Iskanje

Malček

Božiček

Kdaj otrokom razkriti resnico o dobrih možeh?

14.12.2018, 08:01

Gozdni palčki, zobne vile in dobri možje, ki nas obiščejo v decembru, so liki, ki imajo nedvomno pozitiven vpliv na razvoj otroka. Ne le, da spodbujajo razvoj domišljije, otrok se s pravljičnimi bitji poistoveti, zato se ob njih uči verjeti v dobre stvari - prijateljstvo, ljubezen, medsebojno naklonjenost in pomoč, tudi čudeže. V tem mesecu so v številnih družinah aktualni 3 možje - Miklavž, Božiček in dedek Mraz, ki jih otroci tako nestrpno čakajo. Dobri možje pa marsikaterega starša spodbudijo tudi k razmišljanju, kdaj otroku sploh razkriti resnico o njihovem obstoju.

Avtosedež

Tako mora biti pozimi oblečen otrok v avtu

12.12.2018, 08:59

Nasveti AMZS za vožnjo v mrzlih dneh: kako otrok ne sme biti oblečen v avtosedežu in koliko mora biti temperatura v avtu.

otrok ki bere

Otroci z učnimi težavami

10.12.2018, 11:22

Ob vstopu v šolo se vse več otrok srečuje z učnimi težavami. Le - te običajno niso prirojene, težko pa je tudi reči, da so pridobljene v okolju. Za nekatere se ve da so deloma dedne, nekatere pa nastanejo že v času nosečnosti zaradi različnih poškodb.

Deček na gugalnici

Lajšanje motnje ADHD

10.12.2018, 11:22

Hiperaktivnost oziroma motnjo ADHD naša družba sprejema kot motečo; v drugi kulturi bi bil lahko tak posameznik izjemen. Za lajšanje motnje pedopsihiatri pogosto predpisujejo psihostimulanse, ki pa so za mnoge sporni.

Zabava na snegu

Zato je v Sloveniji toliko vrhunskih športnikov

04.12.2018, 10:02

Podoben sistem spremljanja gibalnih aktivnosti kot Slovenija ima po mnenju profesorja Gregorja Juraka le še Južna Koreja. A so podatki tam tajni, saj je sistem namenjen vojaškim potrebam.

vrtec miskulin

Slovenski malčki so posvojili plišaste kužke

28.11.2018, 12:37

V ljubljanskem vrtcu Miškolin so se spomnili zapuščenih živali in zanje zbirali odeje, hrano in številne druge pripomočke, ki so jih podarili zavodu Naš kuža. "Želeli smo že v najzgodnejšem obdobju razvijati vrednote, kot so sočutje, prijateljstvo, zaupanje. In smo napisali zgodbico, po kateri smo potem razvijali ostale dejavnosti," razloži Jožica Kokalj, vzgojiteljica, ki že več kot 30 let dela s predšolskimi otroki.

Malica

Tega slovenski otroci ne marajo

27.11.2018, 09:34

V šolskih in vrtčevskih obrokih je dovolj sadja in zelenjave, a premalo rib in belega mesa. Preveč je pekovskih in slaščičarskih izdelkov. Preverite, katero hrano najpogosteje zavračajo slovenski otroci.

Dvojezična vzgoja otroka

Oče po angleško, mama po slovensko. Hčerka pa zna oboje!

22.11.2018, 13:21

Če je bila dvojezična vzgoja otroka še pred leti nekaj zelo eksotičnega, je danes nekaj precej običajnega. Ne samo zaradi staršev, ki si želijo, da bi njihov otrok poleg materinega osvojil tudi tuje jezike, ampak tudi zaradi praktičnih razlogov. Vse več je namreč zakoncev, ki prihajajo iz različnih jezikovnih okolij, zato je nekaj povsem samoumevnega, da se z otrokom pogovarjata v obeh jezikih. Izkušnjo nam je zaupala tudi 34-letna mamica Tajda, ki ima hčerko z možem iz Južnoafriške republike. Dužina živi v Bruslju.

Obvestilo v vrtcu

Pomagajmo zapuščenim živalim!

14.11.2018, 06:26

V ljubljanskem vrtcu Miškolin so se odločili za plemenito akcijo. Otroci skupaj z vzgojiteljicami in starši zbirajo hrano, pripomočke ... za zapuščene živali. Pokažite tudi vi ljubezen do živali in sodelujte.

Hoja

Gledate na otroka kot na svoj projekt?

07.11.2018, 08:22

Ste prepričani, da na otroka ne gledate kot še na en svoj projekt? "Danes so ljudje navajeni načrtovati svoje izobraževanje, svojo kariero, smotrno preživljanje prostega časa ... Tako se zgodi, da skrbno načrtujejo tudi otroka in vse, kar je povezano z njim," pove psihologinja Tamara Kancilija Kosmač. A kaj hitro lahko tako otrok postane le še en projekt, ki ga je treba uspešno izpeljati in se z njim drugim tudi dokazati.

Obdarovanje

Veliko obdarovanje otrok

05.11.2018, 08:10

Če otroku ne morete kupiti darila za božič, se javite.

Šolar

Na katerem mestu je med državami Slovenija glede izobraževanja?

30.10.2018, 10:12

Slovenija se je glede na raziskavo o enakosti v izobraževanju otrok v 41 gospodarsko najrazvitejših državah sveta, ki jo je opravil Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef), uvrstila na deseto mesto. Poročilo ugotavlja, da je zagotavljanje enakosti v izobraževanju v veliki meri odvisno predvsem od izobraževalnih politik države.

Alkoholizem

Otroci alkoholikov so ...

30.10.2018, 08:07

Nepredvidljivost, nekonsistentnost, nezanesljivost in kaos so le nekatere od značilnosti družine, v kateri je prisoten alkoholizem. Čustvene potrebe otroka, ki odrašča ob zasvojenem staršu, so zanemarjene, kar vodi v številne čustvene in vedenjske težave, ki jih lahko spremljajo skozi celo življenje.

Zalovanje otroka

Kako otroku olajšati žalovanje

29.10.2018, 08:02

Pri izgubi ljubljene osebe se življenje obrne na glavo. Družina se spoprime z najtežjimi čustvi, pojavita se neizmerna žalost in bolečina. A velikokrat ob tragičnem dogodku pozabimo na otroke, ki nehote ostanejo prezrti. Po eni strani instinktivno vedo, da je nekaj narobe, po drugi strani pa si še ne znajo razložiti zmede, ki nastane okoli njih. Pomembno je, da ob takšnih dogodkih otroka, seveda njegovim letom primerno, prav tako vključite v sam proces žalovanja oziroma soočanja z izgubo bližnjega.

Otrok

Kaj je selektivni mutizem?

25.10.2018, 08:12

Selektivni mutizem je redka in kompleksna anksiozna motnja, kjer otroci zaradi hudih občutkov tesnobe ne zmorejo verbalne komunikacije v specifičnih socialnih okoliščinah.

Malček govori

Kako naučiti otroka, da pravilno izgovarja glas r?

23.10.2018, 08:04

V oddaji Slovenija ima talent smo spoznali raperja Ževžo, ki verjame, da je v življenju mogoče vse doseči. Izhaja iz lastne izkušnje, ki ga je obogatila. Imel je težave pri izgovarjavi glasu r, vendar se ni vdal ... Kako pa lahko vi pomagate svojemu otroku, če ima težave z izgovarjavo določenih glasov?

Ronja

Ples in plezanje na svili: vadba, ki je primerna tudi za otroke

22.10.2018, 08:40

V nedeljski oddaji Slovenija ima talent smo opazovali malo Ronjo, kako pleše na svili. Za to je dobila zlati gumb. Ker gre za nam neznano vadbo, a izjemno fascinantno, smo vprašanja naslovili na njeno mamo Uršo Štrukelj, kreativko, ki preizkuša gibalne sposobnosti najmlajših skozi zračno gibanje.

Prestrašeni otrok

Kdaj je lahko otrok sam doma?

18.10.2018, 08:10

Starši morajo sami presoditi, ali je njihov otrok dovolj zrel in samostojen, da sam hodi iz šole domov, prečka cesto in čuva mlajšega brata ali sestro. O vseh nevarnostih se morajo najprej pogovoriti in ga naučiti, kako naj ravna ob požaru ali potresu.

Marjetka Vovk

Marjetka Vovk: To je prvi znak, da ima dober posluh

17.10.2018, 08:25

Z oddajo Slovenija ima talent smo imeli priložnost spoznati številne zelo mlade, a izjemno nadarjene pevce, ki so nas s svojim glasom osupnili. Zanimalo nas je, kako starši sploh prepoznamo, da je otrok resnično nadarjen za glasbo, in kako lahko ta njegov talent razvijamo, nadgrajujemo. Marjetka Vovk, pevka, učiteljica petja in zvezdniška žirantka v oddaji Slovenija ima talent, nas je popeljala po učni poti mladih glasbenikov.

Sorojenca

Kar tretjina mam ima premajhno starostno razliko med sorojenci

11.10.2018, 08:17

Se odločate za drugega otroka? Strokovnjaki so analizirali, kako manjša, srednja ali večja starostna razlika med otrokoma vpliva na mamo, druge otroke in vso družino na splošno.

Froc

Dolenjci so ponosni na svetovno znan otroški stol

10.10.2018, 09:46

Večstoletno tradicijo dolenjske suhe robe je obudil 33-letni Matej Košir. To je storil tako, da je naše otroke razveselil s prav posebnim stolom, ki raste skupaj z otrokom.

Moje telo je samo moje

'Moje telo je samo moje!'

10.10.2018, 08:17

Pomagajte otroku, da se zaščiti in da do spolne zlorabe sploh ne pride.

Otrok

Ustanovili bodo Hišo za otroke, ki so bili zlorabljeni

09.10.2018, 10:17

V Ljubljani bodo danes pripravili slovesnost ob skupinskem podpisu Zaveze o podpori in sodelovanju pri implementaciji Hiše za otroke v Sloveniji. Podpisniki bodo s tem naredili prvi korak za ustanovitev tega zatočišča za otroke, ki so žrtve spolne zlorabe, nasilja v družini, surovega ravnanja in ostalih kaznivih dejanj, v Sloveniji.

žalosten otrok

To je čustveno nasilje staršev nad otroki

08.10.2018, 08:17

Odrgnine in rane, ki so posledica fizičnih poškodb, z lahkoto opazimo. A tiste, ki nastanejo zaradi čustvenega nasilja staršev so včasih skorajda nevidne, imajo pa izjemno kvarne posledice na otrokov psihofizični razvoj in odraslost. Katera vedenja spadajo pod čustveno nasilje in kako ga prepoznati, si preberite v spodnjih vrsticah.

Otrok

'Mojega otroka so psihično in fizično zlorabili. Kako mu lahko pomagam?'

04.10.2018, 14:31

Slovenijo je pretreslo surovo ravnanje z otroki, katero naj bi se odvijalo v zasebnem zavodu za varstvo otrok. Starši ne morejo verjeti, da se kaj takšnega lahko zgodi pri nas. Mi pa smo se vprašali, kakšne posledice lahko takšna zloraba prinese otrokom? Kako jim lahko pomagajo starši? Kako naj oni sami ostanejo dovolj močni v takšni situaciji?

Vrtčevsko igrišče

Različni načini varstva za predšolske otroke pri nas

04.10.2018, 13:58

Predšolsko vzgojo v Sloveniji po določbah zakona o financiranju in organizaciji vzgoje in izobraževanja opravljajo vrtci in zasebniki, vzgoja pa se lahko opravlja tudi na domu. Pogoji za opravljanje varstva oziroma vzgojno-izobraževalne dejavnosti se glede na različne oblike razlikujejo, nadzor nad vsemi pa vodi inšpektorat za šolstvo.

Učenje angleščine

Kdaj je čas, da se otrok začne učiti tujih jezikov?

04.10.2018, 08:08

Otrok je sposoben veliko več, kot si sploh upamo predstavljati, in to že v svojem najbolj zgodnjem obdobju. Od rojstva pa vse tja do 6. ali 7. leta ima sposobnost, ki ji rečemo 'okno v možganih'. To pomeni, da se uči hitro in z lahkoto ... tudi tujih jezikov. "To je velik potencial, ki ga lahko izkoristimo ali pustimo v mirovanju," pripoveduje profesorica angleščine Nina Žerjal in ob tem še pove: "Začeti je treba čim prej."

Šolarka

Poskrbite, da bo otrok viden

04.10.2018, 08:07

Otroka želimo zaščititi po svojih najboljših močeh, zato ne smemo pozabiti na prometno vzgojo in varnost. Naši otroci so vsakodnevno vključeni v prometno dogajanje in potrebujejo našo pomoč. Do sedmega leta še ne zmorejo niti ne smejo samostojno sodelovati v prometu. Kadar se z otrokom odpravimo na potep, uporabljajmo površine, ki so namenjene pešcem. Vodimo ga po notranji strani pločnika (stran od ceste). Močno ga moramo držati za roko, ker se nam lahko hitro izmuzne, ko ga kaj premami, na primer slaščičarna na drugi strani ceste. Takrat pozabi na vse nevarnosti, ki vozijo mimo.

Vrtčevsko igrišče

Otroci se morajo igrati s sovrstniki

01.10.2018, 10:03

Pričenja se Teden otroka, ki ga bo Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) že tradicionalno obeležila z različnimi prostočasnimi in razvedrilnimi programi za otroke v vseh večjih krajih po državi. Letos bo v ospredju kakovostno preživljanje prostega časa, ki ga imajo otroci vse manj, ugotavljajo na ZPMS.

Jok

Otrok joka. Kaj lahko storimo?

30.09.2018, 07:52

Vsi starši radi vidijo, da je njihov otrok srečen in vedno nasmejan, toda včasih pride tudi do situacije, ko morajo pustiti žalosti, da pride na plan. Nič ni narobe, če jokajo, tudi fantje. Kako jih lahko naučimo, da se soočijo z žalostnimi občutji, nam pojasnjuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Sramežljiv otrok

To so znaki, da je otrok v stiski in vas potrebuje

30.09.2018, 07:52

Nekatere otroke je pogosto sram, druge malo manj. Od kod izvira to čustvo in kdaj morajo starši nanj reagirati? Česa nikakor v takšni situaciji ne smemo reči, nam pojasnjuje zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Ljubosumje

Kako preprečiti ali omiliti ljubosumje med sorojencema?

30.09.2018, 07:51

Starši se pogosto sprašujejo, če opazijo med sorojencema ljubosumne občutke, ali oni sami počnejo nekaj narobe pri vzgoji. Razmišljajo, ali se čutijo mogoče prikrajšano za njihovo ljubezen. Kaj pravzaprav lahko storijo, da preprečijo ali omilijo ljubosumne izpade? Odgovor nam je pomagala poiskati zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Prestrašen otrok

'Mojega otroka je strah. Kaj naj storim?'

30.09.2018, 07:51

Nekateri otroci se bojijo neznancev, drugi teme, sosedovega psa, grmenja ... V določenem obdobju postanejo še bolj nezaupljivi in takrat jih morajo starši razumeti ter jih pomiriti. Kako lahko skupaj z vami premagajo strah, pa nam razloži zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz. Prav tako poudari, da starši ne smejo prenašati strahov na otroke, ker jih le-ti vsrkajo vase kot spužve.

Jezen otrok

Kako pomagati otroku, ko izbruhne jeza?

30.09.2018, 07:50

Otrok je po navadi jezen, ko niso zadovoljene njegove želje ali pa je v sporou s sorojencem ali sovrstnikom. Poskušajte ga razumeti in ga naučiti, kako naj obvlada tudi takšna negativna čustva, da ne preidejo v agresijo. Nasvete in napotke z vami deli zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz.

Jezen otrok

Razkrivamo, kako se soočiti z otrokovimi negativnimi čustvi

30.09.2018, 07:49

Od 1. 10. do 7. 10. poteka teden otroka in ob tej priložnosti smo se odločili, da razbijemo tabuje. Vsi starši si želimo, da bi bili naši otroci ves čas nasmejani, srečni in dobre volje, toda včasih pač to ni mogoče. Vzrokov za njihova negativna čustva je lahko veliko, mi pa bomo skupaj prikazali, kako se lahko z njimi soočimo. Negativnega čustvovanja jim nikakor ne smete prepovedati, ampak jih naučiti, kako naj se z vsem tem spopadejo v določenih situacijah. Zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz poudarja, da moramo sprejti, da gre za neprijetna čustva, ki v sebi tudi skrivajo pozitivne funkcije.

Prvič pri frizerju

Slovenska mamica je peljala sina k frizerju in dobila veliko koristnih nasvetov

26.09.2018, 08:11

Mali laski bodo kmalu zrasli in obiskati bo treba frizerja, če sami nismo dovolj vešči striženja. Svetli, temni, gosti ali skodrani ... od vsakega se težko poslovimo, ampak ni nujno, da se! Pramen otrokovih las lahko shranimo za spomin. Za lep spomin na prvo striženje pa smo zbrali nekaj nasvetov, da bo čim manj solzic, naših in otrokovih.

Učilnica

Toliko otrok ne hodi v šolo

24.09.2018, 08:10

Po podatkih Združenih narodov kar 303 milijoni otrok po svetu ne hodijo v šolo, med njimi pa jih več kot tretjina živi na vojnih območjih ali v državah, ki so jih prizadele naravne katastrofe.

Mala šola rokenrola

Neisha razkriva, zakaj otroka vpisati v glasbeno šolo

24.09.2018, 08:10

Neža Buh, vsem znana kot Neisha, je že v zgodnjem otroštvu vstopila v svet glasbe. Prav zaradi te izkušnje in dejstva, da danes svoje znanje pevke, pianistke in skladateljice deli z otroki, smo jo povprašali, kdaj je čas za vpis v glasbeno šolo in kaj so prednosti le-te.

Smrt otroka

Vsakih pet sekund umre en otrok

19.09.2018, 14:11

V lanskem letu je na svetu umrlo okoli 6,3 milijona otrok, mlajših od 15 let, je razvidno iz objavljenega poročila Združenih narodov o stopnji umrljivosti. To pomeni, da vsakih pet sekund umre en otrok. Skoraj polovica umrlih otrok so bili novorojenčki, povzema poročilo nemška tiskovna agencija dpa.

žalost in otrok

Zakaj otroškega joka ne smemo ignorirati?

19.09.2018, 08:15

Je res priporočljivo, da otroški jok ignoriramo? Se otrok res zna pomiriti sam? Je otrok res priden, če nič več ne joče? Pojavlja se mnogo vprašanj, ki vse prevečkrat dobivajo povsem napačne odgovore.

delovni kotiček za dva - naslovna

Kako otroško sobo prilagodimo dvema šolarjema?

18.09.2018, 08:16

Vsak otrok doma potrebuje tudi kotiček za umik v zasebnost, kotiček za igro in sproščanje ter tudi kotiček za učenje. Vse to mu načelno zagotovimo z otroško sobico. A kaj se zgodi, ko si jo morata naenkrat deliti dva nadobudneža, ki sta pravkar zakorakala v šolske klopi?

Otrok in starši

12 tehnik za regulacijo otrokove jeze

11.09.2018, 08:07

Regulacija otrokove jeze je tema, ob kateri se zdi, da nima konca. Nekateri starši ob otrokovem izpadu jeze odidejo stran in otroka preprosto ignorirajo, drugi se razjezijo in otroka še bolj zmedejo, tretji čustveno ’zamrznejo’, saj ne vedo, kako bi odreagirali. Le malo pa je staršev, ki vedo, da se jezen otrok še ne zna pomiriti sam.

Otrok na cesti

Tega otrok nikoli ne sme početi!

07.09.2018, 11:08

Šolska vrata so se spet odprla in otroci zjutraj veselo ter samostojno odidejo k pouku. Ste jih pripravili in podučili, kako se morajo vesti na pločniku, pri prečkanju ceste? Dovolj dobro poznajo šolsko pot, ki seveda mora biti dovolj varna? Pogovor o prometnih predpisih in ravnanju v prometu je vedno več kot dobrodošel, ne samo s strani učiteljev, temveč tudi staršev.

Kolesar

Varno s kolesom naokrog

07.09.2018, 08:19

Program Varno na kolesu, ki sedmo leto zapored spodbuja varno in samostojno vključitev najmlajših udeležencev v promet, bo tudi v novem šolskem letu povezoval osnovne šole in mlade spodbujal k spoštovanju cestnoprometnih predpisov. Letos želijo k sodelovanju privabiti še več šolarjev, prek razpisa se lahko šole potegujejo za nagrade.

Trma

Psiholog spregovoril o tem, kaj je največja težava pri starših, in o otrokovih čustvih ob uvajanju v vrtec

05.09.2018, 08:40

Odhod v vrtec je zagotovo ena večjih prelomnic v otrokovem življenju. Otrok še nima prilagoditvenih spretnosti, zato potrebuje pomoč oz. včasih jo potrebujejo tudi ostali družinski člani. Pogovarjali smo se z dr. Bojanom Varjačićem Rajkom, kliničnim psihologom, izkušenim vzgojiteljem v vrtcu (prav ste prebrali - je tudi svetovalec strokovnim delavcem v vrtcu). Celoten pogovor z njim si lahko pogledate v videoprispevku.

Jok

Teh napak pri uvajanju v vrtec ne počnite!

04.09.2018, 08:46

Na pot v vrtec smo pospremili otroke, ki ga bodo letos obiskovali prvič. Z njimi smo preživeli prve urice uvajanja. Ni manjkalo ne solz ne zabavnih druženj z novimi "sotrpini". Zbrali pa smo tudi nasvete, da bodo prvi septembrski dnevi brez stresa.

Šolska pot

Pozor, če vidite ta znak!

31.08.2018, 08:58

Otroci nimajo zavor, vozila jih imajo. Prepričani so, da jih vidite, če oni vidijo vas. Mislijo, da se avto lahko tako hitro ustavi kot oni. Zato je na vas, da poskrbite za njihovo varnost.

Vabilo

Tako sta slovenski učiteljici razveselili bodoče prvošolčke

30.08.2018, 12:49

To sta med drugim zapisali: "Torbico gotovo že imaš pripravljeno, sobico lepo pospravljeno, samo še copatke si sezuješ in lepe čeveljce obuješ, primeš očka, mamico pod roko in stopiš na novo pot široko."

Ursanina

Pravi hit med šolarji

27.08.2018, 12:52

Novo šolsko leto je tik pred vrati in če za svoje šolarje še niste nakupili vseh potrebščin, le pohitite. Nikar ne pozabite niti na šolske copate, ki morajo biti ne le lepi in udobni, pač pa tudi zelo kakovostni, trpežni in nogicam prijazni, saj bo vaš malček v njih preživel velik del dneva.

Šolske potrebščine

To so najkakovostnejše in najlepše šolske potrebščine

22.08.2018, 14:04

Prvi šolski dan je za otroka izjemno pomemben, vzhičenje, pričakovanje pred dnevom D pa se začne veliko prej. Prav vsi v družini se veselijo te velike prelomnice, ko šestletnik prvič prestopi prag šole. Zbrali smo nekaj nasvetov, da bo prvi dan ostal v lepem spominu, da bo september minil brez stresa in bo otrok ujel ritem šolskih obvez.

BIBABERE

Franček in varuška

Franček in varuška

Prikupne zgodbice v dvanajstih knjižicah pripovedujejo o želvaku Frančku, njegovi družini in prijateljih.

Anketa Arhiv

Za praznike se najbolj veselim:

Prazniki

Ženska Moški