Iskanje

Starši

Materinstvo

Kako materinstvo spremeni žensko?

24.03.2019, 14:44

Materinstvo pomeni za vsako žensko enega največjih prehodov. Odstre nove dimenzije doživljanja sebe in življenja samega.

Po porodu

Kakšno je življenje nosečnic in mater po svetu?

24.03.2019, 14:42

Mesec marec je v Sloveniji skorajda v celoti posvečen nežnejšemu spolu. 8. marca, ko smo praznovali mednarodni dan vseh žena, sledi 25. v mesecu še materinski dan, ki naj bi sicer imel poganske korenine, kot mednarodno priznani dan pa naj bi se najprej uveljavil na ameriški celini, kjer so ga praznovali na drugo nedeljo v maju. Še danes dan mater po svetu obeležujemo na različne dneve v letu, od kulture do kulture se razlikujejo tudi običaji praznovanja ter vloga mamic v družbi. V duhu pričakovanja materinskega dne smo zato poiskali nekaj najbolj zanimivih dejstev o materah po svetu.

Risba

'Mislim, da potrebujem pomladitev vagine'

12.03.2019, 07:53

"Hčerka me je narisala, kako se tuširam. Mislim, da potrebujem pomladitev vagine," je ob objavi slike zapisala mamica.

Mamica in hči

So otroci zaposlenih mam manj srečni?

07.03.2019, 15:11

V zadnjih letih so mame zelo obremenjene v službi in imajo še slabo vest, da zamujajo čas s svojim otrokom. Ena od novejših raziskav pa je pokazala, da naj bi bili otroci zaposlenih mam celo bolj uspešni pozneje v življenju.

disleksija

Disleksija je dar! In to je čarobni napoj

24.01.2019, 13:27

Urša Lamut, lastnica dveh podjetij in avtorica pravljic za otroke, ki imajo disleksijo, je pozno odkrila, da jo ima tudi sama. Ni se prestrašila: "Pozitiven odnos do disleksije sem vzpostavila, ko sem jo sprejela kot del sebe. Ključni trenutek je bila izdaja dveh otroških pravljic." Trdno verjame, da je disleksija lahko tudi dar!

Utrujeni starši

Zato se vam včasih zdi, da ste vrhunski športnik

22.01.2019, 08:58

Vedno več staršev se počuti izgorelo, je pokazala nedavna raziskava, ki med drugim razkriva, da je skrb za otroka celo veliko težja od športnega udejstvovanja.

Otroci za računalnikom

Otrok podeduje inteligenco po mami

21.01.2019, 09:01

Starši si želijo spodbuditi razvoj otroških možganov, kar je velik izziv v času sodobnih tehnologij, ki vedno več stvari naredijo namesto otrok.

Disleksija

'Ti si dislektik. Vem, ker sem tudi sam!'

17.01.2019, 15:56

Znane osebe, kot so Albert Einstein, Pablo Picasso, Leonardo Da Vinci, Walt Disney, Agatha Christie in številne druge, so dokazale, da disleksija ni nekaj, kar bi preprečilo vaš uspeh ali sanje. Še vedno jih lahko uresničite, če je le želja dovolj velika. To dokazuje tudi Urša Lamut, avtorica otroških knjig, ki ima disleksijo!

Novoletne zaobljube

Nekoliko drugačne novoletne zaobljube

03.01.2019, 09:18

Vsakdo izmed nas jih ima. Nekateri o njih radi govorijo na glas, medtem ko večina o njih skrivnostno molči. Morda se za zadnjo možnost odločamo predvsem zato, ker se tudi sami zavedamo, da naše novoletne zaobljube niso izvedljive ali realne. Vseeno je treba priznati, da je novo leto v našem življenju posebno poglavje, ki ga posvečamo osebni rasti in izboljšanju medsebojnih odnosov. In če med najpogostejše zaobljube štejemo uspešno hujšanje, prenehanje kajenja in zdravo prehrano, se tokrat posvetimo nekoliko drugačnim družinskim zaobljubam.

Tanja Žagar

Tako bodo silvestrovo praznovali znani Slovenci

31.12.2018, 10:30

Samo nekaj ur nas loči do novega leta in mnogi starši še nimajo odgovora na vprašanje, kako ga bodo preživeli. Odgovore smo poiskali pri znanih Slovencih, ki so z nami delili svoje načrte in mogoče navdušijo tudi vas.

Nespečnost

Mamice, tega vam nihče ni povedal

20.12.2018, 10:37

Prišel je najlepši čas leta, ki je za številne mamice lahko tudi stresen in naporen, predvsem zaradi številnih dodatnih obveznosti. Ste med njimi? Obremenjene z idejo o popolnih praznikih iščete še zadnje okraske, darila in tiste dobrote, po katerih bo zadišalo v kuhinji, ob vseh obveznostih pa vam zmanjkuje časa za kakovosten spanec. Drage mame, ne pozabite, da boste največ naredile zase, če se boste za začetek pošteno naspale. V nadaljevanju najdete nekaj nasvetov, kako si zagotoviti miren spanec in sladke sanje.

Hoja

Oče je tako kaznoval nasilno hčer

11.12.2018, 10:00

Matt Cox je na Facebooku objavil posnetek, ki je sprožil številne polemike. Nekateri ga razglašajo za "očeta leta", spet drugi pravijo, da je preveč krut.

Družina

Zapleteni odnosi z očimom in mačeho

06.12.2018, 12:06

Včasih se zgodi, da eden od staršev - oče ali mama, zaradi številnih razlogov, kot so denimo ločitev, razhod, smrt partnerja, dobi novega življenjskega sopotnika, ki v družini prevzame določeno vlogo. Z novo družinsko postavitvijo pa pridejo tudi zapleti, ki se dotikajo vzgoje, postavljanja mej, odnosov med člani družine. Koliko se lahko očim ali mačeha sploh lahko vključujeta v vzgojo otrok, ki jim nista biološka starša? In katerih mej naj ne bi presegala? Zbrali smo nekaj ključnih nasvetov, ki se dotikajo teh na trenutke precej zapletenih družinskih odnosov.

Mama in otrok

Niste super mama? Pa kaj zato! Nobena ni!

04.12.2018, 15:06

Vloga mame je zagotovo med najlepšimi, a tudi najtežjimi v življenju ženske. Prebujati se začne še pred rojstvom otroka, ko pod srcem začne rasti novo življenje. V ženski se takrat zgodijo čisto nova čustva, ki postanejo še bolj intenzivna, ko se dete rodi. Tudi široka paleta odgovornosti, ki jih prinese otrok, je zelo obremenjujoča. 24 ur na dan, sedem dni v tednu je mama vedno na razpolago za tolažbo, pomoč, igro, raziskovanje sveta, ljubezen. Kako pri vsem tem temu ohraniti sebe? Kako kljub utrujenosti in visokim zahtevam današnjega tempa življenja še vedno ostati srečna in zadovoljna mama? Zbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo zagotovo v pomoč, lahko pa nam kakšnega zaupate tudi vi v komentarju.

Darila

SEZNAM: Kaj lahko otroku prinesejo dobri možje?

04.12.2018, 14:26

December je tu in kmalu bo na vrata potrkal prvi izmed dobrih mož. Pripravili smo seznam daril, ki jih bo vesel vsak otrok, tako najmlajši kot tudi tisti malo večji …

Otroci v Istanbulu

Zato v Turčiji ne vidite otroka, ki se 'razpoči'

29.11.2018, 08:43

Turški in slovenski starši so si precej različni. Najbolj, ko je govora o uri spanja.

Slabokrvnost

Je vaš otrok slabokrven? To mora jesti

26.11.2018, 09:03

Železo najdemo ne le v špinači, ki so nam jo ponujale naše babice, ampak tudi v različnem suhem sadju, zeliščih, začimbah, mesu ... Koliko pravzaprav ga morajo zaužiti odrasli in koliko otroci? Si s preveliko količino zaužitega železa lahko škodimo?

Stop nasilju nad ženskami

Tudi to je nasilje: žena se skrivoma vpiše na aerobiko, mož pa ...

23.11.2018, 09:11

Vsaka ženska ima pravico živeti polno in izpolnjujoče življenje, v katerem uresničuje svoje cilje in uživa podporo najbližjih. A resnica je žal drugačna. Veliko žensk za štirimi stenami trpi za nasiljem, pa naj bo to spolno, čustveno ali fizično. Nasilja je veliko in morali bi se zavedati, da postaja vedno večji problem družbe. Ne smemo si zatiskati oči, saj vsakršno nasilje povzroča dolgotrajne fizične in čustvene posledice.

Luka Jezeršek

Prikupna fotografija sodnika MasterChefa

20.11.2018, 14:19

Luka Jezeršek, čigar strast je kulinarično ustvarjanje in razveseljevanje svojih gostov, je z vsem srcem predan svoji družini. Včasih se zgodi, da ‘v službo’ pridejo njegovi otroci, kar je pravi razlog za veselje. Sodnika MasterChefa pa osrečuje tudi povezanost s člani njegove razširjene družine, ki sta jo po svojem receptu utrdila njegova mama Sonja in oče Franci.

Pika Božič

Pika Božič pokazala svoje lepe otroke

19.11.2018, 11:28

Nekdanja pevka Pika Božič je na Instagramu objavila fotografijo svojih treh otrok s pripisom: "Cel moj svet v eni fotografiji."

Maslo

Resnica o maslu

15.11.2018, 11:16

Eno od najbolj uporabnih živil v kuhinji, brez katerega si ne moremo zamisliti zajtrka in priprave številnih sladic, je maslo. Verjeli ali ne, lahko ga uporabite tudi drugače.

Luka Serdinšek Betlehem

Družinske fotografije znanega Slovenca

13.11.2018, 08:53

Luka Serdinšek Betlehem je iskreno spregovoril o tem, kako težko mu je bilo ob odhodu na Kmetijo. Ko je njegova Sia praznovala prvi rojstni dan, se je zlomil pred vso Slovenijo, a solze so tekle tudi na skrivaj. Zaupal nam je tudi, kako se je počutil, ko ga njegovi hčerki po prihodu domov nista hoteli objeti.

palačinke

Najbolj znane palačinke v Sloveniji navdušujejo vse

12.11.2018, 08:11

V včerajšnji oddaji ’Štartaj, Slovenija!’ smo spoznali zgodbo Aljaža Deua, ki se je v življenju poskusil že v marsičem. Čeprav so številni v njegovem življenju to videli kot korak nazaj, se je nekega dne odločil, da bo na ulici pekel palačinke.

Spletne zlorabe otrok

'Moj oče je odvisen od spolnosti.'

09.11.2018, 08:17

Težav z odvisnostjo je v današnjem času veliko, prav tako pa je veliko tudi družin, ki se spopadajo s tovrstno problematiko. Odvisnost v neki družini ni nikoli le problem posameznika, ki je zasvojen, pač pa vpliva na vse člane družine.

Mama in hči

Mame, ki to niso!

08.11.2018, 08:23

Odnos med materjo in hčerko velja za enega najbolj kompleksnih in izjemno globokih. Lahko predstavlja vir neverjetne topline in radosti ali pa težke stiske in konfliktov. V nadaljevanju sledijo vse tiste nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo, ki imajo pomemben vpliv tudi v odraslem življenju.

Alkohol na zabavi

Po zabavi nikar ne počnite tega!

05.11.2018, 13:20

Starši, povabljeni sta na rojstnodnevno zabavo prijateljičinega sina. Medtem ko se bodo otroci igrali, boste vi z odraslimi nazdravili in se sproščeno pogovarjali o vzgoji. Vse lepo in prav, če potem ne boste sedli za volan in družine odpeljali domov. Ne tvegajte, preprečite najhujše in raje prespite pri prijateljih ali pa se vsi družinski člani domov odpeljite z avtobusom ali taksijem. Ne ogrožajte niti sebe niti drugih v prometu!

Družina Dovžan

Dovžanovi so čez noč ostali brez vsega

05.11.2018, 10:16

Poplave po Sloveniji so prizadele številne družine, med njimi tudi Dovžanove iz Tržiča. Bivši sošolci Roberta Dovžana so se odločili, da jim priskočijo na pomoč in organizirajo dobrodelno akcijo.

Spolno nasilje na tramvaju

Tako je napadel 15-letnico. In nihče ni storil ničesar!

02.11.2018, 10:16

Moški je sredi belega spolno zlorabil 15-letnico v beograjskem tramvaju in nihče od očividcev ni storil ničesar. Ničesar!

Tek

Se dovolj gibate? Če je vaš odgovor ne, potem tvegate ...

02.11.2018, 08:15

Da je premalo gibanja nezdravo, ni nič novega. Da je z zdravstvenega vidika tako zelo problematično, kot kažejo najnovejše raziskave, pa je veliko presenečenje: pomanjkanje telesne dejavnosti namreč za nekajkrat bolj povečuje tveganje za smrt kot pa visok krvni tlak, kajenje ali diabetes.

Telesno kaznovanje

Veste, da je telesno kaznovanje prepovedano?

02.11.2018, 08:14

Pred dvema letoma so v Sloveniji prepovedali telesno kaznovanje otrok, in sicer takrat, ko je začela veljati novela zakona o preprečevanju nasilja v družini. Kakšni so rezultati takšne prepovedi?

Starši in otroci

Ko so otroci žrtve preambicioznih staršev

02.11.2018, 08:14

Če se malce dotaknemo ekstremov, smo v tujih (zlasti ameriških) šovih lahko priča staršem, ki so zmožni svoje otroke gnati do onemoglosti. K uspehu, slavi in najvišjim dosežkom, pod zaslepljujoče luči reflektorjev in občudovanja. A otrok ni v tem primeru nič drugega kot sredstvo za uresničenje njihovih lastnih neizpolnjenih sanj. Gre za čustveni primanjkljaj staršev, ki ga mora izpolniti otrok. A kako krivično je to?

Mama

Mamin glas ima večjo moč, kot si sploh predstavljate

25.10.2018, 10:49

Posnetek materinega glasu, ki bi ga dodali zvoku požarnega oz. dimnega alarma, bi lahko reševal življenja, ugotavljajo ameriški znanstveniki. Študija, ki so jo objavili v strokovni reviji Pediatrics, je namreč pokazala, da so na tak način spremenjeni javljalniki dima učinkovitejši pri bujenju otrok od običajnih.

Dojenček

Koliko otrok so v Sloveniji rodile neporočene ženske?

19.10.2018, 08:09

Zunajzakonskih skupnosti, katerih število se med vsemi tipi družine najhitreje povečuje, je v zadnjih treh letih 5500 več. Vsaka peta družina z dvema otrokoma je zunajzakonska skupnost, navaja državni statistični urad.

Stanko

'Imeli smo kvas, pa nismo imeli moke'

18.10.2018, 10:45

Stanko se je moral z ženo in hčerko preživljati s 317 evri na mesec. "Če daš za hrano, nimaš za položnice. Če daš za položnice, nimaš za hrano." Prišel je trenutek, ko niso imeli kaj postaviti na mizo.

Počivališče

Ste bili na tem počivališču? Ste jo videli?

16.10.2018, 12:36

Objava črnomaljske občine: Na nas se je obrnila turistka. Njena hčerka je na počivališču nad Semičem pozabila plišasto igračko. Prosi za kakršno koli informacijo.

Svečka

Grenko slovo od umrlih otrok

15.10.2018, 08:20

Ob mednarodnem dnevu umrlih otrok med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu vas vabimo, da se pridružite družinam, ki so se morale soočiti s takšno izgubo, v spominskih parkih.

Asos trendi

To bosta s hčerko preprosto želeli imeti!

02.10.2018, 08:10

Modne navdušenke ste na spletu zagotovo že zasledile simpatične fotografije mamic in hčerk, ki nosijo popolnoma identične obleke, pa naj gre za kombinacijo tilastih krilc, jesenskih plaščkov v kombinaciji z žametnimi hlačami ali zgolj za preverjeno klasiko kavbojk in T-shirta. Če bi tudi ve rade s hčerko delile kakšen trendi kos, smo za vas izbrali nekaj najbolj hudomušnih.

Kemal

Ganljiva Kemalova zgodba segla v srce tudi Amirju

28.09.2018, 15:39

Ismet Kovačević: "Amirju bi se rad še posebej zahvalil, ker moj sin zdaj vidi in lahko hodi v šolo." Hvaležnosti ne more skriti oče fantka Kemala, ki je z Amirjevo pomočjo spregledal. Spomnimo ... Amir Abdaković je dobrotnik, o katerem govori vsa Slovenija. Dobrotnik, ki je svoje sanje, da bi pomagal otrokom, tudi uresničil. Pravzaprav je to postalo njegovo poslanstvo.

Amir Abdaković

Dobrotnik Amir, o katerem govori vsa Slovenija, je peljal več kot 300 otrok na morje

21.09.2018, 14:33

"Vse se je začelo s sanjami," pripoveduje Amir Abdaković, voznik mestnega avtobusa, kateri i je s svojimi sanjami uresničil sanje otrok ... prvič so videli morje. "Mi gremo pa na morje," so prepevali in se odpeljali z avtobusom do slovenske obale. Amir in njegov prijatelj, sodelavec, Emil Huskić, sta odpeljala na lepše več kot 300 otrok iz socialno šibkejšega okolja. Ne spreglejte ekskluzivnega video intervjuja.

Ženske

To so si privoščile tri slovenske mame

21.09.2018, 08:23

Pojedle so vse obroke v miru, privoščile so si dolgo prho. Lahko so dokončale stavek, kaj stavek, cel monolog! Ne da bi jih kdo vmes prekinil z "njunim oznanilom", da mora lulat.

Tenis

Želite živeti več kot devet let dlje? Potem igrajte tenis!

17.09.2018, 08:15

Znano je, da kdor se ukvarja s športom, živi bolj zdravo in tudi dlje. A le malokdo ve, da določeni športi še posebej ugodno delujejo na pričakovano življenjsko dobo. Nova raziskava kaže: za dolgo življenje ni odločilna intenzivnost športne aktivnosti, pač pa mnogo bolj njena socialna komponenta.

Rak dojk

Za ženske je najbolj usoden rak dojk

14.09.2018, 08:09

Število rakavih obolenj kljub boljši preventivi in zgodnejšemu prepoznavanju bolezni po svetu narašča. Bolezen bo letos terjala skoraj deset milijonov življenj, opozarja novo poročilo Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC).

Plenice

Kakšne plenice pa uporabljate vi?!

12.09.2018, 14:31

Nekateri vržejo plenice med embalažo, drugi zaradi vsebine, ki jo vsebuje, menijo, da sodi med biološke odpadke. Zavedati se morate, da se razkrajajo kar vrtoglavih 500 let, zato je zelo pomembno, kakšne uporabljate in kje končajo.

Smeh

Kaj je narobe s preprostimi poklici?!

03.09.2018, 08:30

Se še spomnite, kako smo se igrali, ko smo bili majhni? Zunaj se nas je zbralo nekaj otrok in domišljija je začela švigati sem ter tja. Običajno smo se najprej malo pregovarjali, kaj se bomo igrali, na koncu pa smo se skupaj odločili za najboljšo možnost.

Rebeka Dremelj in Werner na snemanju videospota združila moči s plesalci šova Zvezde plešejo

Tako presenečenje bo Rebeka Dremelj pripravila hčerki

31.08.2018, 08:58

Starejša hčerka Rebeke Dremelj bo 3. septembra prvič prestopila šolske duri. Izdala je, kakšno presenečenje jo bo čakalo ob prihodu domov.

Natalija Verboten - 1

Natalija Verboten priznala, da je jokala

30.08.2018, 11:15

Natalija Verboten je razkrila, ali je jokala ob vstopu starejšega sina Maxa v šolo in kdo je jokal ob uvajanju mlajšega Oskarja v vrtec.

Nosečnica

Toliko so stare Slovenke, ko se odločijo za prvega otroka

30.08.2018, 09:06

Se je v zadnjih letih kaj spremenilo in se vse več parov odloča za otroka? Ali pa rodnost iz leta v leto pada? Se za otroka odločijo mlajše ženske? Koliko je star moški, ko postane oče? Odgovore smo poiskali na statstičnem uradu Republike Slovenije.

Dijaki

Soglasje otroka? To razdvaja slovenske starše

29.08.2018, 12:19

"Naj ima vaš otrok kdaj pa kdaj kakšno neopravičeno uro, ne da bi vi vedeli. Ko dobi nezadostno, naj sam odloči, kdaj vam bo povedal za svoj neuspeh," svetuje učitelj zgodovine. Tako smo odraščali tudi mi, se spominja mati dveh dijakov. A vsi se ne strinjajo z njima.

Tinkara Fortuna z družino

Bivša Bepopovka Tinkara si želi za svoje hčerke ...

29.08.2018, 11:47

Tinkara Fortuna je mati treh hčerk. Preverite, kako pomembne so ji ocene in kaj si kot mama želi za svoje otroke!

Nosečnost

To storita, še preden pride otrok!

28.08.2018, 08:15

Bosta postala starša? "Čeprav bosta prevzela vlogo staršev, se morata zavedati, da še vedno ostajata tudi partnerja in da morata negovati svoj odnos," poudarja psihologinja Tamara Kancilija Kosmač. "Samo v tem primeru bosta tudi lahko uspešna v svoji novi vlogi." In pripravljena morata biti na spremembe, ki prihajajo. Pomembno je, da se o nekaterih stvareh pogovorita še pred rojstvom otroka.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kdaj ste rodili?

Porod

Ženska Moški