Iskanje

Nazaj v šolo

Malček

Prednosti zgodnjega učenja tujega jezika

23.10.2017, 08:11

Dandanes je znanje jezikov cenjeno in iskano. Zgodnje poučevanje tujega jezika pa je postalo prava modna muha. V načrtu je celo zgodnje poučevanje dveh tujih jezikov. Pretiravanje? Morda, a zavedati se moramo, da so otrokovi možgani precej bolj fleksibilni od možganov odraslega človeka.

Učenci

VOL17VE: Je slovenska šola dobra? Kako rešiti polemiko z učbeniki? Financirati zasebno javno šolo ali ne?

18.10.2017, 08:30

Problematika dragih učbenikov, financiranje (zasebnega) šolstva, odhajanje mladih diplomantov v tujino, pa tudi preobremenjenost učencev, dijakov ter učiteljev, je zgolj nekaj pomembnih tematik, do katerih bi moral zavzeti stališče (novi) predsednik republike. Nekaj vprašanj na temo šolskega sistema v Sloveniji smo zastavili devetim kandidatom za predsedniški stolček.

Pogovor z učiteljem

Kako govoriti z učiteljem na govorilnih urah?

18.10.2017, 08:24

Če vas učitelj pokliče na govorilne ure, je možno, da ima vaš otrok vedenjske ali učne težave v šoli. Vi kot starši po navadi takoj zavzamete obrambni položaj, še preden učitelj spregovori. Kako lahko ohranite mirno kri? Pomembno je, da postavite prava vprašanja in skupaj skujeta načrt, ki bo pomagal otroku.

Brezglutenska dieta - 3

Brezglutenski meniji na študentske bone?

13.10.2017, 08:20

V primerjalnem ocenjevanju ponudbe in označevanja brezglutenskih menijev na študentske bone je Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave le enega od devetih ocenjenih lokalov ocenil z zelo dobro, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Študentom s celiakijo svetujejo, naj v lokalih zaradi navzkrižne kontaminacije raje ne jedo hrane.

Najstnice igrajo košarko

Najstniki morajo obiskovati interesne dejavnosti

09.10.2017, 13:03

Imate doma najstnika, ki se pogosto dolgočasi? Svetujte mu, da se v šoli vpiše na kakšno interesno dejavnost. Naj poišče takšno, ki bo v njem prebudila zanimanje, pri kateri bo lahko razvijal svoje talente. Pomembno je, da imajo tudi mladostniki konjičke, saj tako gradijo svojo samozavest, poiščejo samega sebe in dostikrat se bodo lahko tudi staršem pohvalili z dosežki, na katere bodo sami ponosni.

Pisanje z levo roko

Grafomotorične vaje lahko izvajate že pri predšolskem otroku

04.10.2017, 08:31

Spodbujajte predšolskega otroka, da bo na list papirja risal črte od leve proti desni, od zgoraj navzdol. Le tako boste dosegli, da kasneje ne bo imel težav pri pisanju velikih črk. Grafomotorične vaje lahko izvajate tudi zunaj.

Predavanje

Število študentov na izmenjavi se iz leta v leto povečuje

28.09.2017, 07:34

Število študentov na izmenjavi se iz leta v leto povečuje, čeprav je Slovenija v tem delu še precej pod povprečjem EU. Študentje se za izmenjavo odločajo, da bi pridobili izkušnje in se naučili tujega jezika, raziskave pa kažejo, da so na ta način tudi bolj konkurenčni na trgu dela. Natančnih podatkov o profesorjih, ki predavajo v tujini, ni.

Uspeh

Študenti se večinoma učijo iz zapiskov in gradiv v digitalni obliki

27.09.2017, 07:24

Natančnega podatka o tem, koliko študenti koristijo različne oblike študijskega gradiva, ni. Pregled izposoje knjižničnega gradiva v slovenskih visokošolskih knjižnicah kaže trend padanja izposoje v tiskani obliki, kar je posledica dostopnosti vedno večje količine gradiva v digitalni obliki, pa tudi padanja števila študentov, so prepričani v Nuku.

Učenci

Najbolj kulturna šola leta 2017 je ...

26.09.2017, 07:11

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je na prireditvi v OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, najbolj kulturni šoli minulega leta, razglasil 70 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv kulturna šola in najboljšo med njimi. Najbolj kulturna šola leta 2017 je postala OŠ Franceta Prešerna iz Maribora.

dijaki

Študentom na voljo več vrst finančnih ugodnosti

26.09.2017, 07:10

Študentom je na voljo več vrst finančnih ugodnosti. Med popularnejšimi so subvencije za prehrano, lani jih je povprečno koristilo okoli 47.500 uporabnikov na mesec. Študentom je bilo lani podeljenih več kot 18.000 različnih štipendij, subvencija za bivanje v javnih študentskih in dijaških domovih pa se bo v novem študijskem letu nekoliko dvignila.

Otrok in računalnik

Pri kateri starosti ga lahko začnejo uporabljati?

25.09.2017, 09:41

Težko je pričakovati, da današnji otroci ne bi prav nikoli sedli za računalnik, saj je zanje poleg igre tudi vir znanja. Prav tako so mu vzor starši, ki tudi na računalniku odpirajo elektronsko pošto, ustvarjajo grafe, tabele ali pa za sprostitev samo prebirajo novice. Kaj vse si lahko ogledujejo na njem? Pri kateri starosti ga lahko začnejo uporabljati?

Potniki na avtobusu

Kako do subvencionirane vozovnice?

21.09.2017, 11:05

Za študente se danes začenja prodaja enotnih subvencioniranih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP), s katerimi je študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih omogočen dostopnejši javni prevoz do šole. Vlogo je mogoče oddati z digitalnim potrdilom na portalu eUprava, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Šolar

Samostojen odhod v šolo

20.09.2017, 08:19

Ena najtežjih odločitev za starše je, kdaj otroku pustiti, da gre sam v šolo. Pravzaprav se morate zavedati, da starost pri tem ni ključnega pomena. Pomembno je to, koliko je vaš otrok samostojen in odgovoren ter kako dobro pozna pot do šole. Na ta pomemben, samostojen korak v življenju pa mora biti šolar tudi sam pripravljen, v to ga ne smete prisiliti.

Šolar

Kako se spopasti s stresom v septembru in oktobru?

19.09.2017, 08:00

September in oktober sta zelo stresna za šolarje in tudi njihove starše, ker se morajo zopet navaditi na določeno rutino: vstajanje ob določeni uri, šolske obveznosti, pisanje domačih nalog, zgodnji odhod v posteljo ... Strokovnjaka Denise Pope in Michele Kambolis pomagata družinam, kako ostati miren in ne podleči stresu prve šolske dni.

Mladi

Mladi, uredite si zdravstveno zavarovanje!

18.09.2017, 13:00

Ob začetku novega šolskega in študijskega leta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) obvešča dijake in študente, ki so dopolnili 18 let in se v novem šolskem letu ne šolajo več, ali so dopolnili 26 let, da si morajo urediti svoje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Otrok in šport

Pomembnost športnih aktivnosti za otroke

18.09.2017, 09:02

Vsi starši se zavedajo, kako pomembno je, da so otroci aktivni. S športnimi aktivnostmi krepijo svoj obrambni sistem in preprečijo debelost. Poleg tega pridobijo marsikatere vrednote, ki so v današnjem času že pozabljene.

Kolesar

S kolesom do šole

13.09.2017, 08:22

Z novim šolskim letom se začenja šesta sezona programa Varni na kolesu. Ta mladim kolesarjem prinaša nova prometna znanja, v programu pa lahko sodelujejo vsi učenci, ki se pripravljajo na kolesarski izpit. K sodelovanju vabijo vse osnovne šole, ki se lahko prijavijo do 20. septembra.

Nesreča

Vse, česar niste vedeli o nezgodnem zavarovanju otrok

07.09.2017, 08:17

Leto je znova naokoli in šolarji bodo ponovno sedli v šolske klopi. To je tudi čas, ko so starši izpostavljeni raznoliki ponudbi nezgodnih zavarovanj, med katerimi je kar težko izbrati tisto, ki bo najbolj ustrezalo otroku. Seveda tudi pri tem velja, da je prenagljeno odločanje prej v škodo kot v korist. Vzemite si čas, podrobno se seznanite z vsebino ponudb in izberite tisto, ki ustreza vašim potrebam in željam. Pred čim ščiti nezgodno zavarovanje? Kaj se ne šteje kot nezgoda? Kako nezgodno zavarovati otroka? Dnevno nadomestilo ali invalidnina? Preverite!

anketa

Dijaki, ne zamudite!

06.09.2017, 09:02

Danes se izteče rok za prijavo dijakov na javni razpis in javni poziv za Zoisove štipendije za šolsko oz. študijsko leto 2017/2018, ki ga je Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS na svoji spletni strani in na portalu e-Uprava objavil konec junija. Za študente se rok za prijavo izteče 6. oktobra.

Učenje

Novo šolsko leto: starši, ne počnite teh napak!

06.09.2017, 08:17

Začelo se je novo šolsko leto in starši so spet ujeti v vrtinec šolskih obveznosti. Zakaj? Dovolite otroku, da misli sam, da se sam pripravi za šolo, da tudi kdaj kaj pozabi. Navajamo nekaj napak, za katere menimo, da je skrajni čas, da jih ne počnete več.

Podpis

Oddajte vlogo do 20. septembra!

06.09.2017, 08:14

Dijaki prvih letnikov, ki se izobražujejo za deficitarne poklice, lahko do 20. septembra oddajo vlogo za štipendijo za deficitarne poklice. Kot so sporočili iz javnega štipendijskega sklada, bodo podelili do tisoč štipendij v višini sto evrov mesečno za celotno obdobje izobraževanja.

Učenje

'Kako bo moj otrok v šoli zares uspešen?'

05.09.2017, 08:19

Pomagajte otroku pri organizaciji, urejenosti! Interesne dejavnosti, pisanje domače naloge, učenje jim lahko vzamejo celo popoldne. Poskrbite, da bo z nasmeškom vse skupaj odlično opravil in mu bo ob tem ostalo še dovolj časa za igro. Če ne bo pod časovnim pritiskom, stresom, bo tudi uspešnejši v šoli.

Šolar

Starši naj Unicefove varne točke z otroki obiščejo preventivno

05.09.2017, 08:06

V Unicefu spodbujajo starše, naj njihove varne točke obiščejo skupaj z otroki preventivno, ko otroci še niso v stiski. Prostovoljci na več kot 600 varnih točkah po 74 krajih po državi lahko namreč priskočijo na pomoč otrokom, če so se ti denimo izgubili, jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti domov oziroma želijo priti v stik s starši.

Šola nekoč

Pred 60 leti v naših šolah

01.09.2017, 08:13

Pred 60 leti je bilo v šoli marsikaj drugače. Pouk se je začel 15. septembra, končal pa 26. junija. Pred kurilno sezono so učenci namesto telovadbe nosili drva v klet šole. Prvi športni dan je bilo običajno pobiranje krompirja za kmečke zadruge. Odnos do šolske lastnine je bil v 92 odstotkih dober, so zapisali na Statističnem uradu RS (Surs).

Šolar

Koliko je bilo lani pri nas vrtčevskih otrok, učencev in dijakov?

01.09.2017, 08:12

V iztekajočem se šolskem letu je vrtce obiskovalo 86.000 otrok, šolo pa 177.000 učencev in 74.000 dijakov. Število osnovnošolcev se že nekaj let zvišuje, srednješolcev pa je z vsakim letom manj. Čeprav je število rojenih otrok v zadnjih treh letih začelo upadati, pa se število otrok v vrtcih še vedno zvišuje, so sporočili s statističnega urada.

Šolar

Kdaj gre lahko otrok sam v šolo?

31.08.2017, 10:06

Otroci se ob polnih šolskih torbah že miselno pripravljajo, da se bodo septembra poslovili od počitnic in spet prestopili prag šole. Medtem pa starši tuhtajo, ali naj letos otroka pustijo samega v šolo ali še vedno potrebuje spremstvo. Sprašujejo se, ali je njegova šolska pot dovolj varna.

Učilnica

Če učitelj želi, da učenci prihajajo k pouku točno, k uri tudi sam ne sme zamujati

31.08.2017, 08:10

Šola ima poleg izobraževalne tudi vzgojno nalogo. Vzgojne cilje tako zasledujejo pri različnih osnovnošolskih predmetih, pa tudi med odmori in pri drugih dejavnostih izven pouka. Tako predstavniki učiteljev kot predstavniki staršev so prepričani, da učitelj vzgaja predvsem z zgledom.

Otroci v šoli

To so pravice in dolžnosti učencev!

31.08.2017, 08:10

Obiskovanje pouka je po zakonskih določbah pravica in dolžnost učencev. Kakšne so posledice, če pouk zamudijo, so neupravičeno odsotni, motijo delo ali ne opravijo naloženih nalog, določi posamezna šola v svojih pravilih in vzgojnem načrtu. Pravice in dolžnosti imajo tudi učitelji, ti najpogosteje poročajo o kršitvi pravice do strokovne avtonomije.

Učbeniki

Učna gradiva za prvošolce: zdaj, ko so postala brezplačna, jih je nenadoma manj

30.08.2017, 13:13

Trditve ministrice za šolstvo, da država šolam zagotavlja stabilno in trajno oskrbo z učbeniki, so na glavo postavili v Odboru za učbenike pri GZS. Opozarjajo, da je v učbeniških skladih še vedno skoraj tretjina zastarelih, celo nezakonitih učbenikov. Prav tako opozarjajo na 'pojav', da je po uvedbi brezplačnih učnih gradiv za prvošolce teh nenadoma manj.

Šolar

Za večjo varnost otrok v prometu z učenjem in osveščanjem

25.08.2017, 07:17

Zavod Varna pot bo do konca septembra, ko se na cestah poveča število otrok, pred trgovinami Lidl v desetih slovenskih krajih organiziral preventivno-izobraževalne delavnice za otroke. Z njimi najmlajše učijo, kako ravnati v prometu, česa se izogibati in kakšne so lahko posledice nepravilnega ravnanja.

Oblačila

To marsikdo pozabi kupiti pred začetkom šole

24.08.2017, 09:44

Mnogi se te dni osredotočajo na seznam šolskih potrebščin, pri tem pa pozabijo pokukati v otrokovo omaro. Marsikatero oblačilo je že prerasel, manjkajo mu športni copati ipd. Koliko vsega pa dejansko potrebuje šolar, da finančni izdatki niso prevelik zalogaj za družino?

Družina

Organizirajte dom pred začetkom šole

24.08.2017, 09:41

Poletne počitnice se približujejo koncu in družine morajo počasi začeti razmišljati tudi o tem, kako bodo organizirale dom, da bo vse teklo kot po maslu. Da zjutraj pred šolo in službo ne bo stresnih situacij, organizirajte svoje stanovanje tako, da boste imeli vse pri roki.

Otroci v šoli

Je smiselno, da bo letošnji prvi dan pouka v osnovnih šolah petek?

23.08.2017, 11:33

Prvi šolski dan bo v slovenskih osnovnih šolah letos 1. septembra, ki je hkrati petek - zadnji delovni dan v tednu. Ravnatelji se s tem ne strinjajo, ministrica Maja Makovec Brenčič pa želi, da je začetek šole usklajen s koledarskim letom. Osnovne šole pri tem nimajo izbire, srednje pa lahko za začetek pouka izberejo ponedeljek, 4. september. Takrat bodo pouk začeli tudi na Hrvaškem.

Malica

Subvencija v višini 2,63 evra

22.08.2017, 09:45

Danes je zadnji rok za oddajo ponudb na javnem razpisu ministrstva za delo za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2017 in 2018. Prvega januarja je subvencionirano študentsko prehrano v Sloveniji nudilo 391 ponudnikov oziroma 548 gostinskih lokalov. Tudi letos subvencija ostaja enaka kot lani - 2,63 evra.

Avtobus

Po enotno subvencionirano vozovnico tudi na splet

21.08.2017, 08:41

Upravičenci do enotne subvencionirane vozovnice integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) lahko od danes vlogo za odobritev ali podaljšanje vozovnice oddajo preko spleta, kar pomeni, da jim za njeno pridobitev ne bo treba več čakati v vrsti. Vlogo je mogoče oddati z digitalnim potrdilom na povezavi, objavljeni na portalu eUprava.

Nazaj v šolo

Ne zamudite maratona filmov!

21.08.2017, 08:04

Dakota Johnson je igralski talent podedovala po mami in očetu. Da je prekrasna, so opazili že v zgodnjih otroških letih, in pojavila se je na naslovnici modne revije. Kot igralka se je dokazala v številnih vlogah, najbolj pa je znana kot Anastasia iz filma Petdeset odtenkov sive.

KSEVT - 6

Potovanje v vesolje je mogoče tudi v našem vesoljskem centru!

17.08.2017, 15:11

Vesoljski center Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju tudi to jesen ponuja veliko izobraževalnih programov za učence in dijake ter vse zainteresirane, ki želijo pridobiti več znanja in informacij o vesoljskih tehnologijah, svetovno znanih Slovencih, ki so soustvarjali zgodovino poletov v vesolje in vesolju, kot ga danes dojema človek.

Jakna

Trend, na katerega prisegajo najstnice

17.08.2017, 08:14

Bliža se začetek šolskega leta in vaša najstnica zagotovo razmišlja, kaj bo oblekla prvi dan. Čeprav ima polno omaro oblačil, si želi nekaj novega, nekaj, česar njeni sošolci še niso videli. Če skupaj razmišljata, kaj je ta hip moderno, v čem bo IN, si poglejte naše predloge.

Šolske potrebščine

Nakup prvih šolskih potrebščin

13.07.2017, 08:13

Poletje poleg sanjskega dopusta zaznamuje tudi nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. Če bo vaš otrok letos prestopil prag prvega razreda, je to prava prelomnica za vso družino. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali nakup pred začetkom šolskega leta.

Otrok

Pedagoginja razkriva, kako naj se otrok uči, da bo v šoli uspešen

23.02.2017, 07:38

Nekateri otroci preživijo ure in ure pred spraševanjem ali preizkusom za knjigo, a uspeha ni. Se narobe učijo? Je rešitev sprotno učenje? Je prav, da jih starši ves čas priganjajo k učenju? Kako si bo otrok najlažje zapomnil učno snov, nam je razložila univ. dipl. pedagoginja Lea Čerin.

angel

Zakaj otroci lažejo?

21.09.2016, 08:10

Če poznate tipe laži, ki se otrokom motajo po glavici v različnih starostnih obdobjih, boste otroka lažje vodili po stopinjah resnicoljubnosti, primernih njegovemu razvoju.

Zdrav obrok

Vplivi na otrokove prehranjevalne navade

20.09.2016, 08:12

Starši mislijo, da imajo največji vpliv na to, kaj otroci jedo, toda strokovnjaki so ugotovili, da njihove besede nimajo tako velike moči.

Sestra

Otroci se učijo od sorojencev

20.09.2016, 08:12

V študiji so ugotovili, da se majhni otroci učijo od starejših bratov in sester prav toliko, kot od staršev. Zato poskrbite, da bodo starejši otroci mlajšim za zgled!

Čevlji

Kako izbrati pravo obutev za šolarja?

07.09.2016, 08:15

Jesen trka na vrata in zagotovo razmišljate, da bo vaš šolar namesto sandalov in natikačev potreboval zaprte čevlje ali teniske.

Otrok

Svinčnik pripomore k razvoju možganov

06.09.2016, 08:14

Že z nekaj študijami so dokazali, da svinčnik pozitivno vpliva na možgane. Včasih so imeli otroci boljše rezultate, ker so zaradi pisanja s svinčnikom možgani bili aktivnejši.

Malček

Zgodnje učenje tujega jezika

01.09.2016, 08:11

Dandanes je znanje jezikov cenjeno in iskano. Zgodnje poučevanje tujega jezika pa je postalo prava modna muha. V načrtu je celo zgodnje poučevanje dveh tujih jezikov. Pretiravanje? Morda, a zavedati se moramo, da so otrokovi možgani precej bolj fleksibilni od možganov odraslega človeka.

Peresnica

Kako izdelati peresnico z emotikoni iz mehke nogavice?

22.08.2016, 08:11

Vaš najstnik je navdušen nad emotikoni? Potem ga navdušite nad tem, da si sam izdela peresnico in jo okrasi z emotikoni. Poglejte si posnetek, kako iz navadne mehke nogavice nastane unikatna peresnica.

Deček in deklica ob klavirju

Vsi imamo posluh, nekateri bolj, drugi manj razvitega

21.01.2016, 08:09

Vsi ljudje imajo posluh, nekateri bolj, drugi manj razvitega. Morda je vaše malčke melodija že začarala in že prav spretno ponavlja zvoke, melodije. Je vpis v glasbeno šolo dobra izbira?

Šola

Kako nad stres ob začetku šolskega leta?

31.08.2015, 13:14

Nekateri otroci gredo prvič v šolo, drugi bodo znanje črpali v višjem razredu, prav pri vseh pa začetek pouka povzroči stres. Ta je lahko pozitiven ali negativen. Kako lahko starši vplivamo na čim lepši začetek šolskega leta?

Barvna otroška soba

Kam postaviti pisalno mizo v otroški sobi?

27.08.2015, 08:16

Mame in babice so nas učile, da mora biti otroška delovna miza postavljena ob oknu, toda feng šui nas opozarja, da otroka pogled ven ovira pri učenju. Ameriški strokovnjaki pa so obenem dokazali, da so najbolj uspešni tisti učenci, ki se vsakič znova učijo v novem prostoru.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Ali bi dojili tujega otroka?

Dojenje

Ženska Moški