Iskanje

Moj otrok

Otroci

Slovenski otroci le še redko plezajo po drevesih, se skrivajo in lovijo

27.03.2017, 07:35

Se še spomnite, kako je bilo otroštvo videti včasih? Ristanc, med dvema ognjema, gumitvist, ravbarji in žandarji, skrivanje ... Danes le redki otroci še plezajo po drevesih, se skrivajo in lovijo. Imajo pa nekateri in to že pri treh, štirih, petih letih kup prostočasovnih aktivnosti.

Shopkins

Osvojite Shopkinse!

15.03.2017, 08:08

Hočete, nočete, včasih nimate varstva za otroka in morate z njim po nakupih. Včasih se to zavleče in morate nabaviti veliko stvari. Preberite si, kako se boste domov uspešno vrnili s tistimi stvarmi, ki jih resnično potrebujete. Kako opraviti nakup, da se otrok ne bo trmasto metal po tleh? In da bo nakupovanje vedno zabavno, se lahko to igrate tudi doma. Pri tem pa so vam lahko v pomoč Shopkinsi. Sodelujte v nagradni igri in osvojite popularno igračko.

Grossery gang

Sodelujte v nagradni igri in osvojite igračko!

08.03.2017, 08:08

Otroški svet je poln domišljije, igrivosti, zabave, navihanosti, norčavosti in tako je tudi prav. Pustiti jim moramo, da se čim dlje svobodno igrajo in raziskujejo svet okrog sebe. Obstaja pet razlogov, zakaj je prav, da dopoldneve preživijo z igračko v rokah. In prav zato smo za njih pripravili nagradno igro Otroško igranje, v kateri lahko osvojijo igračke Grossery gang.

Narava

Kako kakovostno preživeti prosti čas skupaj z otrokom?

17.02.2017, 07:19

Jupiiii, še en prost dan imamo za raziskovanje hriba v bližini našega naselja. Napovedali so sončen dan, zato se bomo z nahrbtniki odpravili v naravo, da si napolnimo baterije. Jaz potrebujem odmik od službene pošte, mož pobeg iz pisarne, sin pa sprostitev pred napovedanimi testi. Prav nič nam ne more pokvariti veselja, saj smo pripravljeni prav na vse.

Gledalci na tribunah

Ko starši postanejo nočna mora na tribunah

15.02.2017, 11:25

Starši, ki med tekmo na tribunah na glas štejejo napake hčerinih soigralk. Desetletnih deklic. Oče, ki se hudo razjezi na osemletnika, ker je na igrišču spotaknil njegovega sina. Pa starši, ki ne govorijo z otrokom, ker ni zmagal. Vse to so žalostne podobe otroškega športa. Kaj storiti, ko odraslim popustijo zavore?

Madeži

Pravila, ki jih otroci lahko kršijo

13.02.2017, 08:13

Roko na srce, če otroci kdaj pa kdaj kršijo pravila, se ne bo zgodila tragedija. Kdaj pa kdaj jim morate dovoliti, da uživajo v kaosu, zato se včasih obrnite stran.

Branje

Tega ne smete opustiti!

13.02.2017, 08:09

Ker je branje temelj pridobivanja znanja na vseh področjih človekovega življenja, so v letošnjem šolskem letu v nekaterih slovenskih vrtcih začeli izvajati projekt V objemu besed, katerega namen je spodbujanje družinske pismenosti. Otroke in starše želijo spodbuditi k odkrivanju sveta knjig in jih naučiti ustrezno brati tudi druge informacije.

Otrok

Tako bodo vaši otroci uspešni

23.01.2017, 08:13

Starši si želijo, da so njihovi otroci uspešni v šoli in da naredijo super stvari, ko odrastejo. Čeprav ne obstaja recept za uspešnost, pa vseeno izpostavljamo nekaj faktorjev, ki predvidevajo uspeh.

Družina

Kaj otroci zavidajo odraslim?

17.01.2017, 08:20

Otroci s želijo živeti življenje odraslih. Strokovnjaki so spoznali, da nekatere stvari celo zavidajo staršem.

Helen Doron English

Omogočite svojemu otroku, da vzljubi učenje

17.01.2017, 08:14

Zamislite si svoje šolske dni. Najverjetneje ste sedeli v razredu ter ure in ure strmeli predse. Vaš učitelj (oz. učiteljica) je najbrž veliko govoril, pisal po tabli in narekoval zapiske. Ampak, kaj pa vi? Ste enostavno črpali znanje in razumeli, kaj vam govori? Ali ste v tistem času sanjarili, risali po zvezkih in delali zapiske s pomočjo različnih barvnih flomastrov?

Branje

Otroci, ki se naučijo prej brati, so inteligentnejši

24.11.2016, 07:43

Dokazali so, da tudi zgodnja sposobnost branja lahko vpliva na otrokov intelektualni razvoj.

Fotografija mame in hči

To si bodo otroci zapomnili za večno

18.11.2016, 08:11

Raziskovalci so ugotovili, da obstaja osem dogodkov, ki jih otroci nikoli ne pozabijo in so njim še posebej zanimivi.

Samozavesten otrok

Kako vzgojiti samozavestnega otroka?

17.11.2016, 07:53

Vsi starši si želijo, da bi bil njihov otrok samozavesten, toda naloga je težka. Dr. Zoran Milivojević je za starševski portal Bebac.com dejal, da otroci potrebujejo dnevno 80 odstotkov pohval in 20 odstotkov kritik.

Noč čarovnic

Nekateri otroci se bojijo noči čarovnic. Kako jim pomagati?

28.10.2016, 08:10

Nad praznikom, ki je k nam priromal iz Amerike, niso navdušeni prav vsi. Noč čarovnic predvsem malčkom ni privlačna, ker so takrat vsepovsod strašne buče, v katerih svetijo sveče, ker takrat strašijo čarovnice, duhovi, zombiji … Kako poskrbeti, da se vaš otrok ne bo bal ljudi z grozljivimi maskami?

Branje

Ali starši sploh berejo otrokom?

27.10.2016, 13:25

Nove študije navajajo, da starši otrokom berejo le trikrat tedensko. Vsaka deseta mama ali oče po ugotovitvah sploh ne bereta svojim otrokom.

Otrok joka

10 znakov, da je otrok razvajen

27.10.2016, 11:13

Preverite, ali imate doma razvajenega otroka.

Ločitev

Pereča tema: kako otroku razložiti, da se starši ločujejo?

14.10.2016, 07:32

Mamica Polona Kisovec se je morala soočiti s težko nalogo: hčerki je morala razložiti, da z njenim očkom ne bosta več živela skupaj. Tako je nastala prečudovita zgodba Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj, v kateri kar kipijo čustva, otroci pa dobijo odgovor na svoje vprašanje ob ločitvi staršev.

Sestrica in bratec

Prednosti in slabosti za mlajšega otroka v družini

15.09.2016, 07:24

Mlajši otrok v družini ima večjo empatijo, je individualist, hkrati pa je večkrat bolan in zelo hitro prevzame slabe navade.

Jokajoča deklica

Zakaj moj otrok noče v vrtec?

31.08.2016, 08:12

Morda je bilo jutro kot vsako drugo, ko ste z vašim malčkom, presenečeni nad njegovim odzivom, obstali pri vhodu v vrtec. In težko je v jutranji naglici prepričati objokanega otroka, da morate v službo, on pa mora ostati tam.

Deklica na toboganu

Ko napoči čas, da mora otrok v varstvo ...

24.08.2016, 08:14

Po enem letu porodniškega dopusta in sožitja med mamo in otrokom je čas, da se oba podata običajnemu življenju naproti. A vprašanja se začnejo že tu.

Kolo

Kdaj lahko začnemo otroka učiti voziti kolo?

22.08.2016, 08:38

Učenje vožnje s kolesom je za večino otrok nekaj, kar si zapomnijo za vse življenje, za starše pa je lahko to še ena zanimiva izkušnja pri delu in igri z otrokom. Strokovnjaki pravijo, da lahko z učenjem otroka začnemo med drugim in tretjim letom starosti, hkrati tudi svetujejo, naj bo učenje postopno.

Babica

Kako otroka pripraviti na to, da bo sam prespal nekje drugje?

16.08.2016, 08:14

Otrok je skupaj z vami zagotovo že kje drugje prespal, sam pa še ne. Med počitnicami je čas, da tudi noč preživi pri babici in dedku.

Družina

Kakovostno preživljanje prostega časa

12.08.2016, 08:19

Različni strokovnjaki so že večkrat dokazali, da otroci potrebujejo naš čas in ne materialne stvari. Dragi starši, preživite dan s svojimi 'bibami' in jih naredite srečnejše.

Potovanje

Triki, kako bo potovanje z majhnimi otroki lažje

04.08.2016, 08:08

Navajamo nekaj nasvetov, idej, trikov, kako bo potovanje z otrokom lažje in po poti ne boste doživeli živčnega zloma.

Starši

Vsem staršem je žal, ker niso …

03.08.2016, 08:03

Mnogi starši bi kaj spremenili pri vzgoji, marsikomu je žal, ker si ni vzel več časa za otroka. Toda zavedati se morate, da v tistem danem trenutku počnete najbolje za svojega otroka. Trudite se po svojih močeh, da zraste v zdravo, samozavestno osebo.

Otrok v bazenčku

Nadzorujte otroke pri igri v bazenčku

27.07.2016, 08:08

Otroci se poleti lahko ohladijo tudi v napihljivem bazenčku na dvorišču. Vendar pa ne pozabite, da morajo biti tudi tam, kjer je le malo vode, vedno pod nadzorom, še posebej če so zelo majhni …

Poletje

Bela majica ni primerna, ker sploh ne zagotavlja zaščite

11.07.2016, 13:40

Včasih smo mislili, da smo, če lahko oblečemo katero koli srajco ali majico, varni pred sončnimi žarki, a zadeva ni tako preprosta. Zaščitna sposobnost oblačil je zelo različna in odvisna od številnih vplivov. Ker danes o škodljivosti sončnih žarkov vemo precej več kot včasih, se številni odločajo tudi za nakup majic z UV-faktorjem. Na ZPS so tokrat preverili 10 otroških majic z deklarirano UV in izmerili stopnjo zaščite. Ugotovitve so presenetljive. Le 6 jih je doseglo na izdelku deklarirano zaščito. Ponovno pa se je potrdilo, da imajo pomembno vlogo pri zaščiti tudi barve oblačil.

Jok

Kako naučiti otroka, da sprejme poraz?

06.07.2016, 13:14

Če se vaš otrok razjezi in začne jokati, ko ga premagate pri neki igri, ne popuščajte. Psihologi svetujejo, da starši že od malih nog otroke učijo, kako se je treba igrati družiti in kako sprejeti tako uspeh kot tudi poraz.

Počitnice

Kako nad počitniški dolgčas?

06.07.2016, 13:10

Počitnice so že v polnem zamahu in nekateri otroci se počasi brez knjig in učenja že dolgočasijo. Njihovi prijatelji, s katerimi bi se lahko družili na igrišču, so na morju, zato cele dneve visijo na računalniku. Kako preprečiti, da jim ne bo dolgčas? Kako preprečiti, da ne postanejo zasvojeni s sodobno tehnologijo?

Sin

10 pravil za vzgojo sina

30.06.2016, 08:07

Mama je najpomembnejša oseba v sinovem življenju. Ona je njegova prva ljubezen, prva učiteljica in oseba, pri kateri bo vse življenje iskal nasvete. Ameriška novinarka Tabitha Studer, mama dveh sinov, je zbrala nasvete drugih mam o vzgoji fantkov.

MyMachine Slovenija - 1

Poznate MyMachine?

20.06.2016, 13:19

Projekt MyMachine Slovenija je s šolskim letom končal drugo leto svojega delovanja. Izmed 600 idej, ki so jih narisali otroci v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah, je bilo uresničenih 10 prototipov. Nekateri izmed njih omogočajo zabavo, kot je ustvarjanje glasbe med vožnjo po toboganu, spet drugi so uresničeni kot aplikacije, ki otroku sporočajo, ali njihovi starši vozijo dovolj previdno in po predpisih. V četrtek, 16 . 6. 2016, so si v Rampa Labu v Ljubljani vse prototipe mladi izumitelji prvič ogledali in preizkusili.

Edinec

Devet zanimivih dejstev o edincih

15.06.2016, 08:13

O edincih obstajajo številni stereotipi in predsodki, toda številne so sčasoma ovrgli. Navajamo nekaj takšnih, ki so ves čas v središču pozornosti in preučevanja.

Šeškanje otrok

Ko boste prebrali TO, nikoli več ne boste udarili otroka!

14.06.2016, 08:07

Negativni vplivi šeškanja trajajo dlje, kot si lahko sploh zamislite. Čeprav se kar 70 odstotkov staršev strinja, da je šeškanje sprejemljiva oblika kaznovanja, nova študija dokazuje, da je šeškanje grozno.

Velika družina

5 znakov, da slabo vplivate na svojega otroka

26.05.2016, 07:34

Starševska naloga sploh ni preprosta in če ste starši, to zagotovo veste. In čeprav želite biti otroku najboljši vzorniki, včasih zaidete na napačno pot …

Žoga

Pozor, nevarna žoga!

28.04.2016, 08:11

Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Analize pa so pokazale, da žogica na fotografiji vsebuje previsoko vsebnost dibutilftalata, zato so jo odpoklicali iz prodaje.

Branje

Kako izbrati slikanico?

22.04.2016, 08:09

Zavedati se moramo, da je branje zelo koristno za otrokov razvoj. Navajamo nekaj nasvetov, kako boste izbrali idealno knjigo za otroka.

Pediater

Kako otroka pripraviti na pregled pri pediatru?

22.03.2016, 08:10

Večina otrok se zdravnika boji, zato je dobro, da se o obisku zdravstvenega doma že doma pogovorite. Razložite malčku, kaj vse ga čaka na pregledu. Poimenujte tudi zdravniške pripomočke in povejte, zakaj jih pediater potrebuje.

Spanje

Najboljše metode za uspavanje otroka

17.03.2016, 07:14

Nekateri svetujejo, da otroka zvečer ignorirate, če joka, toda številnim staršem je to težko narediti. Varuška Lucy Shrimpto pravi, da obstajajo boljše metode za uspavanje otroka, takšne, ki niti njemu niti vam ne bodo povzročale težav.

Sesanje palca

Kaj storiti, ko otrok ali sesa prst, ali si vrta po nosu, ali grize nohte?

10.03.2016, 08:11

Slabe navade, kot so sesanje prsta, grizenje nohtov, vrtanje po nosu so strategije, s katerimi se želi otrok potolažiti ali umiriti. Ugotoviti morate, kaj je vzrok vsemu temu in pravilno reagirati.

otrok pred televizijo

Otroci, ki med jedjo gledajo televizijo, pojedo več

09.03.2016, 08:14

Otroci, ki med jedjo gledajo televizijo, pojedo 200 kalorij več.

Šolska torba

Koliko tehta šolska torba?

07.03.2016, 09:28

Člani društva IndiJanez bodo danes pred mariborskimi osnovnimi šolami tehtali šolarje in njihove torbe, da bi tako preverili obremenjenost otrok in ugotovili, če je treba ukrepati. Po uradnih priporočilih namreč teža torbe ne bi smela presegati deset odstotkov otrokove teže.

škrbast otrok

Zakaj imamo najprej mlečne in šele nato stalne zobe?

23.02.2016, 08:07

Ste se kdaj vprašali, zakaj nam najprej zrastejo mlečni in ne kar takoj stalni zobje? In zakaj se pravzaprav imenujejo mlečni zobje? Verjemite, dobro je vedeti odgovore na tovrstna vprašanja, ki si jih v življenju sami nikoli ne zastavimo. Zastavijo vam jih namreč lahko otroci in če se nočete vrteti v začaranem krogu 'zakajev' in 'kakojev', je dobro na dlani imeti logičen odgovor.

Prepir

Otroci morajo sami reševati spore

11.02.2016, 09:54

Spoznati morate, da prepiranje ni nujno zlo, ampak je del učenja o kompromisih in sodelovanju. Pustite otroke, da sami rešujejo krizne situacije.

Starši

Po tem se vas bodo otroci spominjali, ko odrastejo

11.02.2016, 09:52

Otroci se vas ne bodo spominjali po igračkah, ki ste jim jih kupili, temveč po tem, kdaj ste bili ob njih. Presenečeni boste, katere situacije se otrokom najbolj zarežejo v spomin.

Učenje

Vedenjske težave v šoli zahtevajo ukrepanje

28.01.2016, 08:12

Žal se še vedno dogaja, da na otrokove vedenjske težave starše opozorijo učitelji. Znaki le-teh so: nejevoljnost, nemirnost, nesodelovanje pri pouku, izzivanje in nagajanje sošolcem ter razredniku. Kaj storiti, da ne bo prepozno?

Deklica in hrček

Grenko slovo od hišnega ljubljenčka

26.01.2016, 08:10

Izguba hišnega ljubljenčka je zelo težek udarec za vso družino, še posebej za otroke. Najprej večina staršev pomisli, kako zaščititi otroka pred bolečino in trpljenjem, zato se zatečejo k nakupu drugega hišnega ljubljenčka, ignoriranju resnice, lažem … Pravzaprav pa je pomembno, da govorite resnico, da se tudi sami soočite s smrtjo živalce in da ste otrokom v oporo, ko jim je hudo.

Otrok v slingu, kengurujčku

Pozimi ne uporabljajte slinga, kengurujčka ali nahrbtnika!

06.01.2016, 08:12

Še posebej pozimi fizioterapevti odsvetujejo rabo slingov, kengurujčkov in nahrbtnikov, ker lahko otrok v njih utrpi ozebline. Kje pa je dojenček dovolj zaščiten pred mrazom?

Mama

5 življenjskih lekcij: to morate naučiti otroke!

28.12.2015, 08:05

Nekatere življenjske lekcije ste se naučili od staršev, druge ste izkusili sami. Zato je prav, da vsak dan znova ponavljate življenjske lekcije tudi otrokom, dokler se jih ne naučijo. Nekega dne vam bodo hvaležni za to. Spodaj navedenih pet jim bo veliko pomagalo v življenju.

Zobje

Kaj storiti, da ne postane sebičnež?

17.12.2015, 08:13

Kaj storiti, da mali angelček ne postane velik sebičnež, ki terorizira vse v hiši. Ne glede na to, kako se trudite, vzgajajate, govorite.. je recept za uspeh le v zgledu.

Sestri

Zanimiva primerjava med sorojenci

15.12.2015, 10:25

Starejše sestre imajo 40 odstotkov več možnosti, da bodo debelejše od mlajših sorojakinj. Po mnenju strokovnjakov je pri bratih enako: starejši bratje so debelejši od mlajših.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kakšna je po vašem mnenju idealna razlika med sorojencema?

Jagode

Ženska Moški