Iskanje

Vse o prehrani

Sladkarije

To so našli pri naših otrocih v šoli v naravi!

17.10.2018, 08:09

Center za šolske in obšolske dejavnosti Rak iz Cerknice je staršem postregel s prav posebno objavo na Facebooku. Pokazal je namreč, kaj so našli pri otrocih, ki so bili pri njih v šoli v naravi.

Zelenjavni čips

Zdrav prigrizek za otroke

02.10.2018, 08:09

Zelo pomembno je, da ste vzgled svojim otrokom in da tudi med gledanjem televizije ne grizljate nezdravih prigrizkov. Za vas smo pripravili recept za zdrav čips, ki bo navdušil vso družino.

Ocvrti šampinjoni

Ali lahko otrok uživa gobe? Ali nosečnica lahko uživa gobe?

20.09.2018, 08:25

Trenutno je sezona gobarstva in marsikatera mama se sprašuje, kdaj lahko otrok začne uživati gobe. Ali jih sploh lahko jemo med nosečnostjo?

Zajtrk

Poskrbite, da bo tudi vaš otrok zajtrkoval

13.09.2018, 08:05

Ministrstvu za zdravje je uspelo ustaviti in obrniti trend naraščanja debelosti otrok, so na ministrstvu za zdravje odgovorili na ugotovitve računskega sodišča, da bi lahko država še izboljšala obvladovanje debelosti otrok. Povečal se je delež mladih, ki redno zajtrkujejo, upadel pa delež mladih, ki pogosto uživajo sladke pijače.

Krekerji

To je najboljša malica za na pot

27.08.2018, 08:05

Ko se z vašimi najmlajšimi odpravljate na plažo, na izlet ali pa zgolj v park, je treba poskrbeti tudi za malico oziroma prigrizke. A namesto sladkih, mastnih in slanih živil malčkom raje ponudite raznovrstne in uravnotežene obroke za na pot, ki so lahko za malčke ravno tako nadvse okusni in hkrati enostavni za pripravo.

Pitje

Zakaj je dobro piti vodo?

12.08.2018, 09:13

Vsi vemo, da je voda zelo dragocena za naše življenje, saj poskrbi za učinkovito delovanje vseh organov. Poleti je treba pitje te dragocene tekočine še povečati, da preprečite glavobol in vrtoglavico ter s tem povečate svojo storilnost v najbolj vročih dneh.

Presna pita z jagodami

Tega o jagodah niste vedeli

10.07.2018, 08:09

Imate radi jagode? Potem si jih le privoščite v izobilju, toda pozor, če ste alergični!

Otroški prigrizek

Tako bo otroku všeč tudi tista hrana, ki je ne mara

05.07.2018, 08:06

Želite prepričati otroka, da je korenček resnično odličen? Potem mu ga domiselno postrezite na krožniku, v kombinaciji z jajcem in kruhom. Bodite izvirni, ko pripravljate najmlajšim zdrave obroke, da jih bodo z največjo slastjo pojedli.

Ogrevanje

Pogrevanje hrane – da ali ne?

04.07.2018, 08:22

Ob obilici predpripravljene hrane, ki jo pripravimo sami ali kupimo, se potrošniki pogosto sprašujejo, ali je pogrevanje hrane varno in zdravo. Če se ravnamo po priporočilih v nadaljevanju, je uživanje pogrete hrane povsem varno, poleg tega na ta način poskrbimo, da je tudi manj zavržemo.

mlečni izdelki

Veliko zmot in mitov o mleku in mlečnih izdelkih

12.06.2018, 08:20

V mleku in mlečnih izdelkih so resda mlečne maščobe, ki vsebujejo veliko nasičenih maščobnih kislin. A to ne pomeni, da mlečna maščoba maši žile. Nekatere raziskave kažejo, da lahko mlečni izdelki delujejo preventivno. Irena Rogelj z biotehniške fakultete opozarja, da je mleko treba obravnavati kot kompleksno živilo, ki v telesu deluje kot celota.

Plazma piškoti

Resnica o Bambi plazma piškotih

05.06.2018, 16:29

Med mamicami na igrišču, na družbenih omrežjih ... je završalo, da priljubljeni piškoti Bambi plazma piškoti predstavljajo tveganje za zdravje in da jih ne smemo uživati. Kako so se na to odzvali predstavniki podjetja Bambi, ki je že pred mnogimi leti na naše police izstrelilo piškote? Moramo vse piškote res vreči v smeti?

Jajca

Toliko jajc dnevno je zdravo!

23.05.2018, 08:09

Strokovnjaki so desetletja svarili, da uživanje jajc dvigujejo raven nezdravega holesterola. A kitajsko-britanska študija, ki so jo nedavno objavili v strokovni reviji Heart, trdi, da bi lahko jajce na dan dejansko zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni in kap.

Pastirski golaž

Kaj pripraviti za nedeljsko kosilo?

13.05.2018, 07:04

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Odlična in hitro pripravljena jed je sataraš.

Vanilijev sladoled

Vaniljev sladoled

08.05.2018, 07:45

Aromatiziranje vaniljevega sladoleda je prava umetnost, saj imajo proizvajalci na voljo več kombinacij različnih zvrsti vaniljeve arome, tako tiste, pridobljene iz prave rastline in iz drugih naravnih snovi, aroma pa je lahko pridobljena tudi sintetično. Na deklaracijah vzorcev lahko preberemo različne navedbe o vaniljevi aromi.

jajca

Ko je otrok alergičen na jajca ...

06.05.2018, 06:47

"Imam vprašanje glede označevanja alergenov v živilih. Imamo že drugega otroka, ki je alergičen na jajca. Na seznamu prepovedanih živil, ki nam ga je dal alergolog (dokument so sestavili v UKC Ljubljana), je tudi lecitin (kateri koli). Ali morda veste, zakaj na živilih lecitin ni označen kot alergen? V primerih, ko gre za sončnični lecitin, ni nobena beseda odebeljena, ko pa gre za sojin lecitin, je odebeljena samo soja (zaradi alergij na sojo)."

Čevapčiči v lepinji

Najboljši čevapčiči na svetu!

01.05.2018, 05:52

Sezona čevapčičev je odprta! Čas je, da si privoščimo najboljše – sarajevske!

Pica

Kako pogosto jeste pico?!

30.04.2018, 08:01

Pica je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Čeprav jo imajo Italijani za svojo, jo poznajo in pripravljajo po vsem svetu. Testo, obloženo s paradižnikom in drugimi prilogami, je všeč vsem generacijam, pico imajo radi tako mladi kot starejši. V ponudbi predpripravljenih jedi pomembno mesto gotovo zasedajo tudi zamrznjene pice, ki jih pripravimo zelo enostavno in hitro. Z eno pico pokrijemo tretjino dnevnih potreb po energiji in maščobah, močno pa presežemo dnevne potrebe po soli, zato pica zagotovo ni primerna izbira za vsak dan.

Čokolada

Koliko čokolade dnevno lahko zaužijemo?

30.03.2018, 10:54

Veliko noč spremljajo tudi večje količine sladkih dobrot, med drugimi tudi čokoladni zajčki, bonboni, bonboniere in druge čokoladne slaščice. Koliko čokolade lahko zaužije nosečnica in koliko otrok?

Kuhana jajca na krožniku

Koliko jajc lahko pojemo?

30.03.2018, 08:05

Prehrana med prazniki ne vpliva pomembneje na povečanje telesne teže in nima drugih dolgoročnih posledic za zdravje. Večjo pozornost pri prehrani pa je treba nameniti bolnikom, ki se morajo držati predpisanega načina prehranjevanja, so pred velikonočnimi prazniki opozorili na NIJZ in pozvali k zmernosti pri mizi.

Grozdje

Znate pravilno prerezati grozdje, da se otrok ne zaduši?

19.03.2018, 08:16

Ste vedeli, da je grozdje zelo nevarno za dojenčke, malčke in mlajše otroke, ker se lahko s posameznim grozdom zadušijo? Preverite, kako ga je treba prerezati, da bo varno za jesti.

Sadje in zelenjava

Mleko, sadje in zelenjava za otroke

16.03.2018, 08:06

V šolskem letu 2016–2017 je več kot 12,2 milijona otrok v 79.000 šolah sodelovalo v shemi sadja in zelenjave EU, okrog 18 milijonov otrok pa v shemi mleka EU. To predstavlja več kot 74.000 ton sadja in zelenjave in več kot 285.000 ton mlečnih proizvodov, ki so bili razdeljeni večinoma otrokom, starim med šest in deset let, so sporočili iz Bruslja.

Zelenjava

To je najboljši način, da otrok začne jesti zelenjavo, ki je ne mara

05.03.2018, 08:07

Ko vaš otrok ne želi jesti zelenjave, vi pa veste, da bi bilo zanj dobro, da ga navadite na zdravo hrano, ni nič čudnega, če pomislite tudi na podkupovanje. Ali to pomaga in ali je to konstruktiven način vzgoje, so raziskovali Belgijci.

Sladkarije

To so zdrave sladkarije za otroke!

06.02.2018, 08:28

Prav vsi otroci obožujejo sladkarije in težko jih je ustaviti pri eni sami. Toda na našem tržišču obstaja zdrava različica, ob kateri ne bo prišlo do prepira. V Slamici skriti Medenki, ki vsebuje le med in sadje, se nihče ne more upreti. Kdo je zaslužen za to, da danes poznamo tudi naravno sladkarijo?

Orehi

Orehi so zdravi, ampak zelo pomembno je, kako jih shranite

28.12.2017, 08:09

Kako pravilno shranjevati orehe, da ne postanejo žarki?

Čokolada

Dobri možje: gre za pravo čokolado ali njen nadomestek?

21.12.2017, 08:17

Veseli december je že v polnem teku, police pa so polne sezonskih izdelkov med njimi tudi predvsem med otroci priljubljeni čokoladni dobri možje. V prazničnem času velikokrat podarimo čokolado, a pazite, da ne podarite mačka v žaklju.

hrana v vrtcu

Mnogo šol o dietetični prehrani nima dovolj znanja, zato se dietam preprosto izogibajo

24.11.2017, 09:12

Prehrana v naših vrtcih in šolah je večinoma zdrava, zdravi otroci imajo zagotovljen vsaj en obrok. Kako pa je, ko se otrok spopada z boleznimi ali alergijami, zaradi česar ima predpisane različne diete? Mnogo šol o tem nima dovolj znanja, zato se dietam preprosto izogibajo. Pa tudi zakonodaja je na tem področju pomanjkljiva.

Prehrana v vrtcu

Izpostavili pomen ustrezne prehrane za otroka z dieto v vrtcu

22.11.2017, 07:35

Sodelujoči na posvetu o pomenu prehrane otrok z medicinsko predpisanimi dietami, ki ga je v državnem svetu pripravila Civilna iniciativa za enakopravno prehrano otrok z medicinsko predpisanimi dietami, so pozvali k sistemski ureditvi dostopnosti do takšne prehrane. V nekaterih vrtcih in šolah je namreč ne omogočajo.

Tradicionalni slovenski zajtrk - 9

Tradicionalni slovenski zajtrk: od opozoril, da brošur otroci ne morejo prebaviti, do prvih pozitivnih učinkov

17.11.2017, 08:43

Kruh, maslo, med, mleko in jabolka so na krožnikih naših otrok že sedmo leto zapored. Toliko časa namreč v vrtcih in šolah poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. To je projekt, ki je že obrodil prve pozitivne rezultate, žal pa ni šlo vedno vse kot po maslu in je bilo kdaj potrebno ugrizniti tudi v kislo jabolko.

Dojenček s hruško

Kdaj dojenčku ponuditi hruške?

09.11.2017, 08:13

Hruške sodijo med sadje, ki ga lahko dojenčku ponudimo med prvimi "novimi jedmi". So lahko prebavljive, polne hranljivih snovi in ne vsebujejo nasičenih maščob.

hladilnik

Vse o uravnoteženi prehrani

26.10.2017, 08:21

Uravnotežena prehrana vsebuje vsa hranila, ki jih telo potrebuje. Potrebe našega telesa se seveda spreminjajo z leti.

Kašica

Odlična kašica za male bibe

11.10.2017, 08:27

Želite dojenčkom ali malčkom postreči odlično malico? Pripravite jim okusno kašico iz treh različnih sadežev, zgostite pa z riževimi kosmiči.

Zeliščni čaj

Že stari Grki so verjeli v zdravilno moč čaja, danes pa ...

09.10.2017, 08:35

Že naše prababice in babice so verjele v njegovo moč, z leti pa so raziskovalci dokazali, da je res zdravilen. Čaje, različnih okusov, lahko pije vsa družina in ostane zdrava v teh dneh, ko je vreme muhasto!

Špageti s pečeno bučo, špinačo in orehi

Iz dneva v dan vse bolj priljubljeno živilo

04.10.2017, 08:13

Buče, ki simbolizirajo plodnost in rodnost, so v 15. stoletju iz Srednje Amerike pripeljali v Evropo Španci. Evropejci so jih sprva uporabljali le za okras, nato z njimi krmili živali, danes pa so buče vse bolj priljubljeno živilo. Uporabno je njihovo meso, pečke in cvetovi.

Domač čokoladni puding

Najboljša sladica, kar ste jo kdaj jedli

15.09.2017, 08:17

Ko boste to postregli družinskim članom, bo en dva tri zmanjkalo. Pripravite domač čokoladen puding z banano in to bo sladica, ki se bo redno znašla na vašem nedeljskem jedilniku.

Lakota

Tako se lahko rešite odvisnosti od sladkega!

14.07.2017, 08:17

Večina ljudi se težko upre sladkarijam, kolačem, čokaladi, sladoledu ... Toda obstajajo bolj zdrave alternative, ko dobite napad po sladkem.

Živila

Razkrivamo: 11 živil, ki debelijo

30.06.2017, 08:16

Spet bi radi zlezli v hlače, ki ste jih nosili pred časom? Želite do dopusta na morju imeti raven trebuh? Če ste na obe vprašanje odgovorili z da, potem s svojega jedilnika črtajte 11 živil, ki debelijo.

Kaša

Odlična rešitev, ko vam zmanjka časa

15.05.2017, 08:13

Otrok je iz dneva v dan starejši in čas je za uvajanje goste hrane. Žal mu vsi okusi ne bodo všeč in spoznavanje z novimi jedmi ne bo tako preprosto. Starši se takrat zatečejo k številnim nasvetom, kako in kaj. Poskušali smo odgovoriti na nekaj najpogostejših vprašanj, ki se pojavijo ob prvih grižljajih.

Otrok in zajtrk

Kaj izbrati za zajtrk?

03.05.2017, 08:19

Otroci odhajajo v šolo s praznim želodcem.

Malica na poti

Malica za pot

26.04.2017, 09:01

Se odpravljate na pot? Potem s sabo vzemite spodaj navedene jedi, da vaši malčki ne bodo jokali in sitnarili zaradi lakote, prav tako pa jim zaradi teh prigrizkov med vožnjo ne bo slabo.

Pomaranča

Pomarančni prigrizek za najmlajše

26.04.2017, 08:12

Na posnetku si lahko pogledate, kako lahko otrokom poatrežete pomaranče. Na nabodalu, posute s čokoladnimi drobtinicami, ali namočene v stopljeno čokolado, jih lahko ponudite tudi malim gostom na rosjtnodveni zabavi.

Pirhi

Nepogrešljivi barviti pirhi

14.04.2017, 10:24

Med tradicionalnimi velikonočnimi jedmi so pirhi, ki v ljudskem izročilu pomenijo kaplje Kristusove krvi. Večina slovenskih pokrajin je ohranila bogato dediščino okraševanja in barvanja jajc, od belokranjskih pisanic, prekmurskih remenic do brkinskih pirhov. Z različnimi tehnikami, vzorci in motivi jim vsak lahko podeli svoj pečat, omejitev ni.

Pirhi

Če boste barvali jajca, potem morate vedeti vse to

13.04.2017, 07:44

Obstaja vse več različnih načinov barvanja, okraševanja, poslikavanja ... velikonočnih jajc, vendar še vedno vam mora biti na prvem mestu dejstvo, da morajo biti na koncu užitna.

Zelenjava

Najpogostejše napake pri hranjenju otrok

05.04.2017, 07:48

Preberite si, kaj so najpogostejše napake pri hranjenju otrok.

Avokado

Kako shraniti avokado?

03.04.2017, 08:11

Avokado lahko uživa že dojenček, in sicer od četrtega meseca dalje. Ker ne bo pojedel velike količine, je dobro, da ga pravilno shranite in tako ohranite njegovo svežino.

Deček

Preprečimo anemijo

16.02.2017, 07:34

Železa ne najdemo le v špinači, ki so nam jo ponujale naše babice, ampak tudi v različnem suhem sadju, zeliščih, začimbah, mesu ... Koliko pravzaprav ga morajo zaužiti odrasli in koliko otroci? Si s preveliko količino zaužitega železa lahko škodimo?

Pečene jabolčne polovičke s cimetom, kosmiči in orehi

Zdrava sladica

15.02.2017, 08:14

Se vi in vaši otroci nikakor ne morete odreči sladici? Privoščite si jo brez slabe vesti,ampak njeno zdravo različico.

Gazirane pijače

Nevarno oglaševanje nezdravih živil: 96 odstotkov reklam otrokom ponujalo manj zdravo hrano

07.02.2017, 08:16

Da bi ugotovili, katera živila se oglašujejo otrokom in mladostnikom na televiziji ter kakšna je njihova prehranska sestava, so na Inštitutu za nutricionistiko izvedli obsežno raziskavo. Ugotovili so, da je kar 96 odstotkov oglasov predstavljalo živila, ki po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije niso primerna za otroke.

Gratinirane orehove palačinke

Palačinke iz steklenice: hit, ki je osvojil svet

25.01.2017, 08:08

Vaši otroci obožujejo palačinke? Sedaj nimate izgovorov, da jih ne pripravite. Ne boste umazali veliko posod, pulta, štedilnika. Na svetovnem spletu se širi posnetek z odličnim nasvetom, kako narediti testo za palačinke kar v steklenici.

Prosena kaša z jabolki

Tako božansko, da boste želeli še!

20.01.2017, 06:53

Včasih je bila prosena kaša pogosto na jedilniku v vrtcu in šoli, obudite spomin na to okusno jed in jo pripravite tudi svojim najbližjim.

Hrana

Metoda, ki razbija mite o hranjenju otroka

13.01.2017, 08:17

UNICEF Slovenije je v sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki izdal slovenski prevod svetovne knjižne uspešnice Naj otrok izbira pot, avtoric Gill Rapley in Tracey Murkett. Knjiga predstavi uvajanje goste hrane na željo otroka. Kaj pa to pravzaprav pomeni v praksi, nam je razložil asist. dr. Evgen Benedik.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kaj bo vaš šolar počel med počitnicami?


Ženska Moški