Iskanje

Malček

Drsanje

Drsanje kot olimpijski šport

20.02.2018, 08:12

Spremljate umetnostno drsanje te dni? So vaše hčerke navdušene nad drsalkami in njihovo koreografijo? Sinovi spremljajo in goreče navijajo za svojo hokejsko ekipo? Potem je skrajni čas, da imate olimpijsko drsanje tudi doma. Kdaj je sploh pravi čas, da začnejo otroci drsati na pravem ledu?

Mama - 2

Česa nikoli ne smete reči otrokom?

12.02.2018, 08:03

V jezi starši marsikaj izgovorijo, tudi tisto, česar zares ne mislijo. Zavedati se morate, da imajo vaše besede ogromno moč in lahko otroka zabolijo v dno duše. Navajamo nekaj ''slavnih'' povedi, ki bi jih morali črtati iz svojega besednega zaklada.

Maska

Nevarna maska za otroke

09.02.2018, 08:20

Distributer Tedi Betriebs je iz prodaje odpoklical masko za noč čarovnic - buča, ki je bila naprodaj od 12. septembra 2017 do 30. januarja 2018. Pri testiranju je bila ugotovljena povečana vsebnost kadmija, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje.

Kričanje

Kaj storiti, ko otrok kriči?

05.02.2018, 08:12

Nekateri malčki kričijo, takrat ko želijo pritegniti starševsko pozornost. To je njihov način izražanja: ''Hej, poglej me.'' Drugi kričijo zato, ker si nekaj želijo, pa tega ne morejo dobiti. Njihovo kričanje pomeni: ''Hočem, da bo po moje: daj mi to takoj zdaj!'' No, obstaja pa tudi možnost, da otrok le eksperimentira s svojim glasom ...

Otrok

Zaradi tega otrok postane narcisoiden

17.01.2018, 08:08

Velik vpliv na to, kako se bo otrok vedel v odrasli dobi, imajo starši. Zakaj postane otrok samovšečnež, narcisoid, poln samega sebe?

Strah

Kaj storiti, ko je otroka strah teme?

15.01.2018, 08:11

Strah pred temo je najpogostejši strah pri otrocih, starih od dve do štiri leta. Kako reagirati na to? Ignorirati, otroka kregati zaradi tega ali poiskati druge rešitve?

Charlotte

Tako je oblečena princeska Charlotte. Mi vemo, kje lahko kupite takšna oblačila!

10.01.2018, 08:16

Dveletna princeska Charlotte je začela obiskovati vrtec Willcocks Nursery School in ob tej priložnosti je kraljevska družina za javnost objavila njeni fotografiji. Deklica je zelo ljubka in marsikatera mamica se je začela spraševati, kje lahko kupi podobna oblačila za svojo hčerko.

Otrok

Kako uspešno nad čustvene in vedenjske težave pri otroku?

09.01.2018, 08:18

Vsi starši želijo svojim otrokom najboljše in tudi stremijo k temu, da jim ponudijo ljubeče okolje za odraščanje. Kljub vsemu pa ima lahko otrok čustvene in vedenjske težave, ki jih je dobro pravočasno prepoznati in ustrezno zdraviti. O zdravljenju čustvenih motenj smo se pogovarjali z Uršo Malešič, univ. dipl. psih., MSc., in Katjo Molek, univ. dipl. psih.

Silvestrovanje

Nepozabno silvestrovanje

29.12.2017, 08:08

Silvestrovanje je čarobno tudi za otroke. Navajamo nekaj namigov, da letošnjega nikoli ne bodo pozabili.

Dojenček

Tako otrok kaže, da vas ima rad!

29.12.2017, 08:05

Trudite se, da otrok odrašča v ljubečem okolju. Kako prepoznate, da vas ima neizmerno rad tudi on sam?

Pograd

Pozor, nevaren pograd!

28.12.2017, 08:08

Objavljen je odpoklic otroškega pograda.

Otrok kriči, joka

Najbolj bran članek leta 2017: Zaustavite izpad trme z enim samim vprašanjem

28.12.2017, 08:07

Včasih otrok nepredvidljivo začne jokati, cepetati z nogami, kričati, včasih ima izpad trme zaradi določene stvari, dejanja ... Takrat se starši počutijo nemočne, želijo hitro reagirati ter vse skupaj pravočasno ustaviti, dokler ne pride še večji 'cunami'. Pogosto to ni tako preprosto, toda obstaja čarobno vprašanje, ki reši vse.

Malček

Vzgoja do tretjega leta je ključna!

20.12.2017, 08:18

Strokovnjaki so ugotovili, da se otrokovi možgani intenzivno razvijajo do tretjega leta, zato je takrat zelo pomembna starševska vloga. Čeprav ste vpeti v temo življenja, službene obveznosti, si vsak dan vzemite čas za otroke, saj boste tako dobro vplivali na njihov razvoj.

Deklica

Najlepše frizure in dodatki za deklice

14.12.2017, 08:13

Dekleta, ki imajo dolge lase, so presrečna, ko jim mamica ali očka naredi prav posebno frizuro. Obroči z rožicami, kamenčki ali okraski, usklajeni z njihovo obleko, so več kot dobrodošli. Zadnja leta pa so moderne tudi lasnice s pentljami, skrite v njihovih kodrčkih ali kitah.

Igrača

Razkrivamo skrite nevarnosti v igračah

14.12.2017, 08:13

Praznični čas je tudi čas obdarovanj, zato v trgovinah bolj pogosto kupujemo tudi igrače. Na trgu jih je na tisoče, vendar na žalost vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekateri vplivi so dolgoročni, lahko celo usodni za njegovo življenje. Pripravili smo nekaj nasvetov, na kaj je treba paziti pri nakupu igrač.

Mercator zabava - 1

Tako je znano podjetje poskrbelo za zaposlene in njihove otroke

13.12.2017, 15:33

Končno je prišel težko pričakovani veseli december in z njim povezana tako zabava kot hrepenenje. Zasvetile so se številne lučke, zableščali številni okraski, v srcih najmlajših pa so zagorele tihe želje. Dobri možje s svojimi pravljičnimi pomočniki so že na poti, da jih izpolnijo.

Pametna ura za otroke

Po pametnih igračah prepovedali še otroške pametne ure

27.11.2017, 08:15

Najprej črni petek, nato spletni ponedeljek, pa Miklavž, Božiček in dedek Mraz: začelo se je obdobje divjega nakupovanja bolj ali manj domiselnih daril, ki ga pogosto vodijo neracionalne odločitve, povezane z visokimi popusti in bleščečimi predstavitvami. Potem ko smo že lani odsvetovali nakup povezanih igrač zaradi možnosti prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki, se temu opozorilu letos pridružujejo še otroške pametne ure.

Lego My Town

To je ključno za razvoj otroka!

23.11.2017, 09:39

Že Einstein je dejal: ''Domišljija je pomembnejša od znanja,'' saj odpira vrata številnim zmožnostim. Če otrok razmišlja izven omejitev, skozi ustvarjalnost, iznajdljivost in igro, veliko pripomore k svojemu razvoju. Tako spoznava svet okrog sebe, dotika se različnih materialov, se izraža verbalno in neverbalno, hkrati pa načrtuje, gradi, reagira, preizkuša različne vloge … Starši, spodbujajte svobodno igro in opazujte, kako vaš dojenček postaja pravi samostojni malček, otrok, najstnik, odrasla oseba s številnimi talenti.

Otrok kriči, joka

Zaustavite izpad trme z enim samim vprašanjem

22.11.2017, 07:36

Včasih otrok nepredvidljivo začne jokati, cepetati z nogami, kričati, včasih ima izpad trme zaradi določene stvari, dejanja ... Takrat se starši počutijo nemočni, želijo hitro reagirati ter vse skupaj pravočasno ustaviti, dokler ne pride še večji 'cunami'. Pogosto to ni tako preprosto, toda obstaja čarobno vprašanje, ki reši vse.

Pravljica

Zakaj je dobro brati otrokom?

22.11.2017, 07:35

Če želite, da vaš otrok vzljubi knjige, mu začnite brati, še preden shodi. Branje otrokom je ena izmed aktivnosti, ki se prenaša iz roda v rod, in v njej prav vsi uživajo.

Deklica

Poglejte najlepšo praznično kombinacijo oblačil za najmlajše!

17.11.2017, 08:11

Veseli december, začinjen s prazničnostjo, bo kmalu potrkal na vrata. Če želite, da bodo vaši otroci tudi svečano oblečeni na vseh družinskih in prijateljskih zabavah, je skrajni čas, da se lotite nakupov. Zbrali smo prekrasno kombinacijo oblačil tako za deklice kot za dečke. Rdeča nit je seveda rdeča barva.

Oblačila

Teh oblačil otroci ne smejo nositi!

16.11.2017, 08:16

Na določenih otroških oblačilih so ugotovili, da so na njih predolge vrvice. Če imate to oblačilo doma, ga lahko vrnete v trgovino in dobili boste denar nazaj.

Obleka za deklico

Našli smo najlepše obleke za deklice!

07.11.2017, 08:09

So deklice že od nekdaj oboževale rožnato barvo? No, zgodovina pravi drugače ... In čeprav mogoče rožnate obleke niso najbolj praktična izbira za otroka, jih imajo deklice najraje. Nosijo jih v kombinaciji s pajkicami, žabicami ali celo hlačami in se počutijo kot princeske.

Mama in otrok

Ko otroku rečeš: ''Ne!'', on dejansko razume ...

06.11.2017, 08:31

Ko otroku rečete: ''Ne!'', te besede po navadi najmlajši otroci ne razumejo takoj. Vi jo ponavljate znova in znova, oni pa si jo tolmačijo kot ...

Otrok

'Moj otrok vleče za lase. Kaj lahko storim?'

23.10.2017, 08:16

To, da otrok vleče za lase, je enako kot brcanje, udarjanje – izraža samega sebe in poskuša prevzeti kontrolo nad vsem. Obstajajo številni vzroki za takšno vedenje, najpreprostejši pa je ta: odkril je, kako dobiti pozornost in želi si je še več.

Čivava in otrok

Je majhen pes lahko v družini z mlajšim otrokom?

20.10.2017, 08:21

Mnogi se sprašujejo, ali je majhen pes, kot je čivava, resnično varen v bližini mlajšega otroka in obratno.

Otrok

Čustvene in vedenjske težave otrok vedno bolj zgodaj

20.10.2017, 08:19

Na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor, ki letos obeležuje 65-letnico delovanja, opažajo večjo in zgodnejšo pojavnost težav na čustvenem in vedenjskem področju. Te se pojavljajo že ob vstopu v šolo, zato želijo z letošnjim posvetom med drugim opozoriti na ključno vlogo vzgojiteljev pri zaznavanju teh težav.

Starši in otrok

Opozorite otroke na njihovo vedenje

19.10.2017, 08:11

Majhni otroci ne vedo, zakaj so nogavico vrgli v straniščno školjko ali zakaj so strgali vašo revijo, ki je še niste prebrali. Opozoriti jih morate na njihovo vedenje in poudariti, da se to ne počne. Vzrok njihovega dejanja je pravzaprav povsem jasen – radovednost.

Mama in otrok

Kaj storiti, ko vas otrok tepe?

10.10.2017, 08:14

Otroci so včasih težko kos svojim čustvom. Ko so nezadovoljni, ko ni po njihovo, se lahko hitro zgodi, da začnejo tepsti tistega, ki je v njihovi bližini. Pogosto je to oseba, ki jim postavlja pravila, omejitve, ali pa tudi sorojenec, sovrstnik. Kaj storiti v takšnih situacijah?

Samozavesten otrok

Polepšajmo prihodnost otrok

03.10.2017, 08:07

V hišo zavetja Palčica sprejmejo otroke, stare do šest let, pri katerih Center za socialno delo spozna, da ga morajo zaščititi in umakniti na varno. Tu je otrok v toplem zavetju tri tedne, potem pa ga sprejme rejniška družina ali pa se vrne domov, če se razmere izboljšajo.

Igranje

'Otroke moramo voditi, a jih hkrati poslušati.'

02.10.2017, 10:09

Teden otroka, ki se bo pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije začel danes, bo pod skupno temo Povabimo Sonce v šolo izpostavil pomen bolj ustvarjalnega učenja in razmišljanja. Otroci povedo veliko dobrega o šoli, imajo pa tudi predloge, kako jo še izboljšati, pravi predsednica ZPMS Darja Groznik.

Meritve zemlje

Na kakšni zemlji se igrajo naši otroci? Kaj pomenijo presežene vrednosti v Tivoliju, Celju, na Jesenicah in Trbovljah?

29.09.2017, 08:47

Ekipa 24UR Inšpektor je s pomočjo strokovnjakov analizirala zemljo, na kateri se igrajo otroci v Trbovljah, na Jesenicah, v ljubljanskem Tivoliju, Celju in Velenju. Mestih, obremenjenih s prometom ali z industrijo. Večina odvzete zemlje je neonesnažene oz. je onesnažena pod mejnimi vrednostmi. Je pa analiza odkrila tudi štiri koncentracije, ki presegajo opozorilne vrednosti.

Bratec in sestrica

Kako preprečiti ljubosumje in nagajanje?

29.09.2017, 07:13

V družino se lahko zelo hitro prikrade ljubosumje, prepiranje, nagajanje … če starejšega otroka odrivate stran, ko dobite novega družinskega člana. Vključite ga v skrb za dojenčka in tako bo imel mlajšo sestrico ali bratca neizmerno rad ter bo ponosen nase, da je pripomogel k njegovemu dobremu počutju.

Vreme

Kakšni so dejansko gumijasti škornji naših otrok?!

20.09.2017, 08:12

V otroštvu ni lepšega kot čofotanje po lužah po poletni nevihti ali v jesenskem dežju med sprehodom s pelerino. Ni ga otroka, ki ne bi kdaj `razveselil´ svojih staršev z inovativnimi prijemi pri raziskovanju mokrote, a mokrih nog si ne želi prav nihče. Na tokratnem testu otroških škorenjčkov smo potrošniške organizacije preverile, ali škorenjčki res držijo vodo, predvsem pa, kako hitro se obrabijo.

Najstnice igrajo košarko

Zakaj je dobro, da otroci zgodaj začnejo trenirati košarko?

19.09.2017, 08:00

Čas je, da si otrok izbere interesno dejavnost, ki jo bo obiskoval v novem šolskem letu. Košarka je recimo šport, ki je primeren tako za fante in dekleta, otrokom pa prinaša veliko prednosti.

Mama

10 napak, ki jih starši počnejo pri vzgoji

18.09.2017, 08:36

Preverite, ali počnete katero izmed spodaj naštetih napak.

Žoga

Igre z žogo v stanovanju

18.09.2017, 08:35

Pediatri priporočajo, da se otroci žogajo že od malih nog, ker je to dobro tako za psihološko kot fizično zdravje. In če zunaj dežuje, se definitivno lahko igrate z žogo tudi doma, izberite le tisto mehkejšo.

Deklica v dežju

Dež zahteva primerno obutev tudi za otroke

11.09.2017, 08:13

Dež zahteva primerno obutev tudi za najmlajše. Nepremočljivi gumijasti škornji so odlična rešitev za skakanje po lužah. Toda, ali so primerni za malčke, ki so šele začeli delati prve korake, narejeni so namreč zelo široko in zaradi tega v njih stopalo nima pravega oprijema?

Neznanec

Naučite otroke, kdaj ne smejo in kdaj smejo govoriti z neznanci

08.09.2017, 08:10

Zlato pravilo, ki ga starši izrečejo večkrat dnevno, tedensko, mesečno, letno različno starim otrokom, je: ''Ne pogovarjaj se z neznanci.'' Toda vedeti morate, da včasih otrok mora govoriti s tujcem. Kdaj bo to storil in kdaj nikakor ne sme, je dobro, da ga podučite.

Bolan otrok

Kako se izogniti boleznim ob vstopu v vrtec?

04.09.2017, 08:12

Vaš otrok do enega leta sploh ni bil bolan, saj ni bil v stiku z virusi in bakterijami. Ko je začel obiskovati vrtec, pa so na vaša vrata kar naenkrat potrkale različne bolezni, kar je povsem normalno. Poskušajte jih odgnati z dodatnim vnosom vitaminov, veliko gibanja in tudi ljubeznijo.

vzgojiteljica

Kako poteka uvajanje v vrtec?

04.09.2017, 08:11

Za otroke, ki gredo prvič v vrtec ali šolo, je novo okolje precejšnja sprememba, zato vrtci takšnim otrokom omogočajo postopno privajanje. Pristopi in čas trajanja so od vrtca do vrtca različni, vsem pa je skupna želja, da bi se otrok čim prej in brez večjega stresa navadil na novo okolje, vzgojiteljice in sovrstnike.

Vrtec

10 nasvetov za uvajanje v vrtec brez stresa tako za otroka kot tudi mamo

31.08.2017, 08:09

Jeseni se v družini zgodi še ena velika prelomnica: mama gre v službo, otrok pa prvič v vrtec. Da bo uvajanje v vrtec, spoznavanje novih prijateljev, vzgojiteljic zanj in za mamo, ki je z njim preživela porodniško obdobje, čim manj stresno, smo zbrali 10 ključnih nasvetov.

Vrtec

Gre vaš otrok 1. septembra v vrtec? To morate vedeti!

30.08.2017, 08:05

Seveda se bo imel vaš otrok v vrtcu super, medtem ko boste vi v službi. Da slovo za nekaj ur ne bo preveč stresno tako zanj kot tudi za vas, smo zbrali nekaj koristnih nasvetov.

Žoga

Ni vsaka žoga primerna za otroka

24.08.2017, 08:15

Čeprav marsikdo povezuje žogo s fantki, je dobro, da veste, da ima igranje z njo velike prednosti za razvoj. Ne glede na spol, lovljenje, brcanje, podajanje, metanje ... žoge izboljša motorične sposobnosti, koordinacijo oči-roke. Pomembno je, da se otrok ne igra s preveliko.

mama in hči na tehtnici

Prehranjevalne težave odvisne od spola?

21.08.2017, 08:08

Pri dečkih in deklicah se prehranjevalne težave pojavijo iz različnih razlogov, zato bi jih morali preprečevati različno, glede na spol.

Fidget spinner

Ne kupujte nevarnih fidget spinnerjev!

10.08.2017, 08:21

V Veliki Britaniji so iz prodaje umaknili številne fidget spinnerje, in sicer zaradi baterije, ki se nahaja v nekaterih modelih. Če jih otrok pogoltne, lahko pride do zadušitve in notranjih krvavitev.

Vrtec

Več oddelkov ljubljanskih vrtcev zaprtih

02.08.2017, 08:12

V času, ko v šolah ni pouka, na počitnice odide tudi veliko vrtčevskih otrok, za katere starši koristijo možnost rezervacije. V Ljubljani to možnost koristijo starši okoli tretjine otrok, iz posameznih vrtcev poročajo tudi o 50- in 70-odstotnem deležu rezervacij. Vrtci ta čas nekaj svojih enot tudi zaprejo in otroke iz različnih oddelkov združijo.

Otrok v bazenčku

V poletni vročini v naših vrtcih

01.08.2017, 08:13

V poletnem času v vrtcih zaradi vročine nekoliko priredijo program. Veliko dejavnosti se odvija na prostem, vključujejo veliko iger z vodo ali umirjenih dejavnosti in iger v senci, v času najhujše vročine pa se z otroki umaknejo v ohlajene notranje prostore. Otrokom tudi pogosteje ponujajo pijačo, so pojasnili v več ljubljanskih vrtcih.

komar

Nevarni piki žuželk

13.07.2017, 10:08

Poletje je čas, ko so otroci veliko v naravi. Zato se lahko hitro zgodi, da otroka piči katera od žuželk. Lahko gre za nedolžen pik, lahko pa je ta smrtno nevaren. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako pri tem ukrepati ter kako se jim izogniti.

Vezalke

Pusti, sam bom!

13.07.2017, 10:06

Starši se zavedamo, da so naši otroci edinstvena človeška bitja s svojim temperamentom, čustvi, okusom in željami in ne del nas. Vseeno nam je hudo, ko se otrok znajde v težavah; sploh mamice rade marsikaj naredimo namesto svojih otrok. To pa ni vedno najbolje.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Koliko članov šteje vaša družina?

Družina

Ženska Moški