Iskanje

Zdrav otrok

Kašelj

Znate dati pravo dozo zdravila?

12.09.2017, 08:10

Raziskovalci so v reviji Pediatrics zapisali, da so ugotovili, da starši niso tako natančni pri doziranju zdravil otrokom.

Kajenje v avtu

Za to vas lahko kaznujejo z globo 250 evrov!

11.09.2017, 08:08

Poteka akcija ozaveščanja o škodljivosti kajenja v vozilih. Z novim zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov je namreč prepovedano kaditi v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let. Po podatkih ministrstva za zdravje je namreč v Sloveniji do 10.000 otrok izpostavljenih pasivnemu kajenju v vozilu.

Cepljenje

Pride lahko do epidemije nalezljivih bolezni, ki so bile že izkoreninjene

01.09.2017, 08:13

V Slovenski medicinski akademiji pozivajo starše, naj poskrbijo za ustrezno precepljenost otrok, še posebej pred vstopom v programe skupinskega varstva in šolo, kjer se bolezni med vrstniki hitro širijo. Pri preprečevanju in obvladovanju nekaterih nalezljivih bolezni je namreč zelo pomembno vzdrževanje visoke precepljenosti otrok.

Morski ježek

Kaj se zgodi, če takoj ne odstranite bodic ježka?

25.08.2017, 07:18

Priporočljivo je, da bodice ježka, ki so se zadrle v podplat, takoj odstranite s pinceto. V nasprotnem primeru lahko pride do zdravstvenih težav.

Kozmetika

Kaj storiti, ko pride krema za sončenje v oči?

22.08.2017, 08:14

Kaj narediti, če vašemu dojenčku v oči pride krema za sončenje.

Slabost v avtu

Kako nad slabost med vožnjo?

14.08.2017, 07:42

Potovalna bolezen, ko je čut za ravnotežje hkrati vzdražen na vseh treh oseh, ni le težava otrok, ampak muči tudi odrasle. Najboljša preventiva je, da smo s pogledom osredotočeni na cesto, pomagajo zdravila proti potovalni slabosti, ki jih lahko kupimo v lekarnah. Dobro je tudi, da med potjo nimamo s tekočino polnega želodca.

Žuželka

Alergične reakcije na pike žuželk

10.08.2017, 08:43

Piki žuželk so poletna nadloga, saj se poleti več gibamo na prostem, pa tudi žuželk je v tem letnem času največ. Večinoma ti piki niso nevarni, težave omilijo hlajenje mesta pika in kakšna krema proti vnetju. Izjema so alergijske reakcije na pike, ki so lahko življenjsko ogrožajoče. Alergijo na pike žuželk ima okoli pet odstotkov ljudi.

Modras

Katere kače so v Sloveniji strupene? Kaj storiti ob ugrizu?

09.08.2017, 09:18

Poleti je z obiskovanjem gora in na sploh pogostejšem zadrževanju v naravi tudi večja verjetnost stika človeka s kačo. Če kača ugrizne, je treba mesto ugriza hladiti, mirovati in poklicati na pomoč reševalce. Ugriza ne sesamo, režemo ali žgemo, prav tako se ne delajo preveze, pravi reševalec Janez Kramar.

Meduza

Kaj storiti ob piku morskih živali?

09.08.2017, 08:13

Nadloga v morju niso le ožigalkarji, resne težave lahko povzročijo piki strupenih živali, kot so škarpena in morski pajek. V tem primeru je treba ud, kamor piči, potopiti v vročo vodo, ki naj ima med 50 in 60 stopinj Celzija. Strup teh živali je namreč termolabilen in se ob vročini deaktivira. Pri meduzah pa je treba mesto ožiga spirati in hladiti.

Alergija na sonce

Prva pomoč pri alergiji na sonce

08.08.2017, 08:07

V poletnih mesecih se morajo močnim sončnim žarkom izogibati posebej tisti, ki imajo alergijo na sonce. Ob pojavu alergije moramo kožo ohladiti in namazati s kremo ali gelom, ki reakcijo blaži. Ob že znani alergiji na sonce ne bo odveč jemanje antihistaminikov že pred odhodom na morje.

Ploska stopala

Tako lahko preprečite ploska stopala!

07.08.2017, 08:12

Ne skrbite, če je vaš otrok star do treh let in pri njem opazite, da ima ploska stopala – to je povsem normalno; kasneje naj bi se notranji lok stopala lepo oblikoval. Če pa ne pride do tega, boste zaznali, da otrok ne more dolgo hoditi, da tarna, da ga bolijo noge … Kako lahko starši sploh preprečite ploska stopala pri otroku?

Otrok

Če pride do dehidracije ...

07.08.2017, 08:11

V poletnih dneh je zaradi vročine, pa tudi zadrževanja v klimatiziranih prostorih, večja možnost dehidracije. K dehidraciji so posebej nagnjeni otroci in starejši, pogosta je med športniki. Če pride do dehidracije, je najbolje piti mlačno vodo, saj jo bo tako želodec najhitreje vsrkal. Ob slabosti pa si najbolj pomagamo s pitjem preko slamice.

debelost

(Pre)debeli otroci: rezultatov ne bo, dokler bodo poleg (zdravih) šolskih obrokov imeli tudi alternativo

04.08.2017, 13:24

Evropska unija se podaja v boj proti debelosti. Začeli bodo pri najmlajših, saj je že vsak drugi Evropejec pretežak. Tudi Slovenci nismo izjema, vse več je debelosti med otroki. Ali z novim šolskim letom naše šolarje čaka bolj zdrav evropski jedilnik?

Poletje

Obvezni dodatki na soncu

04.08.2017, 08:16

Poleti se soncu ne moremo izogniti, pordeli koži in opeklinam zaradi sonca pa prav gotovo. V poletnih mesecih preživimo na soncu veliko časa, tudi takrat, ko dnevi niso počitniško obarvani. Soncu smo izpostavljeni na sprehodu, kolesu, vrtu … Ustrezna majica, kapa (ki naj ne ščiti le obraza, ampak tudi vrat) in sončna očala so nepogrešljivi dodatki, ko smo izpostavljeni sončnim žarkom. Vsa oblačila pa ne ščitijo enako dobro. Zaščitna sposobnost oblačil je odvisna od vrste dejavnikov. Na kaj je torej treba biti pozoren pri izbiri?

Vročina

Prepoznajte znake vročinskega udara

03.08.2017, 08:08

Ker so te dni zelo visoke temperature, je dobro, da prepoznate simptome vročinskega udara in da veste, kako reagirati, preden poiščete zdravniško pomoč. Svetujemo vam tudi, kako prebroditi vročino.

Vročina

Opozorilo, ki ga ne smete spregledati!

31.07.2017, 13:23

Začenja se četrti vročinski val. Agencija za okolje je za od srede do petka izdala opozorilo za najvišjo ogroženost z veliko toplotno obremenitvijo za celotno Slovenijo, z izjemo visokogorja. Na nacionalnem inštitutu za varovanje zdravje (NIJZ) ljudem svetujejo, naj se v vročini primerno zaščitijo pred soncem in uživajo dovolj tekočine.

Deklica

Alergija na pike žuželk

31.07.2017, 08:23

V toplih dneh 'uživajo' tudi žuželke, kače, pajki, mi pa, seveda, v njihovi družbi precej manj. Pri nas ni zelo nevarnih živali, vseeno pa so lahko piki ali ugrizi za otroka zelo boleči, sprožijo alergijsko reakcijo in možnost zadušitve.

Sončne opekline

Kaj storiti, ko dojenčka opeče sonce?

13.07.2017, 10:10

Škodljivo delovanje ultravijoličnih žarkov se nabira vse življenje, sončne opekline, ki jih otrok dobi v otroštvu, vodijo k nastanku raka v odrasli dobi. Poškodbe kože v otroštvu so nepopravljive.

Utrujen otrok

Poletne tegobe z očmi

13.07.2017, 09:56

Preživljanje poletja na plaži je nekaj najlepšega, toda zelo hitro lahko pride do nesreče. Tokrat smo zbrali nasvete, kako ukrepati, če zaide otroku pesek, tujek ali krema v oči.

Morski ježek

Kako nad težave na dopustu?

13.07.2017, 09:53

Uživate na dopustu, sonček vas razvaja, hladite se v morju, otroci se brezskrbno igrajo na plaži ... dokler se ne pripeti nesreča. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako ukrepati, če otrok stopi na ježka, če ga ožge meduza, piči komar, osa, kako oskrbeti opekline, kako pomagati pri driski, alergiji na sonce.

Plaža - 1

Neškodljive kreme za sončenje

21.06.2017, 07:50

Vse bolj se zavedamo nevarnosti izpostavljanja sončnim žarkom. Zato smo se pri aromaterapevtki in Bibini svetovalki Melani Kovač pozanimali, s čim lahko na naraven način zaščitimo občutljivo kožo dojenčkov, otrok in nosečnic. Poudarja pa, da je zaščita z olji in maslom dovolj učinkovita v zgodnjih dopoldanskih in poznih popoldanskih urah.

Stresanje dojenčka

Če TO počnete, so lahko posledice usodne!

09.06.2017, 08:13

Poglejte si, zakaj je nevarno dojenčkovo jokanje zaustavljati s stresanjem.

Zobje

Da bodo otroci razumeli, zakaj si je treba umivati zobe

23.05.2017, 08:14

Kako otroku razložiti, da je umivanje zob koristno? Preprosto. Narišite na prozorno mapo ali folijo 'pošasti' bakterije, ki uničujejo zobe, otrok pa naj jih z zobno krtačko za vedno uniči. Poglejte si posnetek, kako se obveznost spremeni v zabavo.

Pregled ščitnice

Nihanje razpoloženja, nespečnost, hitro bitje srca ... To so simptomi ...

09.05.2017, 08:14

Vam pogosto hitro bije srce? Hujšate, kljub temu da dovolj jeste? Se čezmerno potite? To so lahko eni izmed mnogih znakov, ki nakazujejo na prekomerno delovanje ščitnice, hipertirozo, oz. na njeno avtoimunsko obolenje, to je Basedowovo bolezen. Je dedno, zato kot starši bodite pozorni na njene simptome pri otroku.

avtizem

Starši iščejo uspešne terapevtske pristope

03.04.2017, 08:20

Včeraj smo obeležili 10. mednarodni dan avtizma, ki je bil razglašen z namenom, da se spodbuja k boljšemu razumevanju avtizma v družbi. Stanje v Sloveniji pa je še vedno alarmantno. Starši otrok z avtizmom so prepuščeni sami sebi, otroci in mladostniki pa ne dobijo ustrezne obravnave oz. je ta večinoma samoplačniška, opozarjajo različne organizacije.

Otrok na gugalnici

Otroci morajo biti veliko zunaj

31.03.2017, 08:12

Starši imajo sedaj še dodaten razlog, da napodijo svoje otroke iz hiše. Avstralski znanstveniki so namreč odkrili, da otroci, ki se več igrajo zunaj, tudi bolje vidijo.

Ošpice

Število obolenj se povečuje

29.03.2017, 11:18

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek izdala svarilo pred izbruhom ošpic v državah, kjer se zmanjšalo število cepljenj. Januarja so namreč po Evropi prijavili več kot 500 primerov te zelo nalezljive bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prehlad

Z babičinimi recepti v boj proti prehladu

27.03.2017, 07:45

Babice imajo vedno rešitev za naše težave in tokrat navajamo štiri fantastične, s katerimi boste premagali prehlad.

Bolan otrok - 1

Ne veselite se prezgodaj, virusi so še tu

20.03.2017, 08:05

Sezona respiratornih virusov kljub toplejšemu vremenu še traja, saj običajno ti virusi lahko vztrajajo do maja. V eni sezoni je možno večkrat zboleti zaradi enakega virusa, saj se ne vzpostavi dovolj visoka imunost v telesu. V Slovenskem zdravniškem društvu zato pozivajo k stalnemu izvajanju preventivnih ukrepov za preprečevanje okužb.

Ošpice

Januarja in februarja zaskrbljujočih več kot 700 primerov

17.03.2017, 09:39

V Italiji od začetka leta beležijo zaskrbljujoč porast v številu primerov ošpic. Kot navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, se je v prvih treh mesecih letošnjega leta število primerov povečalo za 230 odstotkov, "krivo" pa je vse večje izogibanje staršev cepljenju.

Kašelj

Včasih starši na pamet kupujejo zdravila

14.03.2017, 08:08

Otroci lahko dobijo dvakrat večjo dozo zdravil, ko jim jih dajejo starši brez posveta z zdravnikom ali lekarnarjem. Na pamet kupijo recimo sirup proti kašlju, toda ni svak kašelj enak.

Bolezenski znaki - 2

Je otroška levkemija ozdravljiva?

10.03.2017, 08:09

V Sloveniji za limfoblastno levkemijo zboli letno približno 15 otrok. Prvi znaki, ki kažejo na to bolezen, so podplutbe, krvavitve iz sluznice, izpuščaj, utrujenost, bledica, bolečine, povečane bezgavke … Zdravljenje poteka s kemoterapijo, ozdravitev je 80-odstotna.

Invalidski voziček

Z novim zdravilom do uspešnejšega zdravljenja otrok s spinalno mišično atrofijo

08.03.2017, 08:07

Na kliničnem oddelku za otroško, mladostniško in razvojno nevrologijo ljubljanske pediatrične klinike so začeli zdraviti prvega otroka s spinalno mišično atrofijo z novim zdravilom, ki bo tem otrokom omogočilo veliko boljše preživetje in večjo kakovost življenja.

Pediater

Osem napačnih prepričanj o otrokovem zdravju

07.03.2017, 08:11

Starši se lahko zelo hitro ujemejo v past napačnih prepričanj o otrokovem zdravju.

epilepsija

Na pediatrični kliniki kmalu študija o vplivu medicinske konoplje na zdravljenje epilepsije pri otrocih

06.03.2017, 13:32

Na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana bodo začeli izvajati klinično študijo o zdravljenju otrok z najhujšimi oblikami epilepsije z medicinsko konopljo. Po besedah vodje študije, pediatričnega nevrologa Davida Neubauerja bo to prva tovrstna študija v Evropi, vanjo pa bo zajetih okoli 100 otrok in mladostnikov.

Mama in otrok

Nasveti za večjo otrokovo odpornost

27.02.2017, 10:26

Zdaj je čas, ko nam in našim najmlajšim hitro ponagaja kakšno virusno obolenje. Zato poskrbimo, da bo dojenček čim bolj odporen in se ga ne bo "prijel" vsak prehlad ali gripa.

Zdravljenje otroka

To pomaga pri bolečini v ušesih

20.02.2017, 08:11

Preberite si, kako prepoznamo simptome pri dojenčku in malčku, kako preprečimo in kako zdravimo vnetje ušes. Ste vedeli, da topla sol pomaga ublažiti bolečino v ušesih?

Otrok v bolnišnice

Kako prepoznati epilepsijo?

13.02.2017, 08:12

Epilepsija je ena izmed najpogostejših bolezni ali motenj v otroški nevrologiji, ki je zaradi svojih značilnosti resen medicinski in socialni problem. Vzroki nastanka bolezni in simptomi so zelo raznoliki.

Cepljenje dojenčka

Ne zamudite oddaje o cepljenju

10.02.2017, 07:29

80-letni upokojeni profesor mikrobiologije se spominja, kako je zbolel za otroško paralizo. "Kaj bi dal, da bi se takrat lahko cepil," pravi in dodaja, da ne razume, zakaj nekateri zavračajo cepljenje.

Bolan otrok

Kdaj lahko zdravnik zavrne otroka?

07.02.2017, 08:34

Pediatrinja Bernarda Vogrin je starše, ki iz osebnih razlogov zavračajo cepljenje, presenetila s pozivom, naj otrokom poiščejo drugega osebnega zdravnika. Kot pravi, ji vest ne dopušča biti odgovorna za zdravljenje otroka, katerega starši ne dovolijo, da zanj skrbi po veljavni strokovni doktrini in zakonodaji.

Radon

Po več letih bodo šolarji končno lahko zdravo zadihali

07.02.2017, 08:25

Pred več kot tremi leti, ko so v šoli na Črnem Vrhu nad Idrijo izmerili močno preseženo koncentracijo rakotvornega radona, so obljubljali hitro sanacijo, ki pa še vedno ni končana. A tudi to se bo spremenilo. Z deli bi lahko začeli že ta mesec, če se le zima ne bo preveč zavlekla. Sicer pa ni problematična le šola, ampak celotna vas.

Nesrečen otrok

Najpogostejše motnje v predšolskem obdobju

07.02.2017, 08:13

Otroška psihiatrija je v Sloveniji razdrobljena, multidisciplinarni timi so razpadli. Po ocenah strokovnjakov ima težave v duševnem zdravju med 10 in 20 odstotkov otrok in mladostnikov, a v Sloveniji naj bi imeli dostop do psihiatra le trije ali štirje odstotki, so opozorili na današnjem posvetu združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo.

Kajenje

Ostanki tobačnega dima na pohištvu bolj škodljivi kot pasivno kajenje?

06.02.2017, 08:13

Znanstveniki so izdali opozorilo, da bi lahko bili ostanki tobačnega dima, ki se oprimejo tal, sten in pohištva, prav tako ali še bolj škodljivi kot pasivno kajenje. Tovrstno posredno izpostavljenost tobačnemu dimu so poimenovali kajenje iz tretje roke, nevarna pa naj bi bila predvsem za otroke.

kašelj

Tri pogoste okužbe dihal. Kako pomagati?

06.02.2017, 08:13

V nadaljevanju si lahko preberete, kaj je bronhiolitis, kaj je laringitis, kaj je oslovski kašelj. Pravočasno prepoznajte znake in ustrezno ukrepajte.

Otrok

6 navad, zaradi katerih nekateri otroci nikoli ne zbolijo

01.02.2017, 08:14

Se sprašujete, zakaj sosedov otrok nikoli ne zboli? Zagotovo se drži teh 6 navad, da ostane zdrav.

Kajenje pred otrokom

Ali kajenje staršev škodi otroku, ki je v istem prostoru?

31.01.2017, 08:21

Otroci, ki so izpostavljeni pasivnemu kajenju, so žrtve številnih obolenj.

Kašelj

Učinkoviti doma narejeni bonboni proti kašlju

30.01.2017, 08:17

Ko ne veste, kako ustaviti kašelj, vam predlagamo, da naredite bonbone iz medu, limoninega soka in ingverja.

Rak materničnega vratu

Vsak nov primer tega raka lahko preprečimo

24.01.2017, 08:12

Ta teden je evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. To vrsto raka lahko skoraj v celoti preprečimo z rednimi pregledi pri ginekologu in cepljenjem proti virusu HPV. Obolevnost za rakom na materničnem vratu se sicer znižuje, vse več je tudi zgodaj odkritih rakavih sprememb, za kar gredo zasluge zlasti presejalnemu programu Zora.

Bolečine v trebuhu

Gliste pri otroku

12.01.2017, 08:10

Eden izmed pogostih pojavov so otroške gliste. Večinoma niso nevarne, ampak so simptomi zelo neprijetni. Kako lahko pomagate?

Bolezen

Murphyjevi zakoni o otroških boleznih

11.01.2017, 07:48

Vam je znano: otrok zboli, preden greste na morje. Otrok zboli, ko je mama na bolniški. Mama pač ne sme poležavati, temveč mora skrbeti za druge.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Ima vaš otrok rad igre z žogo?

Dojenček

Ženska Moški