Iskanje

Malček

Otrok

Razvoj malčka: pet let

20.02.2019, 19:52

Petletnik zna kontrolirati svoja čustva, manj bo izpadov besa in jeze. V tem obdobju ne bo toliko prepirov, vedel bo, da kršenje pravil prinese posledice.

Samozavesten otrok

Razvoj malčka: štiri leta

20.02.2019, 19:45

Vaš otrok je dopolnil štiri leta in sedaj boste pogosto slišali povedi: ''Sam bom. Sam znam.'' Postal bo samostojnejši, vendar bo pri določenih opravilih še vedno potreboval vaš nadzor, recimo pri umivanju zob.

Banjanje

Je vaš otrok ribica? Svet vidi drugače kot ostali

20.02.2019, 08:21

Februarja in marca se rojevajo male horoskopske ribe. Preverite, kakšni so otroci, ki so rojeni v tem znamenju!

Deček in humanitarka

Bil je na robu smrti. Poglejte ga danes!

04.02.2019, 08:51

Pred tremi leti bi na ulici zagotovo dočakal smrt. A rešila ga je danska prostovoljka, ki mu danes sporoča: "Ti si zmagovalec. Močan si in vem, da boš osvojil svet!"

Otroci in kletvice

To storite, ko otrok reče grdo besedo

01.02.2019, 11:50

"Vsaka druga beseda mojega skoraj petletnika je neprimerna. Ne bom omenjala, kaj govori, ampak mi resnično ni všeč. Sicer mu vedno znova povem, da to ni v redu, ampak se ga nikakor ne prime. Upam, da bo kmalu minilo," priznava mamica treh.

Ella

Sploh noče pogledati bratca. Video!

25.01.2019, 11:00

Mala Ella ni bila preveč navdušena, ko je spoznala svojega bratca Colemana. Blazno smešno je, ko ga čisto ignorira in trmasto strmi naprej, ne da bi ga sploh pogledala. Poglejte si zabavni video!

Roman

Kako srčkan kuharček! Čisto 'sam' je naredil lazanjo

24.01.2019, 13:26

Topi se nam srce. Ob gledanju malega kuharskega mojstra Romana se bo zagotovo tudi vam.

Na ledu

Petletnici pri –45 pobegnili iz vrtca

24.01.2019, 09:11

V Sibiriji sta petletni deklici pri 45 stopinjah pod ničlo neopaženo pobegnili iz vrtca, ker sta želeli oditi domov in presenetiti starše. Deklici so našli, ena je dobila ozebline, druga je bila podhlajena.

baby shark

Viralni Baby Shark postal svetovni fenomen

15.01.2019, 11:00

Otroška pesmica Baby Shark se je povzpela med 25 najbolj gledanih videov v zgodovini YouTuba z več kot dve milijardi ogledov. Uvrstila se je celo na Billboardovo vročo lestvico top 100, kar je izredno redko za otroško pesem. Gre za nov viralni fenomen po Gagnam Style, tokrat predvsem za otroke in njihove starše, čeprav je otroški hit osvojil oziroma zasvojil očitno tudi vse ostale.

otrok ki bere

Otroci z učnimi težavami

14.01.2019, 12:43

Ob vstopu v šolo se vse več otrok srečuje z učnimi težavami. Le - te običajno niso prirojene, težko pa je tudi reči, da so pridobljene v okolju. Za nekatere se ve da so deloma dedne, nekatere pa nastanejo že v času nosečnosti zaradi različnih poškodb.

Otrok in duda

Kako otroka odvaditi od dude?

11.01.2019, 08:47

"Jaz svojega ne bom navadila na dudo," je odločna marsikatera mamica. A ko se otrok rodi, spozna, da je duda še kako priročno sredstvo za umiritev. Zakaj je tako pomembna, na kaj je treba biti pozoren pri uporabi in kako otroka odvaditi, si preberite v spodnjih nasvetih.

Babica in vnuki

Na pomoč, babica jih razvaja s sladkarijami!

08.01.2019, 09:08

"Ne morem jim dopovedati, da imamo pri hrani svoja pravila," se pritožujejo mamice, ko beseda nanese na stare starše. Verjetno jih je bolj malo takšnih, ki svojih vnučkov ne bi razvajali s sladkimi dobrotami, ko jih obiščejo. Babice in dedki že od nekdaj veljajo za nekakšen sinonim za vse, kar doma ni dovoljeno. S tem seveda ni nič narobe, če gre za majhne in občasne pregrehe, ki ne škodujejo nikomur. Je pa v nekaterih primerih vseeno treba ohraniti določene meje in jih spoštovati.

Strah pred temo

Mojega otroka je strah teme!

07.01.2019, 09:02

Je tudi vašega otroka strah temne pošasti, ki se v sobo prikrade ponoči? V določenem obdobju je strah pred temo zelo pogost, razlogi pa se velikokrat skrivajo v otroški domišljiji, risankah ali neprimernih vzgojnih ukrepih.

Avtosedež

Tako mora biti pozimi oblečen otrok v avtu

04.01.2019, 10:07

Nasveti AMZS za vožnjo v mrzlih dneh: kako otrok ne sme biti oblečen v avtosedežu in koliko mora biti temperatura v avtu.

Pravljice

Zato morate otroku brati pravljice

03.01.2019, 09:03

Le kdo ne pozna čudovitega večernega rituala branja pravljic pred otrokovim spanjem? So zelo učinkovito in pozitivno vzgojno sredstvo, saj skozi njihovo vsebino otrok spoznava sebe in svet, ki ga obdaja. Poleg tega pa branje za lahko noč poglablja in utrjuje vez med otrokom in staršem.

Amir Abdaković

Dobrotnik Amir: Peljimo otroke spet na morje!

31.12.2018, 11:32

Dobrotnik Amir Abdaković, preprost voznik mestnega avtobusa, je nase opozoril s srčno potezo, ko je na morje odpeljal več kot 300 otrok. Že takrat je povedal, da ne bo nikoli odnehal, ker je preveč žalostnih zgodb, ki si zaslužijo srečen konec. Dobroto je spremenil v poslanstvo, s katerim nadaljuje. "Boli me srce, ker si veliko otrok v Sloveniji ne more privoščiti izleta na morje niti za en dan …" Tokrat z ekipo za njih organizirajo dobrodelni koncert in upa, da se boste tudi vi pridružili novi akciji "Otroški nasmeh – peljimo otroke na morje 2019".

Deček

Fantek poklical policiste, ker je dobil napačna darila

28.12.2018, 12:24

Tudi to se zgodi: deček je zaradi "napačnih" daril pod smrečico poklical policijo.

Otrok in žival

'Mami, jaz bi imel psa.' Kaj pa zdaj?

27.12.2018, 12:53

Verjetno ni otroka, ki si v določenem obdobju ne bi zaželel hišnega ljubljenčka. To so lahko manjše živali: hrček, morski prašiček, papiga, ali pa večje, kot sta denimo mucek in pes. Mnogo staršev se ob izjavi: "Mami, jaz bi imel/a psa," znajde pred težo dilemo, ali otroku popustiti in ga osrečiti ali še nekaj časa počakati.

Matthew pri Božičku

Ko je Božiček izvedel, kaj je z njim, je storil ...

17.12.2018, 09:01

Mamica slepega in avtističnega dečka ni mogla verjeti, kaj je storil Božiček, ko mu je povedala za Matthewa.

Božiček

Kdaj in kako otroku razkriti resnico o dedku Mrazu?

14.12.2018, 11:18

Gozdni palčki, zobne vile in dobri možje, ki nas obiščejo v decembru, so liki, ki imajo nedvomno pozitiven vpliv na razvoj otroka. Ne le, da spodbujajo razvoj domišljije, otrok se s pravljičnimi bitji poistoveti, zato se ob njih uči verjeti v dobre stvari - prijateljstvo, ljubezen, medsebojno naklonjenost in pomoč, tudi čudeže. V tem mesecu so v številnih družinah aktualni 3 možje - Miklavž, Božiček in dedek Mraz, ki jih otroci tako nestrpno čakajo. Dobri možje pa marsikaterega starša spodbudijo tudi k razmišljanju, kdaj otroku sploh razkriti resnico o njihovem obstoju.

Deček na gugalnici

Lajšanje motnje ADHD

10.12.2018, 11:22

Hiperaktivnost oziroma motnjo ADHD naša družba sprejema kot motečo; v drugi kulturi bi bil lahko tak posameznik izjemen. Za lajšanje motnje pedopsihiatri pogosto predpisujejo psihostimulanse, ki pa so za mnoge sporni.

Zabava na snegu

Zato je v Sloveniji toliko vrhunskih športnikov

04.12.2018, 10:02

Podoben sistem spremljanja gibalnih aktivnosti kot Slovenija ima po mnenju profesorja Gregorja Juraka le še Južna Koreja. A so podatki tam tajni, saj je sistem namenjen vojaškim potrebam.

vrtec miskulin

Slovenski malčki so posvojili plišaste kužke

28.11.2018, 12:37

V ljubljanskem vrtcu Miškolin so se spomnili zapuščenih živali in zanje zbirali odeje, hrano in številne druge pripomočke, ki so jih podarili zavodu Naš kuža. "Želeli smo že v najzgodnejšem obdobju razvijati vrednote, kot so sočutje, prijateljstvo, zaupanje. In smo napisali zgodbico, po kateri smo potem razvijali ostale dejavnosti," razloži Jožica Kokalj, vzgojiteljica, ki že več kot 30 let dela s predšolskimi otroki.

Malica

Tega slovenski otroci ne marajo

27.11.2018, 09:34

V šolskih in vrtčevskih obrokih je dovolj sadja in zelenjave, a premalo rib in belega mesa. Preveč je pekovskih in slaščičarskih izdelkov. Preverite, katero hrano najpogosteje zavračajo slovenski otroci.

Dvojezična vzgoja otroka

Oče po angleško, mama po slovensko. Hčerka pa zna oboje!

22.11.2018, 13:21

Če je bila dvojezična vzgoja otroka še pred leti nekaj zelo eksotičnega, je danes nekaj precej običajnega. Ne samo zaradi staršev, ki si želijo, da bi njihov otrok poleg materinega osvojil tudi tuje jezike, ampak tudi zaradi praktičnih razlogov. Vse več je namreč zakoncev, ki prihajajo iz različnih jezikovnih okolij, zato je nekaj povsem samoumevnega, da se z otrokom pogovarjata v obeh jezikih. Izkušnjo nam je zaupala tudi 34-letna mamica Tajda, ki ima hčerko z možem iz Južnoafriške republike. Dužina živi v Bruslju.

Obvestilo v vrtcu

Pomagajmo zapuščenim živalim!

14.11.2018, 06:26

V ljubljanskem vrtcu Miškolin so se odločili za plemenito akcijo. Otroci skupaj z vzgojiteljicami in starši zbirajo hrano, pripomočke ... za zapuščene živali. Pokažite tudi vi ljubezen do živali in sodelujte.

Hoja

Gledate na otroka kot na svoj projekt?

07.11.2018, 08:22

Ste prepričani, da na otroka ne gledate kot še na en svoj projekt? "Danes so ljudje navajeni načrtovati svoje izobraževanje, svojo kariero, smotrno preživljanje prostega časa ... Tako se zgodi, da skrbno načrtujejo tudi otroka in vse, kar je povezano z njim," pove psihologinja Tamara Kancilija Kosmač. A kaj hitro lahko tako otrok postane le še en projekt, ki ga je treba uspešno izpeljati in se z njim drugim tudi dokazati.

Obdarovanje

Veliko obdarovanje otrok

05.11.2018, 08:10

Če otroku ne morete kupiti darila za božič, se javite.

Šolar

Na katerem mestu je med državami Slovenija glede izobraževanja?

30.10.2018, 10:12

Slovenija se je glede na raziskavo o enakosti v izobraževanju otrok v 41 gospodarsko najrazvitejših državah sveta, ki jo je opravil Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef), uvrstila na deseto mesto. Poročilo ugotavlja, da je zagotavljanje enakosti v izobraževanju v veliki meri odvisno predvsem od izobraževalnih politik države.

Alkoholizem

Otroci alkoholikov so ...

30.10.2018, 08:07

Nepredvidljivost, nekonsistentnost, nezanesljivost in kaos so le nekatere od značilnosti družine, v kateri je prisoten alkoholizem. Čustvene potrebe otroka, ki odrašča ob zasvojenem staršu, so zanemarjene, kar vodi v številne čustvene in vedenjske težave, ki jih lahko spremljajo skozi celo življenje.

Zalovanje otroka

Kako otroku olajšati žalovanje

29.10.2018, 08:02

Pri izgubi ljubljene osebe se življenje obrne na glavo. Družina se spoprime z najtežjimi čustvi, pojavita se neizmerna žalost in bolečina. A velikokrat ob tragičnem dogodku pozabimo na otroke, ki nehote ostanejo prezrti. Po eni strani instinktivno vedo, da je nekaj narobe, po drugi strani pa si še ne znajo razložiti zmede, ki nastane okoli njih. Pomembno je, da ob takšnih dogodkih otroka, seveda njegovim letom primerno, prav tako vključite v sam proces žalovanja oziroma soočanja z izgubo bližnjega.

Otrok

Kaj je selektivni mutizem?

25.10.2018, 08:12

Selektivni mutizem je redka in kompleksna anksiozna motnja, kjer otroci zaradi hudih občutkov tesnobe ne zmorejo verbalne komunikacije v specifičnih socialnih okoliščinah.

Malček govori

Kako naučiti otroka, da pravilno izgovarja glas r?

23.10.2018, 08:04

V oddaji Slovenija ima talent smo spoznali raperja Ževžo, ki verjame, da je v življenju mogoče vse doseči. Izhaja iz lastne izkušnje, ki ga je obogatila. Imel je težave pri izgovarjavi glasu r, vendar se ni vdal ... Kako pa lahko vi pomagate svojemu otroku, če ima težave z izgovarjavo določenih glasov?

Ronja

Ples in plezanje na svili: vadba, ki je primerna tudi za otroke

22.10.2018, 08:40

V nedeljski oddaji Slovenija ima talent smo opazovali malo Ronjo, kako pleše na svili. Za to je dobila zlati gumb. Ker gre za nam neznano vadbo, a izjemno fascinantno, smo vprašanja naslovili na njeno mamo Uršo Štrukelj, kreativko, ki preizkuša gibalne sposobnosti najmlajših skozi zračno gibanje.

Prestrašeni otrok

Kdaj je lahko otrok sam doma?

18.10.2018, 08:10

Starši morajo sami presoditi, ali je njihov otrok dovolj zrel in samostojen, da sam hodi iz šole domov, prečka cesto in čuva mlajšega brata ali sestro. O vseh nevarnostih se morajo najprej pogovoriti in ga naučiti, kako naj ravna ob požaru ali potresu.

Marjetka Vovk

Marjetka Vovk: To je prvi znak, da ima dober posluh

17.10.2018, 08:25

Z oddajo Slovenija ima talent smo imeli priložnost spoznati številne zelo mlade, a izjemno nadarjene pevce, ki so nas s svojim glasom osupnili. Zanimalo nas je, kako starši sploh prepoznamo, da je otrok resnično nadarjen za glasbo, in kako lahko ta njegov talent razvijamo, nadgrajujemo. Marjetka Vovk, pevka, učiteljica petja in zvezdniška žirantka v oddaji Slovenija ima talent, nas je popeljala po učni poti mladih glasbenikov.

Sorojenca

Kar tretjina mam ima premajhno starostno razliko med sorojenci

11.10.2018, 08:17

Se odločate za drugega otroka? Strokovnjaki so analizirali, kako manjša, srednja ali večja starostna razlika med otrokoma vpliva na mamo, druge otroke in vso družino na splošno.

Froc

Dolenjci so ponosni na svetovno znan otroški stol

10.10.2018, 09:46

Večstoletno tradicijo dolenjske suhe robe je obudil 33-letni Matej Košir. To je storil tako, da je naše otroke razveselil s prav posebnim stolom, ki raste skupaj z otrokom.

Moje telo je samo moje

'Moje telo je samo moje!'

10.10.2018, 08:17

Pomagajte otroku, da se zaščiti in da do spolne zlorabe sploh ne pride.

Otrok

Ustanovili bodo Hišo za otroke, ki so bili zlorabljeni

09.10.2018, 10:17

V Ljubljani bodo danes pripravili slovesnost ob skupinskem podpisu Zaveze o podpori in sodelovanju pri implementaciji Hiše za otroke v Sloveniji. Podpisniki bodo s tem naredili prvi korak za ustanovitev tega zatočišča za otroke, ki so žrtve spolne zlorabe, nasilja v družini, surovega ravnanja in ostalih kaznivih dejanj, v Sloveniji.

žalosten otrok

To je čustveno nasilje staršev nad otroki

08.10.2018, 08:17

Odrgnine in rane, ki so posledica fizičnih poškodb, z lahkoto opazimo. A tiste, ki nastanejo zaradi čustvenega nasilja staršev so včasih skorajda nevidne, imajo pa izjemno kvarne posledice na otrokov psihofizični razvoj in odraslost. Katera vedenja spadajo pod čustveno nasilje in kako ga prepoznati, si preberite v spodnjih vrsticah.

Otrok

'Mojega otroka so psihično in fizično zlorabili. Kako mu lahko pomagam?'

04.10.2018, 14:31

Slovenijo je pretreslo surovo ravnanje z otroki, katero naj bi se odvijalo v zasebnem zavodu za varstvo otrok. Starši ne morejo verjeti, da se kaj takšnega lahko zgodi pri nas. Mi pa smo se vprašali, kakšne posledice lahko takšna zloraba prinese otrokom? Kako jim lahko pomagajo starši? Kako naj oni sami ostanejo dovolj močni v takšni situaciji?

Vrtčevsko igrišče

Različni načini varstva za predšolske otroke pri nas

04.10.2018, 13:58

Predšolsko vzgojo v Sloveniji po določbah zakona o financiranju in organizaciji vzgoje in izobraževanja opravljajo vrtci in zasebniki, vzgoja pa se lahko opravlja tudi na domu. Pogoji za opravljanje varstva oziroma vzgojno-izobraževalne dejavnosti se glede na različne oblike razlikujejo, nadzor nad vsemi pa vodi inšpektorat za šolstvo.

Učenje angleščine

Kdaj je čas, da se otrok začne učiti tujih jezikov?

04.10.2018, 08:08

Otrok je sposoben veliko več, kot si sploh upamo predstavljati, in to že v svojem najbolj zgodnjem obdobju. Od rojstva pa vse tja do 6. ali 7. leta ima sposobnost, ki ji rečemo 'okno v možganih'. To pomeni, da se uči hitro in z lahkoto ... tudi tujih jezikov. "To je velik potencial, ki ga lahko izkoristimo ali pustimo v mirovanju," pripoveduje profesorica angleščine Nina Žerjal in ob tem še pove: "Začeti je treba čim prej."

Šolarka

Poskrbite, da bo otrok viden

04.10.2018, 08:07

Otroka želimo zaščititi po svojih najboljših močeh, zato ne smemo pozabiti na prometno vzgojo in varnost. Naši otroci so vsakodnevno vključeni v prometno dogajanje in potrebujejo našo pomoč. Do sedmega leta še ne zmorejo niti ne smejo samostojno sodelovati v prometu. Kadar se z otrokom odpravimo na potep, uporabljajmo površine, ki so namenjene pešcem. Vodimo ga po notranji strani pločnika (stran od ceste). Močno ga moramo držati za roko, ker se nam lahko hitro izmuzne, ko ga kaj premami, na primer slaščičarna na drugi strani ceste. Takrat pozabi na vse nevarnosti, ki vozijo mimo.

Vrtčevsko igrišče

Otroci se morajo igrati s sovrstniki

01.10.2018, 10:03

Pričenja se Teden otroka, ki ga bo Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) že tradicionalno obeležila z različnimi prostočasnimi in razvedrilnimi programi za otroke v vseh večjih krajih po državi. Letos bo v ospredju kakovostno preživljanje prostega časa, ki ga imajo otroci vse manj, ugotavljajo na ZPMS.

Jok

Otrok joka. Kaj lahko storimo?

30.09.2018, 07:52

Vsi starši radi vidijo, da je njihov otrok srečen in vedno nasmejan, toda včasih pride tudi do situacije, ko morajo pustiti žalosti, da pride na plan. Nič ni narobe, če jokajo, tudi fantje. Kako jih lahko naučimo, da se soočijo z žalostnimi občutji, nam pojasnjuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Sramežljiv otrok

To so znaki, da je otrok v stiski in vas potrebuje

30.09.2018, 07:52

Nekatere otroke je pogosto sram, druge malo manj. Od kod izvira to čustvo in kdaj morajo starši nanj reagirati? Česa nikakor v takšni situaciji ne smemo reči, nam pojasnjuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Ljubosumje

Kako preprečiti ali omiliti ljubosumje med sorojencema?

30.09.2018, 07:51

Starši se pogosto sprašujejo, če opazijo med sorojencema ljubosumne občutke, ali oni sami počnejo nekaj narobe pri vzgoji. Razmišljajo, ali se čutijo mogoče prikrajšano za njihovo ljubezen. Kaj pravzaprav lahko storijo, da preprečijo ali omilijo ljubosumne izpade? Odgovor nam je pomagala poiskati zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Prestrašen otrok

'Mojega otroka je strah. Kaj naj storim?'

30.09.2018, 07:51

Nekateri otroci se bojijo neznancev, drugi teme, sosedovega psa, grmenja ... V določenem obdobju postanejo še bolj nezaupljivi in takrat jih morajo starši razumeti ter jih pomiriti. Kako lahko skupaj z vami premagajo strah, pa nam razloži zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz. Prav tako poudari, da starši ne smejo prenašati strahov na otroke, ker jih le-ti vsrkajo vase kot spužve.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kaj bo vaš šolar počel med počitnicami?


Ženska Moški