Iskanje

Malček

Sorojenca

Kar tretjina mam ima premajhno starostno razliko med sorojenci

11.10.2018, 08:17

Se odločate za drugega otroka? Strokovnjaki so analizirali, kako manjša, srednja ali večja starostna razlika med otrokoma vpliva na mamo, druge otroke in vso družino na splošno.

Froc

Dolenjci so ponosni na svetovno znan otroški stol

10.10.2018, 09:46

Večstoletno tradicijo dolenjske suhe robe je obudil 33-letni Matej Košir. To je storil tako, da je naše otroke razveselil s prav posebnim stolom, ki raste skupaj z otrokom.

Moje telo je samo moje

'Moje telo je samo moje!'

10.10.2018, 08:17

Pomagajte otroku, da se zaščiti in da do spolne zlorabe sploh ne pride.

Otrok

Ustanovili bodo Hišo za otroke, ki so bili zlorabljeni

09.10.2018, 10:17

V Ljubljani bodo danes pripravili slovesnost ob skupinskem podpisu Zaveze o podpori in sodelovanju pri implementaciji Hiše za otroke v Sloveniji. Podpisniki bodo s tem naredili prvi korak za ustanovitev tega zatočišča za otroke, ki so žrtve spolne zlorabe, nasilja v družini, surovega ravnanja in ostalih kaznivih dejanj, v Sloveniji.

žalosten otrok

To je čustveno nasilje staršev nad otroki

08.10.2018, 08:17

Odrgnine in rane, ki so posledica fizičnih poškodb, z lahkoto opazimo. A tiste, ki nastanejo zaradi čustvenega nasilja staršev so včasih skorajda nevidne, imajo pa izjemno kvarne posledice na otrokov psihofizični razvoj in odraslost. Katera vedenja spadajo pod čustveno nasilje in kako ga prepoznati, si preberite v spodnjih vrsticah.

Otrok

'Mojega otroka so psihično in fizično zlorabili. Kako mu lahko pomagam?'

04.10.2018, 14:31

Slovenijo je pretreslo surovo ravnanje z otroki, katero naj bi se odvijalo v zasebnem zavodu za varstvo otrok. Starši ne morejo verjeti, da se kaj takšnega lahko zgodi pri nas. Mi pa smo se vprašali, kakšne posledice lahko takšna zloraba prinese otrokom? Kako jim lahko pomagajo starši? Kako naj oni sami ostanejo dovolj močni v takšni situaciji?

Vrtčevsko igrišče

Različni načini varstva za predšolske otroke pri nas

04.10.2018, 13:58

Predšolsko vzgojo v Sloveniji po določbah zakona o financiranju in organizaciji vzgoje in izobraževanja opravljajo vrtci in zasebniki, vzgoja pa se lahko opravlja tudi na domu. Pogoji za opravljanje varstva oziroma vzgojno-izobraževalne dejavnosti se glede na različne oblike razlikujejo, nadzor nad vsemi pa vodi inšpektorat za šolstvo.

Učenje angleščine

Kdaj je čas, da se otrok začne učiti tujih jezikov?

04.10.2018, 08:08

Otrok je sposoben veliko več, kot si sploh upamo predstavljati, in to že v svojem najbolj zgodnjem obdobju. Od rojstva pa vse tja do 6. ali 7. leta ima sposobnost, ki ji rečemo 'okno v možganih'. To pomeni, da se uči hitro in z lahkoto ... tudi tujih jezikov. "To je velik potencial, ki ga lahko izkoristimo ali pustimo v mirovanju," pripoveduje profesorica angleščine Nina Žerjal in ob tem še pove: "Začeti je treba čim prej."

Šolarka

Poskrbite, da bo otrok viden

04.10.2018, 08:07

Otroka želimo zaščititi po svojih najboljših močeh, zato ne smemo pozabiti na prometno vzgojo in varnost. Naši otroci so vsakodnevno vključeni v prometno dogajanje in potrebujejo našo pomoč. Do sedmega leta še ne zmorejo niti ne smejo samostojno sodelovati v prometu. Kadar se z otrokom odpravimo na potep, uporabljajmo površine, ki so namenjene pešcem. Vodimo ga po notranji strani pločnika (stran od ceste). Močno ga moramo držati za roko, ker se nam lahko hitro izmuzne, ko ga kaj premami, na primer slaščičarna na drugi strani ceste. Takrat pozabi na vse nevarnosti, ki vozijo mimo.

Vrtčevsko igrišče

Otroci se morajo igrati s sovrstniki

01.10.2018, 10:03

Pričenja se Teden otroka, ki ga bo Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) že tradicionalno obeležila z različnimi prostočasnimi in razvedrilnimi programi za otroke v vseh večjih krajih po državi. Letos bo v ospredju kakovostno preživljanje prostega časa, ki ga imajo otroci vse manj, ugotavljajo na ZPMS.

Jok

Otrok joka. Kaj lahko storimo?

30.09.2018, 07:52

Vsi starši radi vidijo, da je njihov otrok srečen in vedno nasmejan, toda včasih pride tudi do situacije, ko morajo pustiti žalosti, da pride na plan. Nič ni narobe, če jokajo, tudi fantje. Kako jih lahko naučimo, da se soočijo z žalostnimi občutji, nam pojasnjuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Sramežljiv otrok

To so znaki, da je otrok v stiski in vas potrebuje

30.09.2018, 07:52

Nekatere otroke je pogosto sram, druge malo manj. Od kod izvira to čustvo in kdaj morajo starši nanj reagirati? Česa nikakor v takšni situaciji ne smemo reči, nam pojasnjuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Ljubosumje

Kako preprečiti ali omiliti ljubosumje med sorojencema?

30.09.2018, 07:51

Starši se pogosto sprašujejo, če opazijo med sorojencema ljubosumne občutke, ali oni sami počnejo nekaj narobe pri vzgoji. Razmišljajo, ali se čutijo mogoče prikrajšano za njihovo ljubezen. Kaj pravzaprav lahko storijo, da preprečijo ali omilijo ljubosumne izpade? Odgovor nam je pomagala poiskati zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Prestrašen otrok

'Mojega otroka je strah. Kaj naj storim?'

30.09.2018, 07:51

Nekateri otroci se bojijo neznancev, drugi teme, sosedovega psa, grmenja ... V določenem obdobju postanejo še bolj nezaupljivi in takrat jih morajo starši razumeti ter jih pomiriti. Kako lahko skupaj z vami premagajo strah, pa nam razloži zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz. Prav tako poudari, da starši ne smejo prenašati strahov na otroke, ker jih le-ti vsrkajo vase kot spužve.

Jezen otrok

Kako pomagati otroku, ko izbruhne jeza?

30.09.2018, 07:50

Otrok je po navadi jezen, ko niso zadovoljene njegove želje ali pa je v sporou s sorojencem ali sovrstnikom. Poskušajte ga razumeti in ga naučiti, kako naj obvlada tudi takšna negativna čustva, da ne preidejo v agresijo. Nasvete in napotke z vami deli zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Jezen otrok

Razkrivamo, kako se soočiti z otrokovimi negativnimi čustvi

30.09.2018, 07:49

Od 1. 10. do 7. 10. poteka teden otroka in ob tej priložnosti smo se odločili, da razbijemo tabuje. Vsi starši si želimo, da bi bili naši otroci ves čas nasmejani, srečni in dobre volje, toda včasih pač to ni mogoče. Vzrokov za njihova negativna čustva je lahko veliko, mi pa bomo skupaj prikazali, kako se lahko z njimi soočimo. Negativnega čustvovanja jim nikakor ne smete prepovedati, ampak jih naučiti, kako naj se z vsem tem spopadejo v določenih situacijah. Zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz poudarja, da moramo sprejti, da gre za neprijetna čustva, ki v sebi tudi skrivajo pozitivne funkcije.

Prvič pri frizerju

Slovenska mamica je peljala sina k frizerju in dobila veliko koristnih nasvetov

26.09.2018, 08:11

Mali laski bodo kmalu zrasli in obiskati bo treba frizerja, če sami nismo dovolj vešči striženja. Svetli, temni, gosti ali skodrani ... od vsakega se težko poslovimo, ampak ni nujno, da se! Pramen otrokovih las lahko shranimo za spomin. Za lep spomin na prvo striženje pa smo zbrali nekaj nasvetov, da bo čim manj solzic, naših in otrokovih.

Učilnica

Toliko otrok ne hodi v šolo

24.09.2018, 08:10

Po podatkih Združenih narodov kar 303 milijoni otrok po svetu ne hodijo v šolo, med njimi pa jih več kot tretjina živi na vojnih območjih ali v državah, ki so jih prizadele naravne katastrofe.

Mala šola rokenrola

Neisha razkriva, zakaj otroka vpisati v glasbeno šolo

24.09.2018, 08:10

Neža Buh, vsem znana kot Neisha, je že v zgodnjem otroštvu vstopila v svet glasbe. Prav zaradi te izkušnje in dejstva, da danes svoje znanje pevke, pianistke in skladateljice deli z otroki, smo jo povprašali, kdaj je čas za vpis v glasbeno šolo in kaj so prednosti le-te.

Smrt otroka

Vsakih pet sekund umre en otrok

19.09.2018, 14:11

V lanskem letu je na svetu umrlo okoli 6,3 milijona otrok, mlajših od 15 let, je razvidno iz objavljenega poročila Združenih narodov o stopnji umrljivosti. To pomeni, da vsakih pet sekund umre en otrok. Skoraj polovica umrlih otrok so bili novorojenčki, povzema poročilo nemška tiskovna agencija dpa.

žalost in otrok

Zakaj otroškega joka ne smemo ignorirati?

19.09.2018, 08:15

Je res priporočljivo, da otroški jok ignoriramo? Se otrok res zna pomiriti sam? Je otrok res priden, če nič več ne joče? Pojavlja se mnogo vprašanj, ki vse prevečkrat dobivajo povsem napačne odgovore.

delovni kotiček za dva - naslovna

Kako otroško sobo prilagodimo dvema šolarjema?

18.09.2018, 08:16

Vsak otrok doma potrebuje tudi kotiček za umik v zasebnost, kotiček za igro in sproščanje ter tudi kotiček za učenje. Vse to mu načelno zagotovimo z otroško sobico. A kaj se zgodi, ko si jo morata naenkrat deliti dva nadobudneža, ki sta pravkar zakorakala v šolske klopi?

Otrok in starši

12 tehnik za regulacijo otrokove jeze

11.09.2018, 08:07

Regulacija otrokove jeze je tema, ob kateri se zdi, da nima konca. Nekateri starši ob otrokovem izpadu jeze odidejo stran in otroka preprosto ignorirajo, drugi se razjezijo in otroka še bolj zmedejo, tretji čustveno ’zamrznejo’, saj ne vedo, kako bi odreagirali. Le malo pa je staršev, ki vedo, da se jezen otrok še ne zna pomiriti sam.

Otrok na cesti

Tega otrok nikoli ne sme početi!

07.09.2018, 11:08

Šolska vrata so se spet odprla in otroci zjutraj veselo ter samostojno odidejo k pouku. Ste jih pripravili in podučili, kako se morajo vesti na pločniku, pri prečkanju ceste? Dovolj dobro poznajo šolsko pot, ki seveda mora biti dovolj varna? Pogovor o prometnih predpisih in ravnanju v prometu je vedno več kot dobrodošel, ne samo s strani učiteljev, temveč tudi staršev.

Kolesar

Varno s kolesom naokrog

07.09.2018, 08:19

Program Varno na kolesu, ki sedmo leto zapored spodbuja varno in samostojno vključitev najmlajših udeležencev v promet, bo tudi v novem šolskem letu povezoval osnovne šole in mlade spodbujal k spoštovanju cestnoprometnih predpisov. Letos želijo k sodelovanju privabiti še več šolarjev, prek razpisa se lahko šole potegujejo za nagrade.

Trma

Psiholog spregovoril o tem, kaj je največja težava pri starših, in o otrokovih čustvih ob uvajanju v vrtec

05.09.2018, 08:40

Odhod v vrtec je zagotovo ena večjih prelomnic v otrokovem življenju. Otrok še nima prilagoditvenih spretnosti, zato potrebuje pomoč oz. včasih jo potrebujejo tudi ostali družinski člani. Pogovarjali smo se z dr. Bojanom Varjačićem Rajkom, kliničnim psihologom, izkušenim vzgojiteljem v vrtcu (prav ste prebrali - je tudi svetovalec strokovnim delavcem v vrtcu). Celoten pogovor z njim si lahko pogledate v videoprispevku.

Jok

Teh napak pri uvajanju v vrtec ne počnite!

04.09.2018, 08:46

Na pot v vrtec smo pospremili otroke, ki ga bodo letos obiskovali prvič. Z njimi smo preživeli prve urice uvajanja. Ni manjkalo ne solz ne zabavnih druženj z novimi "sotrpini". Zbrali pa smo tudi nasvete, da bodo prvi septembrski dnevi brez stresa.

Šolska pot

Pozor, če vidite ta znak!

31.08.2018, 08:58

Otroci nimajo zavor, vozila jih imajo. Prepričani so, da jih vidite, če oni vidijo vas. Mislijo, da se avto lahko tako hitro ustavi kot oni. Zato je na vas, da poskrbite za njihovo varnost.

Vabilo

Tako sta slovenski učiteljici razveselili bodoče prvošolčke

30.08.2018, 12:49

To sta med drugim zapisali: "Torbico gotovo že imaš pripravljeno, sobico lepo pospravljeno, samo še copatke si sezuješ in lepe čeveljce obuješ, primeš očka, mamico pod roko in stopiš na novo pot široko."

Ursanina

Pravi hit med šolarji

27.08.2018, 12:52

Novo šolsko leto je tik pred vrati in če za svoje šolarje še niste nakupili vseh potrebščin, le pohitite. Nikar ne pozabite niti na šolske copate, ki morajo biti ne le lepi in udobni, pač pa tudi zelo kakovostni, trpežni in nogicam prijazni, saj bo vaš malček v njih preživel velik del dneva.

Šolske potrebščine

To so najkakovostnejše in najlepše šolske potrebščine

22.08.2018, 14:04

Prvi šolski dan je za otroka izjemno pomemben, vzhičenje, pričakovanje pred dnevom D pa se začne veliko prej. Prav vsi v družini se veselijo te velike prelomnice, ko šestletnik prvič prestopi prag šole. Zbrali smo nekaj nasvetov, da bo prvi dan ostal v lepem spominu, da bo september minil brez stresa in bo otrok ujel ritem šolskih obvez.

Pogovarjanje z otrokom

Če želite otroku dobro, boste to počeli ves čas!

16.08.2018, 08:06

Pediatri že dlje časa svetujejo, da se s svojimi malčki čim več pogovarjate. To ugodno vpliva na razvoj njihovih možganov. A sedaj so ameriški raziskovalci ugotovili, da za njihov razvoj ni pomembno le, da to počnete pogosto. Ključno je tudi, kako se z njimi pogovarjate.

Ugrabitev

Ugrabitev otroka pred očmi staršev

13.08.2018, 10:52

Na posnetku lahko vidite, kako zaskrbljujoč je pojav ugrabitve otrok. Čeprav imate otroka ves čas na očeh, vam ga lahko en dva tri iztrgajo iz naročja.

Uvajanje v vrtec

Gre vaš otrok te dni v vrtec? Potem TO morate vedeti!

13.08.2018, 08:05

Največji problem pri uvajanju otroka v vrtec so mnogokrat starši sami. Težava je, ko starši niso pripravljeni na ločitev od svojega otroka in svoje občutke strahu prenesejo na otroka. Če se boste vrtca veselili vi, se ga bo tudi vaš otrok. Dobil bo veliko novih prijateljev, znanja in predvsem delovnih navad. Marsikateremu staršu bo to pomagalo tudi pri vzpostavljanju pravil doma.

učni kotiček za šolarja

Kako šolarju zagotovimo funkcionalen delovni kotiček?

10.08.2018, 08:23

Čez slab mesec se otroci vračajo v šolske klopi ali pa jih bodo celo prvič zasedli. Večino pouka sicer preživijo znotraj učilnic, a kljub temu jim je potrebno zagotviti funkcionalen študjski kotiček tudi doma. Kaj moramo pri tem upoštevati?

Otroci v peskovniku

Nadzorujete otroke pri igri na otroškem igrišču?

09.08.2018, 08:14

Igranje zunaj otrokom zagotavlja zabavo, svež zrak in razgibavanje. Toda tudi na igrišču je treba poskrbeti za njihovo varnost in preprečiti morebitne poškodbe.

Otrok vojak

Kruta usoda številnih otrok

07.08.2018, 14:39

Marsikaterega otroka zjutraj namesto poljuba in objema zbudi kruto življenje, soočiti se morajo s še enim dnevom lakote, revščine, vojne ... Si predstavljate, da bi vaš otrok bil vojak? Prepričani smo, da ne, toda takšne stvari se po svetu dogajajo.

Uvajanje v vrtec

7 pomembnih stvari med uvajanjem v vrtec!

07.08.2018, 08:15

Vašega malčka prvič čaka vrtec? Kako se bo najlažje navadil na tako drastično spremembo? Bodite pozorni na spodaj navedenih sedem stvari in v vrtcu bo ostal brez solz.

Šolska torba

Kakšno šolsko torbo izbrati?

07.08.2018, 08:09

V poplavi ponudb šolskih torb se starši znajdejo v precepu, katero izbrati. Torbe prvošolcev morajo imeti čvrsto hrbtišče, rešitev za pretežke torbe so takšne s koleščki in ročajem, nošenje na eno naramnico in ves čas na istem ramenu pa fizioterapevti odsvetujejo.

Otroci na tablici

Otroci bodo navdušeni

30.07.2018, 14:02

Mnogi straši tarnajo, da njihovi malčki preveč časa preživijo na raznih pametnih napravah. Morda res, a namesto da iščejo slabosti tovrstne zabave, je bolje, da se osredotočijo na prednosti. In ena teh je vsekakor učenje. Le kaj je boljšega, kot učenje in razvijanje miselnih sposobnosti na zabaven način?! Tako so otroci ne le bolj motivirani, ampak je tudi učenje bolj učinkovito, če je prepleteno z igro.

Spanje

Moj otrok se boji grmenja!

24.07.2018, 08:05

Poleti visoke temperature pogosto spremljajo tudi nevihte. Pri otrocih grmenje, bliskanje in strele, ki švigajo čez nebo, sprožajo različne reakcije. Nekateri jih sploh ne opazijo, drugi pa se tresejo od strahu.

Zobozdravnik

Kaj storiti, ko pride do zloma zoba?

23.07.2018, 08:08

Pri padcu s kolesa, skiroja, rolke, pri igranju nogometa, borilnih veščinah ali prometni nesreči … lahko pride do zloma zoba ali udarca v trda zobna ali obzobna tkiva. Takrat je zelo pomembno hitro in ustrezno ukrepanje ter obisk zobozdravnika.

Narava

Kako se zaščititi pred piki komarjev, pajkov, muh, os …?

16.07.2018, 09:28

Poleti so otroci ure in ure zunaj in mimogrede se lahko zgodi, da jih piči žuželka. Kaj je potrebno takrat storiti in kako preprečiti nadležno srbenje? Navajamo pa tudi nekaj načinov, kako se pred njimi zelo preprosto zaščititi.

Mama kriči

Zato ne smete kričati na otroka!

11.07.2018, 08:08

Nikoli ne smete kričati na drugo osebo, kaj šele na otroka. To lahko negativno vpliva nanj in ga je lahko nenehno strah, kdaj boste 'izbruhnili'.

Bazen

Tega na bazenu ne smete početi!

11.07.2018, 08:07

Ob začetku poletne kopalne sezone na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na higienska pravila ravnanja za kopalce oziroma obiskovalce bazenskega kopališča. Minimalne higienske zahteve se tičejo tako higiene kopališč samih kot higiene kopalne vode v bazenih in predstavljajo minimum, ki ga mora objaviti vsak upravljavec kopališč.

Malček pri starih starših - 1

Varstvo otrok v domu za ostarele

30.06.2018, 07:52

Med počitnicami marsikateri starši otroke zaupajo v varstvo, da niso sami doma in ves čas pred televizijo. Poglejte, kako super se imajo otroci skupaj z babicami in dedki v domu za ostarele.

Otroci - 6

Na ta igrišča nekateri otroci ne smejo!

27.06.2018, 11:49

Na kakšnih igriščih se igrajo naši otroci? Nekatera igrišča so stara več kot 50 let, drugod pa so tematska igrišča, kjer otroci režejo, žagajo in počnejo marsikaj zanimivega. Obstajajo pa tudi takšna, ki so opremljena s tablami, da določenim otrokom vstop ni dovoljen.

Deček v avtomobilu

Če se odpravljate na pot, TO morate vedeti!

27.06.2018, 08:03

Na potovanju z otroki je pomembno, da poskrbimo za njihovo varnost z ustreznimi varnostnimi sedeži in pasovi, ki jih ne odpenjamo, tudi če malček med vožnjo zaspi. Vožnjo jim lahko olajšamo tudi z upoštevanjem njihovega naravnega bioritma in z animacijo, ki bo razbila monotonost potovanja.

Neznanec nagovarja otroka

Neznanec vabil v vozilo osemletnika. Kako naj otrok v takšnem primeru ukrepa?

13.06.2018, 08:02

Policija je obvestila javnost, da je v bližini Murske Sobote neznanec ogovarjal osemletnega otroka. Na srečo je otrok pobegnil, neznanec pa se je s kombijem odpeljal stran. Res je pomembno, da se z otroki pogovorite, kako reagirati v takšnih situacijah.

Bazen

Previdnostni ukrepi, ko ste z otrokom na bazenu

12.06.2018, 09:00

V poletni vročini so obiski bazena več kot dobrodošli. Toda če imate majhnega otroka, morate upoštevati kar nekaj previdnostnih ukrepov. Najpomembnejše je seveda to, da ga nikoli ne izpustite izpred oči.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Kaj storite, ko je otrok slabe volje?

Žalosten otrok

Ženska Moški