Iskanje

Malček

Mercator zabava - 1

Veseli dogodek za najmlajše

12.12.2017, 13:56

Končno je prišel težko pričakovani veseli december in z njim povezana tako zabava kot hrepenenje. Zasvetile so se številne lučke, zableščali številni okraski, v srcih najmlajših pa so zagorele tihe želje. Dobri možje s svojimi pravljičnimi pomočniki so že na poti, da jih izpolnijo.

Pametna ura za otroke

Po pametnih igračah prepovedali še otroške pametne ure

27.11.2017, 08:15

Najprej črni petek, nato spletni ponedeljek, pa Miklavž, Božiček in dedek Mraz: začelo se je obdobje divjega nakupovanja bolj ali manj domiselnih daril, ki ga pogosto vodijo neracionalne odločitve, povezane z visokimi popusti in bleščečimi predstavitvami. Potem ko smo že lani odsvetovali nakup povezanih igrač zaradi možnosti prisluškovanja in prevzemanja komunikacije z otroki, se temu opozorilu letos pridružujejo še otroške pametne ure.

Lego My Town

To je ključno za razvoj otroka!

23.11.2017, 09:39

Že Einstein je dejal: ''Domišljija je pomembnejša od znanja,'' saj odpira vrata številnim zmožnostim. Če otrok razmišlja izven omejitev, skozi ustvarjalnost, iznajdljivost in igro, veliko pripomore k svojemu razvoju. Tako spoznava svet okrog sebe, dotika se različnih materialov, se izraža verbalno in neverbalno, hkrati pa načrtuje, gradi, reagira, preizkuša različne vloge … Starši, spodbujajte svobodno igro in opazujte, kako vaš dojenček postaja pravi samostojni malček, otrok, najstnik, odrasla oseba s številnimi talenti.

Otrok kriči, joka

Zaustavite izpad trme z enim samim vprašanjem

22.11.2017, 07:36

Včasih otrok nepredvidljivo začne jokati, cepetati z nogami, kričati, včasih ima izpad trme zaradi določene stvari, dejanja ... Takrat se starši počutijo nemočni, želijo hitro reagirati ter vse skupaj pravočasno ustaviti, dokler ne pride še večji 'cunami'. Pogosto to ni tako preprosto, toda obstaja čarobno vprašanje, ki reši vse.

Pravljica

Zakaj je dobro brati otrokom?

22.11.2017, 07:35

Če želite, da vaš otrok vzljubi knjige, mu začnite brati, še preden shodi. Branje otrokom je ena izmed aktivnosti, ki se prenaša iz roda v rod, in v njej prav vsi uživajo.

Deklica

Poglejte najlepšo praznično kombinacijo oblačil za najmlajše!

17.11.2017, 08:11

Veseli december, začinjen s prazničnostjo, bo kmalu potrkal na vrata. Če želite, da bodo vaši otroci tudi svečano oblečeni na vseh družinskih in prijateljskih zabavah, je skrajni čas, da se lotite nakupov. Zbrali smo prekrasno kombinacijo oblačil tako za deklice kot za dečke. Rdeča nit je seveda rdeča barva.

Oblačila

Teh oblačil otroci ne smejo nositi!

16.11.2017, 08:16

Na določenih otroških oblačilih so ugotovili, da so na njih predolge vrvice. Če imate to oblačilo doma, ga lahko vrnete v trgovino in dobili boste denar nazaj.

Obleka za deklico

Našli smo najlepše obleke za deklice!

07.11.2017, 08:09

So deklice že od nekdaj oboževale rožnato barvo? No, zgodovina pravi drugače ... In čeprav mogoče rožnate obleke niso najbolj praktična izbira za otroka, jih imajo deklice najraje. Nosijo jih v kombinaciji s pajkicami, žabicami ali celo hlačami in se počutijo kot princeske.

Mama in otrok

Ko otroku rečeš: ''Ne!'', on dejansko razume ...

06.11.2017, 08:31

Ko otroku rečete: ''Ne!'', te besede po navadi najmlajši otroci ne razumejo takoj. Vi jo ponavljate znova in znova, oni pa si jo tolmačijo kot ...

Otrok

'Moj otrok vleče za lase. Kaj lahko storim?'

23.10.2017, 08:16

To, da otrok vleče za lase, je enako kot brcanje, udarjanje – izraža samega sebe in poskuša prevzeti kontrolo nad vsem. Obstajajo številni vzroki za takšno vedenje, najpreprostejši pa je ta: odkril je, kako dobiti pozornost in želi si je še več.

Čivava in otrok

Je majhen pes lahko v družini z mlajšim otrokom?

20.10.2017, 08:21

Mnogi se sprašujejo, ali je majhen pes, kot je čivava, resnično varen v bližini mlajšega otroka in obratno.

Otrok

Čustvene in vedenjske težave otrok vedno bolj zgodaj

20.10.2017, 08:19

Na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor, ki letos obeležuje 65-letnico delovanja, opažajo večjo in zgodnejšo pojavnost težav na čustvenem in vedenjskem področju. Te se pojavljajo že ob vstopu v šolo, zato želijo z letošnjim posvetom med drugim opozoriti na ključno vlogo vzgojiteljev pri zaznavanju teh težav.

Starši in otrok

Opozorite otroke na njihovo vedenje

19.10.2017, 08:11

Majhni otroci ne vedo, zakaj so nogavico vrgli v straniščno školjko ali zakaj so strgali vašo revijo, ki je še niste prebrali. Opozoriti jih morate na njihovo vedenje in poudariti, da se to ne počne. Vzrok njihovega dejanja je pravzaprav povsem jasen – radovednost.

Mama in otrok

Kaj storiti, ko vas otrok tepe?

10.10.2017, 08:14

Otroci so včasih težko kos svojim čustvom. Ko so nezadovoljni, ko ni po njihovo, se lahko hitro zgodi, da začnejo tepsti tistega, ki je v njihovi bližini. Pogosto je to oseba, ki jim postavlja pravila, omejitve, ali pa tudi sorojenec, sovrstnik. Kaj storiti v takšnih situacijah?

Samozavesten otrok

Polepšajmo prihodnost otrok

03.10.2017, 08:07

V hišo zavetja Palčica sprejmejo otroke, stare do šest let, pri katerih Center za socialno delo spozna, da ga morajo zaščititi in umakniti na varno. Tu je otrok v toplem zavetju tri tedne, potem pa ga sprejme rejniška družina ali pa se vrne domov, če se razmere izboljšajo.

Igranje

'Otroke moramo voditi, a jih hkrati poslušati.'

02.10.2017, 10:09

Teden otroka, ki se bo pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije začel danes, bo pod skupno temo Povabimo Sonce v šolo izpostavil pomen bolj ustvarjalnega učenja in razmišljanja. Otroci povedo veliko dobrega o šoli, imajo pa tudi predloge, kako jo še izboljšati, pravi predsednica ZPMS Darja Groznik.

Meritve zemlje

Na kakšni zemlji se igrajo naši otroci? Kaj pomenijo presežene vrednosti v Tivoliju, Celju, na Jesenicah in Trbovljah?

29.09.2017, 08:47

Ekipa 24UR Inšpektor je s pomočjo strokovnjakov analizirala zemljo, na kateri se igrajo otroci v Trbovljah, na Jesenicah, v ljubljanskem Tivoliju, Celju in Velenju. Mestih, obremenjenih s prometom ali z industrijo. Večina odvzete zemlje je neonesnažene oz. je onesnažena pod mejnimi vrednostmi. Je pa analiza odkrila tudi štiri koncentracije, ki presegajo opozorilne vrednosti.

Bratec in sestrica

Kako preprečiti ljubosumje in nagajanje?

29.09.2017, 07:13

V družino se lahko zelo hitro prikrade ljubosumje, prepiranje, nagajanje … če starejšega otroka odrivate stran, ko dobite novega družinskega člana. Vključite ga v skrb za dojenčka in tako bo imel mlajšo sestrico ali bratca neizmerno rad ter bo ponosen nase, da je pripomogel k njegovemu dobremu počutju.

Vreme

Kakšni so dejansko gumijasti škornji naših otrok?!

20.09.2017, 08:12

V otroštvu ni lepšega kot čofotanje po lužah po poletni nevihti ali v jesenskem dežju med sprehodom s pelerino. Ni ga otroka, ki ne bi kdaj `razveselil´ svojih staršev z inovativnimi prijemi pri raziskovanju mokrote, a mokrih nog si ne želi prav nihče. Na tokratnem testu otroških škorenjčkov smo potrošniške organizacije preverile, ali škorenjčki res držijo vodo, predvsem pa, kako hitro se obrabijo.

Najstnice igrajo košarko

Zakaj je dobro, da otroci zgodaj začnejo trenirati košarko?

19.09.2017, 08:00

Čas je, da si otrok izbere interesno dejavnost, ki jo bo obiskoval v novem šolskem letu. Košarka je recimo šport, ki je primeren tako za fante in dekleta, otrokom pa prinaša veliko prednosti.

Mama

10 napak, ki jih starši počnejo pri vzgoji

18.09.2017, 08:36

Preverite, ali počnete katero izmed spodaj naštetih napak.

Žoga

Igre z žogo v stanovanju

18.09.2017, 08:35

Pediatri priporočajo, da se otroci žogajo že od malih nog, ker je to dobro tako za psihološko kot fizično zdravje. In če zunaj dežuje, se definitivno lahko igrate z žogo tudi doma, izberite le tisto mehkejšo.

Deklica v dežju

Dež zahteva primerno obutev tudi za otroke

11.09.2017, 08:13

Dež zahteva primerno obutev tudi za najmlajše. Nepremočljivi gumijasti škornji so odlična rešitev za skakanje po lužah. Toda, ali so primerni za malčke, ki so šele začeli delati prve korake, narejeni so namreč zelo široko in zaradi tega v njih stopalo nima pravega oprijema?

Neznanec

Naučite otroke, kdaj ne smejo in kdaj smejo govoriti z neznanci

08.09.2017, 08:10

Zlato pravilo, ki ga starši izrečejo večkrat dnevno, tedensko, mesečno, letno različno starim otrokom, je: ''Ne pogovarjaj se z neznanci.'' Toda vedeti morate, da včasih otrok mora govoriti s tujcem. Kdaj bo to storil in kdaj nikakor ne sme, je dobro, da ga podučite.

Bolan otrok

Kako se izogniti boleznim ob vstopu v vrtec?

04.09.2017, 08:12

Vaš otrok do enega leta sploh ni bil bolan, saj ni bil v stiku z virusi in bakterijami. Ko je začel obiskovati vrtec, pa so na vaša vrata kar naenkrat potrkale različne bolezni, kar je povsem normalno. Poskušajte jih odgnati z dodatnim vnosom vitaminov, veliko gibanja in tudi ljubeznijo.

vzgojiteljica

Kako poteka uvajanje v vrtec?

04.09.2017, 08:11

Za otroke, ki gredo prvič v vrtec ali šolo, je novo okolje precejšnja sprememba, zato vrtci takšnim otrokom omogočajo postopno privajanje. Pristopi in čas trajanja so od vrtca do vrtca različni, vsem pa je skupna želja, da bi se otrok čim prej in brez večjega stresa navadil na novo okolje, vzgojiteljice in sovrstnike.

Vrtec

10 nasvetov za uvajanje v vrtec brez stresa tako za otroka kot tudi mamo

31.08.2017, 08:09

Jeseni se v družini zgodi še ena velika prelomnica: mama gre v službo, otrok pa prvič v vrtec. Da bo uvajanje v vrtec, spoznavanje novih prijateljev, vzgojiteljic zanj in za mamo, ki je z njim preživela porodniško obdobje, čim manj stresno, smo zbrali 10 ključnih nasvetov.

Vrtec

Gre vaš otrok 1. septembra v vrtec? To morate vedeti!

30.08.2017, 08:05

Seveda se bo imel vaš otrok v vrtcu super, medtem ko boste vi v službi. Da slovo za nekaj ur ne bo preveč stresno tako zanj kot tudi za vas, smo zbrali nekaj koristnih nasvetov.

Žoga

Ni vsaka žoga primerna za otroka

24.08.2017, 08:15

Čeprav marsikdo povezuje žogo s fantki, je dobro, da veste, da ima igranje z njo velike prednosti za razvoj. Ne glede na spol, lovljenje, brcanje, podajanje, metanje ... žoge izboljša motorične sposobnosti, koordinacijo oči-roke. Pomembno je, da se otrok ne igra s preveliko.

mama in hči na tehtnici

Prehranjevalne težave odvisne od spola?

21.08.2017, 08:08

Pri dečkih in deklicah se prehranjevalne težave pojavijo iz različnih razlogov, zato bi jih morali preprečevati različno, glede na spol.

Fidget spinner

Ne kupujte nevarnih fidget spinnerjev!

10.08.2017, 08:21

V Veliki Britaniji so iz prodaje umaknili številne fidget spinnerje, in sicer zaradi baterije, ki se nahaja v nekaterih modelih. Če jih otrok pogoltne, lahko pride do zadušitve in notranjih krvavitev.

Vrtec

Več oddelkov ljubljanskih vrtcev zaprtih

02.08.2017, 08:12

V času, ko v šolah ni pouka, na počitnice odide tudi veliko vrtčevskih otrok, za katere starši koristijo možnost rezervacije. V Ljubljani to možnost koristijo starši okoli tretjine otrok, iz posameznih vrtcev poročajo tudi o 50- in 70-odstotnem deležu rezervacij. Vrtci ta čas nekaj svojih enot tudi zaprejo in otroke iz različnih oddelkov združijo.

Otrok v bazenčku

V poletni vročini v naših vrtcih

01.08.2017, 08:13

V poletnem času v vrtcih zaradi vročine nekoliko priredijo program. Veliko dejavnosti se odvija na prostem, vključujejo veliko iger z vodo ali umirjenih dejavnosti in iger v senci, v času najhujše vročine pa se z otroki umaknejo v ohlajene notranje prostore. Otrokom tudi pogosteje ponujajo pijačo, so pojasnili v več ljubljanskih vrtcih.

komar

Nevarni piki žuželk

13.07.2017, 10:08

Poletje je čas, ko so otroci veliko v naravi. Zato se lahko hitro zgodi, da otroka piči katera od žuželk. Lahko gre za nedolžen pik, lahko pa je ta smrtno nevaren. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako pri tem ukrepati ter kako se jim izogniti.

Vezalke

Pusti, sam bom!

13.07.2017, 10:06

Starši se zavedamo, da so naši otroci edinstvena človeška bitja s svojim temperamentom, čustvi, okusom in željami in ne del nas. Vseeno nam je hudo, ko se otrok znajde v težavah; sploh mamice rade marsikaj naredimo namesto svojih otrok. To pa ni vedno najbolje.

Deklica v avtu

Na potovanje z otrokom

13.07.2017, 10:04

Poletje je tu in težko pričakovani dopust tudi. Se odpravljate na morje? Čaka vas dolga vožnja, a ne veste, kako jo bo prestal vaš otrok? Navajamo nekaj nasvetov, da se ne bo dolgočasil in da mu ne bo slabo.

Otrok 3

Joj, moj malček brca in grize! Kaj naj storim?

13.07.2017, 09:55

Ali vaš malček na vse pretege brca, grize in tepe? Se sprašujete zakaj in kako ga umiriti?

Otroški bazen

Bazeni pod drobnogledom

13.07.2017, 09:51

Majhni hišni otroški bazeni so lahko leglo mikroorganizmov, ki lahko povzročijo različna vnetja, zato poskrbite, da bodo čisti.

Plavanje

Rokavčki: DA ali NE?

10.07.2017, 08:07

Katere plavalne pripomočke naj bi uporabljali otroci, nam je pojasnila Špela Gorenc Jazbec, Bibina svetovalka, fizioterapevtka in terapevtka razvojno nevrološke obravnave. Dodaja tudi informacije, kako starši lahko naučijo otroka plavati in kdaj je pravi čas za to.

Pegast otrok

Moj otrok ima pege

05.07.2017, 08:16

Dojenčki še nimajo pegic na obrazu, le-te se pojavijo šele med drugim in četrtim letom.

Otrok

To so starši otrokom v 80. letih dovolili, da počnejo

04.07.2017, 08:04

Otroštvo v 80. letih je bilo sproščeno, otroci so lahko svobodno plezali po drevesih, tekali med bloki in šele zvečer prišli domov.

Deklica

Devet načinov, kako uničujete lastnega otroka

22.06.2017, 09:35

Londonski pedagogi so objavili seznam devetih načinov, kako uničujete lastnega otroka.

Poljub na usta

Poljubljate otroka na usta?!

15.06.2017, 08:16

Pred časom je po spletu zaokrožila fotografija slavnega očka Davida Beckhama, kako poljublja petletno hčerko na usta. To je povzročilo vročo debato na družbenih omrežjih.

Bratca

Strokovnjaki razkrili idealno razliko med sorojencema

15.06.2017, 08:15

Se odločate za drugega otroka? Strokovnjaki so analizirali, kako manjša, srednja ali večja starostna razlika med otrokoma vpliva na mamo, druge otroke in vso družino na splošno.

Otrok spi s psom

Ali lahko otrok spi s hišnim ljubljenčkom v postelji?

12.06.2017, 08:14

Marsikateri starši se sprašujejo, ali lahko dovolijo, da otrok in hišni ljubljenček spita skupaj v isti postelji.

Mama

Slovenija na prvem mestu: pri nas živijo otroci najbolje!

01.06.2017, 10:05

Mednarodna organizacija Save the Children je v četrtek objavila prvo poročilo o tem, kje otroci najbolje živijo in med 172 državami sveta je Slovenija na prvem mestu skupaj z Norveško, pred Finsko, Nizozemsko in Švedsko. ZDA so na 36. mestu, na repu lestvice pa prevladujejo afriške države, pri čemer se je na zadnje mesto uvrstil Niger.

Otrok

Več bo malček gledal pametne naprave, pozneje bo spregovoril

29.05.2017, 08:09

Čeprav starši svoje otroke radi zamotijo s pametnimi napravami, pa strokovnjaki njihovo uporabo močno odsvetujejo vsaj do otrokovega drugega leta starosti. Da je v praksi drugače, pa je pokazala kanadska raziskava: kar dvajset odstotkov otrok, starih 18 mesecev, je namreč za zasloni v povprečju prebilo 28 minut na dan.

Rolka

Rolka in wave board sta zakon!

16.05.2017, 08:18

Mnogi otroci bodo v en glas vzkliknili, da sta rolka in wave board zakon, saj lahko z njima izvajajo takšne in drugačne vragolije, trike, tekmujejo med sabo, kdo bo hitrejši … Koliko stari otroci pa lahko začnejo z rolkanjem, da znajo uspešno loviti ravnotežje, biti okretni?

Otroci v prometu

Skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, čelado pa uporabljajo večinoma le otroci

15.05.2017, 08:21

Do 28. maja poteka preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev, ki jo vodi agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo. Kolesarji so namreč ranljivejši udeleženci v prometu, opazovanje kolesarjev lansko leto pa je razkrilo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila.

Elebaby - 1

Za nosečnice od 13. tedna nosečnosti dalje

08.05.2017, 08:19

Prehranske potrebe žensk se med nosečnostjo spreminjajo, zato je Bayer razvil prehransko dopolnilo Elebaby, posebej prilagojeno potrebam nosečnic v drugem in tretjem trimesečju. Od 13. tedna nosečnosti dalje se povečajo potrebe nosečnice po omega-3 maščobnih kislinah, saj se takrat začne razvoj možganov in oči, pomembna pa so tudi druga mikrohranila.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Česa se v decembru najbolj veselite?

Družina

Ženska Moški