Iskanje

Šola za starše

Duda

Od dude in stekleničke se lahko poslovite brez stresa

14.03.2019, 09:11

Se vam včasih zdi, kot da bi bilo včeraj, ko ste dojenčka v lupinici prinesli iz porodnišnice? Otroci hitro odraščajo in zdaj je prišel čas, da jih odvadite od dude in tudi od pitja po steklenički. Veliko staršev ne ve, kako bi se lotili tega podviga, zato smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali.

Ženske

To so najbolj pogosta ženska imena pri nas

14.03.2019, 08:59

Največ žensk z najbolj pogostim imenom v Sloveniji živi v Pomurju in najmanj na Obali. Preverite, kako je ime največ ženskam pri nas!

Otrok joka ob oblačenju

Zato se največkrat skregate pred odhodom v vrtec in službo

22.02.2019, 10:55

Petletnik, ki se "razpoči", ker noče obuti zelenih nogavic. Dveletnica, ki pred odhodom v vrtec vztrajno sezuva čeveljčke. Sedemletnik, ki se je odločil, da danes ne bo nosil rutke za prvošolce. Po možnosti v ponedeljek zjutraj, ko že zamujate v vrtec, šolo in službo. Vam je znano?

Trma

To morate storiti ob izpadu trme. Tudi, če je sredi trgovine

18.02.2019, 16:14

Sočutno starševstvo ni permisivna vzgoja. "V času izpada je najpomembneje, da sta otrok in starš varna," poudarja psihoterapevtka Katja Knez Steinbuch. Preverite, kaj morate storiti, če začne na primer razbijati v okolici ali metati stvari v vas! Tudi, če se to zgodi sredi trgovine.

družina na snegu

Naj bodo počitnice varne!

18.02.2019, 09:37

Na Nijz za sankanje priporočajo le sani in bob ter med zimskimi športi čelado na glavi. Preverite, zakaj svetujejo, naj otroci ne nosijo šala!

Pomivanje posode

Tudi fantje lahko pomivajo posodo!

15.02.2019, 12:42

Na družbenih omrežjih smo velikokrat priča ujetim trenutkom ponosnih mamic, ko njihov otrok pomaga pri lažjih gospodinjskih opravilih. Včasih je to zlaganje perila v pralni stroj, drugič pomoč pri posodi, tretjič pometanje. Gre za simpatične trenutke, ki so za razvoj otroka zelo pomembni, saj se tako uči širokega nabora veščin, koristnih za življenje.

Otrok in telefon

Takrat naj otrok dobi telefon

15.02.2019, 10:52

V zadnjem času, ko smo zasuti z moderno tehnologijo, se mnogi starši sprašujejo, kdaj je najbolj primeren čas, da otrok dobi svoj telefon. Najbolj enostaven odgovor je čim pozneje.

Novorojenček

V novorojenčka se takoj zaljubiš. - Ni nujno!

07.02.2019, 08:39

"Nosečnost je čudovita", "v novorojenčka se takoj zaljubiš", "po prihodu novorojenčka domov je vse rožnato". Ni vedno res, ni vedno res in ni vedno res.

Jezen otrok

Kaj storiti, ko te malček udari?

06.02.2019, 09:00

"Občutki, ko te udari otrok, so precej neprijetni. Pojavijo se frustracija, občutek sramu, nelagodja, tudi ponižanja," opisuje svojo izkušnjo mamica triletnika.

Trebuh

Vam nastajajo strije? Tako jih lahko preprečite ali vsaj omilite!

04.02.2019, 12:26

Strije doletijo kar 75 odstotkov nosečnic. A lahko jih preprečite ali vsaj omilite. Preverite, kako!

Lego kocke

To pa boli! Ste tudi vi že stopili na kocko?

01.02.2019, 10:31

Verjetno ga ni starša, ki ne bi kdaj stopil na lego kocko, in vsi vemo, kako zelo boli. A obstaja učinkovita obramba!

Samozavesten otrok

Tako boste vzgojili samozavestnega otroka

29.01.2019, 12:42

Zagotovo ni starša, ki si ne bi želel vzgojiti samozavestnega otroka. A kako to storiti? V prvi vrsti je treba vedeti, da so vsi starši osnovni vzor svojemu otroku. Otrok skozi leta ponotranja vedenje, čustvovanje in način razmišljanja svojih staršev, zato je treba začeti prav pri vas samih.

Otrok pred televizorjem

'Pustimo staršem, naj bodo starši'

28.01.2019, 13:12

Čas pred zaslonom: nove smernice je pred dnevi izdala kraljeva univerza za pediatrijo in zdravje otrok na podlagi članka, katerega avtorica je tudi slovenska raziskovalka.

Nosečnica

To naj bo v torbi za porodnišnico. Seznam!

28.01.2019, 10:23

Čas poroda se nezadržno približuje in priporočljivo je, da si skrbno pripravite vse potrebno za v porodnišnico. Poskrbite, da bosta z dojenčkom imela vse, kar potrebujeta. Tako bo tudi odhod na dan poroda manj stresen.

Padla iz avta

Ta posnetek je pretresel številne starše

25.01.2019, 12:19

"Nikoli ne bi verjel, če se ne bi zgodilo pred mojimi očmi," je zapisal nič hudega sluteči voznik, potem ko je posnel dogodek, ki se ne bi smel zgoditi. Poglejte, zakaj mora biti varnost otroka vedno na prvem mestu!

Sramežljiv otrok

To odgovorite na: 'O, je pa sramežljiv'

21.01.2019, 09:07

Rdeča lička, tišina, stiskanje ustnic in pogledi v tla. Otrokom, ki je sprva malce neprijetno v družbi sovrstnikov in tudi odraslih, pravimo, da so po naravi sramežljivi. V interakciji z drugimi se težje sprostijo, a jim kot starši lahko pomagate.

Mama

Ta video vas bo ganil do solz. Nas je

17.01.2019, 12:25

Ženske so povprašali, kaj si mislijo o sebi kot mami. Nato so še njihovi otroci razkrili, kaj si mislijo o njih. In njihov odziv? Neprecenljiv. Preverite tudi, kaj so povedale slovenske mame!

ločitev

Kako otroka soočiti z ločitvijo?

17.01.2019, 08:58

Ločitev spada med najbolj stresne življenjske dogodke, saj je vedno povezana z večjimi spremembami v družini. Tudi če se ločitev z vidika odraslih zgodi mirno in v prijateljskem vzdušju, pa za otroke vedno pomeni velik stres. Velikokrat se namreč počutijo krive. Lahko se pojavi velika stiska, ki je ne morejo sami predelati.

Jeza

Tega nikar ne počnite, ko ima otrok izpad jeze

07.01.2019, 10:24

Ko otrok joka, kriči, se meče po tleh ... to v starših izzove nemoč, toda lahko vnaprej razmišljate in mogoče celo preprečite takšen izpad. Strokovnjakinja Tovah Klein je prepričana v to, če pa vam vseeno ne uspe, navaja sedem stvari, ki jih takrat ne smete početi, če ne želite situacije še poslabšati.

Spanje

Ura otrokovega odhoda v posteljo veliko razkriva o njegovih starših

24.12.2018, 10:17

Poudarjamo, da gre za zabavne predpostavke, kaj razkriva otrokova ura odhoda v posteljo o njegovih starših.

Darila

Kako učiti otroke skromnosti ob razsipniškem decembru?

21.12.2018, 10:14

V tem decembrskem času, ko se z vseh vitrin bohotijo bleščeča darila in naši otroci z iskricami v očeh opazujejo igrače, ki kar kličejo po nakupu, se marsikateri starš sprašuje, kako sploh postaviti mejo. Kako otroka naučiti, da ne more imeti vsega in da dobri možje ne nosijo na tone daril. Dejstvo je, da z učenjem skromnosti in zmernosti otroku privzgojimo pomembno vrednoto, ki mu bo v življenju še kako koristila.

božič

Naj Božiček obdaruje s poučnimi igračami

21.12.2018, 08:45

V decembru kar trije dobri možje delijo darila. Miklavž je sicer že razprl svojo malho, prihajata še Božiček in dedek Mraz. Vsaj eden od njih ponavadi obdaruje tudi naše najmlajše in če je pri vas še v dilemi, kaj podariti, smo izbrali nekaj poučnih lesenih igrač, s katerimi bo otrok razvijal tako svojo motoriko, kot krepil spomin in prostorsko predstavo.

Led na vetrobranskem steklu

Tako se je treba pripraviti na vožnjo pozimi

14.12.2018, 09:56

Pred odhodom na pot niso dovolj zimske gume. Preverite, kaj vse bi morali imeti v avtomobilu, če se odpravljate na pot z otroki!

Mama in hči

To Slovenci govorijo svojim otrokom

13.12.2018, 11:26

"Rada te imam. Nikomur te ne dam, ker rada te imam!" Mamica treh vsak dan vsakemu otroku posebej izreče navedeno pred odhodom v šolo in vrtec. "To je meni govorila moja mama in njej mogoče njena. Verjetno bodo to govorili moji otroci svojim," pravi. Preverite, katere pozitivne stvari bi morali vsak dan povedati svojim otrokom!

V vrtcu

Imate otroka v vrtcu? To morate vedeti!

12.12.2018, 11:55

Navajamo novosti pri vlaganju vlog za znižano plačilo vrtca, otroškega dodatka, subvencioniranja malic in kosil ter štipendij. S konkretnimi primeri, povezavami na vloge in razlago, kdaj je treba vložiti novo vlogo.

Božiček in pisma

Kako pisati Božičku pismo?

11.12.2018, 09:46

Otroški svet je decembra prepojen z magičnimi doživetji. Dekoriranje doma, pisanje voščilnic in zavijanje daril spadajo med najlepša družinska opravila. Za otroke pa je zagotovo na prvem mestu doživetij pisanje pisma Božičku in seveda jutro, ko pod smrečico zagledajo pisana darilca. Kakšno veselje! Da bi otroku ritual pisanja pisma še bolj približali, vam predstavljamo nekaj idej, kako se stvari lotiti.

Otrok pri obroku

To morate naučiti otroka, da se bo lepo vedel za mizo

07.12.2018, 11:26

Imeti otroka je zagotovo nekaj najlepšega, ampak včasih tudi pravi izziv, še posebej, ko skupaj sedemo za mizo. Otrok verjetno še ni osvojil bontona ali pa ga ne upošteva tako, kot bi si želeli. Veliko bolj zabavno je prirediti predstavo s špageti ali narediti umetnino s kakšno barvito omako na bližnji steni. Torej, da bo mali »Picasso« svoje umetnine raje ustvarjal z drugimi pripomočki, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, da bo skupni čas za mizo prijetnejši.

Starševska ljubezen

Je vaš otrok sramežljiv? Tako mu pomagajte!

21.11.2018, 10:50

Ameriški psiholog Filip Zimbardo pravi, da sramežljivi otroci odrastejo ob sramežljivih starših, ki sami sebe opisujejo kot osamljene, nekomunikativne in brez mnogih izkušenj v romantičnih zvezah. In kako naj postanejo samozavestni?

Žalosten otrok

To je eden izmed prvih znakov, da je bolan!

02.11.2018, 15:52

Prišel je čas, ko je strah pred boleznimi toliko večji. Pravzaprav so povsod okrog nas. Pogosta napaka staršev je, da želijo obvarovati svojega otroka, tako da ga pretirano oblačijo. Tudi tista igralnica, kjer se je še nedolgo tega veselo igral, postane preteča. Nekateri starši tako pridejo do zaključka, da bo še najboljše, da svojega otroka skrijejo pred boleznimi, kar lepo doma. Ob tem pa še poskrbijo za pravo poletno temperaturo. Napaka!

Deklica si češe lase

Bodite pozorni na izrazito redčenje las!

16.10.2018, 12:30

Starši se še posebej ustrašijo, če opazijo, da dojenčku neenakomerno po glavi izpadajo celi šopi las. Brez skrbi, zrasli bodo novi, močnejši in gostejši. Pri otroku sta vzroka za izpadanje las lahko nepravilna prehrana in slabokrvnost.

Opeklina

Do tega najpogosteje pride ravno v predšolski dobi otroka, zato ga ne puščajte samega v kuhinji

05.10.2018, 12:45

Meseci čakanja na prihod novega družinskega člana se počasi iztekajo, čustveni vrtiljak pa se še vedno vrti. Veselje, pričakovanje in tudi strah pred novo izkušnjo, ki nam bo obrnila življenje na glavo ... pa tudi stanovanje. Ob prihodu otroka moramo namreč naš dom prilagoditi in ustrezno zaščititi, da ne bi prišlo do neljubih pripetljajev.

Dojenček in mama

Prve noči z dojenčkom doma so lahko najtežje

12.09.2018, 08:17

Zakaj je z dojenčkom prve noči doma zelo težko?

Popadke zaznava CTG

Takrat morate nujno ukrepati!

04.09.2018, 09:17

Nosečnice, ki so se v tej vlogi znašle prvič, se pogosto sprašujejo, ali bodo prepoznale očitne znake bližajočega se poroda. Ti se namreč lahko od nosečnice do nosečnice razlikujejo in nemalokrat se zgodi, da pari prihajajo v porodnišnico, prepričani, da bo otročiček prišel na svet čez nekaj minut, v resnici pa gre za lažni alarm. Kateri so torej znaki, ki napovedujejo porod, in kdaj je čas za odhod v porodnišnico?

Vrtec

Da bo uvajanje v vrtec potekalo brez solz in stresa, morate upoštevati vse TO!

14.08.2018, 09:07

Jeseni se v družini zgodi še ena velika prelomnica: mama gre v službo, otrok pa prvič v vrtec. Da bo uvajanje v vrtec, spoznavanje novih prijateljev, vzgojiteljic zanj in za mamo, ki je z njim preživela porodniško obdobje, čim manj stresno, smo zbrali 10 ključnih nasvetov.

Porodnica

Dojenček je tu

07.08.2018, 11:24

Četudi je novopečena mamica med porodom trpela hude bolečine, vse odtehta trenutek, ko prvič zagleda in objame bitjece, ki ga je mesece nosila pod srcem. Neprecenljiv in težko pričakovan trenutek, ki je hkrati tudi velik šok. Tako za mamo kot za novorojenčka. V nadaljevanju razkrivamo, kaj sledi v minutah in urah po porodu.

Potovanje

Otrok spi v avtu, vi pa morate plačati natočeno gorivo ...

13.07.2018, 09:43

Poletje je čas, ko se družine z avtomobilom odpravijo na krajše izlete ali daljša potovanja z avtomobilom. Zbrali smo nekaj zelo pomembnih nasvetov, opozoril, ki jih morate upoštevati, če želite, da vam bodo počitnice ostale v lepem spominu.

Trma

To so triki za obvladanje trme

11.06.2018, 08:03

Se tudi vi srečujete z otrokovim negativizmom ves čas, vam ves čas nazaj govori: ''Ne!'', se meče po tleh in obenem preizkuša meje? Preberite si, kako lahko otrokove izpade besa preprečite oz. se nanje ustrezno odzovete.

Mama

To je priporočljivo!

05.06.2018, 08:03

Sanjarite o tem, da bi večer preživeli v dvoje brez otroka? Mogoče pa vas samo mika nakupovanje in pomerjanje oblačil zase, ne da bi vas kdo vlekel za rokav? Potem si morate umisliti varuško za otroka. Na kaj vse je treba biti pozoren, ko izbirate osebo, ki bo pazila na otroka v času vaše odsotnosti, si preberite v naslednjih vrsticah.

Jokanje

Tako boste pomirili dojenčka

31.05.2018, 09:44

Dojenčki zelo hitro izrazijo svoja čustva z jokom in ponavadi tolažba predstavlja staršem pravi izziv. Pomembno je, da takrat ostanete mirni in poiščete ustrezen način, ki bo pomiril razdraženega otročka. Vedite, da se to ne bo zgodilo hitro, morate biti vztrajni. Sčasoma boste spoznali, kakšno tolažbo potrebuje.

Dojenček

'Dobila sva dojenčka!'

11.05.2018, 08:15

Dojenček je doma in staršem se poraja tisoč in eno vprašanje, kako poskrbeti za njegovo kožo, nohte, lasišče ... Zbrali smo nekaj nasvetov in trikov, kako vam bo vse skupaj šlo odlično od rok in vam bo več časa ostalo za 'cartanje'.

Novorojenček

Tega pri novorojenčku ne smete početi, dokler ...

03.05.2018, 08:01

Čeprav mislite, da je kopanje dojenčka preprosta naloga, ni tako enostavno, saj morate biti pozorni na več stvari: med umivanjem mu morate držati glavo nad vodo, paziti morate, da mu ne gre voda v ušesa in oči, na dosegu rok morate imeti umivalno krpico in milo, temperatura vode mora biti primerna za otrokovo kožo in še in še bi lahko naštevali. Najpomembnejše pa je to, da otroka v kopalni kadi nikoli ne pustite samega, saj se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode.

Dojenček

Tega o hranjenju po steklenički niste vedeli

19.04.2018, 08:12

Michele Zipp, mama dvojčkov, je spregovorila o hranjenju dojenčka po steklenički. Obstajajo tako pozitivne kot negativne lastnosti o nadomestnem mleku, čeprav se o tem pogosto ne govori.

Dojenček pase kravice

Zakaj je dobro, da otrok 'pase kravice'?

11.04.2018, 08:06

Razvojni fizioterapevti pravijo, da naj bi se ležanje na trebuščku, ki ga imenujemo tudi pasenje kravic, začelo kaj kmalu po rojstvu. Nekaterim dojenčkom je lega na trebuščku neugodna, mu je pa morda všeč, če na trebuščku leži na naših prsih.

Dojenček

To vse se lahko igrate z dojenčkom

04.04.2018, 08:05

Ko vzpostavite rutino z dojenčkom, ko veste, kdaj je pravi čas za hranjenje in spanje, je čas, da se začnete tudi z njim igrati v pravem pomenu besede. Kaj vse se lahko igrate že z dojenčkom, starim dva meseca, in kaj skoraj enoletnikom?

Dojenček

Značilnosti otrok, rojenih spomladi

26.03.2018, 08:13

Nekatera raziskovanja navajajo, da sta letni čas in značaj osebe povezana. Otroci, rojeni spomladi, naj bi bili bolj vesele narave.

Krči

Kako pomagati dojenčku, ko ima vetrove?

12.03.2018, 08:17

Povsem normalno je, da ima dojenček vetrove, in če jih nima, mu je lahko neprijetno v trebuhu. Kako pa lahko zaznate, da ima težave s tem? Kako mu lahko pomagate?

Oče

Če boste postali oče, potem TO morate vedeti!

01.03.2018, 08:02

Spremembe, ki jih prinese nov družinski član, ne čakajo le mamo, temveč tudi očeta. Devet mesecev imate čas, da se navadite na misel, da boste zdaj slišali otroški smeh in jok v hiši. Kako lahko vzpostavite vez z še nerojenim otrokom? Kaj vse lahko počnete z novorojenčkom?

Dojenček

Imena, ki pomenijo ljubezen

16.02.2018, 13:09

Obstajajo številna imena, ki pomenijo ljubezen. Če ste v veselem pričakovanju, vas mogoče kakšno ime tako navduši, da ga izberete za svojo hčerko ali sina.

Nasmejana deklica

Kako vzgojiti srečnega otroka?

07.02.2018, 08:08

Staršem je poleg otrokovega zdravja najbolj pomembna otrokova sreča. Pa vemo, kako vzgajati otroke, da bodo odrasli v srečne ljudi?

Spanje

Tako bo dojenček TAKOJ zaspal!

02.02.2018, 08:11

Kaj vse je nujno, da otrok zaspi brez joka? Poskrbite za sproščujoče okolje, poiščite način, kako bo vaš otrok v nekaj minutah odplaval v svet sanj. Kar pa je najpomembnejše: v posteljici se mora počutiti udobno in varno.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški