Iskanje

Nosečnost

Nosečnica

Tako preveč sladkorja vpliva na vašega otroka

26.04.2018, 08:04

Če v nosečnosti uživate pretirane količine sladkorja, lahko škodite kognitivnemu razvoju svojega otroka, je pokazala nova študija univerze Harvard. Enako škodljivo je lahko tudi, če otrok uživa pretirane količine sladkorja v svojem zgodnjem otroštvu. Dajte pa mu sadje, saj so znanstveniki ugotovili, da ta celo spodbuja kognitivni razvoj.

Vnetje mehurja

To je eno najpogostejših obolenj v nosečnosti

23.04.2018, 08:07

Najpogosteje se pojavi vnetje mehurja, najnevarnejše pa je vnetje ledvic. Okužba sečil je eno najpogostejših obolenj, ki se pojavijo v nosečnosti. Zakaj je v tem obdobju nevarnejše kot sicer, pa smo se pogovarjali z Mirjam Druškovič, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, ki nam je razložila tudi, kaj lahko nosečnica naredi, da bi takšne težave preprečila.

Dula

Kdo je dula?

18.04.2018, 08:07

Dula je obporodna spremljevlka, ki spremlja nosečnico v obdobju pričakovanja otroka, med porodom in po njem. Ob njej je zato, da jo pripravi na vse, kar se bo dogajalo v tako posebnem obdobju, da jo seznani z vsemi spremembami, tako fizičnim kot tudi čustvenimi. Potrudi se, da vsem prisotnim ob porodu ostane ta izkušnja v lepem spominu.

Candice Swanepoel

Zvezdnica v kopalkah pokazala nosečniški trebušček

10.04.2018, 08:12

29-letno manekenko Candice Swanepoel so ujeli na plaži, kjer je uživala z družino. Bila je zelo zapeljiva v rdečih kopalkah, zato smo se odločili, da bomo letos tudi mi na obali posnemali njen videz.

Astma

Preprečite astmo

23.03.2018, 08:21

Nosečnice, ki uživajo veliko zelene zelenjave, zmanjšajo tveganje, da bi njihov otrok dobil astmo, je pokazala japonska študija. Je pa imelo uživanje zelene zelenjave tak učinek le, če so se nosečnice tako prehranjevale v prvem trimesečju.

Astma

Tako lahko astma vpliva na možnost zanositve

20.03.2018, 08:27

Ženske z astmo, ki za njeno zdravljenje uporabljajo tako imenovane kratkodelujoče simpatikomimetike beta2, bi lahko imele zaradi tega težave pri zanositvi, je ugotovila avstralska študija, ki je preučevala podatke iz štirih držav. Tak učinek so imeli le olajševalci. Ne pa tudi vrsta zdravil, ki jih imenujemo preprečevalci. Razlog bi lahko bil, da olajševalci ne zdravijo vnetja, ki bi lahko vplivalo tudi na plodnost.

Carski rez

'Koliko carskih rezov lahko imam? Kakšna časovna razlika mora biti med dvema?'

19.03.2018, 08:16

Zdravniki pojasnjujejo, da se zdravstveno tveganje poveča z vsakim carskim rezom, toda nekatere ženske imajo lahko tudi več carskih rezov brez komplikacij.

Oče

Če ste zanosili na valentinovo ...

15.03.2018, 08:02

Strokovnjaki so ugotovili, da imajo otroci, ki so spočeti na valentinovo, boljši imunski sistem.

Chrissy Teigen

Je kraljica vseh nosečnic!

14.03.2018, 07:59

Chrissy Teigen tudi med drugo nosečnostjo dokazuje, da je kraljica nosečniških kombinacij, ki so navdih marsikateri bodoči mamici po svetu. In kot vidimo, se ni odpovedala niti čevljem s peto.

Mojca Žurej

'Odločila sem se, da bo vse v redu'

12.03.2018, 08:03

Ko je bila Mojca Žurej stara 27 let in prvič noseča, je ravno dokončala fakulteto. Kot vsak pri teh letih je mislila, da ima na dlani cel svet. Vse se je odvijalo, kot bi se moralo. Nato pa so ji med nosečnostjo odpovedale ledvice. Toda kljub vsemu, kar je morala prestati, je danes srečna mamica dveh zdravih hčera.

Ledvice

Imate težave z ledvicami in želite zanositi?

08.03.2018, 08:16

Težave z ledvicami lahko pomenijo bolj tvegano nosečnost, zato je pomembno, da se v takih okoliščinah z ginekologom pogovorite še pred zanositvijo. Ta bo tudi v sodelovanju z drugimi zdravniki ocenil, kakšna so tveganja in na podlagi tega skupaj z vami načrtoval nosečnost in porod. Naš cilj je vedno skupen in enak, pove mag. Lili Steblovnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. "Uspešna nosečnost in zdrav novorojenček."

Chiara Ferragni

Najlepša med najlepšimi bo te dni rodila!

06.03.2018, 08:24

Chiara Ferragni je ena izmed najvplivnejših na modni sceni, tudi med nosečnostjo. Trenutno je v zadnjem trimesečju in še vedno je v vseh kombinacijah oblačil videti prekrasno.

Doris Pinčič Rogoznica

Pokazala nosečniški trebušček

28.02.2018, 08:02

Igralka Doris Pinčič Rogoznica je ena izmed tistih, ki bo letos spet zibala. To bo za njo in njenega moža Borisa drugi otrok. Predvideni rok poroda ima že pomladi.

Nosečnica

Tako lahko izveste spol

20.02.2018, 10:34

Želite vedeti, katerega spola je otrok, ki ga nosite pod srcem? Obstaja kar nekaj vraž, mitov, če jim boste verjeli, pa se odločite sami. Še vedno lahko vaša predvidevanja glede otrokovega spola potrdi zdravnik z ultrazvočno preiskavo.

Rachel

Nekatere so skrivale nosečniški trebuh, druge so ga ponosno pokazale

02.02.2018, 08:23

Nosečniška moda se je skozi stoletja zelo spreminjala. Bila so leta, ko so nosečnice nosile široke in nabrane obleke, s katerimi so prikrile trebušček. Bila so leta, ko so ženske v veselem pričakovanju, prisegale na hlače z naramnicami. Jennifer Aniston je v seriji Prijatelji ponosno razgalila trebušček. Kakšna oblačila pa ženske, ki pod srcem nosijo drobno bitje, kupujejo danes?

Porod

Kdo je bil prisoten pri vašem porodu?

01.02.2018, 08:17

Dobrodošli v svet starševstva. Postavili smo vam zanimivo vprašanje: ''Kdo je bil prisoten pri vašem porodu?''

Kadilka

Ali kajenje med nosečnostjo škodi?

31.01.2018, 09:29

V Sloveniji kadi skoraj četrtina odraslih prebivalcev, ki so v večini primerov začeli kaditi že kot najstniki. Večina jih kadi redno, vsak dan. Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, v državi umre vsako leto 3600 prebivalcev. Dan brez cigarete, ki ga zaznamujemo danes, lahko zato kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja.

Kate Middleton - 10

Oblecite se kot Kate Middleton

26.01.2018, 08:19

Svet so obkrožile fotografije noseče Kate Middleton, ki je obiskala bolnišnico King's College v Londonu, kjer se je pogovarjala z novopečenimi mamami. Še enkrat je potrdila dejstvo, da resnično obstaja nosečniški sijaj. Videti je bila prečudovito!

Slabost

To je najpogostejših 10 znakov nosečnosti!

25.01.2018, 08:12

Ste v dvomih, ali ste noseči? Preverite, ali imate spodaj naštete znake in se naročite za pregled pri izbranem ginekologu.

Nosečnica

Ali je nadomestno materinstvo v Sloveniji dovoljeno?

23.01.2018, 08:12

Vse pogosteje beremo, da se tuje zvezdnice in njihovi partnerji poslužujejo nadomestnega materinstva. Pri mnogih je to rešitev, ker same ne morejo imeti otrok. Ali je pri nas nadomestno materinstvo dovoljeno?

Trebuh

Resnice in neresnice o telesu po porodu

22.01.2018, 08:11

Po porodu telo potrebuje kar nekaj časa, da si opomore. O tem krožijo različne resnice in neresnice, zato jih bomo tokrat ovrgli ali potrdili.

Nosečniška moda

Nosečniška oblačila, za katera boste odšteli manj kot 20 EUR

19.01.2018, 08:19

Znano je, da so nosečniška oblačila zelo draga in zato si v veselem obdobju ženske privoščijo le ene hlače ali 'pajkice' in nekaj tunik. Mi smo poiskali rešitev, da boste prav tako lahko vsak dan drugače oblečeni in urejeni od glave do pet.

Nosečnost

'Menstruacija mi zamuja, test nosečnosti je negativen.'

17.01.2018, 08:06

''Menstruacija mi zamuja že nekaj dni, test nosečnosti je negativen. Sem se testirala prezgodaj? Kaj je narobe? Ali naj grem h ginekologu ali naj test ponovim?'' Zbrali smo nekaj nasvetov, če se vam pripeti kaj takega.

Nosečnica in kopel

Kaj vse lahko škoduje plodu? Kaj smem in česa ne smem početi?

12.01.2018, 06:13

Iskrene čestitke! Noseči ste. Zdaj se vam bodo začela porajati vprašanja, kaj vse lahko škoduje plodu, kaj smete in česa ne smete početi. Zbrali smo nekaj odgovorov.

Nosečnica

Ali so ošpice za nosečnico nevarne?

10.01.2018, 08:15

Te dni se veliko govori o ošpicah in prebudil se je strah med nosečnicami. Ali so ošpice, ki se prenašajo z okuženimi izločki ust in nosu, nevarne tudi za nosečnice?

Vijolična oblačila

Veliko znižanje nosečniških oblačil

08.01.2018, 08:14

Če ste v veselem pričakovanju in se neudobno počutite v svojih vsakdanjih oblačilih, je skrajni čas, da razmislite o nosečniških. Takšna se še posebej prilegajo telesu, ki se devet mesecev spreminja. Narejena so iz elastičnih materialov, kroji pa se prilegajo rastočemu trebuščku.

Dojenček

Zakaj se največ dojenčkov rodi septembra?

27.12.2017, 07:58

Največ dojenčkov po svetu se rodi septembra. Pravijo da zato, ker je konec leta vedno sproščen, praznično obarvan in se imajo zaljubljenci zelo radi.

Hlače nogavice

'Ali lahko med nosečnostjo nosim hlačne nogavice?'

21.12.2017, 08:17

Med nosečnostjo se lahko odločite za hlačne nogavice, narejene iz najlona, bombaža, v kombinaciji z lycro. Ponudba je pestra, najpogosteje pa se bodoče mamice odločijo za hlačne nogavice temnejših barv, kot so črna, rjava, temno modra, ker pričarajo vitkejši videz in prikrijejo krčne žile ter strije.

Nosečnica

Ko med nosečnostjo spite na hrbtu ...

18.12.2017, 08:27

Raziskovalci z vseučilišča v Aucklandu so ugotavljali, kaj se dogaja, ko nosečnica spi na hrbtu. Je to sploh dobro početi?

Nosečnica in novo leto

Pet idej, kako preživeti najdaljšo noč, če ste noseči

08.12.2017, 08:18

Če ste nekoč silvestrovali tako, da ste zmrzovali v središču mesta, nazdravljali in plesali vso noč, tega žal s trebuščkom ne boste mogli početi. Svetujemo vam, da si s partnerjem umislita mirnejše silvestrovanje, ki si ga bosta zapomnila za vse večne čase, saj bo zadnje brez otročka.

Porod

Tako lahko pospešite porod

04.12.2017, 08:24

Raziskava iz Jordanije navaja, da ženske, ki jedo šest dateljnov dnevno zadnje štiri tedne pred predvidenim datumom poroda, pogosteje rodijo po naravni poti, brez zdravil in hitreje.

Čevlji

Čevlji s petami in balerinke med nosečnostjo: DA ali NE?

21.11.2017, 07:28

Strokovnjaki so enotnega mnenja: čevlji z visokimi petami, japonke in 'uggice' nikakor niso primerno obuvalo za nosečnice. Preberite si, zakaj.

Nosečnica

Zakaj je super biti v zadnjem trimesečju?

20.11.2017, 08:10

Zakaj je super biti v zadnjem trimesečju? Seveda poleg tega, da boste kmalu spoznali novega družinskega člana. Preberite si razloge!

Tina Maze

Tina je 24 tednov noseča. Kaj to pomeni?

14.11.2017, 08:38

Nekdanja izvrstna slovenska alpska smučarka Tina Maze je na družbenem omrežju Twitter potrdila, da skupaj s partnerjem Andreo Massijem pričakujeta naraščaj. "Ta zima bo zelo posebna ... Pričakujeva novo poezijo - novo življenje!!! Ni besed, s katerimi bi opisala veselje in hvaležnost, ko postajava starša," je tvitnila 24 tednov noseča Mazejeva. Preverili smo, kaj zanjo pomeni 24. teden nosečnosti.

Nosečniška sladkorna bolezen

Eden od sedmih otrok se rodi materi z nosečniško sladkorno boleznijo

14.11.2017, 07:47

Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, v Sloveniji zdravila za to bolezen prejema okoli 108.600 ljudi. Število bolnikov s sladkorno boleznijo skokovito narašča, zlasti na račun slabega življenjskega sloga. Svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo danes, se osredotoča na to bolezen in ženske.

Zanositev

Kdaj je ženska najplodnejša?

13.11.2017, 09:53

Obstajajo trije znaki, ki izrecno nakazujejo, da ima ženska ovulacijo in je pripravljena na dojenčka. Mogoče spremljate plodne in neplodne dneve, toda obstajajo še nekateri pokazatelji, da so nastopili vaši najplodnejši dnevi.

Nosečnica

Zakaj je danes bolje biti nosečnica kot leta 1980?

08.11.2017, 08:14

Poskušajte si zamisliti, da ste noseči leta 1980. Nimate dostopa do interneta, nimate možnosti nakupa poceni oblačil ... Zaradi devetih stvari je danes definitivno bolje biti v blaženem stanju.

Zanositev

Želite zanositi? Tega nikar ne počnite!

26.10.2017, 08:20

Nekateri pari v srčni želji po otroku počnejo kar veliko napak. Preberite si, katere so najpogostejše.

Nosečnica

Nosečniški trendi, ki se jim morate upreti!

24.10.2017, 08:10

Končno ste zagledali tisti težko pričakovani plus na nosečniškem testu in sedaj želite deliti veselje z vsemi. Zelo hitro lahko prestopite mejo spodobnega, okusnega ... zato bodite pozorni, kaj počnete, kakšne fotografije in posnetke objavljate na družbenih omrežjih.

Lena Terlutter

Kot nosečnica prečudovita!

19.10.2017, 08:11

Nosečnica ima lahko moderen stil oblačenja, trebuščka ji ni treba skrivati v 'vrečastih' oblačilih. Da je lahko nosečnica trendovsko oblečena, dokazuje tudi nemška blogerka Lena Terlutter.

Krčne žile - 5

Krčne žile med nosečnostjo

18.10.2017, 08:25

Krčne žile se med nosečnostjo pojavijo, ker povečana maternica pritiska na žile, le-te se razširijo, ker je pretok krvi oviran. Kako si lahko pomagate?

Rdeča obleka

V središču pozornosti tudi kot nosečnica

12.10.2017, 08:27

Barva ima velik vpliv na naša čustva, videnja, razmišljanje ter obratno - določene barve vplivajo na naše razpoloženje. V središču pozornosti je to jesen rdeča barva. Zakaj pa se za njo odločajo tudi nosečnice?

Šola za starše

Vse, česar niste vedeli o šoli za starše

11.10.2017, 08:24

Šola za starše je namenjena bodoči mami in očetu, da se bosta lažje znašla v novi vlogi. Starševstvo je pravi izziv, zato ne bodo odveč informacije s strani porodnih babic, pediatra, zobozdravnika, anesteziologa, psihologa ...

Nosečnica

Resnice o prehrani med nosečnostjo

03.10.2017, 08:07

Nosečnost prinese veliko sprememb v vaše življenje. Med drugim morate veliko pozornosti posvetiti tudi zdravemu načinu prehranjevanja. Tako boste omilili številne nosečniške tegobe in poskrbeli za zdrav razvoj in rast otroka, ki ga nosite pod srcem. Verjetno boste kdaj v dvomih, kaj smete in česa ne jesti. Kot večina mamic, boste morda tudi vi v spletnih klepetalnicah preverjali, kakšno količino hrane lahko zaužije. Da bi razblinili vaše dvome o prehranskih potrebah nosečnice, smo odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanj bodočih mamic.

Novorojenček

Poglejte, kakšna je porodna soba v ljubljanski porodnišnici

03.10.2017, 08:05

Vsako leto pri nas prijoka na svet 18.000 otrok, tretjina jih razveseli mamice in očke v ljubljanski porodnišnici, ki se še vedno ponaša s slovesom največje v Sloveniji in hkrati ene največjih v zahodni Evropi. Na stežaj smo odprli vrata ene izmed porodnih sob v dotični porodnišnici in pogledali, kakšni pripomočki in naprave se skrivajo v njej.

Nosečnica in moda - 8

5 znakov, da ste pripravljeni na drugega otroka

29.09.2017, 07:16

Ko misel na menjavanje plenic v vas zbudi nostalgijo, je znak, da se v vas nekaj ''kuha''. Ko se ujamete, da razmišljate o otroških imenih in da z navdušenjem opazujete dojenčke, je pravi trenutek, da se odločite za še enega otroka.

Ribe

Ribe za bodočo mamico

27.09.2017, 07:32

Morska hrana vsebuje bistvene sestavine za razvoj možganov in živčnega sistema dojenčka v maternici.

Nosečnica

Nepričakovana nosečnost

26.09.2017, 07:10

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob današnjem svetovnem dnevu kontracepcije pozornost namenjajo rabi kontracepcije po rojstvu otroka. V Sloveniji namreč kar nekaj žensk preseneti nova nosečnost že v obdobju, ko njihov dojenček še niti ne dopolni enega leta, opozarjajo.

Poročna noč

Takšna zaščita pred nezaželeno nosečnostjo več kot 99-odstotno učinkovita

22.09.2017, 08:16

Intrauterini sistem (IUS) je kontracepcijsko sredstvo, ki ženskam zagotavlja več kot 99-odstotno učinkovitost od tri do pet let. Čeprav so mnoge prepričane, da je le za tiste, ki so že rodile, to ne drži. Primeren je za ženske vseh starosti in tudi tiste, ki še niso postale mame.

Marianne Theodorsen

Noseča je!

14.09.2017, 08:07

Skandinavska blogerka Marianne Theodorsen narekuje modne trende po vsem svetu. Bodoča mama je s svojim nosečniškim stilom v središču pozornosti.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Ali bi na porodu imeli dulo?

Dula

Ženska Moški