Iskanje

Najstniki

Problematični najstnik

Zato najstniki bežijo od doma

18.03.2019, 09:38

Si predstavljate sledeč scenarij: vašemu najstniku želite pred spanjem voščiti lahko noč, ob vstopu v sobo pa vas pričaka prazna postelja. Spreleti vas srh in po glavi vam roji nešteto misli. Kaj storiti?

Nagrade Maggie & Bianca: Modni frendici

Modna presenečenja Maggie & Bianca

11.03.2019, 13:12

Nova sinhronizirana mladinska serija "Maggie & Bianca: Modni frendici" osvaja slovenske otroke in najstnike. Znani so nagrajenci nagradne igre!

Koncert Soy Luna

Zvezdnica serije 'Jaz sem Luna' kmalu spet v Sloveniji?

11.03.2019, 11:29

Vsega šest let je imela Mehičanka Karol Itzitery Piña Cisneros, ko se je prvič znašla pred objektivi snemalnih kamer ter fotografskih aparatov in že takrat je točno vedela, kaj želi postati, ko bo velika: igralka. No, sanje so se ji uresničile že veliko prej: začela je z manjšimi vlogami, nato pa je bila uspešna na avdiciji za argentinsko serijo Jaz sem Luna (Soy Luna), ki jo je izstrelila med zvezde in v okviru katere je tudi med slovensko mladino povzročila pravo Lunamanijo ter znova obudila skoraj že pozabljeno aktivnost kotalkanja.

Najstnik in telesna samopodoba

Ne govorite otroku, da ima krive noge ali debela stegna!

11.03.2019, 09:02

V obdobju najstništva se odraščajoči fantje in dekleta pogostokrat sprašujejo, kako so videti – so dovolj vitki, visoki, postavni in privlačni? Pri oblikovanju pozitivne telesne samopodobe igrajo veliko vlogo prav starši. Kako jim pomagati v ranljivem obdobju?

Internet in otroci

Nevaren svet lažnih identitet. Nadzorujte otroka!

06.03.2019, 09:04

Varnost na internetu je pri otrocih še toliko bolj pomembna, saj zlahka postanejo tarče ljudi s slabimi nameni. Opozorite otroka na potencialne nevarnosti, ki prežijo na internetu.

V šoli

To je Jaka povedal o bralni znački

28.01.2019, 10:22

Ministrstvo: "Drage šolarke in šolarji, branje je kul!" - Poslanka SDS Jelka Godec: "Mi lahko kdo pove, zakaj je bralna značka v OŠ obvezna? Ker to zamorjenost z bralno značko, ki zasleduje osnovni cilj vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje, opazujem pri otrocih že uhuhu let... samovprašam"

Poklicno usmerjanje

Vaš šolar končuje devetletko? To mora vedeti!

22.01.2019, 09:58

Za srednješolske programe v prihodnjem šolskem letu je na voljo 23.702 vpisni mesti. Preverite, kdaj so informativni dnevi, kdaj potečejo določeni roki in koliko je mest v dijaških domovih!

Najstnik

Najstniki pod stresom: kaj boš počel v življenju? Kako pomagati?

15.11.2018, 13:11

Družina z otroki ima skozi leta veliko prelomnic, ena od njih je tudi čas, ko najstnik konča srednjo šolo, ki predstavlja neke vrste odskočno desko v svet mladih odraslih. To pa s seboj prinese veliko pomembnih odločitev, ki so ne samo zanj, temveč tudi za celotno družino lahko precej stresne in čustveno naporne. Kako pomembno je to obdobje, kako se v njem znajti in kako kot starši najlažje priti najstniku naproti, si lahko preberete v spodnjih vrsticah.

Učenci v gozdu

Velike spremembe pri načinu učenja v nekaterih slovenskih šolah in vrtcih

07.11.2018, 09:53

V Ribnici poteka konferenca o zelenem učnem okolju s poudarkom na prednosti učenja v naravi za otroke s posebnimi potrebami. Zanje je namreč učenje s senzorično izkušnjo zelo pomembno, pravi strokovnjakinja Natalija Györek. Je pa tudi sicer v gozdovih v zadnjih letih slišati več otroških glasov, tudi na račun širjenja mreže gozdnih šol in vrtcev.

Najstnik

Kako reagirati na otrokovo 'žuranje'?

21.10.2018, 18:12

Povsem normalno je, da želi v najstniških letih otrok več časa preživeti skupaj s svojimi prijatelji na različnih zabavah. Prav je, da mu poveste, do katere ure je lahko zunaj. Kaj pa, če se ne drži dogovora s starši? Je takrat ustrezno kaznovanje? To temo nam je s koristnimi nasveti pomagal predstaviti zakonski in družinski terapevt Janez Logar.

Najstnik

Kaj početi z najstnikom v prostem času?

21.10.2018, 18:12

Ko ima pubertetnik več prostega časa, ko nastopijo počitnice, starši sploh ne vedo, kako kakovostno z njim preživeti dan. Zbrali smo nasvete, kako mladostnika odtrgati od računalnika in televizije in pri tem nam je strokovno pomoč in znanje ponudil zakonski in družinski terapevt Janez Logar.

Najstnik

Kako se z najstniki pogovarjati o kočljivih temah?

21.10.2018, 18:11

Obstaja kar nekaj tem, ki se jim starši izogibajo, toda skrajni čas je, da v puberteti spregovorite o njih na glas. Kako najti pravo besedo, kako jih opozoriti na nevarnosti, ki prežijo na njih na številnih zabavah, nam je svetoval zakonski in družinski terapevt Janez Logar. Naj dobijo prave in ustrezne informacije prav od vas, ne pa s pomočjo brskanja po svetovnem spletu.

Najstnik

'Mami in oči, dobil sem slabo oceno. Imamo problem!'

21.10.2018, 18:11

Dobro je, da veste, kaj se dogaja v šoli z vašim otrokom tudi v najstniških letih, nikakor pa ne smete odgovornosti za vse njegove slabe ocene, neupravičene izostanke od pouka ... sprejeti nase. Zavedati se mora, da je izobraževanje njegova obveznost in ko doživi kakršen koli neuspeh, je prav, da mu prisluhnete in stojite ob strani. Kako to storiti, je razložil zakonski in družinski terapevt Janez Logar.

Jezen najstnik

Kako najti skupno besedo brez kričanja?

21.10.2018, 18:10

Najstniki pogosto preizkušajo meje, ob tem četudi hočejo starši ostati mirni, včasih začnejo vpiti. Toda, ali je to prava pot? Nas bodo pubertetniki le tako slišali? Na kaj se je treba osredotočiti, pri čem je treba biti dosleden in kaj ni življenjsko pomembno, nam je pojasnil zakonski in družinski terapevt Janez Logar, ki ima dolgoletne izkušnje in je tudi sam oče petih otrok.

Starši in najstnik

Nasveti, kako lahko starši ohranijo dober odnos z najstnikom

21.10.2018, 18:09

Imate najstnika in doma ste priča nihanju njegovega razpoloženja? Potem vam bodo nasveti zakonskega in družinskega terapevta Janeza Logarja, ki je oče petim otrokom, koristili in boste v prihodnje z mladostnikom preživljali mirne urice ter počeli nekaj zabavnega.

Učitelj

Kako vzpostaviti super odnos z učiteljem?

05.10.2018, 10:10

Novo šolsko leto se je že začelo in v tokratnem prispevku nagovarjamo vse učence, dijake in tudi študente. Podajamo nekaj nasvetov, kako lahko vzpostavite dober odnos z učiteljem, da se že prve mesece 'dobro zapišete' pri njem.

Otroci v laboratoriju

Poskusi so otrokom zanimivi

26.09.2018, 08:12

Te dni poteka 24. slovenski festival znanosti, in ker se obetajo tudi eksperimenti, raziskovanje, nas je zanimalo, ali so otroci nad tem navdušeni. Povprašali smo učence 9. razreda ljubljanske osnovne šole.

Študent

Študenti, pravočasno poskrbite za subvencionirano vozovnico in prehrano!

25.09.2018, 08:05

Študenti bodo čez teden dni vstopili v novo študijsko leto. Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) jim svetuje, naj pred tem uredijo subvencioniranje študentske prehrane in vozovnic, podaljšajo status na študentskem servisu in morebitno članstvo v lokalnem študentskem klubu. Kmalu se iztečejo tudi roki za oddajo vlog za štipendije.

Nevesta

Poroka pri 12 letih. Temu je treba narediti konec!

11.09.2018, 18:35

Si predstavljate, da bi se vaša hčerka, stara komaj 12, 13 let odeta v belo, in sprehodila do oltarja s starejšim moškim? Dejansko se po svetu to dogaja in skrajni čas je, da se tudi na tem področju naredijo spremembe.

Jaz sem Luna

Veliko presenečenje za oboževalce serije Jaz sem Luna

10.09.2018, 10:15

Ker vemo, da že komaj čakate tretjo sezono serije Jaz sem Luna, smo na Bibaleze.si ob začetku šolskega leta pripravili super nagradno igro. Osvojite lahko slavne kotalke!

Nasilje

V Sloveniji 44-odstotkov učencev žrtev vrstniškega nasilja

07.09.2018, 08:20

Število otrok, ki jim nagajajo, jih tepejo, izsiljujejo, pljuvajo, zmerjajo drugi sovrstniki, je preveč. Podatki pričajo, da je v Sloveniji takšnih kar 44-odstotkov učencev, starih od 13 do 15 let.

Športni copati Luna

Te trendovske športne copate res morate imeti!

03.09.2018, 08:29

Začelo se je novo šolsko leto in čas je, da preverite, ali je otroku zaprta obutev še prav od lani. Mogoče mu je med počitnicami zrasla noga, zato preverite. Na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu, smo zapisali v naslednjih vrsticah. Ne spreglejte nagradne igre!

Družbena omrežja

Priljubljena aplikacija bo zvišala najnižjo starostno omejitev

23.08.2018, 07:59

Priljubljena aplikacija za pošiljanje sporočil WhatsApp bo v okviru nove uredbe EU o varstvu osebnih podatkov zvišala spodnjo starostno mejo s 13 na 16 let. Aplikacija sicer starosti ne bo strogo preverjala, ampak bodo uporabniki morali le potrditi, da so starejši od 16 let.

Kotalke

Osvojite izdelke Jaz sem Luna!

20.08.2018, 08:13

Zagotovo ste opazili, da vas na Bibaleze.si v sodleovanju s POP TV vsak teden razvajamo z nagradami Jaz sem Luna. Tokrat lahko osvojite komplet zvezka in denarnice ter platnene kotalke.

Srečanje z zvezdniki Soy Luna

Največji oboževalci serije Jaz sem Luna sodelujte v nagradni igri

13.08.2018, 08:12

V marsikaterem letovišču, kampu, hotelu ... organizirajo tudi animacijo za otroke. Če se bodo male 'frajerke' in 'frajerji' odpravili na večerni ples, morajo na sebi nositi nekaj, kar jim bodo dalo pripadnost 'lunaticsom', oboževalcem serije Jaz sem Luna.

Jaz sem Luna

Za vse ljubitelje Jaz sem Luna

06.08.2018, 08:24

Da vam ne bo dolgčas na počitnicah, dragi najstniki, vam predlagamo, da v roke vzamete kakšno zanimivo knjigo. Pozanimajte se, katere so najbolj iskane na knjižnih policah in se potopite v svet domišljije.

Šolske potrebščine

To morate storiti pred začetkom šole

06.08.2018, 08:22

Seveda je še poletje, počitnice, in je zelo težko razmišljati o novem šolskem letu, ampak vseeno lahko nekaj storite prej, da september ne bo tako stresen za vso družino.

Dijaki

Ne zamudite! V avgustu se izteče rok

02.08.2018, 10:51

V mesecu avgustu morajo biti dijaki in študenti pozorni na nekatere roke za dodeljevanje državnih in Zoisovih štipendij ter štipendij za deficitarne poklice za šolsko oziroma študijsko leto 2018/2019.

Klara Jazbec

Tega o Klari niste vedeli!

02.08.2018, 08:10

Klare Jazbec se vsi spomnimo iz šova Slovenija ima talent, nihče ni pozabil njene avtorske skladbe Milijon in ena, ki je postala hit na radijskih postajah. Osvojila je srca gledalcev in poslušalcev ter si tako odprla vrata v svet glasbe.

Jaz sem Luna

Osvojite dnevnik in knjigo Jaz sem Luna

30.07.2018, 11:05

Počitnice so polne nepozabnih spominov, ki jih lahko zapišete v dnevnik. Ker imate tudi veliko prostega časa, lahko v roke vzamete odlično knjigo in se prepustite domišljiji.

Košarka

Novi košarkarski talenti na taboru z Gogijem

28.06.2018, 07:36

Košarka postaja v Sloveniji iz leta v leto popularnejši šport. Še več mladih si želi biti naslednji Goran Dragić ali Luka Dončić. Marsikdo je presrečen, da lahko med počitnicami trenira na taboru, ki ga organizira prav Gogi. Poglejte si posnetek, kako zabavno se imajo.

Nogavice

Ustvarimo nogavice Jaz sem Luna

21.06.2018, 08:11

Za vse oboževalce serije Jaz sem Luna, ki se vrti na POP TV, smo pripravili video, v katerem vam s pomočjo fotografij po postopkih prikažemo, kako lahko sami ustvarite nogavice s cofki. So vam všeč? Nam so in jih že zadovoljno nosimo!

težave najstnikov

Odločil si je vzeti življenje, ker se ni mogel vpisati v gimnazijo ...

19.06.2018, 08:06

Miha je povsem običajen 15-letnik, ki je v tem šolskem letu obiskoval zadnji razred osnovne šole. To pomeni, da so ga ob koncu čakali zaključni izpiti oziroma tako imenovano nacionalno preverjanje znanja. Čeprav se je veliko učil in bil priden učenec, na koncu ni dosegel dovolj točk, da bi se lahko vpisal na gimnazijo, kot je od njega pričakovala družina. Razočaran, obupan in ponižan se je odločil svojemu življenju narediti konec.

Mobilni telefon

Prepoved mobilnih telefonov v šolah

08.06.2018, 08:15

Poslanci spodnjega doma francoskega parlamenta so podprli predlog zakona, ki predvideva prepoved mobilnih telefonov v javnih šolah. O zakonu, ki bo, če bo sprejet, začel veljati z novim šolskim letom, bo zdaj razpravljal še francoski senat. Narodna skupščina je začela tudi razpravo o dveh predlogih zakona o boju proti širjenju lažnih novic.

Učiteljica

Kaj podariti učiteljici ob koncu šolskega leta?

04.06.2018, 08:02

Šolsko leto se bliža koncu in učenci se lahko z majhno pozornostjo zahvalijo učiteljici za ves trud, znanje, ki jim ga je posredovala. Darilo pa je lahko tudi od staršev, izročite ji ga lahko na zadnjem roditeljskem sestanku ali zadnji šolski dan.

Športniki

Otroci pred puberteto kot vrhunski športniki

24.04.2018, 15:07

Otroci pred puberteto skačejo, tečejo in počnejo druge vragolije, starši pa jim v tem obdobju komaj sledijo. Francoska študija je dokazala, kar so odrasli slutili že dolgo. Osem do 12-letni fantje so tako vzdržljivi kot vrhunski športniki, poroča agencija dpa.

Verižica Jaz sem Luna

Video: Kako ustvariti verižico Jaz sem Luna?

23.04.2018, 08:06

Navdušenje nad serijo Jaz sem Luna ne pojenja. Osnovnošolke in dijakinje so navdušene nad Luno, ki je še vedno zaljubljena v Mattea. Prav vsaka si želi imeti vsaj eno stvar, ki je značilna za lunaticse. Tokrat si lahko na posnetku pogledate, kako ustvariti najpopularnejšo verižico ta hip.

Najstnica

Zato bi se šola morala začenjati kasneje

19.04.2018, 08:11

"To, da mora najstnik vstajati ob sedmih zjutraj, je, kot bi morali mi vstajati ob štirih," pove strokovnjakinja za motnje spanja asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med. Doda, da si lahko predstavljamo, kako bi se počutili, če bi nenehno tako zgodaj vstajali. Najstniki pa se tudi ne morejo prisiliti, da bi šli v posteljo zvečer prej, saj otroci razvojno v tem času postanejo tako imenovane sove.

Alkohol

Mladoletni brez težav do alkohola

18.04.2018, 08:08

Inštitut Utrip je v akciji, ki so jo izvajali od oktobra do decembra lani, skupaj z mladimi aktivisti Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija v gostinskih lokalih na območju Mestne občine Kranj, ugotovil, da mladoletni in očitno opiti prelahko pridejo do alkoholnih pijač. Od 15 poskusov nakupa alkohola so bili mladi le 5-krat zavrnjeni.

Obleka

Najlepše obleke za birmo

13.04.2018, 08:04

Za birmo želijo biti dekleta lepo oblečena in prav je, da takrat kavbojke, teniske in športne copate zamenjajo za svečano obleko in balerinke. Odpravili smo se po nakupih in zbrali takšne, nad katerimi bodo navdušene.

Športniki

Z novim šolskim letom pet ur gibanja na teden

11.04.2018, 08:05

S septembrom bo na 175 osnovnih šolah v Sloveniji poskusno stekel projekt, ki za otroke uvaja po uro gibanja na dan, je v pogovoru za STA potrdila ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Zapestnica Jaz sem Luna

Video: Kako ustvariti zapestnico Jaz sem Luna?

10.04.2018, 08:04

Za vse Lunaticse, ki si dneva ne predstavljajo brez serije Jaz sem Luna, smo pripravili prikupen video, v katerem glavna junakinja Luna, ki jo igra Karol Sevilla, izdela zapestnico.

Karol Sevilla

Obnorela Slovenke in Slovence

28.03.2018, 08:05

Na POP TV lahko spremljamo drugo sezono serije Jaz sem Luna, ki je nastala v produkciji Disneyja. Priljubljenost Karol Sevilla tudi pri nas iz dneva v dan narašča. Mladenke kopirajo njen stil, se kotalkajo, fantom zaigra srce, ko glavno besedo prevzame Luna.

Disneyevi junaki v obliki smeškov

Novi smeški bodo pravi hit

21.03.2018, 08:12

Smeške pri komuniciranju z drugimi uporabljajo tako mladi kot tudi starejši, po zadnjih podatkih jih pošljemo kar šest milijard dnevno. Neverjetno, kako ogromno! Si lahko sploh predstavljate združitev najbolj priljubljenih Disneyjevih junakov in smeškov?! Noro, to bo zagotovo hit v prihodnosti!

Hribi

'Peljite otroke vsak dan v naravo.'

13.03.2018, 08:08

Če bi se otroci več igrali zunaj s svojimi vrstniki in če bi doma zagotovili osnovne potrebe po varnosti, ljubezni, sprejetju, dobri samopodobi in tudi samouresničenju, potem se otrokom po mnenju doktorice nevropediatrije Tine Bregant ne bi bilo treba zatekati v digitalni svet. "Peljite otroke vsak dan v naravo," svetuje Bregantova.

Najstnica

Popularne knjige med najstniki

01.03.2018, 08:03

Katere knjige so trenutno ene najbolj priljubljenih med najstniki? Kaj priporočajo sovrstnikom, da preberejo?

Redmond

17-letni fenomen na olimpijskih igrah, o katerem pišejo domači in tuji mediji

19.02.2018, 08:09

Svetovno javnost je na olimpijskih igrah presenetil 17-letni deček iz Kolorada Redmond Gerard, ki se je zavidljivo zavihtel na najvišjo stopničko. S svojimi deskarskimi skoki, obrati in triki je prepričal sodnike in osvojil prvo olimpijsko zlato kolajno.

dijaki

Mladi, izkoristite možnost informativnih dni za nadaljnje šolanje

07.02.2018, 08:09

Srednje šole in fakultete bodočim dijakom in študentom na informativnih dnevih podajo predvsem osnovne informacije o programih, veliko pozornosti namenijo tudi predstavitvi dodatnih dejavnosti. Predstavitev skušajo podati celovito in neizkrivljeno, zatrjujejo. Psihologinja Irena Rems svetuje, da se o šoli odločamo glede na to, kaj želimo delati.

Računalnik

Prijaznejši internet se začne s teboj

06.02.2018, 09:24

Na današnji dan obeležujemo dan varne rabe interneta. Gre za osrednji dogodek v okviru meseca varne rabe interneta, ki vsako leto poteka februarja in katerega cilj je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za njegove najmlajše uporabnike.

Solarij

Sončenje v solariju je mladoletnikom še posebej odsvetovano. Pa jih na to opozorijo?

08.01.2018, 08:17

Vsi solariji morajo imeti na vidnem mestu obvestilo, katerim skupinam ljudi je uporaba solarija odsvetovana. Med drugim je odsvetovana mladoletnim. Solariji so namreč uvrščeni na listo 1 kancerogenih  dejavnikov, torej na seznam stvari, ki dokazano povzročajo raka. A koliko ljudi sploh prebere obvestilo?

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kaj največkrat naredite, ko ima otrok izbruh?


Ženska Moški