Iskanje

Nosečnost

Nosečnost

'Noseča sem, zato se moram sedaj znebiti vseh nezdravih navad.'

21.08.2018, 08:05

Nekatere mamice pravijo, da je najbolj čarobno in nezameljivo obdobje življenja prav čas nosečnosti, ko pod srcem nosijo še nerojenega otroka in spoznajo še eno vrsto ljubezni – brezpogojno. Da bi to obdobje preživele čim bolj kakovostno, srečno in izpopolnjujoče, smo pripravili 7 ključnih nasvetov, ki jih velja upoštevati.

Nosečnica poleti

Najpogostejša hormonska motnja in težave v nosečnosti

16.08.2018, 16:08

Sindrom policističnih jajčnikov je najpogostejša hormonska motnja pri ženskah v reproduktivni dobi. Ker povzroča motnje ovulacije, je eden najpogostejših vzrokov neplodnosti. Vseeno je z medicinsko pomočjo danes to mogoče premagati. Pa povzroča nato sindrom policističnih jajčnikov tudi težave v nosečnosti? O tem smo se pogovarjali z Mirjam Druškovič, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva.

Nosečnica

'Postala bom mama, ampak me je strah.'

09.08.2018, 08:14

Vloga mame je ena najlepših, a tudi najtežjih, z njo povezane pa so tudi številne skrbi. Te se velikokrat začnejo že v času nosečnosti, ko bodočo mamico prevevajo misli o tem, ali se bo znašla v tej odgovorni vlogi. Zbrali smo najpogostejše skrbi, ki se pojavljajo v predporodnem obdobju.

Poporodna depresija

Ko rojstvo otroka spremlja neizmerna žalost

03.08.2018, 08:02

Le katera mamica ne pozna tistega sladkega obdobja, ko je vse usmerjeno v pričakovanje novega člana družine. Dnevi so prežeti z neizmernimi trenutki sreče in vznesenosti, dokler se končno ne zgodi. Rojstvo. Nove vloge, novi odnosi, nova rutina. A včasih je vrtiljak čustev, ki ga nismo pričakovali, tako intenziven, da se neskončno veselje čez noč spremeni v brezvoljnost, utrujenost, apatičnost, žalost, včasih tudi obup.  

Nosečnica potuje

Nosečnica na dopustu

31.07.2018, 08:02

Seveda lahko med nosečnostjo potujete. Izkoristite čas, ko ste še sami s partnerjem, in si oglejte kraje, znamenitosti, ki jih še niste videli. Vseeno pa je dobro, da imate s sabo materinsko knjižico in pazite na svoje in otrokovo zdravje.

Nosečnica

'Ali imam lahko med nosečnostjo spolne odnose?'

30.07.2018, 08:15

''Ali imam lahko med nosečnostjo spolne odnose?'' je eno izmed zelo pogostih vprašanj, ki se porajajo ženski in njenemu partnerju, ko pričakujeta otroka. Še posebej postane aktualno v zadnjem trimesečju, ko je otroček že zelo razvit.

Plavanje in nosečnost

Šport in nosečnost: kaj je prava mera?

20.07.2018, 08:56

Tudi v nosečnosti se je priporočljivo gibati, saj je gibanje del zdravega načina življenja. Toda kaj je morda pretiravanje? In kaj če prej niste imele aktivnega življenja, ampak ste bolj ali manj sedele? O tem smo se pogovarjali s specialistko ginekologije in porodništva mag. Lili Steblovnik, dr. med. Kaj je prava mera?

Nosečnica

Simptomi nosečnosti, ki vam bodo všeč

18.07.2018, 08:45

Jutranja slabost, bolečina v križu, težave s kožo in nenehna utrujenost so simptomi nosečnosti, ki so poznani vsem. Malce manj pa se govori o tistih čarih, ki pridejo s tem blaženim stanjem zraven.

Nosečnica

Kako je mogoče, da ženska do poroda ne ve, da je noseča?

17.07.2018, 09:02

Veliko žensk vseh devet mesecev ni vedelo, da so noseče. Imele so redno menstruacijo, niso pridobile kilogramov, bile so pri zdravniku, vendar testi niso pokazali povišanega hormona nosečnosti hCG.

Žalost

Ko si želiš otroka, a izveš, da ga ne moreš imeti

13.07.2018, 08:07

Kako se soočiti z neplodnostjo? Nedavna ameriška raziskava je pokazala, da je bilo za polovico žensk spopadanje z neplodnostjo najbolj stresen dogodek v njihovem življenju, pove psihoterapevtka dr. Andreja Pšeničny, univ. dipl. psih. "Anksioznost in depresivnost neplodnih žensk, ki si želijo otroka, lahko primerjamo s tisto, ki se pojavlja ob rakavih obolenjih."

Letalo

Nosečnost in potovanje: vse, kar morate vedeti

12.07.2018, 08:06

Prvo pravilo je, da se lahko na počitnice, potovanja oziroma izlete odpravijo le zdrave nosečnice, ki nimajo tveganja za prezgodnji porod ter nosijo zdrav plod, takoj na začetku poudari specialistka ginekologije in porodništva mag. Lili Steblovnik, dr. med. Preberite si, kaj še priporoča ter svetuje.

Nosečnica

Ključne informacije o materinskem dopustu

11.07.2018, 08:10

Zbrali smo informacije, koliko traja materinski dopust in kdo je upravičen do njega.

Dojenček

Poglejte, kaj se ponoči dogaja v eni največjih porodnišnic v regiji

03.07.2018, 09:03

Vsako leto pri nas na svet prijoka 18.000 otrok, tretjina se jih rodi v ljubljanski porodnišnici, ki se še vedno ponaša s slovesom največje v Sloveniji in hkrati ene največjih v zahodni Evropi. To pomeni, da je pri njih pestro vsako noč. Ponoči skrbijo tudi za mame, ki zaradi carskega reza ali drugih komplikacij potrebujejo oskrbo na oddelku za intenzivno terapijo.

Nosečnica

Evropska kartica v večini tujih držav ne krije poroda

02.07.2018, 08:10

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v tujini ni nujno dovolj, saj je njena uporabnost odvisna od tega, kam potujete in kaj od zavarovanja pričakujete ali potrebujete. Evropska kartica vam tako ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v države zunaj EU, EGP oz. Švice, Avstralije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije in Srbije. Omejen je tudi nabor storitev, ki jih lahko z evropsko kartico uveljavljate.

Nosečnica

Najpogostejše dileme nosečnice

26.06.2018, 08:21

Nosečnost s seboj prinese ogromno čudovitih občutkov, pa tudi kar nekaj dvomov. Največ vprašanj in strahov se poraja ženskam, ki so noseče prvič, a tudi izkušene mamice niso nanje povsem imune. Nosečnice so pogosto v dvomih, kaj lahko jedo, ali smejo telovaditi ali iti v savno. Sprašujejo se, ali bo kozarec vina tu in tam škodoval njihovemu otroku? Ali je masaža med nosečnostjo odsvetovana? Vse te dileme so popolnoma normalne, saj je v tem času glavna skrb bodoče mamice zdravje njenega še nerojenega otroka. Da bo nosečnost še lepša, skrbi pa manjše, razjasnjujemo najpogostejše dileme, s katerimi se spoprijemajo bodoče mamice.

Nosečnica

Najpogostejše nosečniške težave

20.06.2018, 08:12

Ste v veselem pričakovanju? Prekipevate od čustev? Iskrene čestitke! Čaka vas devet mesecev pripravljanja na materinsko vlogo. Nekateri meseci bodo napornejši, saj se boste mogli soočiti s kupom nosečniški težav. Zbrali smo nekaj najpogostejših in nasvete, kako jih ublažiti oz. premagati.

Nik, Tim in Gal Trampuš

Mojca je doživela šok: 'TROJČKI!'

14.06.2018, 08:27

Za par je pravi izziv spopasti se z novo vlogo – starševsko. Izziv je po devetih mesecih dobiti v naročje malo štručko, za katero je treba sedaj skrbeti in jo popeljati na pravo pot. Si predstavljate, da v naročje kar naenkrat dobite tri sončke? To je šele izziv! Takšno presenečenje je pred 10 leti doživela Mojca Trampuš.

Nosečnica in hrana

Med nosečnostjo ne smete jesti za dva, ampak misliti na dva!

07.06.2018, 08:07

Resnično vsi vedo, da se je treba prehranjevati zdravo in uravnoteženo, na to morate še posebej misliti med nosečnostjo, ko ste odgovorni za bitje, ki ga nosite pod srcem. Doc. dr. Evgen Benedik, univ. dipl. inž. živ. tehnol., je spregovoril, kako velik vpliv ima izbor živil na plod, kasneje otroka, odraslo osebo in njegove potomce.

Plod

To škodi plodu!

30.05.2018, 08:37

Na forumih so pogoste dileme, kaj vse škodi med nosečnostjo. Mi smo zbrali nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo ali pa ne na razvoj otroka v maternici.

Otrokov spol

Kitajski koledar razkriva otrokov spol

24.05.2018, 08:10

Seveda lahko na ultrazvočnem pregledu vprašate ginekologa, katerega spola je otrok, ki ga pričakujete. Nekateri trdijo, da lahko spol izveste tudi s pomočjo kitajskega koledarja zanositve.

Oploditev

Želite zanositi? Čudovito!

21.05.2018, 13:30

Ugotovila sta, da je v vajini zvezi prišel trenutek za korak naprej. Odločila sta se, da si ustvarita družino. Čudovita, a z veliko odgovornostjo povezana odločitev! Takoj vzemita pod drobnogled svoje slabe navade in razvade. Razmislita, kako se jim čim prej v čim večji meri odreči, še zlasti, če gre za kajenje in nezdravo prehranjevanje. Z zdravim življenjskim stilom poskrbita zase in za svojega otročka.

Nosečnica

To nosečnice počnejo na skrivaj

21.05.2018, 08:08

Nekatere situacije, v katerih se znajde nosečnica so komične, v drugih nastopi sramežljivost. Če se vidite v kakšni, potem vedite, da niste sami. In ja, nekatere stvari pač počnete na skrivaj ...

Nosečniški test

Kdaj in kako narediti nosečniški test?

07.05.2018, 08:08

Sumite, da ste noseči? Potem je prav, da si v lekarni ali drogeriji kupite nosečniški test. Kdaj boste zanesljivo dobili pravi odgovor? Kako sploh narediti test za ugotavljanje nosečnosti? Poglejte si posnetek in sledite korakom.

Nosečnica

Ne počnite tega!

05.05.2018, 07:05

Babica Sharon Trotter svetuje, česa nosečnice nikakor ne bi smele početi. Ne poslušajte, kar vam govorijo ženske, ki so rodile pred vami, raje se zanesite na svoj instinkt.

zunanji obrat

Biti porodna babica v slovenski porodnišnici ...

05.05.2018, 07:04

Kaj je vloga porodne babice, ki stoji ob strani ženski, ki rojeva, in njenemu partnerju v slovenski porodnišnici? Na vprašanje nam je odgovorila Gordana Njenić, dipl. m. s., babica.

Novorojenček

Kaj morate storiti, če rodite v tujini? Kje prijavite otroka?

29.04.2018, 06:16

Ste odšli na potovanje in vas je porod prehitel? Nič hudega, otroka lahko vpišete v matični register Republike Slovenije. Kakšen je postopek?

Nosečnica potuje

Če greste noseči na dopust, TO morate vedeti!

29.04.2018, 06:15

Če ste noseči in se odpravljate na potovanje, morate vedeti oz. upoštevati TOLE:

Nosečnica

Kofein med nosečnostjo povzroča prekomerno težo otroka

26.04.2018, 14:40

Nosečnice, ki v času veselega pričakovanja uživajo večje količine kave in drugih kofeinskih napitkov, imajo večje možnosti, da bo njihov otrok imel v otroštvu prekomerno težo kot tiste, ki so med nosečnostjo omejile vnos tega poživila, ugotavlja raziskava norveških znanstvenikov.

Nosečnica

Tako preveč sladkorja vpliva na vašega otroka

26.04.2018, 08:04

Če v nosečnosti uživate pretirane količine sladkorja, lahko škodite kognitivnemu razvoju svojega otroka, je pokazala nova študija univerze Harvard. Enako škodljivo je lahko tudi, če otrok uživa pretirane količine sladkorja v svojem zgodnjem otroštvu. Dajte pa mu sadje, saj so znanstveniki ugotovili, da ta celo spodbuja kognitivni razvoj.

Vnetje mehurja

To je eno najpogostejših obolenj v nosečnosti

23.04.2018, 08:07

Najpogosteje se pojavi vnetje mehurja, najnevarnejše pa je vnetje ledvic. Okužba sečil je eno najpogostejših obolenj, ki se pojavijo v nosečnosti. Zakaj je v tem obdobju nevarnejše kot sicer, pa smo se pogovarjali z Mirjam Druškovič, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, ki nam je razložila tudi, kaj lahko nosečnica naredi, da bi takšne težave preprečila.

Dula

Kdo je dula?

18.04.2018, 08:07

Dula je obporodna spremljevlka, ki spremlja nosečnico v obdobju pričakovanja otroka, med porodom in po njem. Ob njej je zato, da jo pripravi na vse, kar se bo dogajalo v tako posebnem obdobju, da jo seznani z vsemi spremembami, tako fizičnim kot tudi čustvenimi. Potrudi se, da vsem prisotnim ob porodu ostane ta izkušnja v lepem spominu.

Candice Swanepoel

Zvezdnica v kopalkah pokazala nosečniški trebušček

10.04.2018, 08:12

29-letno manekenko Candice Swanepoel so ujeli na plaži, kjer je uživala z družino. Bila je zelo zapeljiva v rdečih kopalkah, zato smo se odločili, da bomo letos tudi mi na obali posnemali njen videz.

Astma

Preprečite astmo

23.03.2018, 08:21

Nosečnice, ki uživajo veliko zelene zelenjave, zmanjšajo tveganje, da bi njihov otrok dobil astmo, je pokazala japonska študija. Je pa imelo uživanje zelene zelenjave tak učinek le, če so se nosečnice tako prehranjevale v prvem trimesečju.

Astma

Tako lahko astma vpliva na možnost zanositve

20.03.2018, 08:27

Ženske z astmo, ki za njeno zdravljenje uporabljajo tako imenovane kratkodelujoče simpatikomimetike beta2, bi lahko imele zaradi tega težave pri zanositvi, je ugotovila avstralska študija, ki je preučevala podatke iz štirih držav. Tak učinek so imeli le olajševalci. Ne pa tudi vrsta zdravil, ki jih imenujemo preprečevalci. Razlog bi lahko bil, da olajševalci ne zdravijo vnetja, ki bi lahko vplivalo tudi na plodnost.

Carski rez

'Koliko carskih rezov lahko imam? Kakšna časovna razlika mora biti med dvema?'

19.03.2018, 08:16

Zdravniki pojasnjujejo, da se zdravstveno tveganje poveča z vsakim carskim rezom, toda nekatere ženske imajo lahko tudi več carskih rezov brez komplikacij.

Oče

Če ste zanosili na valentinovo ...

15.03.2018, 08:02

Strokovnjaki so ugotovili, da imajo otroci, ki so spočeti na valentinovo, boljši imunski sistem.

Chrissy Teigen

Je kraljica vseh nosečnic!

14.03.2018, 07:59

Chrissy Teigen tudi med drugo nosečnostjo dokazuje, da je kraljica nosečniških kombinacij, ki so navdih marsikateri bodoči mamici po svetu. In kot vidimo, se ni odpovedala niti čevljem s peto.

Mojca Žurej

'Odločila sem se, da bo vse v redu'

12.03.2018, 08:03

Ko je bila Mojca Žurej stara 27 let in prvič noseča, je ravno dokončala fakulteto. Kot vsak pri teh letih je mislila, da ima na dlani cel svet. Vse se je odvijalo, kot bi se moralo. Nato pa so ji med nosečnostjo odpovedale ledvice. Toda kljub vsemu, kar je morala prestati, je danes srečna mamica dveh zdravih hčera.

Ledvice

Imate težave z ledvicami in želite zanositi?

08.03.2018, 08:16

Težave z ledvicami lahko pomenijo bolj tvegano nosečnost, zato je pomembno, da se v takih okoliščinah z ginekologom pogovorite še pred zanositvijo. Ta bo tudi v sodelovanju z drugimi zdravniki ocenil, kakšna so tveganja in na podlagi tega skupaj z vami načrtoval nosečnost in porod. Naš cilj je vedno skupen in enak, pove mag. Lili Steblovnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. "Uspešna nosečnost in zdrav novorojenček."

Chiara Ferragni

Najlepša med najlepšimi bo te dni rodila!

06.03.2018, 08:24

Chiara Ferragni je ena izmed najvplivnejših na modni sceni, tudi med nosečnostjo. Trenutno je v zadnjem trimesečju in še vedno je v vseh kombinacijah oblačil videti prekrasno.

Doris Pinčič Rogoznica

Pokazala nosečniški trebušček

28.02.2018, 08:02

Igralka Doris Pinčič Rogoznica je ena izmed tistih, ki bo letos spet zibala. To bo za njo in njenega moža Borisa drugi otrok. Predvideni rok poroda ima že pomladi.

Nosečnica

Tako lahko izveste spol

20.02.2018, 10:34

Želite vedeti, katerega spola je otrok, ki ga nosite pod srcem? Obstaja kar nekaj vraž, mitov, če jim boste verjeli, pa se odločite sami. Še vedno lahko vaša predvidevanja glede otrokovega spola potrdi zdravnik z ultrazvočno preiskavo.

Rachel

Nekatere so skrivale nosečniški trebuh, druge so ga ponosno pokazale

02.02.2018, 08:23

Nosečniška moda se je skozi stoletja zelo spreminjala. Bila so leta, ko so nosečnice nosile široke in nabrane obleke, s katerimi so prikrile trebušček. Bila so leta, ko so ženske v veselem pričakovanju, prisegale na hlače z naramnicami. Jennifer Aniston je v seriji Prijatelji ponosno razgalila trebušček. Kakšna oblačila pa ženske, ki pod srcem nosijo drobno bitje, kupujejo danes?

Porod

Kdo je bil prisoten pri vašem porodu?

01.02.2018, 08:17

Dobrodošli v svet starševstva. Postavili smo vam zanimivo vprašanje: ''Kdo je bil prisoten pri vašem porodu?''

Kadilka

Ali kajenje med nosečnostjo škodi?

31.01.2018, 09:29

V Sloveniji kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, ki so v večini primerov začeli kaditi že kot najstniki. Večina jih kadi redno, vsak dan. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, v državi umre vsako leto 3600 prebivalcev. Dan brez cigarete, ki ga zaznamujemo danes, lahko zato kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja.

Kate Middleton - 10

Oblecite se kot Kate Middleton

26.01.2018, 08:19

Svet so obkrožile fotografije noseče Kate Middleton, ki je obiskala bolnišnico King's College v Londonu, kjer se je pogovarjala z novopečenimi mamami. Še enkrat je potrdila dejstvo, da resnično obstaja nosečniški sijaj. Videti je bila prečudovito!

Slabost

To je najpogostejših 10 znakov nosečnosti!

25.01.2018, 08:12

Ste v dvomih, ali ste noseči? Preverite, ali imate spodaj naštete znake in se naročite za pregled pri izbranem ginekologu.

Nosečnica

Ali je nadomestno materinstvo v Sloveniji dovoljeno?

23.01.2018, 08:12

Vse pogosteje beremo, da se tuje zvezdnice in njihovi partnerji poslužujejo nadomestnega materinstva. Pri mnogih je to rešitev, ker same ne morejo imeti otrok. Ali je pri nas nadomestno materinstvo dovoljeno?

Trebuh

Resnice in neresnice o telesu po porodu

22.01.2018, 08:11

Po porodu telo potrebuje kar nekaj časa, da si opomore. O tem krožijo različne resnice in neresnice, zato jih bomo tokrat ovrgli ali potrdili.

Nosečniška moda

Nosečniška oblačila, za katera boste odšteli manj kot 20 EUR

19.01.2018, 08:19

Znano je, da so nosečniška oblačila zelo draga in zato si v veselem obdobju ženske privoščijo le ene hlače ali 'pajkice' in nekaj tunik. Mi smo poiskali rešitev, da boste prav tako lahko vsak dan drugače oblečeni in urejeni od glave do pet.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Ali ste rodili na predvideni datum poroda?

Novorojenček

Ženska Moški