro bitje srca ... To so simptomi ...

09.05.2017, 08:14

Vam pogosto hitro bije srce? Hujšate, kljub temu da dovolj jeste? Se čezmerno potite? To so lahko eni izmed mnogih znakov, ki nakazujejo na prekomerno delovanje ščitnice, hipertirozo, oz. na njeno avtoimunsko obolenje, to je Basedowovo bolezen. Je dedno, zato kot starši bodite pozorni na njene simptome pri otroku.

avtizem

Starši iščejo uspešne terapevtske pristope

03.04.2017, 08:20

Včeraj smo obeležili 10. mednarodni dan avtizma, ki je bil razglašen z namenom, da se spodbuja k boljšemu razumevanju avtizma v družbi. Stanje v Sloveniji pa je še vedno alarmantno. Starši otrok z avtizmom so prepuščeni sami sebi, otroci in mladostniki pa ne dobijo ustrezne obravnave oz. je ta večinoma samoplačniška, opozarjajo različne organizacije.

Otrok na gugalnici

Otroci morajo biti veliko zunaj

31.03.2017, 08:12

Starši imajo sedaj še dodaten razlog, da napodijo svoje otroke iz hiše. Avstralski znanstveniki so namreč odkrili, da otroci, ki se več igrajo zunaj, tudi bolje vidijo.

Ošpice

Število obolenj se povečuje

29.03.2017, 11:18

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek izdala svarilo pred izbruhom ošpic v državah, kjer se zmanjšalo število cepljenj. Januarja so namreč po Evropi prijavili več kot 500 primerov te zelo nalezljive bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kaj vas čaka v novem letu?

Družina

Ženska Moški